keskiviikko 10. heinäkuuta 2019

Se ainoa vinkki, minkä annan matkustamisesta ehdottomana


Näin alkaa taas meidän kesäloma: terveisiä vaan sairaalasta. Harmillista kyllä, eihän tämä ole mitenkään ennenkuulumatonta. Tekevälle sattuu ja tapahtuu, toisille enemmän kun toisille.


Aika ajoin saamme kyselyitä aina parhaista reissuvinkeistä.

Eritoten lapsista tykätään kysyä tosi paljon, että mitä suosittelisimme sillä tavalla yleisesti ottaen lasten kanssa matkatessa. Hankaluus tässä on se, että jokainen lapsi ja perhe on erilainen. Asiat, jotka toimivat tai joista tykätään ovat yksilökohtaisia, joten mitään yleispäteviä ohjeita on vaikea antaa. Siinä missä yksi skidi rauhoittuu hyvin katsomalla videoita, toinen saattaa kasvattaa angstia vaan pahemmin.




Meidän esikoinen on ollut SUPERhelppo reissaaja, ja aika lailla muutenkin, joten hänen raahaaminen pitkin maailman kolkkia ei ole ollut haaste. Kuopuskaan ei vaikeimmasta päästä ole, mutta sen verran on eri manööverit, etten ihan samalla tavalla lähtisi häntä roudaamaan kuin siskolleen olen tehnyt.

Yleisesti ottaen voisin sanoa esimerkiksi että kyllä lapsen kanssa kannattaa aina lähteä matkalle ja opettaa vähän siitä, miltä maailma näyttää muuallakin. Sitten disclaimerina heitän että tietysti vain jos lapsi on hyvin sopeutuva, tai muuten kannattaa ainakin etsiä joku helppo ja vaivaton vaihtoehto.

Tai että arvovalinnoista se on kiinni onko rahaa matkustaa, paitsi tietysti jos on pitkäaikaistyötön tai vakavasti sairas tai on korviaan myöten veloissa ja ulosotossa. Ymmärrätte kyllä.

On kuitenkin yksi vinkki, mihin en anna mitään muttia, ehkiä tai muita lieventäviä sivulauseita samaan reissuvinkin yhteyteen, ja se on tässä: pidä aina huolta siitä, että vakuutuksesi on kunnossa.





Tällä hetkellä saamme nauttia suomalaisen yhteiskunnan verorahoilla kustannetusta maailmanlaajuisesti kahdehditusta asiasta: kunnallisesta, superedullisesta ja -tehokkaasta sairaanhoidosta. Kustannuksia meille tulee tästä ehkä kymppejä, ehkä satasia, jotka nekin hoitaa vakuutus, mutta aika pähkinöitä se on joka tapauksessa verrattuna mihinkään sellaiseen maahan, jossa sairaanhoito on yksityistetty. Ja niitähän riittää.

Kaikkihan sen tietävät, ettei vahinko tule kello kaulassa. Aina se pääsee yllättämään.

Pistän tähän vähän esimerkkejä.




Nepal, maailmanympärimatka ja Pokharan kaupunki, josta lähdetään vaelluksille kohti Annapurnaa. Bella hyppää keinusta ja kaatuu. Myöhemmin tajuamme, että kädessä on murtuma. Yksityiseen sairaalaan, mars, vaikkei sekään ole erityisen hyvä länsimaisin standardein katsottuna.

Oli kustannus mikä tahansa, ei tarvitse miettiä mitä tehdään. Tiedämme myös, että murtuman vakavuudesta riippuen, voimme lähteä hoitoon muualle, jos tilanne niin vaatii. Myöhemmin käytämme vielä sveitsiläistä ortopedia Nepalissa hoitamaan homman lopullisesti kotiin.

Hoida vakuutuksesi kuntoon.




Thaimaan paratiisisaari. Röhä on vaivannut jo pidempään, ja olo on ihan puolikuntoinen. Kävelen paikalliselle klinikalle. Kahden päivän kuluttua minuun on pumpattu niin paljon lääkkeitä, että tauti on muisto vain.

Hoida vakuutuksesi kuntoon.


Sama paratiisisaari tekee kamerallemme jotain. Se on lakannut toimimasta. Jonkinlaisen viestinvaihdon jälkeen vakuutus ilmoittaa korvaavansa kameran täysimääräisesti.

Hoida vakuutuksesi kuntoon.





Fijillä saamme koko perhe kamalan vatsataudin. Suoriudumme kuuden tunnin katamaraanimatkasta pääsaarelle, lääkäri tulee tutkimaan meidät, ja tuo myös lääkkeet.

Hoida vakuutuksesi kuntoon.





Perheen pienin syö tuntemattoman tabletin lattialta. Kiidämme vauhdilla suoraan yksityiseen sairaalaan Espanjassa. Alle tunnissa on selvitetty mitä tabletti on sisältänyt ja aloitettu hoito.

Hoida vakuutuksesi kuntoon.

Aika vähällä me olemme silti päässet.

Tänään aamulla, ennen meidän omaa sairaalakeikkaa, luen tuttavani fb-päivityksen. Atlantin toisella puolella on tapahtunut perheenjäsenelle isomman luokan sairastapaus. Ilman tarpeellisia vakuutuksia sairaala kieltäytyy hoitamasta potilasta enempää, kun akuuttivaihe on ohi, jolloin ihminen on hengissä ja tajuissaan, mutta ilmeisesti juuri mikään kehossa ei oikein toimi. Käynnissä on selvitys, miten perheenjäsenen saisi Suomeen takaisin hoitoon ilman taloudellista konkurssia.

Hoida vakuutuksesi kuntoon.





Suomessa kumpuaa aina isomman hädän kohdatessa kiitollisuus siitä, miten hyvin meillä toimii sairaanhoito. Voi se toimia muuallakin, mutta monasti vain, kun kaivaa kuvetta tarpeeksi, vaikka eritoten Euroopassa poikkeuksiakin on.

Yleinen harhaluulo on myös se, että Suomen valtio kustantaisi aina kansalaisensa takaisin hinnalla millä hyvänsä. Näin ei ole, vaan esimerkiksi ambulanssilennot on ihan itse kustannettava. Silloin puhutaan kymmenistä tuhansista euroista riihikuivaa, ellei vakuutukset ole kunnossa.

Lisäksi ehdot kannattaa aina lukea todella tarkkaan, sillä niistä saa todella tietää, mitä korvataan ja mitä ei. Ettei sitten tule yllätyksiä.





Mutta tämä on siis se ainoa ehdoton vinkki, jonka aina annan reissaajille: hoida vakuutuksesi kuntoon.




Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


11 kommenttia:

  1. Kiitos, tämä oli mielenkiintoinen ja todella tärkeä aihe. Olen vasta viime aikoina törmännyt tähän eurooppalaiseen sairaanhoitokorttiin. Osaatko sanoa, miten se vs matkavakuutus Euroopassa matkustaessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on molemmat, ja jos pitäisi valita, niin matkavakuutus. Sairaanhoitokortilla saa siis saman hoidon, kuin paikallinenkin, ja se laskutetaan Suomesta, ihan kuten Aila tuohon alle oli vastannutkin. Se siis yltää paikalliseen, kunnalliseen tasoon. Joskus se saattaa riittää, joskus taas ei. Matkavakuutus korvaa sen sijan kyllä, vaikka olisitkin kunnallisessa hoidossa, ilman, että sitä laskutetaan Suomesta.

      Esimerkkinä: yritin Kroatiassa Dubrovnikissa mennä ensisijaisesti kunnalliseen, eli sairaalaan. Päivystys oli ihan tyhjä, koska joku akuutti tapaus vei kaikkien huomion. Odottelin hyvän tovin siinä, kunnes joku odotushuoneessa kertoi olleensa paikalla jo monta tuntia, eikä juuri ketään ollut näkynyt. Voi kaksi kertaa arvata, lähdinkö vai enkö suoraan yksityiselle... ja sitähän ei siis olisi eurooppalainen sairaanhoitokortti korvannut, olisi pitänyt istua päivystyksessä odottamassa.

      Ota siis molemmat, sillä jos joudut turvautumaan kunnalliseen Euroopassa, se helpottaa proseduuria kun on korttia mitä vilauttaa, mutta ota ehdottomasti myös vakuutus.

      Poista
  2. Eurooppalaisella sairaanhoitokortilla saa EU-maassa sen hoidon, minkä maan kansalainenkin saisi ja ko. maa sitten laskuttaa Suomea. Toimii akuuteissa tilanteissa ja silloin, jos ei tarvitse maksullista erikoislääkärinhoitoa, mutta ei korvaa esim. paluulentoa tms. koskaan. Olen kerran käynyt useita kertoja sen kanssa lääkärissä Tanskassa, mutta kun en voinut tulla sieltä mieheni kanssa takaisin autolla, hän tuli yksin ja minä lensin, minkä korvasi matkavakuutus. Matkavakuutus pitää ehdottomasti olla. Sairaanhoitokulut voivat olla mielettömiä, saa enemmän mahdollisuuksia ja matkavakuutukseen kuuluvat myös matkatavarat. Siitäkin on kokemusta: yksi varastettu iPad, rikkoutunut kamera ja rikkoutuneet silmälasit korvattiin kokonaan. Erinomainen muistutus Gia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan erinomaine selostus aiheesee Aila! Kaikkea sitä on teillekin ehtinyt tapahtua. Toivotaan, ettei meistä kumpikaan tarvitse näistä kumpaakaan korttia enää käyttää! :)

      Poista
    2. Kiitos, nuo olivat vain minun kokemukseni. Miehellä olisi lisää. Esimerkiksi sellainen, että selkä tuli kamalan kipeäksi, soitimme vakuutusyhtiöön ja sieltä annettiin heti paikallisen yksityisen lääkäriaseman nimi ja osoite Granadassa.

      Poista
  3. Allekirjoitan tämän alusta loppuun – itse asiassa Suomessakin suosin jonkinlaista vakuutusta "varmuuden varalle", sillä kun itse kaaduin ja jouduin lopulta yli 7000 euroa maksaneeseen hammasremonttiin ja olen nyt kolmekymppisenä varustettu muutamilla tekohampailla, olin todella onnellinen kun kävi ilmi että joka penni meni joskus väsyneenä vauva-aikana otetun tapaturmavakuutuksen piikkiin (toki hampaat olisi korjattu julkisellakin puolella, mutta ei olisi ollut halpaa kuitenkaan, eikä myöskään yhtä nopeaa ja "helppoa").

    Ja matkavakuutus on välttämätön; tosin kun jäin itse rattijuopun yliajamaksi Karibialla niin Turva ei valitettavasti korvannut lääkärien lausunnoista huolimatta toisen murskautuneen polven operointia (toinen kyllä). Pohjolasta pelkkää hyvää sanottavaa näiden osalta – sori mainostus :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siis auts, auts ja auts! Juu, meilläkin koko perhe ylläpitää sairaskuluvakuutuksiakin "varmuuden vuoksi", tosin niinhän kaikki vakuutukset on otettu, just varmuuden vuoksi. Selvästi taidat olla voiton puolella saamisissa vs. maksuissa. :D

      Mainostus ei haittaa lain. Meillä ei ole OP:n kanssa mennyt ihan putkeen kaikki, mutta pääsääntöisesti sen verran hyvin, että uskallan suositella itsekin. Sen sijan aika kamalia tarinoita on tullut kuultua monestakin muusta lafkasta.

      Toivotaan parempaa onnea meille molemmille jatkossa! :D <3

      Poista
  4. Suomella ja Austraalialla on sopimus missä Austraalialaiset turistit hoidetaan Suomessa tarpeen vaatissa samalla hinnalla kuin Suomalaiset eli ei ole muita maksuja kuin se mitä kaikki joutuvat maksamaan se on niin sanottu Reprical agreement Mutta aiana on hyvä olla matkavakuutus koska jos matkalla sattuu jotain kuten Amerikassa tai Singaporessa niin ilman vakuutusta tarvitset maailmanpankilta lainan

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Australiassa on sen verran suomalaisia paikoittain, että tämä sopimus on varmaan ollut molemmin puolin ihan kannattavaa. En tunne Aussien julkista sairashoitoa, mutta veikkaisin, että sielläkin lie ihan hyvä, jos pikkuvaivan takia pääsee nopeasti yksityiselle.

      Jotkut maat on tosissaan ihan järkyttävän kalliita, mitä tulee avuntarpeeseen. Jenkkeihin en menisi koskaan ilman vakuutusta.

      Poista
  5. Vakuutuksen tärkeyttä ei voi liiaksi korostaa. Vaikka täällä puhutaankin esim. tuosta EU-kortista, se kattaa vain pakollisen akuutin hoidon eikä vaikkapa ambulanssilentoa kotimaahan pieneltä Kreikan saarelta...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juurikin näinhän se menee. Sitä voi aina miettiä, että missä EU-maassakin on, eli kaikkien hoidon taso ei suinkaan ole samanlaista kuin Suomessa.

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!