tiistai 7. toukokuuta 2019

Champagnesta löytyi uusi, ihana lempishamppanja - tervetuloa meille Paul-Etienne Saint Germain!


Lähtötilanne on tämä: olemme viettäneet Champagnen Épernayssä ja Reimsissä aivan ihanat neljä päivää. Olemme maistaneet ihan todella monta lasia eri laatua, eri tuottajilta. Vaikka kevätpäivät Épernayssä on huhtikuussa yhtä lämpimiä kuin Suomen hyvät kesäpäivät, ja kupliva juoma on varsinaista jumalten nektaria, alkaa kuplakiintiö olemaan täysi.


Makaan huoneistomme sohvalla ja selailen Tarinoiden taival -blogin Heinin antamia vinkkejä kirjan kannesta. Meillä on vielä yksi kokonainen päivä jäljellä täällä.

Miika on vastannut meidän Champagnen matkasuunnittelusta, ja kerännyt pääasiassa Heiniltä vinkit, mutta yhden hän on näemmä missannut; Heini on erityisesti suositellut uutta, pientä tuottajaa, Paul-Etienne Saint Germainia.

Champagnen alueella on eri kylissä ja alueilla yhteensä noin 5000 eri tuottajaa. Vaikka Alkon ja ravintoloiden valikoima ei sitä ehkä kerro, shamppanjassa on todellakin mistä valita. Kaikkia on mahdotonta maistaa, ei edes suurinta osaa, joten kohteet kannattaa valita hyvin jos tänne tulee. Paul-Etienne Saint Germainin talo sijaitsee Épernayn pääkadulla Avenue de Champagnella. Ihan kivenheiton päässä meidän huoneistosta siis.

Pohdin Miikalle ääneen, että jos Heini on tätä suositellut, miksi se ei ole meidän listalla? Sille varmaan oli joku syy jättää se kaikilta käynneiltä pois.

"Hmm. Enpä ollut sitä huomannut tuosta lapusta", tuumaa Miika ja näpyttelee Googlea. "Kuule, tää on saanut niin hyvät arvostelut muiltakin, että vaikka meidän ei enää huomenna pitänyt mennä minnekään, mennään käymään täällä. Lahjotaan näihin käynteihin kyllästynyt Bella macaronseilla."


Seuraavana aamuna saavumme hurmaavan, muihin Avenue de Champagnella sijaitseviin shamppanjataloihin verrattuna pienehkön talon pihalle. Se on ihana. Käy ilmi, että tämän brändin perustajat, omistajat ja kehittäjät Jean-Michel ja vaimonsa Agnes asuttavat samaa taloa, missä pitävät myös shamppanjabaariaan tastingeja varten.

Oma talo Avenue de Champagnella, jumankekka!
Itseasiassa, koko maistelulistan esittelee meille juuri Agnes. Tämä on todellinen perheyritys, jossa omistajan kädenjälki näkyy alusta loppuun. Myös Jean-Michel käy välillä moikkailemassa meitä.

Paul-Etienne Saint Germainilla on kaikkiaan kuusi eri shamppista ja ne ovat kaikki Grand Cru'ta, eli erinomaista laatua. Rypäleinä käytetään vain Chardonnaytä ja Pinot Noiria. Jos shamppanjan eri laadut tai sen valmistustapa ei ole tuttua, tutustu niihin tästä postauksesta, jonka olen kirjoittanut aiemmin.

Maistamme kuudesta tarjolla olevasta vaihtoehdosta neljää auringon paistaessa kuumasti. Ne pitää juoda kohtuullisen nopeasti, etteivät lämpene. Maistamme Traditionia, Divinea, Roseta ja Exceptionia. Myöhemmin Heini kertoo, että Charme, mitä emme maistaneet vielä, jäi heidän lemppariksi. Me äänestimme voittajiksi Rosen ja Divinen.

Olen aiemmin jo ajatellut, että makunystyräni ovat viallisia, sillä moni Champagnessa maistetuista shamppanjoista ei maistu niin... noh, hyvälle. Shamppanjoilla ja shamppanjoilla on eroa. Lisäksi olen kauhistunut siitä, että aiemmin rakastamani chardonnaystä valmistetut blanc de blancs -shamppanjat, ovat olleet huonoimmasta päästä. Eivät yksinkertaisesti meinaa mennä edes alas.

Kutsukaa nyt sitten vaikka nirsoksi.Näistä Paul-Etienne Saint Germainin shamppanjoista sen sijan joka ikinen lasillinen on hienostunut, elegantti ja lähestulkoon täydellinen. Kaikki erilaisia, ja silti erinomaisia. Lisäksi hinta-laatusuhde on erittäin kohdillaan - Tradition maksaa 25 € / pullo, Rose 27,5 € / pullo, Divine 37,5 € / pullo ja Exception 48 € / pullo. Kallein Sublime maksaa 63 € / pullo.


Jean-Michel Lagneau on tehnyt pitkän uran LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton SE Group'ssa, johon kuuluu monta isoa shamppanjabrändiä. Nimestäkin varmaan käy ilmi, että Moët & Chandon on heistä yksi, Ruinart toinen ja muitakin on. Luksusbrändejä muiltakin saroilta omistava ryhmä tekee varsin hyvää jälkeä monessa asiassa, mutta Jean-Michel halusi luoda oman, erinomaisen shamppanjansa.

Perhe on onnistunut enemmän kuin hyvin. Alkosta tätä shamppanjaa ei saa, vaan se pitää tilata suoraan tilalta, tai sitten käydä noutamassa itse, kuten me teimme. ;) Sen sijan Paul-Etienne Saint Germainin shamppanjat ovat Suomessakin laaturavintoloissa tarjolla, ja maailmalla myös Michelintähdet luottavat siihen. Eikä ihme.


Tällä shamppanjalla on hinta ja laatu enemmän kuin kohdillaan. Jos meidän lempishamppanjoihin kuuluvat Ruinart ja Billecart-Samon muuten, meidän uusi lempishamppanja, Paul-Etienne Saint Germain vetää kirkkaasti kärkeen hinnan ja laadun osalta.

Tästä ihanasta perheestä ja tarinasta voi lukea lisää täältä. Muuten voisinkin siteerata vain Jean-Micheliä itseään: “Because Life is Short, Enjoy With the Best!”


...ja koska teitä kuitenkin kiinnostaa, kyllä, sitä on meillä kotona nyt 12 pulloa. :)Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!