maanantai 9. syyskuuta 2019

Etsitkö uutta bilekohdetta? Suuntaa Tallinnan Telliskiveen!


Tämän syksyn ja talven teema on meillä nelikymppiset. Kauniit, etevät, fiksut ystävät osoittavat, että neljäkymmentä on uusi musta, ja se näyttää pirun hyvältä.


Parasta on, että useimmat ystävistämme haluavat merkkipaaluaan myös juhlistaa. Ja mikäpä siinä, kyllä meille aina hyvät bileet kelpaa. Muistatte varmaan, miten Miika juhli omia pyöreitään luksushuvilassa Kroatiassa. Mielettömän onnistunut keikka.
Oikeasti on ihanaa kokoontua ruuhkavuosien keskellä olemaan ihan vaan aikuisia, hetken vailla huolen häivää ja vastuuta, pysähtyä ja pohtia miten hyvin asiat elämässä on, mistä on onnistunutkaan saamaan sellaisia superystäviä, mitä kaikkea me ollaan jo ehditty tekemään - ja miten loistavalta tulevaisuus näyttää. Sen me jo kaikki tiedämme tähän ikään mennessä, ettei kaikki koskaan mene suunnitellusti, mutta voi mennä silti ihan hyvin. Tai paremmin kuin hyvin. Joskus tulee takkiin, mutta pidemmällä aikajänteellä asioita tarkastellessa useimmiten kuitenkaan ei.

Priorisointikyky on myös kirkastunut. Nykyään ymmärtää, mihin asioihin kannattaa keskittyä, ja mikä on oikeasti tärkeää. Kai se niin on, että ikä sittenkin tuo vähän viisautta mukanaan. Ja rentoutta.


Juhlia Tallinnan Fotografiskassa


Rakkaan ystävän pyöreitä juhlistetaan Tallinnassa. Elo-syyskuun vaihteen superlämmin viikonloppu lupailee jo Helsingin satamassa hyvää.
Porukasta itse kukin on saanut varata hotellit ja matkat oman maun ja tyylin mukaan - tärkeintä on, että kaksipäiväiset juhlat vietettäisiin yhdessä.

Heti perjantaina kokoonnumme yhdessä Tallinnan uuden Fotografiskan yläkertaan kattohuoneiston ravintolaan syömään. Fotografiska sijaitsee todella trendikkään Telliskiven alueella. Paikka on tälle Tukholmantuliaiselle täydellinen paikka. Übermatka maksaa jotain viisi euroa satamasta, taksi ehkä tuplat.


Fotografiskan yläkerran loftmaisessa ja teollisesti sisustetussa ravintolassa on newyorkmaista henkeä. Sen ruokakonsepti pohjaa Sustainable pleasure -filosofiaan, johon kuuluu muun muassa zero waste -tapa pyörittää ravintolla. Kaikki käytetään, tai kompostoidaan tai kierrätetään. Aamupalalta jääneestä puurosta tehdään mehevää leipää illalliskattaukseen, kasvien kaikki osat hyödynnetään, mutta se tehdään herkullisesti.

Leivän kanssa saa myös erinomaista yrttitahnaa itsekasvatetuista yrteistä.

Himputti, tässähän tuntee itsensä melkein filantroopiksi kun käy Fotografiskan ravintolassa syömässä.
Seurueellemme on varattu neljän ruokalajin menu hintaan 35 € / hlö. Miikan kanssa otamme tietysti vielä menuun sovitetun viinipaketin kylkeen. Ravintola on varautunut niin vegaaniseen kuin gluteenittomaan ruokavalioon, ja pärjää oikein mainiosti läpi kattauksen.

Menu on hyvin kasvispainotteinen (tervetullutta!), mutta pääruoan kanssa saa pienestä lisämaksusta myös eläinproteiinia mukaan annokseensa. Meille kalaa kiitos!Puna- ja keltajuurta vieroksuva vegaani joukossa ei ole ihan yhtä tyytyväinen kattaukseen kuin me, muttei erityisen hapanta naamaa näytä hänkään (eikä tässä seurassa edes voisi).

Minä ja Miika myhäilemme kovin tyytyväisinä makuelämykseen. Myös viinimenu on oikein mainio, ruokien kanssa hyvin yhteensopiva. Sellaisinaan en olisi näitä viinejä koskaan valinnut, mutta sommelier on kyllä tiennyt mitä tekee sovittaessaan ne yhteen ruoan kanssa.

Voiton vie luonnollisesti jälkiruoka, joka harvoin paremman tason ravintolassa jättää kylmäksi.Erittäin tyytyväisinä lähdemme ravintolasta. Kello on siinä vaiheessa jo niin paljon, että näyttely jää käymättä. Sen sijan alakerran Fotografiskan yökerhossa on alkamassa bileet. Tila näyttää aika kivalta, mutta sen verta tyhjältä, että suuntaamme katsastamaan Telliskiven muuta tarjontaa.


Street party, best party


Telliskivi on ihanasti boheemi, rento ja toimiva. Puutarhavalosarjat koristavat aukioita, ja illalla ne luovat hurmaavan tunnelman, yhdessä eri ravintoloiden ja baarien terassien kanssa. Olisipa Helsingissä jotain vastaavaa, huokailen mielessäni. Teurastamo pääsee lähimmäksi, mutta harmillisesti on pakko todeta, ettei se kyllä vetele mitenkään vertoja Telliskivelle.
Olen aiemmin käynyt Telliskivessä mm. syömässä Kivi, Paber, Käärid -ravintolassa, joka on täysin gluteeniton. Sellaista ravintolaa ei Suomesta taida löytyä. Korjatkaa toki, jos olen väärässä.

Hauskinta on, että vaikka luonnollisesti perjantai-iltana eniten bilettämässä on nuorempia, Telliskiven bileissä näkyy vähän kaikista ikäluokista edustajia. Ihan nuorimmat loistavat poissaolollaan. Juuri kun putkahdamme ulos Fotografiskasta, katubileitä pystytellään keskelle kaikkea.

Haemme juomat ja iskemme leirin pystyyn.


Ja mikä parasta, illasta tulee niin hauska, ihan juuri siinä kohdassa, että päädymme tanssimaan aina yökolmeen. Ei räkäkännissä. Vain ihanassa pienessä nosteessa, kevyessä, seitinohuessa, sellaisessa, ettei tee mieli lopettaa tanssimista koskaan.

Juomansa voi hakea mistä tahansa alueen baarista, ketään ei kiinnosta anniskelualueet, tai muut säädökset.
Olen valmis lyömään lukkoon jokakesäisen keikan aikuisten kesken Telliskiveen, tanssia katubileissä kevyillä jaloilla, huolettomin mielin, hymynkaare huulilla aamuun asti.


Puutarhajuhlat argentiinalaisessa ravintolassa


Seuraavana päivänä suuntamme takaisin Telliskiveen hotellilta. Olemme Miikan kanssa lilluneet kaksin ensin spa'ssa koko aamupäivän pitkän aamiaisen jälkeen.

Aurinko paistaa täydeltä taivaalta kun saavumme Telliskiven ravintola Q Argentina Grilliin toisen päivän juhliin. Tässäkin ravintolassa on teollista henkeä, mutta eri tavalla. Kaikkea ei ole tarkoituksella restauroitu vimpan päälle, vaan pintoihin on jätetty luonnetta. Sisustusratkaisut ovat luovia, ulkoseinää koristaa suuri seinämaalaus.
Ravintola on auki vain meitä varten, asetumme pihalle terassille syömään.

Kokki on pannut parastaan - pöytään kannetaan toinen toistaan herkullisempia grilliherkkuja. Pääpaino on kasviksilla, mutta jossain vaiheessa pöytään kannetaan myös ribsejä.


Meille on kannettu äänentoistolaitteetkin ulos, musiikista vastaa vieraiden tekemä Spotifylista. Tunnelma on kerrassaan erinomainen.

Palvelualttius näkyy myös siinä, että ravintolaa pidetään auki juuri niin pitkään, kun me haluamme viihtyä.Minä ja Miika joudumme yhdeksältä sanomaan muulle jengille heipat, sillä lautta ja paluumatka Helsinkiin odottaa seuraavana päivänä siintävän muuton takia. Muut jatkavat vielä Tallinnan yöhön toistamaan edellisiltaa.

Jos jotain olisin kaivannut lisää, vain aikaa enemmän, ja käynnin Fotografiskan näyttelyssä. Muuten saa täydellisempää synttäriviikonloppua etsiä.

Ja Telliskivi, me tulemme vielä uudestaan, siitä voit olla varma.
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?