maanantai 2. marraskuuta 2020

Onko korona-ajan kylpylälomailu turvallista?


Alkusyksystä Scandicilla oli kohtuullisen hyvä kampanja, jonka tarjouksiin päätimme tarttua kahden kylpyläloman verran. Ensimmäinen niistä suuntautui lokakuun lopussa Hämeenlinnan Aulangolle. Olimme jo etukäteen miettineet koronataktiikkamme kylpylälomalle.

Emme turhaan liikkuisi sisätiloissa, vaan panostaisimme Aulangon kuulemma kauniisiin ulkoilumaastoihin. Arvailimme ruuhka-aikoja, ja pyrkisimme välttämään niitä niin kylpylässä kuin aamiaisella. Tietysti käyttäisimme maskeja, desinfioisimme käsiä jatkumolla ja välttelisimme muutenkin lähikontakteja.



Ihan ensimmäisenä täytyy todeta että ihan yhdenkin vuorokauden loma oli mahtava breikki arkeen. Varsinkin nyt, kun emme ole talvehtimassa aurinkoisemmissa maisemissa, tällaiset minilomat kuuluvat talven pimeyden selviytymisstrategiaan olennaisesti.

Lisäksi hurmaannuimme täysin Aaulangon maisemista ja luonnosta. Eritoten kun heräsin aamusta ihan liian aikaisin, siihen nähden että oli sunnuntaiaamu, ja lähdin kävelemään rantareittiä, ei sumuinen maisema olisi voinut olla kauniimpi. 




Sain nauttia koko huikeasta luontonäytelmästä ihan ylhäisessä yksinäisyydessä, sillä ilmeisesti kaikki muut kylpylävieraat nukkuivat minua huomattavasti pidempään. Ei haitannut yhtään.

Mutta se kylpylöinti!


Scandic Aulangossa asiointi koronaturvallisesti - mitä toimenpiteitä oltiin tehty?


Saavuimme hotellille sisäänkirjautumisen alettua heti klo 15. Jono oli jonkinmoinen, sillä ilmeisesti osassa Suomea oli syyslomaviikonloppu. Noin puolella vieraista oli kasvomaskit check-iniin jonottaessa, käsidesiä oli tarjolla, ja suurin osa piti turvavälit ihan hyvin. Vastaanoton tiski oli tietysti koronasuojattu pleksein. Sisäänkirjautumisen yhteydessä kehotettiin myös tekemään ravintolaan pöytävaraus, jotta illallinen saatiin porrastettua.

Kokemus koronanäkökulmasta ihan kohtuullinen. Vielä kun kaikilla vierailla olisi ollut ne maskit.

Sen verran väljät ovat Aulangon käytävät, että niillä pystyi pahemmin muihin törmäämättä kävellä huoneeseen suunnistaessa.





Reippaan päiväulkoilun jälkeen päädyimme hotellin ravintolaan syömään erittäin hyvät gluteenittomat ja BeyondMeatin vegaanipihvillä varustetut hampurilaiset. Ravintola oli kello puoli viisi niin tyhjä, ettei pelkoa lähikontakteista ollut. Tarjoilijoilla oli maskit ja hanskat.    

Taktiikkamme selvästi toimi - ilmeisesti suurin osa oli samaan aikaan kylpylöimässä.






Ruokailun osalta todettakoon vielä, että aamiainen Aulangossa oltiin porrastettu kolmeen ryhmään. Olimme varanneet ajan viimeiseen ryhmään klo 9.45- 10.30. Aamiainen oli tarjoiltu buffet-muodossa, ja käsidesiä oli jokaisen pöydän aloituspisteessä. Sen käyttöä ei tietenkään voida valvoa.

Aamiaisella olimme ainoa perhe, jolla oli maskit päällä. Aamiasryhmämme oli kohtuullisen täysi, eikä esimerkiksi pöytiä oltu merkitty tyhjiksi, joten käytännössä saatoit istua kuinka lähellä tahansa toisia. Suurin osa kuitenkin pyrki jonkinlaiseen väliin. Ainoastaan esimerkiksi kahvijonossa turvavälit säilyi hieman huonosti. 

Maskeja olisin toivonut muiltakin käytettäväksi, erityisesti buffet-tarjoilujen äärellä.





Ehkäpä niitä voisi olla kaikille tarjolla samalla tavalla kuin käsidesiä hotelliaamiaisilla, vaikka vastuu käytöstä vieraille jääkin?

Esimerkiksi omalla työpaikallani ruokalaan ja tai yleisiin tiloihin ei ole asiaa ilman maskia, ja ruoka tulee ottaa kertakäyttöhanskat käsissä. Joka toinen paikka on myös merkitty tyhjäksi.


Entä kylpylöinti?


Päätimme mennä vasta seitsemän aikoihin kylpylään, sillä arvioimme, että useimmat lapsiperheet ainakin olisivat tuolloin syömässä jo. 

Scandic Aulangon kylpyllä on avoin niin hotellivieraille kuin ulkopuolisillekin. Hotellissa ilmoitettiin jo etukäteen, että pukuhuonekaappien rajaa oli rajoitettu, jotta kylpylän asiakasmäärä saataisiin pysymään sopivana.




Pukuhuoneiden käyttäjämäärää ei kuitenkaan valvottu, parhaimmillaan noin 15-20 m2 pukuhuoneessa meitä oli 8 naisten puolella.

Suihkutiloissa ei ruuhkaa päässyt syntymään, ja saunassakin sain istua yksin, tai kaksin Bellan kanssa.

Aulangon kylpylä on aika mukava paikka kaikkineensa, yksi hyvin iso allas, jossa veden lämpötilaksi oltiin merkitty 33 astetta, yksi hieman viileämpi, 28 asteinen kuntouimariallas, kylmäaltaita kaksi, porealtaita kaksi, yksi lasten kahluuallas, sekä pienehkö ulkouima-allas, jossa vesi oli mukavan viilentävää, joskaan ei kylmää, 33-asteisen altaan jälkeen.




Palveluna löytyy myös allasbaari, joka on e-rit-täin hyvä bonus.

Altailla olimme n. 18.45-20.45, kokonaiset kaksi tuntia. Arvailen, että se oli tuolloin tyhjempi kuin aiemmin päivästä, mutta varmuudella en voi sanoa.


Altaissa oleminen tuntui jokseenkin ruuhkaislta silti, eikä turvavälit säilyneet kunnolla oikein missään vaiheessa. Samaan aikaan vaikuttajakollega Laamanaama vietti minilomaa Nokian Edenin kylpylässä ja kuvaili kylpylätunnelmaa sanoilla "kyllähän siellä oltiin aika lailla pakara pakaraa vasten"

Voin samaistua fiilikseen.




Kävimme kylpylöimässä toistamiseen vielä aamusta pikaisesti ennen aamupalaa, ja taisimmekin ehtiä ennen ruuhkahuippua. Vasta lähtiessämme ihmisiä alkoi saapumaan paikalle enemmän.

Sikäli ilmeisesti ainakin THL:n suositusten mukaan uimahallien vesi ainakin olisi koronaturvallista, vaikka tietysti uupuvat turvavälit voivat aiheuttaa uimahallissakin tartunnan:

Tämänhetkisen tiedon mukaan riski saada koronavirus SARS-CoV-2 luonnonvesissä uimisen välityksellä arvioidaan olevan alhainen. Riski liittyy lähinnä uimareiden lähikontakteissa tapahtuvaan leviämiseen, jos uimassa tai yleisellä uimarannalla on samaan aikaan  koronavirusta levittävä henkilö. Virusta voi päätyä jätevesiin, jotka puhdistettuina johdetaan järvi-, joki- ja merivesiin. Jäteveden puhdistuskäsittelyt poistavat kuitenkin suuren osan viruksista eikä virus säily ympäristössä pitkään taudinaiheuttamiskykyisenä.

Tiedustelin myös Scandicista suoraan millä tavalla kylpylöiden käytöastetta ja ihmismäärää seurataan. Lisäksi kyselin miksei esimerkiksi kylpyläkäyntejä olla porrastettu, kuten vaikkapa aamiaiset. Näin Scandic vastasi:

"Olemme rajanneet kylpylöissämme kävijämäärän puoleen normaalikävijämääristä ja tämä määrä ei ole ylittynyt syyslomaviikkojenkaan aikana. Kylpyläosastolla on sekä hotellivieraita että päiväkävijöitä. Mikäli hotellissa on huomattavan paljon vieraita, niin rajaamme päiväkävijöiden määrää. Kuten huomasitkin, niin myös puolet pukukopeista on käytössä. Kylpylän valvojat altaalla valvovat, että mm. porealtaissa on vain sovittu määrä vieraita yhtä aikaa ja opastavat muutenkin toki turvalliseen toimintaan.

Porrastuksia olemme tehneet aamiaiselle sekä ravintolaan pöytävarauksilla. Haluamme tarjota kuitenkin vieraillemme mukavan lomakokemuksen ja emme ole halunneet rajata tarkasti kylpylän vierailuaikaa, niin ettei kaikki toiminnot mene tarkasti
aikataulujen mukaisesti.

Turvallisuus on Scandicille erittäin tärkeää ja teemme ison joukon toimia turvataksemme vieraidemme ja henkilökuntamme hyvinvoinnin. Tiukennettujen hygieniatoimien lisäksi muistutamme vieraitamme turvaväleistä kyltein ja tarroin toimipisteissämme. Tämän toivomme vieraidemme ottavan myös huomioon ja toivomme että hotelleihimme saavutaan terveenä."




Onko kylpylälomailu siis turvallista?


Matkailu on selvästi yksi niistä aloista, joka on kärsinyt todella paljon koronasta. Toisaalta, se on myös pakottanut alaa uudistumaan ja miettimään itsensä uudelleen, eikä se ole aina huono asia. Korona on epidemia, jonka kanssa saatamme joutua elää vielä pitkään. Ja vaikka korona kukistettaisiin, on monelta taholta annettu riskiskenaarioita siitä, että luonnon köyhtymisen ja ilmastonmuutoksen tiimoilta tämä ei jää viimeiseksi pandemiaksi.

Matkailualan kannattaa siis todellakin keksiä itsensä uudelleen myös tulevaisuus huomioon ottaen.




Koronasta emme vieläkään oikeastaan tiedä ihan tarkalleen mikä on täydellisen turvallista ja mikä ei, joten teemme sen suhteen varotoimenpiteitä yhteiskunnan jokaisella tasolla. Ainakin tällä hetkellä vaikuttaa siltä, että kun huomioidaan hyvä käsihygienia ja turvavälit, ja suojaamme kasvomme maskeilla, pystymme välttämään tartuntoja, mutta vastuu tästä on kaikilla.

Nähdäkseni esimerkiksi hotellin vastuulla on mahdollistaa turvalliset puitteet vierailleen ja omilla toimillaan ohjata vieraiden toimintaa parhaan kykynsä mukaan, ja toisaalta myös vierailla on vastuu huolehtia vaikkapa siitä, ettei jonossa seistä liian lähekkäin, käytetään käsidesiä, ja pidetään turvavälit.

Vastuunkanto on siis meidän kaikkien yhteinen asia.




Jokainen tilanne on aina erilainen. Täysin varmoja siitä, että emme saa tartuntaa voimme olla vain silloin jos eristäydymme täysin muista. Kylpylälomailun, kuten kaiken muunkin toiminnan suhteen, jokainen joutuu siis peilaamaan omaa riskinkantokykyään ja tekemään päätökset sen puitteissa. 

Mikä on turvallista juuri minulle, ja kuinka paljon luotan siihen, että muutkin hoitavat osuutensa?


Se ainakin kantaisi jo pitkälle, että ottaisimme huomioon paitsi koko pandemiatilanteen, myös muut ihmiset, joka ikisessä tilanteessa, missä lähikontaktia saattaa tulla.





Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät
meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


Vuoden 2020 #ReilutBlogit -kampanja kiinnittää huomion vaihtoehtoisiin matkustustapoihin ja
lentämisen kompensointiin. Lue ihmeessä ja osallistu, jos et vielä ole niin tehnyt
- kampanja onkäynnissä koko vuoden!

Vastuullisuusasioihin voi tutustua Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluissa Gian ja
Tarinoita Maailmalta -blogin Annikan tuottamassa VastuullisuusPodcastista - klikkaa
itsesi Spotifyihin tai Acastiin kuuntelemaan!



2 kommenttia:

  1. Jäin pohtimaan tuota maskittomuutta hotellissa. Täällä Päijät-Hämeessä ollaan yhä perustasolla ja keskussairaalan ohje on: "... kasvomaskeja on hyvä käyttää joukkoliikenteessä, koronatestiin hakeutuessa ja riskimaasta palattaessa. Maskilla voi suojautua myös sisätiloissa, jos riittävää turvaväliä muihin ei ole mahdollista pitää." Eri puolilla Suomea on tällä hetkellä erilaiset maskisuositukset, jotka tulisi matkatessa tarkistaa ko. keskussairaalan sivuilta. Ellei omasta päätöksestään käytä maskia kaikissa tilanteissa. Kanta-Hämeessä ollaan syyskuun lopussa siirrytty leviämisvaiheeseen ja maskisuositus tiukentui. Jos on tarkistanut maskisuosituksen syyskuun puolella, on suositus saattanut olla löyhempi. Nyt vaaditaankin kotimaanmatkaajien oma-aloitteisuutta selvittää paikalliset maskisuositukset, jotta voidaan matkata vastuullisesti.

    Hienoa, että noudatitte huolellisuutta kylpylälomallanne ja varmasti kotimaanretki oli mukava hengähdys syksyyn. Hyvin olittekin taktikoineet kylpyläosuudet ��. Ja Aulangon ulkoilualue on kaunis. Kävittekö katsomassa karhupatsaita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan tosissaan, että tämä otetaan ihan tosissaan, ja pidetään niin turvavälit kuin hygienia- ja maskiasiat kunnossa. Jos onnistumme tässä, pystymme myös menemään ja olemaan vapaammin. Tuskin meistä kukaan haluaa samanlaista lockdownia kun keväällä oli Suomessa, saati Espanjassa.

      Toivon, että vastuuta tosissaan kannetaan molemminpuolisesti, niin järjestäjän kuin vieraiden taholla ihan kaikkialla. Ei tämä nyt mitään astrofysiikkaa kuitenkaan ole. :) Ja hyvä niin, se tarkoittaa sitä että meillä on kaikki mahdollisuudet!

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!