sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Juhannuspurjehdus Turun saaristossa - koeajossa Beneteaun 38-jalkainen purjevene


Tässä lähtöasetelma: on juhannus, Suomen kesä on kerrankin ihan oikeasti kauneimmillaan. Aurinko on niin kuuma, että jo satamassa lapset vetävät vaatteita pois ja hyppivät nakuna uimaan. Meitä on yhteensä kahdeksan; kaksi nelihenkistä perhettä. Vanhin lapsista 10, nuorin 1,5 vuotta. Tavaraa on aika paljon, vaikka purjehduspäiviä on vain neljä, koska kaikille pitää olla kesävaatetta, varavaatetta, lämmintä, muutamat kengät, pyyhkeitä, liinavaatteita ja ruokaakin tämä jengi tarvitsee vaikka ja kuinka.*kaupallinen yhteistyö Ajola Yachtsin kanssa*
Juhannuspurjehdus Turun saaristossa on melkein muodostunut meille jo perinteeksi. Ensin meitä oli yleensä vain muutama nainen, sitten pariuduttiin ja mukaan tuli muutama mies. Sitten lisäännyttiin, ja jengi on vuosi vuodelta kasvanut. Kipparimme vene on alkanut käymään tälle porukalle pieneksi.

Naantalin Ajolanrannassa toimiva Ajola Yachts on vastikään alkanut tuomaan maahan veneitä. Saimme blogiyhteistyön merkeissä isomman veneen alle koeajolle, yhden niistä uusista, joka vastikään on saatu maahan ja ajettua Naantaliin. Beneteaun Oceanis 38.1 Performance, eli 38.1 -jalkainen erittäin tilava ja hyvinvarusteltu vene on todellakin kaikin puolin mukava valinta matkustajilleen.

Veneen saa varata vähän lyhyemmille koeajoille muutenkin. Eihän sitä voi muuten tietää sopiiko se omiin tarpeisiin.

Minä olen kovin innoissani siitä, että tällainen sunnuntaiskumppapurjehtija pääsee todella mukaviin oloihin, eikä sisätiloissa tarvitse kumarrella, kun taas porukan erittäin kokenut kipparimme Anu on ihan mehuissaan siitä, että pääsee purjehtimaan näin hyvää venettä (ja vielä näin loistavan seuran kanssa).


Hyteissä raikaa nauru, leikki ja kuorsaus


Ensimmäisenä jaamme tietysti hytit, niitä kun on kokonaiset kolme jaettavaksi. Minä ja Miika hyppäämme suurimpaan niistä, keulapunkkaan, sillä mukaan pitää mahtua vielä tuo telmivä, yksivuotias taaperokin. Sivuissa on ikkunat, joista perheen pienin tykkää kyydissä katsella ulos, ja huutaa innostuneena "kettä!" (=vettä).

Hän rakastaa myös leikkiä muiden kanssa vuoteella.


Vuoteen takana on peili, valot ja pistorasiat jotta puhelimet saa näpsästi ladattua, molemmilla sivuilla kaksi todella tilavaa kaappia, ja sängyn allakin vielä roimasti säilytystilaa.

Toisen takahyteistä jakaa onnekas kippariaviopari, joka saa ihan kahdestaan nukkua kohtuullisen tilavassa sängyssä. Toinen takahytti menee kolmelle kihertävälle tytölle, jotka ovat enemmän kuin innoissaan kokonaisesta kolmesta yhteisestä yöstä.Takahyteissä on molemmissa myös yksi tilava kaappi, ja sängyt ovat myös yllättävän tilavat. Juhannuksen ne toimivat näyttämönä myös korttipeleille, tiktok-videokuvauksille ja ilmeisesti myös salaisuuksien kuiskuttamisille.

Parasta aikuisten mielestä lie se, että tilaa on niin paljon, etteivät lasten aikaiset aamuherätyksen herätä meitä muita, vaan kaikki saavat tarpeellisen määrän unta suljettujen ovien takana omassa rauhassa.Kansi on kaikkien lempipaikka


Ei mene kauaakaa tajuta, että parhaiten kaikki viihtyvät kannella. Kun purjeet jo heti ensimmäisenä iltana kyydittävät meitä Turun saaristossa, kaikki haistelevat meri-ilmaa kannella, ja lopulta vielä aikuiset ihailevat aina yhtä kaunista saariston auringonlaskua lasten mentyä unten maille.Sillä aikaa kun aviomiehet ja kippari huolehtivat purjeista ja suunnasta, minä istun mukavasti ihan vaan nauttimassa.

Ero pienempään veneeseen on se, että kun kippari päättää vaihtaa suuntaa, ja purjeet väännetään toiseen asentoon, minun ei tarvitse liikkua mihinkään, ei varoa päätä, ei pitää tavaroista kiinni. Pienemmässä veneessä näin nimittäin tapahtuu kokemuksella aina.
Tilavuus tekee myös ihan vaan matkustamisesta mukavaa


Kokenut kipparimme Anu kehuu, että vene kulkee hyvin niin saaristo-oloissa kuin avomerenkin puolella. Jopa vastatuuleen kryssiessä avomerellä kartta pysyy pöydällä, kiitos maltillisen kallistuskulman.

Miehistö kiittelee sitä, ettei purjeita säätäessä, nostaessa ja laskiessa tarvitse juurikaan katsoa missä toinen on, sillä tilaa riittää. Isommalla porukalla manöövereitä ei tarvitse miettiä, mutta vene on silti ajettavissa kaksin, tai jopa yksinkin.

Sanomattakin lienee selvää, että kaikki mahdolliset ateriat syödään kannella, aamiaisesta aina iltashamppiksiin ja pikkupurtavaan. Kaikki kahdeksan henkeä mahtuvat tähän mainiosti.
Koska ensimmäisen illan purjehdus menee niin mukavasti, päätämme suunnata Ahvenanmaalle asti. Vauhti riittää tällä veneellä hyvin neljässä purjehduspäivässä.

Lappoon vierassatama on aivan hurmaava. Pienistä liikkeissä on mahtava vaatevalikoima, pieni kotikirppiskin on, mistä saadaan ruotsinkielisiä akkareita Bellalle, ja parasta kyllä samana päivänä avaavan Bullebodenin pulla, pannari ja piirakkatarjonta - osa myös gluteenittomana!


Lapsia ilahduttaa veneessä takaosan laskettava uimataso, josta on on helppo hyppiä veteen, ja kiivetä takaisinkin. Ahvenenamaan merivesi ei tunnu heille liian kylmältä. Kieltämättä olen kaivannut tällaista myös meidän kesäisen Saimaan veneilyilläkin.

Aikuisia ilahduttaa erityisesti uimatason lämminvesisuihku...

Yksi jääkaappi ruoille, yksi juomille - ja tilaa viettää aikaa


Keittiön ja salongin varustelu on tässä Beneteaun Oceanis 38.1 Performancessa erinomainen. Uunin ja mikron lisäksi keittiössä on kokonaiset kaksi syvää jääkaappia. Toisessa säilyvät kaikki juomat, toisessa ruoat.

Neljän aikuisen ja neljän lapsen neljän päivän juhannuspurjehduksen kaikki ruoat saatiin ongelmitta mahtumaan niihin. Lisäksi pilssissä oli niin paljon tilaa, ettei sitä saatu alun alkaenkaan täytettyä. Aamu-, väli- ja iltapalatarpeet, kaksi lämmintä ruokaa, ja tietysti juhannusjuomat säilyivät kylminä - ja me tyytyväisinä.
Keittiössä valmistuu helposti meidän purjehduksen kaikki ateriat, mikrossa saa jopa pienimmäisen tuttipullon desinfioitua kätevästi.

Suomen kesä antaa meidän nauttia ulkoilmasta lähestulkoon koko ajan. Vain yhtenä iltana saamme niskaamme vartin verran sadetta, ja sen myötä myös upean sateenkaarinäytöksen keskellä Turun saaristoa. Illan se kuitenkin viilentää sen verran, että syömme iltapalat, ja juomme lasit shamppista aikuisporukalla sisällä lasten jo nukkuessa.


Pöytä on sen verta suuri, että karkkipussia joutuu jopa hieman kurottamaan. Päivällä lapset kiittelevät pöydän kokoa levitellessään siihen piirrustusvälineensä.

Sanitettitilat ovat uudet ja siistit, ja sielläkin on mahdollista ottaa suihku. Pienihän se on, kuten veneissä aina, mutta tarpeeksi iso jopa 185 cm ja 100 kg painavalle miehelle.
Veneen ajo-ominaisuudet: "Peräsintuntuma herkkä, paatti hyvä ajettava"


Minä olen nauttinut koko purjehduksesta lähinnä fiilistellen. Teen siis kyllä kaikkea mitä käsketään tehdä, mutta olen sen verta kokematon, etten osaa oikein tarttua aina oikeaan köyteen tai lukea karttaakaan ilman että joku kertoo minulle tarkkaan mitä tehdä.

Jätän siis itse purjehtimisen mielellään muille, ja nautin purjehduksen tuomasta vapaudentunteesta, ulkoilmasta, auringosta ja ehkä kuplivasta - sekä toteutan muonittajan roolia ihan toimivasti. Paitsi välillä, kun oikeasti joudun ruoriinkin.
Ajo-ominaisuuksien osalta tiedustelin matkalla meidän kilpapurjehdustakin harrastaneen kipparin mielipidettä.
"Olen kuullut tästä veneestä mielipiteitä, mutta kahden purjehduksen perusteella arvostan todella paljon sen tilavuutta ja mukavuutta isommallekin porukalle. Täällä ei kannellakaan törmää muuhun miehistöön edes vahingossa, vaan jokainen saa hoitaa omat tehtävänsä rauhassa, vaikka pystyisin silti ajaa tätä vaikka yksinkin. Vene kulkee todella tasaisesti ja kallistuskulma on maltillinen kaikissa purjehdusolosuhteissa.


Ajo-ominaisuudet on erinomaiset niin saaristossa kuin avomereelläkin, ja 2,1 metrin köli ja uudet kevlarpurjeet antavat hyvän nousukulman ja lisää nopeutta. Tykästyin eritoten B & G :n elektroniikkaan tässä yksilössä, sillä se ajaa todella tarkasti jopa autopilotilla. Peräsintuntuma oli herkkä ja mukava, joten ajaminen tuntui kaikin puolin hyvältä.", kuvailee Anu.


Niinpä niin, siinähän me kaikki köllöttelimme rosélasit kädessä pitkällä suoralla, ilman muuta kipparia kun automaattista 'Jürgenia', Heikin soittaessa kitaralla biisejä, auringon paistaessa täydeltä taivaalta, lasten viihtyessä keskenään kannella leikkien. Tämän helpommaksi ja paremmaksi ei purjehtiminen taida enää tulla.

Sillä hetkellä tuntui melkein siltä, että elämältä kaiken sain.

Tämä kyseinen purjevene maksaa ilman varusteluja noin 150 000 euroa, ja tällä varustelulla noin 219 000 euroa. Sen parhaimpiin puoliin kuuluu ilman muuta huippuvarustelu, ja koko - tällaisella paatilla menee helposti kaksi lapsiperhettäkin, pienemmästä kokoonpanosta puhumattakaan.

Veneellä pääsee tekemään koepurjehduksia, joten sikaa ei tarvitse ostaa säkissä.

Jos tällainen vene, tai mikä tahansa Ajola Yachtsien muu vene, kiinnostaa, kannattaa ottaa reippaasti yhteyttä. Tärkeäähän se on tietää, millainen on näin iso sijoitus, ja vastaako se omia tarpeita.


Kun muuten tehtiin vuoden maailmanympärimatkaa, törmäsimme muutamaan otteeseen muihinkin rohkeisiin matkaajiin. Muun muassa yksi israelilainen oli ilman purjehduskokemusta ostanut paatin Panamasta ja saanut sen ainakin Fijille asti. 

Kun roudasimme jatkuvasti rinkkoja ja muita romppeita kohteesta toiseen, kentällä, alumiinituubeissa ja milloin missäkin, mietimme, että jos koskaan lähdemme uudestaan, teemme sen purjeveneellä. Tuolloin koti kulkee mukana, eikä jatkuvasti tarvitse vaihtaa asuinpaikkaa, pakata ja purkaa. Lisäksi purjehtiminen lie huomattavasti ekologisempi tapa nähdä maailmaa, kuin lentäminen.

Eikä liikkuminen sillä ole niin kallista, varsinkaan kun ei laske veneen hankintahintaa siihen mukaan... Koska eikös sanontakin kuulu, että purjehtiminen on maailman kallein tapa liikkua ilmaiseksi. ;)

Vene oli meillä yhteistyön merkeissä Ajola Yachtsilta käytössä juhannuksen. Kippari-Anu ihan omasta takaaa kiitos vuosien ystävyyden, ja reittivalinta muodostui omaehtoisesti matkalla.
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

2 kommenttia:

 1. Aivan huikeen upealta näyttää nämä kuvat ja teidän juhannus! Ihanan kelinkin vielä onnistuitte saamaan <3
  Sanotaanko että kyllä kelpais tuollainen paatti - ja pallonkin ympäri, kiitos. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä kertaa Suomen juhannus tosissaan yllätti hyvällä! <3 Ja todellakin, pallon ympäri tällä, tai jopa kokoa isommalla... :)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!