tiistai 23. kesäkuuta 2020

Kun haluaa meloa, suppailla ja ajaa fatbikella, muttei halua hankkia niitä omaksi, toimii ulkoilijan kausikortti täydellisesti


*Kaupallinen yhteistyö: Natura Viva*


Olen jo pari vuotta himotellut itselleni kajakkia, koska rakastan melomista. Lisäksi olen himotellut SUP-lautaa, varsinkin kun katselen Sannan instafiidiä iltasuppailuista. Fatbike olisi sekin tosi kiva, mutta omistan jo kaksi pyörää, ja Miikan mielestä se on tarpeeksi.


Kajakin hankinta tuntui tänä kesänä ensimmäistä kertaa ajankohtaiselta, samoin SUP-lauta. Perheen nuorempikin alkaa olla jo siinä iässä, että hänet voi ottaa mukaan kumpaan tahansa, ja lisäksi meillä on oma koti, eikä kaikille tavaroille tarvitse keksiä taas uutta paikkaa, jos lähtisikin jonnekin talvehtimaan (mikä tosin ei sekään ole nyt suunnitelmissa).

Kyselin paitsi instassa, myös tuttavapiiriltä ja kajakin omistavilta millaisia suosittelisivat.
Ensimmäisenä neuvottiin miettimään missä sitä aikoo säilyttää talven. Aivan. Enpä ollut miettinyt sinne asti, mietin vaan miten kivaa olisi lipua kajakin kyydissä keskellä kauniita luontomaisemia.

Sitten SUP-lauta - siitäkin kyselin. Ilmeisesti halvalla on turha yrittää löytää hyvää, eli pitäisi olla valmis maksamaan noin 600 € ja ylöspäin. Sama koski kajakkejakin; kuulemma halvimmat ovat kiikkeriä, ja eritoten puhallettavissa malleissa pitäisi satsata parempaan.

Ynnäilin, että helposti saisin tähän menemään 1500€ ja siihen päälle vielä melat ja kaikki muu varustelu. Sitten siihen vielä fatbike, ja päästäänkin päälle kahteen tonniin reippaasti, ellei lähemmäs kolmea. Ja kaikkien näiden siirtäminen, kuljettaminen, huoltaminen...

Okei, mietin vielä hetken.

Omat kamat vai vuokratut? Ainakin kannattaa ottaa hyvä diili.


Yhteiskunnallisesti ollaan siirrytty jakamistalouteen. Kaikki eivät enää hanki omaa autoa, koska siitä on liikaa kustannuksia ja vaivaa hyötyyn nähden, kaupunkifillarit ovat vapauttaneet oman fillarin tarpeen kaupunkilaisille, Über kuskaa meitä ja AirBnB majoittaa. Joskus autojakin hankitaan jo isommalla porukalla yhteiseksi.

Samaan perustuu Natura Vivan ulkoilijan kausikortti - kausimaksulla saat yhteiskäyttöösi kajakit, fatbiket, SUP-laudat, kanootit ja soutuveneetkin. Kausikortin hinta on 199€, ja sillä hinnalla saa käyttöönsä vieläpä priimaa tavaraa.

Esimerkkinä meidän äskettäisellä juhannuksen melontaretkellä ollut toinen kaksikko on ovh'ltaan 1600 €. Ja sen todellakin huomasi. Natura Vivan SUP-lautojen ovh-hinta taas on noin 600€ + mela.

Fatbikea, kanoottia ja soutuvenettä en edes selvittänyt, sillä 1600€ + 600€ = 2200€. Tuolla hinnalla saisin jo yhdeksitoista vuodeksi ulkoilijan kausikortin Natura Vivalta, ilman säilyttämisen, kuljettamisen ja huoltamisen vaivaa. Vaihtoehto, joka itselleni sopii täydellisesti.

Aika hyvä diili, sanoisin.Ainoa syy hankkia omat varusteet on se, jos haluaakin jonkin varusteen esimerkiksi omalle mökille tai veneelle omat kamat - tai ahkerasti käydä eri paikoissa, kun mitä Natura Vivan pisteet mahdollistavat.

Olen viikossa myös huomannut, että koska kotona ei tarvitse tehdä muuta kuin vaihtaa päälle sopivat vaatteet, tulee myös lähdettyä pienenkin vapaahetken aikana huomattavan paljon matalammalla kynnyksellä ulkoilemaan näiden harrastusten pariin.

Ilman kausikorttia pitäisi pakata oma kajakki, SUP-lauta tai pistää pyöränkuljetusteline autoon ja siirtyä pyörän kanssa sopiville maastoille, ellei sitten tietysti heti kotiovelta lähde hyvät reitit. Vaihtelu myös virkistää, jos ei aina tykkää vaan esimerkiksi meloa.

Mutta yksinkertaisestettuna: tulee lähdettyä, ja useammin.

Natura Vivan pisteidein sijainti ja varusteiden vuokraus


Natura Vivan pisteitä on tällä hetkellä kolmessa paikassa, ja niiden kalusto hieman vaihtelee.

Vuosaaren Ramsinniemessä, joka on meidän lähipiste, on vuokrattavana kaikkia varusteita: kajakkeja, SUP-lautoja, kanootteja, soutuveneitä ja fatbikeja.


Nuuksion Haukanpesä (jonne olen ihan, ihan pian menossa myös!), on SUP-lautoja, kanootteja ja soutuveneitä. Kuvat sieltä näyttää aika maagisilta, joten odotan maisemilta paljon.

Lisäksi yksi piste löytyy Salon ja Kemiönsaaren läheltä Teijon kansallispuistosta, jossa tarjonta on sama kuin Vuosaaren pisteellä. Teijon pisteeltä pääsee pyörällä näpsästi esimerkiksi Mathildedahlin pittoreskiin ruukkikylään vierailulle. Maisemat näyttää täälläkin niin houkuttelevalta, että haluaisin mieluusti tehdä sinne ehkä viikonlopuretken ja ehkäpä ihan aikuisporukassa. Kenties vielä!

Pisteiden sijainnit antavat hyvän mahdollisuuden lähimatkailuun, ja ne ovat keskellä luontoa jo valmiiksi. Pisteeltä pääsee heti useammalle pyöräily- ja melontareitille. Tämä todellakin kannustaa lähi- ja luontomatkailuun.
Kausikorttilainen saa tunnuksillaan tehtyä Natura Vivan sivuilta varauksen haluamaansa varusteeseen ja kohteeseen, ja siitä tulee vielä kuittaus sähköpostiin. Yön yli -lainoilla menee 10 € lisämaksu, joka sekin on varsin kohtuullinen.

Kausikorttilaisten etuna on muun muassa ilmaiset torstaimelonnat, jonne pääsee, jos ehtii itselleen paikan buukaamaan ja kaipaa melontaseuraa. Sellainenkin on jo buukattu kahdelle torstaille, jeij!

Lisäksi kausarilaisille on yhteinen fb-ryhmä, jossa pääsee vaihtamaan kokemuksia ja ehkä löytämään itselleen ulkoiluseuraakin halutessaan.Juhannusretki Helsingin edustalle


Olemme lähinnä meloneet Saimaalla ja erinäisissä paikoissa ympäri Suomea, ja sitten tietysti ulkomaillakin. Helsingin edusta on jäänyt vähän vähemmän tutuksi, vaikka täällä asutaankin. Päätimme pakata koko nelihenkisen perheen kajakkeihin yhdessä teltan ja makuupussien ja järjettömän ruokamäärän kanssa, ja suunnata siis juhannukseksi saareen.


Isoon Malkasaareen meloo Natura Vivan pisteeltä vain noin 15-20 minuuttia jos sitäkään - hyvällä kelillä. Saari on aika pieni, mutta siellä on pieni hiekkaranta, paljon kallioita, saunamahdollisuus silloin kun sauna on auki ja grillipaikka ja puuuceet. Lisäksi siellä saa telttailla, joka ei ole ihan itsestäänselvyys kaikilla Helsingin saarilla.Viihdyimme juhannuksen yli täällä aivan mainiosti, huolimatta siitä, että sauna ei ollut käytössä. Seuraavana päivänä tuuli yltyi sen verran, että se, mikä normaalisti olisi kestänyt ehkä 20 minuuttia melomalla, olikin melkein tunnin urakka. Kahdeksan metrin vastatuuli ja kohtuullinen aallokko takasi sen, että satamaan palasi vähän aiottua märempi perhe. Vaikkei vaaratilanteita ollutkaan, hartiat ja kädet saivat kyllä tehdä omansa.

Ja koska oltiin valmiiksi märkiä, mentiinkin heti uimaan rantaan päästyä. Rannassa Natura Vivan pisteeltä löytyy myös pukukopit ja suihkut, joten lämpimään suihkuunkin pääsee vaikka heti urheilusuorituksensa jälkeen.

Rannasta tekee myös aika mukavan Vuosaaren pisteellä se, että samassa kompleksissa toimii varsin kelpo kahvila, josta voi lämpimänkin ruoan lisäksi ottaa vaikka Aperol Spritzin, tai mikä sitten kelpaakaan.
Mutta ensin kannattaa tietysti hankkia se ulkoilijan kausikortti, niin tulee lähdettyäkin!


Natura Viva vuokraa myös tunti- ja päiväperusteisesti varusteita. Kaikki hinnat löytyvät Natura Vivan sivuilta.

Kausikortteja saa myös jokaiselle lajille erikseen, hintaan 149 €, joten melkein kannattavampaa on ottaa heti kättelyssä kolmen lajin kattava ulkoilijan kausikortti hintaan 199 € - jos nämä ulkoilulajit kuuluvat repertuaariisi. Minä olen tällä hetkellä aika onnellinen tyttö ja kausikorttilainen.

Lue lisää kausikorteista täältä.

Tuntihintaisista vuokrista hintaesimerkkinä kajakin tuntivuokra alkaen 25€ / 2h,  SUP-lauta alkaen 20 € / 1h, ja fatbike alkaen 30 € / 1h.

Joko mennään?

 
 
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

Vuoden 2020 #ReilutBlogit -kampanja kiinnittää huomion vaihtoehtoisiin matkustustapoihin ja lentämisen kompensointiin. Lue ihmeessä ja osallistu, jos et vielä ole niin tehnyt- kampanja on käynnissä koko vuoden!

Vastuullisuusasioihin voi tutustua Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluissa Gian ja Tarinoita Maailmalta -blogin Annikan tuottamassa VastuullisuusPodcastista - klikkaa itsesi Spotifyihin tai Acastiin kuuntelemaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!