sunnuntai 27. lokakuuta 2019

Esitätkö kysymyksiä somessa? Kannattaa ehkä harkita seuraavan kerran - some tarvitsee oman "keltaisen listan"


Kuten kunnon someaktiivin kuuluukin, olen jäsen todella monessa ryhmässä Facebookissa. Erityisesti reissausryhmiä on vaikka ja kuinka, ja sitten on kaikenlaisia erilaisia muita intressiryhmiä. Kaikkia ryhmiä yhdistää yksi tekijä: jostain syystä ryhmän jäsenet ovat alkaneet ajattelemaan, että fb-ryhmien 'Kirjoita julkaisu' -kenttä on yhtä kuin Google. Samoja kysymyksiä kysytään samassa ryhmässä parhaimmillaan useita kertoja päivässä.

Tämä ominaisuus ei selvästi ole sen yleisempi missään erityisessä ikä- tai paikkakuntaryhmässä. Se on ihan yleinen ominaisuus missä tahansa ihmisryhmässä.

Mitäs se sitten haittaa, jos kaikki vähän kyselee aiheita, jotka mietityttää?
Noh, se kuluttaa kamalasti muiden aikaa. Se aiheuttaa kohinaa. Se peittää alleen kohinallaan muita aiheita.

Jos vaikka postaa kysymyksen ryhmään, jossa on 10 000 ihmistä, ja sen saman kysymyksen esittää kaksi tyyppiä eri aikaan samana päivänä, se tarkoittaa sitä, että parhaimmillaan 10 000 ihmistä pistää siihen aikaansa 20 sekuntia kaksi kertaa sinä päivänä.

Se on 6666 minuuttia. Tai 111 tuntia. Ihmisten aikaa. Siihen, että jonkun mielestä oli hyvä idea laittaa kysymys facebookin "Kirjoita julkaisu" -kenttään, sen sijan, että vaikka käyttäisi ryhmän hakua tai Googlea.

Jos kysyjä itse olisi kirjoittanut saman Googleen, tai hakukenttään, aikaa olisi kulunut 20 sekuntia, yhdeltä ihmiseltä. Some on täynnä kohinaa jo ilman tätä.
Äskettäin Helsingissä järjestettiin Nordic Business Forum, jossa aina on upeita puhujia. Kyllä! Näin myös George Clooneyn siellä livenä. Yksi esiintyjistä oli Juliet Funt, joka vannoo paremman organisaatioviestinnän nimiin.

Julietillä on olemassa metodi nimeltä keltainen lista.

Se tarkoittaa työympäristössä sitä, ettei jokaista kysymystä tai linkkiä laiteta ajattelematta kollegalle, vaan kerätään jokaiselle henkilölle ns. "keltainen lista", ja henkilökohtaisesti kysytään kerralla useampi juttu, jos asiat eivät ole selvinneet siihen mennessä muuten. Sähköposti pysyy kaikilla siistimpänä, viestintä selkeämpänä, ja se vaikuttaa tietysti ajatuksenjuoksuun ja työn lopputulokseen. Kaikki tietotyöläiset ainakin tietävät mistä tässä puhutaan.

Henkilökohtaisesti esitetty asia on myös viestinnällisesti tehokkainta, eikä jäädä sähköpostilimboon. Tai somessa, kommenttilimboon juupas-eipäs -vastauksilla.
Somessa keltainen lista voisi tarkoittaa sitä, ettei jokaista päähän juolahtavaa kysymystä heti kysyttäisi kymmeneltä tuhannelta ihmiseltä, vaan maltettaisiin hetki, ja kokeiltaisiin vaikka hakuja paitsi fb-ryhmistä, ja sen jälkeen Googlea.

Voisi säästyä päivittäin vaikka 111 tuntia aikaa muilta ihmisiltä. Ehkä jopa paljon enemmän. Juliet Funtin englanninkielisen videon aiheesta voi katsoa täältä.


Olen lisäksi välillä vähän huolissani siitä, millaisia kysymyksiä somessa esitetään ihan tuikituntemattomille, esimerkiksi omasta terveydestään, varallisuudesta tai ihan oikeudellisista asioista.


Millaisia ne kysymykset sitten on, joita kysystään jatkuvasti? Noh, tässäpä muutama niistä, ja samalla vastaukset.K: Moi kaikki, mulla olis lomaa heinäkuussa, jee! Meitä olis minä, ja mummo, ja sen serkku ja sitten Risto ja Liisa, ja kolme pientä porsasta, mitä kohdetta suosittelet!

V: Moi Lenni-Lomailija! Kukaan ei oikeastaan voi tietää että mistä sinä, mummosi, sen serkku, Risto, Liisa ja kolme pientä porsasta tykkää. Kukaan ei oikeastaan voi myöskään tietää tämän perusteella, mitä te haluatte lomaltanne. Kukaan ei myöskään tiedä, millainen budjetti teillä tähän hommaan on. Eikä kukaan tiedä minkä tasoista lomaa kaipaatte, tai mitä aktiviteetteja haluatte tehdä. Siksi neuvoisin vaikka ensin kertomaan kaikki nämä asiat, ja sitten mahdollisesti selaamaan kaikki ryhmän kolmetuhatta vastaavaa kysymystä ennen kuin palaat asiaan.

Sitten on myös tosi paljon esimerkiksi matkablogeja, matkalehtiä ja muuta inspiroivaa materiaalia, jotka mahdollisesti voisi auttaa tässä asiassa. Ne muuten löytyy, jos vaikka hakee Googlesta. Matkatoimistot on ihan erikoistuneita myös matkojen suunnitteluun toiveiden mukaan jos valmiista paletista ei löydy mieluista. Vaihtoehdot näkee usein internetistä.

K: Mihin aikaan kulkee juna paikasta A paikkaan B?

V: Hei Jaakko-junailija, parhaiten kysymykseesi vastaa junayhtiön kotisivu. Tätä on myös kysytty ryhmässä tosi monta kertaa aiemmin, ja kymmenet, ellei sadat vastaukset löytyvät tosi kivasti hakutoiminnalla. Veturimiehet heiluttaa vaan!


K: Meidän jarkko-pirkko-alexandra on 3 kuukautta, mihin suosittelisitte että matkustan vauvan kanssa?

V: Moikka Äityli, tämä kysymys on kysytty noin 23 kertaa jo tämän viikon aikana tässä ryhmässä, ja niihin on yhteensä kerääntynyt tällä viikolla 2741 kommenttia siitä a) minne kannattaa matkustaa b) ettei kannata matkustaa, koska vauvalla ei ole rokotuksia c) että hyvä äiti pysyisi lapsensa kanssa kotona d) miten meidän päivi-matias-jesus-maria pulauttelee niin paljon, ettei sen kanssa voi edes lähteä minnekään.

Ennen kuin siis kysyt, kokeile ryhmän hausta, löytyisikö kysymys sieltä jo entuudestaan.

K: Olen lähdössä Dubaihin, mitä suosittelette?!

V: Moikka Dubai-David, tämä kysymys on kysytty tässä ryhmässä viimeisen kuukauden aikana noin 18 kertaa (huomattavasti vähemmän siis kun vauvan kanssa matkaamisesta!), ja kommentteja on kerääntynyt 883. Saatat löytää sieltä vastauksen.

Ennen kuin siis kysyt, kokeile ryhmän hausta, löytyisikö kysymys sieltä jo entuudestaan!K: Olen lähdössä Indonesiaan (Balille), mitä suosittelette?! Kaikki vinkit kehiin nyt!

V: Moikka Indonesia-Iita, ja Bali, hei tosi nasta paikka! Tämä kysymys on kysytty tässä ryhmässä viimeisen kuukauden aikana noin 38 kertaa (huomattavasti vähemmän siis kun vauvan kanssa matkaamisesta, mutta enemmän kuin Dubaista!), ja kommentteja on kerääntynyt 1024. Saatat löytää sieltä vastauksen.

Ennen kuin siis kysyt, kokeile ryhmän hausta, löytyisikö kysymys sieltä jo entuudestaan!

K: Mä olen lähdössä Kongo-Yemen- Itä-Timor-Baku-Siperia-Antarktis-Marshall saaret -reissulle! Mitä rokotuksia mun kantsis ottaa, mitä ootte muut ottaneet?!

V: Moikka Reissu-Repe. Nyt yksi juttu - kyse on sinun terveydestä, mahdollisesti elämästä. Oletko ihan varma, että haluat jättäytyä asiassa ihan täysin tuntemattomien varaan?

Jos, niin suosittelen, että osallistut johonkin meneillä olevaan rokotetutkimukseen klamydian estämiseksi rokotteella, josta et tietysti voi tietää saatko lumetta vai oikean. Lisäksi käytä korvakynttilöitä, otat pari homeopaattista tippaa mukaan, ja se on varmaan ihan tarpeeksi. Kuulin nimittäin, että yksi Marja-Liisa kävi Lahdessa, eikä silläkään ollut mitään muuta, ja se tuli ihan hengissä sieltä kotiin.

Tai sitten voit vaan soitella vaikka tähän asiaan erikoistuneelle taholle, esimerkiksi lääkäriasemalle tai terveydenhoitajalle, jolla on faktisesti oikeaa tietoa siitä mitä tarvitaan, ja mitä juuri sinun terveytesi tarvitsee.K: Mistä löydän halvat lennot Bangkokiin!

V: Hyvä Bangkok-Bertta, koko internet on täynnä erilaisia lentohakusaitteja. Niitä voi etsiä esimerkiksi Googlesta laittamalla hakuun "lentohaku" tai "halvat lennot Bangkok". Olisiko se helpompaa, vai onko sittenkin vaan ovela suunnitelmasi rekrytä koko fb-ryhmä hakemaan puolestasi lennot? (joillain tämä on muuten selkeesti toiminut!)

Paljastan myös salaisuuden, mitä kukaan ei tiedä, ja nyt lupaat, ettet kerro kenellekään! Lentoyhtiöt myy itse www-sivuillaan lippuja lennoille! Hys! Lupasit olla kertomatta!

K: Mistä löydän asunnon tai hotellin lomalleni / ulkomaillaoloajalleni!

V: Hyvä Annikki-asuja, hotelleja löytää melkeinpä noista ihan samoista paikoista kun lentojakin, mutta laita tällä kertaa Googlen hakuruutuun ihan rohkeasti vaan "hotelli [kohteen nimi]". Olen aika varma, että nämä hotellihakusivustot ovat paitsi optimoineet itsensä tuloksiin korkealle, maksaneet ihan rahaa siitä, että pääsevät tuon mainostuloilla miljardeja ansaitsevan Googlen hakutuloksiin mainoksilla korkealle. Rohkeasti vaan, anna mennä! Google kyllä tuntee sinut paremmin kuin sinä itse, ja osaa kertoa vastauksen.

Sitten asuntoihin: näille kysymyksille on yleensä ihan omat ryhmät, ja sitten lohdutan myös, että ongelmasi ei suinkaan ole uniikki - tätä on kysytty tässä ryhmässä tosi paljon! Kannattaa siis kokeilla ryhmän hakutoimintoa vielä, jos ei vastauksia heru! Voi nimittäin olla, ettei suurin osa jaksa enää vastata neljättäsataa kertaa tähän samaan kysymykseen.


K: Missä Pariisissa on Eiffeltorni ja miten löydän sinne?

V: Hei Pariisi-Pera, oletko kokeillut laittaa Google Mapsiin Eiffel, Paris?
K: Missä Helsingissä kannattaisi syödä, apua oon tulossa sinne huomenna!

V: Hei Syöppö-Santeri! Helsingissä on ehkä noin 2961 ravintolaa, joista valita. Ilman enempää kriteereitä on todella vaikea suositella edes yhtä. Useimmista kuitenkin saa ruokaa, eli nääntymisestä en olisi huolissani.

PS. Ryhmässä on tosi monta samaa aloitusta, kokeilepa haulla ensin!


K: Hei ryhmä, nyt on kiperä paikka: me ollaan lähdössä reissuun, ja sitten meidän ryhmästä Make sairastui, ja sillä ei ole matkavakuutusta, mutta voisinko mä sitten laittaa Maken sairastumisen mun matkavakuutukseen ja sit voisinksmä perua reissun myös?

V: Heippa Sairastaja-Sari, nyt on niin, että jokaisessa matkavakuutuksessa on erilaiset sopimusehdot, ja paljon riippuu oman vakuutuksesi kattavuudesta. Sitten on niin, että ellei vakuutusyhtiön asiakaspalveluhenkilösi satu olemaan täällä feispuukkiryhmässä, tähän ei oikein kukaan osaa vastata 100% varmuudella.

Helpointa varmaan olisi, jos joko soittaisit vakuutusyhtiöösi, tai vaikka chattailisit asiakaspalvelun kanssa heidän sivuillaan.

K: Hei ryhmäläiset! Kiitos ryhmään pääsystä! Olen tehnyt asunnosta tarjouksen, mutta minulla ei ole lainalupausta. Minkälaisia sanktioita tästä voi seurata jos en saakaan pankista lainaa?

V: Hei Anni-Asunnonostaja! Ensinnäkin, aina kun laitat nimen johonkin sitovaan paperiin, kannattaa lukea, minkälaiseen paperiin laittaa nimen. Siellä on sopimusehdot, jotka määrittää sen, minkälaisia sanktioita tulee, jos et pystykään toimimaan sopimusehtojen mukaisesti.

On TODELLA oletettavaa, ettei kukaan ryhmäläinen ole nähnyt tätä sopimusta, joten ensi kerralla, ennen kuin kysyt tätä ryhmästä, ota paperi kouraan ja lue se. Itseasiassa, kannattaa lukea se ennen kuin laitat siihen nimen. Lisäksi kannattaa tutustua asuntokauppalakiin, sillä internetissä kuka tahansa voi sanoa mitä tahansa, eikä se päde esimerkiksi oikeusneuvotteluissa lainkaan. "Marika Holmenkollen-von-Bollenkulen neuvoi mua siinä feispuukryhmässä, että näin voi tehdä" ei ole pitävä argumentti sitten kun asiaa setvitään jollain oikeusasteella.
Uskon muuten vahvasti myös siihen, että jos joku linkkaa sinulle artikkelin / jutun / blogipostauksen, on  todella oletettavaa, että sieltä löytyy vastaus kysymykseesi. Kannattaa siis lukea se, ennen kuin kyselee lisää. Osasyy ainakin itselleni miksi kirjoitan blogia, ja linkitän vastauksia tekemiini postauksiin on se, että mielelläni jaan tietoa kun sitä kysytään, mutten joka kerta jaksa kirjoittaa samaa romaania auttaaksesi sinua. Näin se on todella paljon helpompaa.

Somessa yksi parhaita asioita on yhteisöllisyys ja vertaistuki. Mutta ehkä samojen levyjen jauhaminen jatkuvasti isolla porukalla ei niinkään kanna hedelmää. Ja ehkä voi miettiä onko oma kysymys ratkaistavissa muulla, kuin 50, 110 tai vaikka 500 tunnin ihmistyövoimalla.

Rohkeasti kuitenkin vaan somettelemaan - mutta ehkä kannattaa ensin pohtia millainen oma keltainen lista somessa olisi.

Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


4 kommenttia:

 1. "Hei, haluan muuttaa Amerikkaan, miten sinne pääsee?" - luen tuon kysymyksen vähintään 5krt/viikko. Ja joulu on tulossa, jee! "Miten teen joulutorttuja? Mistä löydän kinkun? Mistä puuroriisiä?" Hyvät USAn suomalaiset nämä kysytään n.5krt/pv ja joka vuosi.

  Olen niin samaa mieltä, pieni haku kannattaa ennen kysymyksen ilmoille tuuttaamista. 😁 Tai parhaita on myös nämä: "tiedän että tätä on kysytty paljon, mutta ..." Niin siis tiedät että haulla löytyisi muttet viitsi hakea? 🙈

  Kiitos ja anteeksi.😜

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu sama kaava toistuvan ryhmästä riippumatta. :) Ehkä osittain tässä on myös tuo viimeeksi mainitsemasi, kunnioitus muiden ajankäyttöä kohtaan: ei itse viitsitä hakea, mutta muiden pitäisi.

   Noh, mutta hyvää ameriikkaa sinne! Miten sinne muuten pääsee? 😜

   Poista
 2. Ahahahah, tämä on kyllä niin totta! Varsinkin nyt kun olen liittynyt useampaan matkustusaiheiseen ryhmään Facebookissa, ajattelen tätä suurin piirtein joka päivä kun scrollailen postauksia läpi.

  "Meitä olis minä, ja mummo, ja sen serkku ja sitten Risto ja Liisa, ja kolme pientä porsasta, mitä kohdetta suosittelet!"
  :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yllättävän paljon on tullut sellaista palautetta, että asia tunnistettiin tästä. :) Nyt on jokaiseen kysymykseen olemassa valmiiksi vastauskin. ;)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!