perjantai 3. huhtikuuta 2020

Paluumatka Espanjasta mutkistui - valita voi hyvin huonoista ja umpisurkeista vaihtoehdoista


Korona on osoittanut todellakin sen, että asiat tuppaavat muuttumaan ja nopeastikin sitten. Vielä hetki sitten Ulkoministeriö sanoi, että suomalaiset saavat aina palata kotiin. Tavallaan se kai vieläkin pitää paikkansa, jos vaan löytää keinon tulla. Niitä on ainakin radikaalisti vähennetty.


Sen enempää menemättä siihen miksi, mutta meidän talvehtimissuunnitelmat on ehtineet muuttua talven aikana useampaan otteeseen. Siihen on vaikuttanut x-määrä meistä riippumatonta tekijää. Lisäksi asiaan liittyy yksityisyyden piirissä olevia arkaluonteisia asioita, joita kaikkia emme pysty avaamaan. Viimeisimmän ajatuksen mukaan olisimme lähteneet takaisin Suomeen joskus pääsiäisen jälkeen. Viime päiviin saakka se on jopa näyttänyt olevan ihan ok suunnitelma.





Se on ollut selvää jo pitkän aikaa, että paluumatka on todellakin pelkästään siirtymä, ei mikään nautinnollinen viinimatka halki Euroopan rypäletarhojen. Mm. Rioja on yksi pahiten koronasta kärsiviä alueita täällä Espanjassa. Ranskassakaan ei lukujen perusteella ole hurraamista.

Paluumatka on suunniteltu tehtäväksi omalla autolla, koska sellainen on täällä mukana. Auton jättäminen Espanjaan vaatisi sen rekisteröimistä Espanjaan, ja meiltä mm. NIE-numeron hankkimista, eli aikamoista byrokratiaa. En edes tiedä olisiko se tällä hetkellä mahdollista.

Pari päivää sitten Suomen hallitus tiukensi koronatoimia. Se johti siihen, että laivaliikennettä Suomeen suitsittiin. Myös rahtilaivojen henkilöliikennettä.

Finnlinesin sivuilla kerrotaan seuraavaa: "Osana koronaviruksen leviämisen rajoitustoimia hallitus on päättänyt laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenteen keskeyttämisestä toistaiseksi. Finnlines noudattaa viranomaisten päätöksiä ja ohjeita."

Varmaan osasitte arvata, että meidän oli tarkoitus tulla Travemünden kautta Helsinkiin. Finnlinesin viimeinen henkilömatkustajia kuljettava reittimatka on tätä kirjoittaessa lähdössä muutaman tunnin kuluttua, kello 03 ensi yönä, perjantaina 3. huhtikuuta puolella.




Siihen ehtiminen oli likimain mahdotonta kun tieto saapui. Fuengirolasta ajaa 27 tuntia suoraa ajoa Travemündeen. Olimme joka tapauksessa miettineet aiemmin, että ajamme sen lähes tauotta, koska joudumme ajamaan varsinaisten epidemiakaupunkien ja -maiden läpi. 27 tuntia saattaa vielä onnistua, vaikka kyydissä on pienet lapset, jos välillä pysähtyy vähän jaloittelemaan ja varaa kunnon eväät.

Tämä paluureitti taitaa nyt jäädä haaveeksi.

(Edit: päivää myöhemmin ilmoitettiin, että ainakin viikonlopun yli kulkee laivalla myös matkustajat ja todennäköisesti myös myöhemmin. Tilanteet ovat muuttuneet tunneissa, ja näyttää muuttuvan edelleen, joten suunnitelmia on haasteellista tehdä.)

Jäljelle jäävät vaihtoehdot - valitse hyvin huono tai umpisurkea


Henkilölaivaliikenteen toiminta on hieman epäselvällä tolalla. Vaikuttaa nimittäin siltä, että esimerkiksi Tukholmasta ja Tallinnasta pääsee kuitenkin laivailemaan vielä Helsinkiin. En ihan ymmärrä logiikkaa, miksi Finnlines ei siis saa ottaa kyytiin suomalaisia henkilömatkustajia Travemündestä - eritoten kun siinä osassa Saksaa, jossa Travemünde sijaitsee, on sielläkin ulkonaliikkumiskielto.

Jos joutuu ajamaan Travemündeä pidemmälle päästäkseen laivaan, on todennäköistä, että joutuu myös yöpymään ja asioimaan useammassa epidemiamaassa, jolloin riski saada tartunta Suomeen palatessa kasvaa. Travemündeen voi yrittää yöpymättä.

Jos laivaliikenne lakkaa myös Tukholmasta ja Tallinnasta, on ajettava matka vieläkin pidempi, ja tarve yöpymiselle, ruokailulle ja asioimiselle epidemiamaissa, eli riski saada tartunta matkalla, vieläkin suurempi.

Valtion on tietysti ajateltava kokonaisuutta, mutta poikkeusluvalla myös erilaiset paluuvaihtoehdot olisivat mahdollisia.

Tässäpä eri ajomatkavaihtoehdot:


  • Fuengirola- Travemünde 27 tuntia (+ laiva, ei mahdollinen tällä hetkellä)
  • Fuengirola-Tukholma 41 tuntia (+ laiva)
  • Fuengirola-Tallinna 43 tuntia (+ laiva)


  • Fuengirola-Tornio 49 tuntia + Tornio-Helsinki 9 tuntia
    = 58 tuntia


En tiedä teistä muista, mutta jo 27 tuntia autossa ilman yöpymistä missään pienillä tauoilla ja lasten kanssa on aika tiukka, mutta ehkä silti tehtävissä. Kaikki muut vaihtoehdot sen sijan paljon vaikeampia ja riskialttiimpia.




Vaihtoehtona on myös lentäminen, jolloin tietysti tuo autopulma jäisi elämään, ja se ehkä pitäisi päästä hakemaan myös jollain tapaa pois myöhemmin.

Lentoja Espanjasta lähtee tällä hetkellä vain Madridista. Se on Espanjan suurin tautipesäke. Ja sinnekin pitäisi päästä jotenkin ensin. Madridista pääsee ehkä Lontooseen, ja siitä esimerkiksi Tukholmaan. Pesäke, pesäke, pesäke. Ihan hirveän paljon ei houkuta tämäkään vaihtoehto.

Jos ihan loogisesti ajattelisi, kaikkien etu olisi päästää ihmiset palaamaan karanteeniolosuhteista mahdollisimman vähällä kontaktilla matkalla. Kiertämällä valvomattomien epidemiamaiden kautta kasvatetaan riskiä saada tartunta matkalla. Turhauttaa, kun on nyt jo ollut kolme viikkoa neljän seinän sisällä nimenomaan siksi, että välttäisi sen.

Sekin vähän turhauttaa, että vaikka rahtilaivat kulkevat edelleen, kyytiin ei pääse. Tässä ei ole edes kyse siitä, että vaatisi valtion piikkiin paluulentoja tai muuta, vain mahdollisuutta käyttää olemassa olevaa yhteyttä. Laivalla olisi mahdollista myös toteuttaa matkan ajan hyttikaranteeni varsin helposti.




Muutos tarkoittaa ainakin meidän kannaltamme sitä, että pahimmillaan ajamme epidemiamaiden kautta, yövymme, syömme ja asioimme niissä, ja tulemme potentiaalisesti tartunnankantajina Suomeen.

Täällä omalla alueellamme Espanjassa on ollut virallisesti tähän mennessä kuusi todennettua tapausta, ja takana on kolme viikkoa karanteenissa.


No miksi ette sitten palanneet jo aiemmin?


Ihan lyhyesti sanottuna, meillä ei ole ollut paikkaa mihin palata. Kotimme ollessa vuokrattuna, riskiryhmään kuuluvien isovanhempien nurkkiin emme halunneet mennä. Kavereidenkaan nurkkiin ei viikoiksi, tai kuukausiksi viitsi mennä kökkimään, ja harva varmaan edes ottaisi, eikä se olisi muutenkaan fiksua. Potentiaalisia koronatuliaisia täällä hei!

Omalta osaltaan voi myös miettiä kuinka pitkän aikaa olisi mahdollista maksaa esimerkiksi kahta vuokraa päällekkäin. Vuokranmaksuvelvollisuus kun ei lakkaa, vaikka lähtisikin maasta pois.

Aiemmin mainitsimmekin jo, että asiaan liittyy myös sellaista, mitä emme pysty avaamaan.



Arvioimme myös, että aiemmissa paluuruuhkissa on ainakin lentokentillä ja lennoilla hyvin todennäköisesti tartunnan saaneita jo, ja riski sairastua korkeampi kuin jäämällä alkujaan kun kaikki rynnistivät kertaheitolla lentokentälle. Toimenpiteet Suomen päässäkään ei tainnut mennä ihan putkeen kotiutuville.

Jossain vaiheessa lennoille ei enää edes löytynyt koko perheelle lippuja.

Koska rahtilaivat edelleenkin kulkevat, Suomen ollessa monessa asiassa riippuvainen tuonnista, oli vaikea nähdä tilannetta, että matkustajaliikennettä ei sallita. Kansalaisuudenhan ja oikeuden palata voi todentaa helposti jo lähtösatamassa.

Kyllähän vakuutus korvaa, eikö niin!


Olemme soittaneet, ja lähettäneet perästä OP:lle ennakkopäätöspyynnön siitä, mitä matkavakuutuksen kriisiturva korvaa. Siitä on nyt aikaa kaksi viikkoa. Kyllä, odottelemme itsekin jännityksellä millainen päätös sieltä tulee.

Mutta tämänlaisia tilanteita vartenhan niitä vakuutuksia otetaan.

Meillä on ollut ihan hyviä kokemuksia heidän kanssaan asioimisessa, mitä nyt yhdestä kamerasta piti aika pitkään tapella, mutta nähtäväksi jää tämä tapaus. Mukavaa olisi kuitenkin tietää mikä se päätös on, virallisesti.





Muistutuksena tähän nyt tosin, että muistakaa aina katsoa matkavakuutuksenne kuntoon, ja että siinä on tarvittavat turvat. Koskaan ei tiedä, mitä maailmalla tapahtuu. Vaikka päätöstä ei vielä olla saatu, ainakin on mahdollisuus kriisiturvan takia saada tarvittaessa korvauksia.



Paluumatkaa odotellessa...


Tällä hetkellä on vaikea sanoa mihin vaihtoehtoon päädymme, koska päätökseen vaikuttaa niin monta tekijää. Rahtilaivan henkilömatkustajaliikenne on keskeytetty ainakin 13.4. asti, mutta ihmettelisin jos siinä vaiheessa mitään toimenpiteitä vielä höllätään. Ehkä toivossa on silti hyvä elää.

Lentämällä pahimpien tautipesäkkeiden kautta? Ajamalla pahimmillan 58 tuntia pienten lasten kanssa epidemia-alueilla yöpyen, syöden ja asioiden? Hyviä vaihtoehtoja palata Suomeen ei tällä hetkellä ole, mutta takaisin pitäisi kohta joutua. Emmekä suinkaan ole näillä suunnilla ainoat. Joillain pakottava tarve on vieläkin kovempi. Jäämme arpomaan vaihtoehtoja.


Suomalainen saa kyllä aina palata Suomeen, jos vaan koskaan keksii että miten. 




Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

Vuoden 2020 #ReilutBlogit -kampanja kiinnittää huomion vaihtoehtoisiin matkustustapoihin ja lentämisen kompensointiin. Lue ihmeessä ja osallistu, jos et vielä ole niin tehnyt- kampanja on käynnissä koko vuoden!

29 kommenttia:

  1. Finnlines voisi varmasti ottaa matkustajia kyytiin jos he liikennöisivät niihin satamiin, jotka ovat vielä avoinna henkilömatkustajaliikenteen rajanylityspaikkoina. Ihan samaan tapaan lentoliikenteessä on rajoituksia -- vain kolmella kentällä on edelleen kansainvälistä reittiliikennettä ja kaikki kulkevat rajatarkastuksen kautta.

    Rajavartiolaitoksen sivuille löytyy linkki suoraan mm. TallinkSiljan etusivulta.

    Kannattaa jokatapauksessa pitää kiirettä koska myös jäljellä oleva liikenne Ruotsista halutaan lopettaa ymmärrettävistä syistä (Ruotsin tilanne, ongelmat pohjoisessa). https://yle.fi/uutiset/3-11283466
    "Samalla myös laivaliikenteen henkilö- ja matkustajaliikenne halutaan lopettaa. Tämä ei koske kuitenkaan huoltovarmuudelle tärkeää tavara- ja rahtiliikennettä."
    Jos vertaa vaikkapa Suomen tai Uudenmaan lukuja Espanjan tai Ruotsin vastaaviin, tai suurinpiirtein minkä tahansa maan joka on Espanjan ja Suomen välissä, kaikki rajoitukset ovat hyvinkin ymmärrettäviä.

    Rajat ovat kiinni siis syystäkin ja jos joku vielä haluaa liikkua, selkeiden yksittäisten pisteiden kautta liikenne on paremmin hallittavissa ja tarkastettavissa. Ja pyjamabileet kavereiden nurkissa kannattaa unohtaa; https://www.is.fi/kotimaa/art-2000006455480.html
    (Oletan että ymmärrätte itsekin että olette riski Suomessa riippumatta siitä miten saavutte)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ottaen huomioon, että esimerkiksi Vuosaaren satamassa tiedetään yhden laivan tulevan joka päivä samaan aikaan matkustajien kera, voisi jotenkin kuvitella että vaikkapa väliaikaisen, tuohon kellonaikaan osuvan, rajanylityspisteen voisi laittaa pystyyn. Asiathan ovat aina ratkaistavissa jos haluja löytyy.

      Ehdottoman fiksua on tietysti rajoittaa liikennettä kaikin puolin, mutta suomalainenhan saa joka tapauksessa aina palata Suomeen, joten sen voi tehdä joko enemmän tai vähemmän turvallisella tavalla. Nyt tietysti tässäkin välissä on ehditty jo matkustajaliikenteen osalta tehdä muutoksia, joten ainakin toistaiseksi Finnlines kuljettaa matkustajia. Voi tosin olla, että huomenna on jo toisin, joten jos vaikka heti lähtisi matkaan, se ei takaisi yhtään mitään.

      Täällä meidän talvehtimispaikassa on ollut 6 todennettua tapausta. Se on huomattavasti vähemmän kuin vaikkapa Uudellamaalla. Sitten taas Málagan maakunta johtaa Uudenmaan tartuntoja ei kauhean suurella määrällä, koko näissä suurin piirtein sama. Joten ihan kuka tahansa, myös uusimaalainen on aikamoinen riski, Suomessa kun on saanut kuitenkin ulkoillakin, ja huomattavasti vapaammin liikkua kun täällä.

      Nevertheless, karanteeni, eritoten matkanteon jälkeen on tietysti tarpeen, se on täysin selvä asia. Onneksi näihin ns. oikeisiin karanteeneihin onkin jo tullut treenin kautta ihan rutiini....

      Poista
  2. Laivat ei liiku pyhän hengen voimalla vaan niissäkin on henkilökuntaa ja jokainen Euroopan läpi ajeleva matkustaja tuo mukanaan aivan turhan sairastumisriskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Rahtilaivoilla on henkilökuntaa joka tapauksessa, ja ne kulkevat ilman matkustajiakin tuota väliä, Suomi kun ei ole omavarainen monessakaan asiassa. Jokainen meistä on potentiaalinen tartuttaja. Tässä talvehtimispisteessä on todennettuja tartuntoja ollut kuusi.

      Poista
  3. Vielä on se vaihtoehto, että rentoudutte ja olette Espanjassa vielä tovin. Kansainvälisessä mittakaavassa katsottuna, jos on vielä töitä joista maksetaan, mukava asunto missä olla turvassa, ruokaa riittää ja olette terveitä, niin asiat ovat ihan superloistavasti! Suunnitelmat ovat menneet nyt uusiksi suurella osalla ihmisiä. Sopeutujat selviävät. Tsemppiä sinne rantakadulle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Monessa asiassa näin, ja sitten asiat eivät ole aina ihan niin suoraviivaisia myöskään.

      Poista
  4. Tukholma - Turku pidetään huoltovarmuuden vuoksi auki ainakin toistaiseksi. Ottavat kyytiin Suomeen palaavia suomalaisia. Baltic Princess ja Galaxy. Olisiko se vaihtoehto tässä tilanteessa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On ilman muuta - mutta ajomatka toki siis pitenee. Yksi ajovaihtoehtohan tuossa postauksessa on nimenomaan Tukholmaan, toinen Tallinaan. Niistä ilmeisesti pidetään liikennöinti auki. Tukholmaan tai Tallinnaan ajaessa vaan joutuu pakostakin yöpymään jossain matkalla = tartuntariski kasvaa entisestään.

      Poista
  5. Äkkiä lukien hankala tilanne.
    Ottakaa yhteyttä Madridin Suomen suurlähetystöön. Saimme sieltä hyviä neuvoja ja tilannetietoja. Loistavaa palvelua.
    Me ajoimme Traaveen 20.3. - 24.3. Teollista nopeaa ajoa 29.5 tuntia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On tässä omat haasteensa. Suurlähetystötä vastattiinkin meille jo ennen tämän postauksen kirjoittamista, että meillä on ihan ajan tasalla olevat tiedot, ja kiitettiin yhteydenotosta.

      Poista
  6. Vaikea tilanne teki niin tai näin.
    Oletteko olleet ulkoministeriöön yhteydessä ja löytyiskö sieltä ohjeita paluulle. Lieneekö finnairilta tulossa palautuslentoja espanjasta suomeen?
    Rankkaa olisi tuollaiset ajomatkatkin ja väsymys lisää myös muita riskejä.
    Kyllä te keinot keksitte paluulle kun pidätte vain hyvää huolta voinnistanne.
    Me täällä toivotaan ettei suomessa tauti lähtisi leviämään hallitsemattomasti ja annettuja ohjeita noudattaisivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole ihan helppoa ei, ja tilanteet vielä elävät jatkuvasti. Suurlähetystö vastasi meille, että ihan on ajan tasalla tiedot ja kiitti yhteydenotosta, siinäpä se.

      Ajomatka on joka tapauksessa edessä, koska auton jättäminen tänne on sekin äärimmäisen huono vaihtoehto. Ja se on toki tehty aiemminkin, mutta ei tällaisissa olosuhteissa, jossa haluaa välttää kaikkea kontaktia mihinkään ulkomaailmaan.

      Suomessa on ainakin naapurimaita vahvemmin tehty toimenpiteitä, ja numeroiden valossa näyttää ainakin siltä, ettei tauti leviä ihan yhtä holtittomasti.

      Poista
  7. Uskon että teette -päätöksen--turvallisesti liikkuen..se että jokapuolella on -vaara---on totta ..elikkkä on vain onnesta kiinni miten käy...ja sitä toivon teille

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on, että koskaan ei voi tietää mistä tartunnan saa, jos se on tullakseen. Päätöksiä tässä on jouduttu tekemään jatkuvasti, ja sitten aina uuden tiedon valossa uudelleenarvioimaan ne, ja niin varmaan jatkossakin. Hieman rassaavaa sekin, mutta eipä tällaista tilannetta ole ollut aiemmin päällä.

      Poista
  8. Hmmm... siis voihan korona! Olin toivonut, että pääsisitte Finnlinesin kyydillä Suomeen auton kanssa, mutta tämähän muuttaa nyt kaiken. Luonnollisesti päätös on teidän, mutta en itse uskaltaisi lähteä riskeeraamaan pitkien reittien kautta, joten pysyisin varmaan aloillani, jos se suinkin on mahdollista.

    Ps. Minulle OP vastasi reilun vrk:n kuluttua, kun olin laittanut op.fi:ssä viestiä heille kriisiturvasta ja toivin yhteydenottoa, niin soittivat eilen takaisin. Meidän vakuutukset on otettu ennen kriisiturva-vakuutuksen luomista, joten meillä ei sitä ole, mutta kuulostaa toiveikkaalle mikäli teillä se on. Pidän peukkuja!

    Tsemppiä ja halit koko perheelle! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No näinhän tässä oltiin oletettu, että koska yhteydet joka tapauksessa kulkee, sitä kautta pääsisi vielä kotiin. Jatkuvasti muuttuvien ohjeiden kanssa eläminen tarkoittaa myös jatkuvasti päätösten uudelleenarviointia, joten eihän tämä nyt ihan helppo yhtälö ole.

      Luulen, että ns. helppoihin tapauksiin tulee vastaukset nopeammin, ja sitten tällaisia poikkeustilanteen poikkeuksia arvioidaan vähän pidempään. Mutta onhan tuossa aika pitkä jo ollut odotusaika, ja olemmekin aina välillä huudelleet sen perään. Laskut tulevat kyllä ihan ajallaan ja säntillisesti, heh....

      Kiitos Sanna, sinne myös isot halit! <3

      Poista
  9. Jos olisin Fugessa ja päättäisin lähteä heti, niin valitsisin Reitin Fuge - Rostock - Trelleborg - Tukholma - Suomi. Rostockiin ei ole ajallisesti hirveästi pidempi matka kuin Travemundeen ja jos ottaa yölautan niin siinähän saa vähän nukuttuakin.

    Luultavasti olisin myös ihan suosiolla Ranskassa jossain hotellissa yötä, siellä on ilmeisesti hotellit auki ja käytännössä tyhjiä.

    Vaikka Korona onkin ikävä juttu, niin kannattaa muistaa, että jos Ranskassa on 60t todettua tartuntaa ja todellinen määrä olisi vaikkapa 10x, niin silti keskimäärin vain joka sadannella ranskalaisella on tartunta. Riski on sittenkin kuitenkin aika pieni. Sama laskelma pätee sellaisenaan Saksaan, koska todettuja tartuntoja suhteessa väkilukuun on just saman verran.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Goolettamalla "emergency hotels" löytyy ilmeisesti yösijoja kyllä. Mutta juuri tämän yleisen tilanteen takia olisi ihanteellista mahdollisimman vähällä kontaktilla ja pysähdyksillä päästä takaisin - vaikka periaatteessa riski on pieni. Saksassa taitaa vielä joillain alueilla olla lockdown, joten siellä tartunnan saaminen on riskiltään erittäin pieni.

      Poista
    2. Ehkä joku yksittäinen kylä saattaa olla oikeasti kiinni, mutta ei Saksassa yleisesti muuten ole vastaavaa sulkua kuin Espanjassa tai Italiassa. Käsittääkseeni Ranskakin on enempi säpissä kuin Saksa ja ettehän te oikeastaan muuta näkisi kuin moottoritietä ja huoltsikoita.

      Poista
    3. No näin on ainakin toiveissa - jos pystyy toteuttamaan suoran ajon satamaan. Ongelmaksi ihmiset on raportoineet suurimmalti osin vessojen puutteen motareilla.

      Poista
    4. No positiivisesti ajatellen edessä on varmasti mieleen painuva reissu, jota voi sitten kiikkustuolissa eläkeläisenä muistella. Itse olen kokeillut vain 1800km autoilua yhdeltä istumalta (ei lapsia ja kolme kuskia) ja kyllähän sen ajomatkan kohokohta oli pakoputken putoaminen tanskalaiselle moottoritielle!

      Poista
  10. Ulkoministeriö sanoi aivan suoraan viikkoja sitten, että jos on aikomus palata Suomeen, se on parasta tehdä heti. Kyllähän tuollaisen lausunnon jälkeen olisi pitänyt olla selvää, että paluu ei tule olemaan helppoa. Se on syystäkin vaikeaa.

    Blogiasi on aivan ihana lukea mutta tämän tekstin sävy nyt yllätti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Noh, tässä postauksessa on tosissaan tuo osio siitä, miksi Suomeen palaaminen on ollut meidän osaltamme hieman hankalaa. Tottakai se oli tiedossa, ettei Suomeen palaaminen ole helppoa, eikä se sitä ole millään näistä vaihtoehdoista.

      Esimerkiksi oletettavaa on ollut, että lennot lopetetaan kokonaan, eikä sen varaan olla laskettu missään vaiheessa, saati vaadittu valtion tuettua palaamista, kuten monet. Silti on yllättänyt, että liikennöivää yhteyttä ei saa käyttää, vaikka senkin pystyisi järjestämään vielä jopa karanteenimielessä.

      Harmi, ellei nyt pystytty avaamaan tarpeeksi laajasti sitä, miksi tilanne on se mikä on. Koko perheen (ja kodin) siirtäminen paikasta toiseen ei ole ihan yksinkertainen asia, ja siihen vaikuttaa moni asia. Kaikkia tekijöitä emme ole edes tässä voineet useammastakin syystä avata. Hankalaksi asian tekee se, että tiedot saattavat muuttua jopa tunneissa, kuten tämänkin postauksen osalta. Nyt nimittäin myös matkustajaliikenne kulkeekin välillä Travemünde-Helsinki. Sitä emme tiedä, miltä tilanne näyttää huomenna, tai ensi viikolla.

      Hyviä vointeja sinne!

      Poista
  11. Tiistaina 7.4 lähtee Alicantesta suora yksityinen kotiutuslento Suomeen. Lisätietoja Facesta AthletiQ Finlandin sivuilta.

    VastaaPoista
  12. Itse harkitsisin vaihtoehtoa, että toinen vanhemmista lentäisi Suomeen Madridin kautta lasten kanssa. Kentälle suoraan autolla. Toinen vanhempia ajaisi auton yksinään Suomeen sitä reittiä kuin pääsee.

    VastaaPoista
  13. Ei oo helppo tilanne teillä!
    Voimia! Ja turvallista kotimatkaa! T: Tintti

    VastaaPoista
  14. Epävarma tilanne, ei tosiaan tiedä kannattaako nyt enää lähteä tuntuu että kaikki suljetaan. Tilanne ei toivottavasti kestä kovin kauan enää. Uskon että aika monikin maata pitkin reissaava olisi saattanut joutua siihen tilanteeseen. Tsemppiä.

    VastaaPoista
  15. Muistakaa sitten että kun palaatte Suomeen, niin määräys on 14 päivän kotikaranteeni. Ei muuta kuin Kaupasta/tutuilta ruokaa ovelle!

    VastaaPoista
  16. Reissunne kotiin onnistui viime tipassa ennen uutta sulkua laivalla matkustamiseen Travesta, Tukholmasta ja Tallinnasta, onneksi olkoon.
    Tilanne muilla noin 1800 matkaajalla jotka eivät ehtineet on umpisurkea eli vain Haaparanta auki.
    Muita vaihtoehtoja ovat auton rahtaaminen laivalla Travesta tai Tallinnansta ja henkilöt lennolla perään.
    Tartuntariskit kasvavat monikertaisiksi kuten kustannuksetkin. Travesta bussilla Lyypekkiin ja sieltä junalla Hampurin kautta Berliinin josta löytyy Finnairin suoria lentoja Helsinkiin. Hesassa sitten taksilla Vuosaareen hakemaan auto ja sieltä karanteeniin. Vuosaarihan on avoin rajanylityspaikka josta rekat kuljettajineen kulkevat päivittäin ympäri Suomea.
    Lähtötilannehan on hyvä kun karanteenissa oltu kohta 7 viikkoa oireettomina joten olisi toivottavaa että kotimatkalla olisi mahdollisimman vähän tartuntapaikkoja. Turvallista matkaa kaikille kotiin palaaville.

    VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!