tiistai 18. kesäkuuta 2019

Parhaat kuplajuomavinkit juhannukseen ja kesään - pihistä tai panosta!


Sehän kuulkaa juhannus siellä tulla jollottaa, joka tietysti tarkoittaa sitä, että kohta on paitsi ruokakauppojen oluthyllyt tyhjillään, myös Alkoissa järkyttävät jonot. Koska juomien valinta on aina haastavaa, ja vaikka meidän alkoholiliikemonopolin asiakaspalvelu pelaa yleensä erinomaisesti, aina ei ruuhka-aikaan ole asiantuntevaa apua saatavilla, joten ajattelinpa vinkata teille parhaat kuplajuomavinkkini.

Alkon valikoimassa on  pelkästään samppanjoita yli 500, joten selvää varmasti on, etten ole kaikkia maistanut, mutta yllättävän montaa kyllä tietääkseni mikä on makuuni. Ja sitten on tietysti tämä viinitila-addiktio, jota aina matkoilla harrastetaan aina kun vaan pystytään.
Pidän yleensä aika raikkaista, kirkkaista, kuivista ja mineraalisista mauista kuplissa. Sitrustakin saa olla, tai marjaa. Makeat jätän muiden juotavaksi ja jälkkärien kanssa. Yleisesti ottaen jos haluan pelata varman päällä otan yleensä rosén niin viineissä kuin samppanjoissakin, mutta muistakin laaduista löydän kyllä suosikkeja.

Koska uutta lempishamppistani Paul-Etienne Saint Germainia saa vain tilaamalla tai hakemalla suoraan tilalta, en suosittele sitä nyt. Mutta tämä kyllä kannattaa laittaa korvan taakse muuten.

Tästäpä siis vinkit kehiin juhannukseen, ja miksei koko kesäänkin, juomista joita saa ihan Suomestakin - pihistä tai panosta!


Wonderland by Minna Parikka - pihistä

Tämän kesän uutuus on rosécava, joka on tehty yhteistyössä ihanan Minna Parikan kanssa, jonka kenkiä olen rakastanut jo vuosikaudet. Sain eräs kaunis päivä yllättäen maahantuojalta postilähetyksellä pullon kotiin, ja korkkasimme pullon testiin eräs kaunis ex-tempore kesäillanvietto lämpimässä Helsingissä.

En koskaan lähtökohtaisesti odota kummallisuuksia kivannäköisiltä pulloilta, jotka on tehty yhteistyössä jonkun kanssa, mutta tämä oli raikas, kevyt ja erittäin helppo ja mukava juotava. Kaikille siis, jotka kaipaavat kevyttä ja vaaleanpunaista kuplivaa, hennon marjaista ja aavistuksen sitruksista.

Hinta Alkossa erittäin maltilliset 12,99 €.

Jaume Serra Cava Brut - pihistä

Jos on esimerkiksi tulossa isot juhlat, ja juomaa tarvitsee paljon, Jaume Serran kuiva cava on erinomainen valinta kuplajuomaksi. Se toimii ihan sellaisenaan, eikä ala puolessa välissä lasia makeuden takia ainakaan vaivaamaan. Maussa on aavistuksen paahteisuutta, mutta enemmän läpi puskee sitrus ja greippi.

Tämä maksaa vain ällisyttävät 9,90 €.

André Clouet Grande Réserve Blanc de Noirs Champagne Brut - pihistä

André Clouet on ollut pitkään sellainen perusvarma samppanja, jota otan aina, kun en tiedä mitä muuta ottaisin, eikä ole tarvetta juhlia mitenkään isosti. Tämän maku on jotenkin niin mukavan kevyt ja helppo, että se toimii vähän kaikenlaisen kanssa ja sellaisenaan. Ei liikaa peitä ruoan kanssa mitään muita makuja, vaikkei erityisesti nosta ehkä esillekään. Maussa on hentoa sitruunaisuutta ja vain kevyesti paahteisuutta.

Samppanjoiden kategoriassa sieltä edullisemmasta päästä, mutta hintalaatu on erinomaisesti kohdillaan. Alkosta hintaan 32,90 €.


Ruinart Blanc de Blancs Champagne Brut - panosta

Alkujaan rakastin blanc de blancseja samppanjoissa, mutta nykyään olen siirtynyt enemmän sekoituksiin ja roséhen. Ruinartin blanc de blancs maistuu kuitenkin edelleen, liekö syynä se, että ko. merkin kaikki shamppikset ovat yleensä aika lailla erinomaisia. Tästä löytyy vielä Alkosta vuosikertaa 2007, jos oikein, oikein haluaa panostaa. Hinta on rapiat 200.

Tämän "peruspullon" saa hintaan 79,96 €.
Billecart-Salmon Sous Bois Champagne Brut - panosta

Erittäin kuiva Sous Bois on myös huomattavasti paahteisempi maultaan, kun mistä yleensä välitän. Maku on kuitenkin muuten niin tasapainoinen ja raikas, että pidän tätä yhtenä lemppareistani Billecart-Salmonilta. Rypäleistä tähän on valikoitunut Chardonnayta, Meunieria ja Pinot Noiria.

Tätä löytyy alkoholimonopolin hyllyltä hintaan 69,98 €.

Billecart-Salmon Rosé Champagne Brut - panosta

Luin jostain, että Billecart-Salmonin Rosé olisi USA:n myydyin roséshamppis. Sille on varmasti olemassa ihan syynsä, sillä tämä erittäin hienostunut ja maultaan kirkas samppanja on ehdottomasti lemppariroséni. Makukuvaus väittää sitä paahteiseksi, mutten itse koe makua erityisesti sellaiseksi. Metsämarjat, sitruksen ja hapokkuuden tunnistan kyllä. En voi muuta kun suositella, jos haluaa panostaa vaaleanpunaisiin kupliin.

Alkosta hintaan 74,90 €.

Oikeastaan ihan paras juoma kesällä on kuitenkin kupliva kivennäisvesi, joka pitää huolen myös siitä, ettei nuppi pääse turpoamaan ihan täysin, koska kaikkihan me tiedämme, että alkoholi myös kuivattaa, eikä kukaan ole mukavimmillaaan ympäripäissään. Muista siis juoda tarpeeksi vettä, eritoten nyt kun helteitä on luvassa!


Joskohan te nyt kuitenkin juhannukseen ja kesään pääsisitte vaikka näillä juomasuosituksilla alkuun, ja nauttimaan kesästä ja juhlista.


Oikein ihanaa keskikesän juhlaa!Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!