perjantai 22. marraskuuta 2019

Perheen kanssa Aurinkorannikolle pakoon talvea tai pysyvästi - miten hoituu koulut ja päivähoito?

Lapsiperheiden määrä on jatkuvassa kasvussa Aurinkorannikolla. Eläkeläiset eivät ole ainoita jotka lähtevät Suomen talvea ja pimeyttä karkuun. Se on ihan ymmärrettävää, sillä lasten kanssa kylmät ja märät ajat voivat olla haalarien pukemisineen haastavia, ja jotainhan se vaatearsenaali myös maksaa. Eikä siellä ulkona ole erityisen hauska seistä vesisateessa ja pimeässä töiden jälkeen, vaikka happea on pakko saada.

Perheiden määrä on ollut niin rankassa kasvussa, että Fuengirolassa sijaitseva Aurinkorannikon suomalainen koulu ei pysty vastaanottamaan kaikkia tulijoita. Itseasiassa, se ei pysty vastaanottamaan läheskään kaikkia halukkaita. Sitä varten on sitten kehittynyt erilaisia vaihtoehtoja tulijoille. Koulua täällä voi suomeksi käydä eskarista aina valkolakkiin asti.
Lisäksi perheissä voi olla pienempääkin väkeä, joka kaipaa erilaisia päivähoitoratkaisuja. Sellaisiakin Aurinkorannikolta löytyy, useammalla kielellä.

Koska meiltä kysellään näitä asioita vähän jatkuvasti, ajattelin kirjoittaa koonnin siitä miten lasten koulu- ja päivähoitoasioita voi ratkaista jos halajaa perheen kera Aurinkorannikolle pidemmäksi aikaa.

Sopiva ratkaisu riippuu paljon perheen tilanteesta, haluaako oppia espanjan ja ns. integroitua espanjalaiseksi, preferoiko suomalaista tai kansainvälistä opetusta, ja kuinka paljon haluaa pistää pätäkkää tiskiin.

Lisäksi on meitä muuttolintuja, jotka tulevat vain talvipakolaisiksi auringon alle. Silloin esimerkiksi paikallinen koulu ei toimi monestakaan syystä.Kouluikäiset suomeksi


Jos lapsi on jo ehtinyt Suomessa oppivelvollisuusikään, on vaihtoehtoja useampia. Listaan ensin suomalaiset vaihtoehdot tähän.

Ensimmäinen vaihtoehto suurimmalle osalle on Aurinkorannikon suomalainen koulu, Colegio Finlandes Fuengirolan suomiyhteisön ytimessä Los Pacosissa.

Suomalaiseen kouluun aukeaa tammikuussa määrättynä päivänä ilmoittautuminen, jonka kautta paikkaa haetaan. Vuonna 2019 paikat täyttyivät viidessä minuutissa haun auettua. Kannattaa siis olla täpäkkänä paikalla täyttämässä hakemusta, jos aikoo saada paikan.

Ensi sijalla ovat koko lukuvuoden koulussa opiskelevat, joten esimerkiksi me, jotka vietämme vain kuusi kuukautta Aurinkorannikolla, joutuvat jonoon ja saattavat saada paikan jonosta. Koulu ei ole ilmainen, vaan siitä joutuu maksamaan joitain satasia per kuukausi, riippuen siitä onko lukuvuosi- vai kuukausimaksulla. Lukuvuosimaksulla kuukausikohtainen erä on edullisempi, sillä koulu saa Suomen valtiolta näistä oppilaista enemmän rahaa. Lue lisää ilmoittautumisesta ja hinnoista täältä.
Jos koulupaikka täältä ykkösvaihtoehdosta jää saamatta, voi suomalaisen lapsen laittaa joko Fuengirolan kotikouluun tai Valmennukseen-nimisen yrityksen opetukseen.

Näissä kummassakaan koulussa ei anneta lapsille varsinaista opetusta, vaan lapset tekevät Suomesta tuotujen koulukirjojen tehtäviä läksymäisesti. Jos lapselle tulee kysymyksiä, tuolloin voi opettajalta pyytää apuja. Kädentaitoja opetellaan askartelemalla, liikuntaa ruokatunnilla rannalla ja musiikkiakin satunnaisesti.

Viime talven kokemuksella arvioisin, että eskari-toinen luokka menee tällä metodilla vielä kohtuullisesti pidemmänkin ajan, mutta kolmannesta luokasta ylöspäin en itse pitäisi lastani kahta kuukautta pidempään. Opetus on lapselle olennainen osa koulua ja oppimista.

Jos lapsella on erityistarpeita, kannattaa sekin huomioida. Resursseja näissä ei välttämättä tai aina ole hoitaa niitä, joten se on paitsi pois koko muun ryhmän tarpeista, myös saattaa olla haitallista lapsen oman oppimisen kannalta jos tarpeeksi tukea ei saa.
Kustannus näistä vaihtelee, mutta Kotikoulussa se  noin 440€/kk/oppilas ja Valmennukseen karvan verran alle 400 € on suurin piirtein se hinta jonka joutuu tästä lystistä maksamaan. Lisäksi lapsi joko tarvitsee omat eväät, tai Kotikoulussa ostetettavia keittolounaslipukkeita, joilla saa alakerran Kukko-ravintolan toimittaman keittolounaan tai Valmennukseen -koulussa Sami's Beach Barista..

Näihin kouluihin pääsy on ilmoitusluontoinen, mutta toki jos ryhmät ovat täynnä, voi olla ettei niihin pääse. Fuengirolan Kotikoulu sijaitsee Los Bolichesissa Centro Finlandian rakennuksessa, Valmennukseen tilat taas Torreblanca-Carvajal -suunnilla.

Lue lisää Fuengirolan kotikoulusta täältä, ja Valmennukseen-koulusta täältä.Vieraankieliset koulut


Lapselleen saattaa haluta myös vieraskielistä koulua - koskaan ei ole vielä kielitaidosta ollut haittaa tässä elämässä. Syyt saattavat olla muunlaisetkin. Ehkä kotona puhutaan kahta kieltä, tai ehkä Aurinkorannikolle on muutettu pysyvästi ja halutaan lapsi espanjankieliseen kouluun.

Aurinkorannikko on siitä kiitollinen paikka että kiitos monien kansallisuuksien vaihtoehtoja löytyy.

Fuengirolassa on tarjolla ainakin Svenska skolan ja sen lisäksi englanninkielinen St. Anthony's.

Brittikoulun hakuprosessi ei ole tuttu, mutta Svenska skolaniin haetaan samalla tavalla kuin suomikouluun, haku aukeaa tammi-helmikuussa, ja maksutkin ovat samaa luokkaa.

Svenska skolaniin ei ole ihan yhtä paljon tunkua ikäryhmästä riippuen, mutta haun kanssa kannattaa sinnekin olla ajoissa liikkeellä. Svenska skolan seuraa Ruotsin opetussuunnitelmaa, mutta ne ovat kohtalaisen samanlaisia suomalaisen opetussuunnitelman kanssa. Hintaan kuuluu ruokailu, ja koulu toimii ihan kuten normikoulu Pohjoismaissa.
Kansainvälisiä ja englanninkielisiä kouluja Aurinkorannikolla on paljonkin, katso lista niistä täältä.

Jos lapsen haluaa paikalliseen, espanjankieliseen kouluun, on lapsella oltava residencia, eli kirjat kaupungissa tai joko valmis NIE-numero tai ainakin prosessi sen hausta aloitettu. Lisäksi tarvitaan asukastodistus kaupungintalolta ja virkatodistus lapsesta espanjaksi ja passi. Tämä pitäisi hoitua suoraan Suomesta maistraatista espanjaksi. Rokotustodistus on myös tärkeä olla mukana.

Haastattelin aiheesta ystävätärtäni Ida Adeliaa, joka perheineen on muuttanut tänne ja päätynyt lastensa osalta paikallisen koulun ratkaisuun. Kouluun haetaan paikkaa kaupungilta, ja prosessissa pitää nimetä useampi koulu minne hakee. Haku pitää tehdä niin että sekä molemmat vanhemmat, että lapsi on fyysisesti paikalla jättämässä hakupapereita. Yksinhuoltajuuden ollessa kyseessä, tästä pitää olla kaikki paperit mukana Suomen maistraatista leimoineen, jotta asian voi todistaa. Rokotustodistuksesta Ida ei osannut kertoa mitä rokotuksia tarvitaan. He itse ovat seuranneet Suomen rokotusohjelmaa.

Paikalla kannattaa lisäksi olla tulkki, ellei itse osaa paikallista kieltä, sillä viranhaltijat harvoin osaavat kovinkaan hyvin muuta kuin espanjaa.
Kun sitten koulupaikka määrätään, pitää sinne ilmoittautua jälleen kerran kaikkien osapuolten fyysisesti läsnäollessa. Huomionarvoista on myös, että kaikki laput ja viralliset todistukset tulee olla virallisella kääntäjällä käännettyjä. Ei siis riitä, että itse vetelet käännökset Google translaten kautta. Lisäksi pelkkä hakemuslappunen oli noin 4-5 sivua, ja täytettävä espanjaksi, kertoi Ida.

Heidän perheessään kouluun sopeutuminen on käynyt hyvin huolimatta siitä, että kolmasluokkalainen laitettiin ikänsä mukaisesti Espanjan koulujärjestelmän neljännelle luokalle, ja esimerkiksi matematiikan opetus on ollut ässä vaiheessa arviolta Suomen kuudennen luokan tasoa. Kieltä kolmas-/neljäsluokkalainen on oppinut kiitettävällä tahdilla ja puhuu sitä perheestä parhaiten.

Espanjassa lapsilla alkaa koulu muuten jo 3-vuotiaana, joskin ensimmäiset vuodet mennään ilmeisesti enemmän leikin varjolla.
Vaihtoehtona KulkurikouluJos mikään vaihtoehdoista ei oikein tunnu hyvältä, on vaihtoehtona ottaa lapsi kokonaan kotiopetukseen.

Noin niinkun omalla muutaman viikon kokemuksella siitä, meille se ei olisi vaihtoehto, mutta voi hyvin olla jollekulle muulle. Kulkurikoulu auttaa liikkuvia vanhempia onnistumaan lasten kotiopetuksessa.

Eräs Espanjaan muuttanut suomalaisperhe ratkaisi lähiopetustarpeen Kulkurikoulun ja paikallisen au pairin avulla: lapsilla kävi oma opettaja päivisin opettamassa. Tämä voisi olla ihan hyvä vaihtoehto myös jos perheitä on useampia, ja pystyvät palkkaamaan yhdessä kotiopettajan hoitamaan lasten opetuksen.

Kulkurikoulun järjestelyistä, hinnoista ja toimintatavoista, sekä yhden perheen kokemuksista ja järjestelyistä voi lukea lisää tästä Espanja.com:in jutusta.
Alle kouluikäiset


Espanjan oma koulusysteemi alkaa tosissaan jo 3-vuotiaana. Lapset menevät täällä tarhaan yleensä kuitenkin jo yksivuotiaana tai aiemminkin, kun vanhemmat palaavat töihin.

En ole onnistunut haastattelemaan ketään, joka olisi laittanut sen ikäisen lapsen täällä tarhaan. Ulkopuolelta katsottuna tarhat vaikuttavat enemmän lapsiparkkihenkisiltä paikoilta, joissa ääntä ja vauhtia ei tunnu uupuvan. Tämä ihan täysin vain ohikulkevan fiiliksellä, ja voi olla todellisuudessa jotain ihan muuta.

Aika moni suomalainen tuntuu tulevan tänne vanhempainvapaiden nojalla ensimmäistä kertaa, jolloin toinen vanhemmista hoitaa nuorempia lapsia kotona. Se heijastuu varmasti pitkälti hoitotarjoomassa - alle 3-vuotiaille ei oikein suomenkielistä hoitoa löydy.
Me olemme itse ratkaisseet hoitokuviot yksityisellä hoitajalla, joka meidän kuopusta hoitaa tarvittaessa.
Yksityisiä, suomalaisias lastenhoitopalveluita täältä voi kyllä ostaa helpostikin, ja niitä on tarjolla suomalaisten keskuudessa useita. Jotenkin tuntuu kaikkien maailman kidnappausuutisten keskellä varmemmalta jättää yleisesti yhteisössä tunnetulle suomalaiselle oma lapsi hoitoon, kuin antaa ihan vieraalle paikalliselle, vaikka epäilemättä myös hyviä paikallisia hoitajia löytyy. Ne pitäisi vaan onkia jostain tietoonsa.

Tuntihinta yksityisillä hoitajilla liikkuu 8-15€ kieppeillä. Näitä palveluita löytyy useammasta Aurinkorannikon ryhmästä mainostettuna.

Tässä myös vinkkiviitonen vaikka ihan lomailevillekin vanhemmille, jos kaipaa puolison kanssa kahdenkeskistä aikaa. Hoitaja on helppo järjestää luotettavalta taholta.
3-vuotiaasta ylöspäin kuusivuotiaaksi vaihtoehtona suomenkielisille on Los Pacosissa sijaitseva Pacosin tupa, missä seurakunnalla on maanantaista torstaihin klo 9-15 kerho, jonka halutessaan voi ottaa myös puolipäiväisenä. Yhdeltä lapselta kustannus on 250€/kk ja matkaan tarvitaan omat eväät.

Perjantaisin Pacosin tuvalla kokoontuu kaikille avoin perhekerho, minne voi mennä minkä ikäisten muksujen kanssa tahansa. Se on ilmainen, mutta vaatii siis aikuisen läsnäoloa. Lisää Aurinkorannikon seurakunnan toiminnasta voi lukea täältä.

Fuengirolan kotikoululla on Tuiskula, joka ottaa myös lapsia samalla ikäskaalalla hoitoon. Kustannus on 380€/kk tai puolipäivähoito 200€/kk, ja Tuiskula toimii samalla tavalla ruokailun suhteen kuin kotikoulu muutenkin; joko omat eväät mukaan tai keittolipukkeiden ostoon mars!

Hinnoissa kannattaa ottaa huomioon, että joissain paikoissa annetaan useammalle lapselle sisaralennuksia.

Englanninkielisiä päiväkoteja löytyy enemmänkin. Jos sellaiset kiinnostaa, kannattaa katsoa ainakin tämän linkin takaa pitkä lista vaihdoehdoista Aurinkorannikolla. Ei siis pelkästään Fuengirolassa, vaan Malagasta ainakin Esteponaan saakka.
Fuengirolassa toimii lisäksi Le Petit Coco -niminen lastenhoitopaikka, joka on sellainen pienemmän Hoplopin tyyppinen tila, jonne otetaan kaksivuotiaasta ylöspäin. Paikka on auki klo 8.30 - 16.30, ja kuukausipassi maksaa jotakuinkin sama kuin Pacosin tuvan seurakuntakerho, eli noin 250€/kk. Eväät pitää pakata tännekin mukaan. Lapset eivät ulkoile, eikä heitä nukuteta päiväunille, eli sellaista jos tarvitsee, pitää asia hoitaa muulla tavoin.

Tänne saa myös jättää lapsen hoitoon drop-in -mentaliteetilla, eli jos vaikka haluaa muutamaksi tunniksi omaa aikaa, tai käydä vaikka vastapäisellä salilla treenaamassa. Hintoja pitää tiedustella paikan päältä. Yläikärajaa tänne ei taida olla.

Le Petit Coco'n sivuille voi klikata itsensä täältä, klik!

Suomalaisperheille on siis paljonkin erilaisia ja erihintaisia ratkaisuja tarjolla myös Aurinkorannikolla, mitä tulee lasten kouluun ja hoitoon. Siksi tämä varmasti onkin lapsiperheiden keskuudessa yhä enemmän suosiota kasvattava paikka: asiat on mahdollista saada toimimaan vaikka vain muutaman kuukauden, tai pidemmän ajan talvipaon osalta, tai vaikka haluaisi pysyvästikin muuttaa aurinkoisemman ilmaston perässä.

Jos perheasiat Aurinkorannikolla on tapetilla, kannattaa etsiä Facebookissa käsiinsä Aurinkorannikon Lapset -ryhmä, jossa voi kysyä kaikenlaista askarruttavaa asiaa.

Jos vielä keksit lisävinkkejä, kommentoi ihmeessä alle. Ja muuten - toivottavasti tästä koosteesta oli hyötyä!


Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


17 kommenttia:

 1. Hyvän ja perusteellisen tietopaketin olet koonnut. Mitenkähän tuon Suomlalaisen koulun asioihin voisi pikaisesti vaikuttaa? Koululla oli jo valittuna jopa tontti laajennusta varten ja varsin valmiit suunnitelmat, mutta Suomen nykyinen hallitus alkoikin jarruttaa rahoitusta esittämällä, että vain kolme ensimmäistä vuotta koulussa olisivat valtion rahoituksen piirissä. Sen jälkeen maksut kohoaisivat jonnekin kymppitonnin yii vuodessa, mikä ei enää ole kaikkien vaihtoehto ja tekisi koulusta maksullisen eliittikoulun. Tiedätkö, onko jotain tahoa, joka voisi vaikuttaa nopeasti nykyhallitukseen niin, että valtion rahoitus järjestyisi niiden oppilaitten kohdalla, joilla on suomalainen passi oleskeluajasta riippumatta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo on kyllä todella ikävä juttu jos noin käy. Luulen, että aika harvalla on kuitenkaan varaa maksaa tuollaisia summia, kun ymmärtääkseni suurin osa tänne tulevista on kuitenkin aika lailla sellaista keskiluokkaa.

   Poliittisilla päätöksillähän näihin vaikutetaan, eli käytännössä koulun pitäisi käydä tiivistä vuoropuhelua asioista päättävien tahojen kanssa. Täällä on niin paljon suomalaisia, että voisi kuvitella olevan kuitenkin valtionkin näkökulmasta ihan hyvä asia että on suomalainen opinahjo.

   Poista
 2. Olipa kattava tietopaketti! Tästä on varmasti apua ja rohkaisua perheille, jotka ovat mietinnän tasolla asian kanssa. On kova työ hakea infoa eikä aina tiedä mistä sitä edes hakeekaan. Ollaan huomattu itsekin ihan konkreettisesti kuinka lapsiperheitä ja nuoria näkee täällä aiempia vuosia enemmän.
  Mukavaa perjantaita - sateesta huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivon mukaan tämä auttaa monia, ja ainakin meille tulevien kysymysten perusteella tulijoita ja harkitsijoita kyllä on! :) Onneksi nyt jo paistaa taas aurinko, ihania Fugepäiviä teille. <3

   Poista
 3. Hei ja kiitos kattavasta postauksesta! Onko teillä siis kokemusta sekä Kotikoulusta että Valmennukseen-koulusta? Onko näillä kouluilla muuta eroa kuin sijainti?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole omakohtaista kokemusta molemmista, mutta kirjoitus pohjautuu kyllä kokonaisuudessaa ihan kokemuspohjaan, eli näitä varten olemme haastatelleet eri ihmisiä, joilla on kokemusta näistä kaikista paikoista, joista on tarkemmin kerrottu. Monella tapaahan nämä, kuten kaikki valinnat elämässä, voivat sopia toisille paremmin kuin toisille, riippuen todella monesta asiasta. Vaihtoehtoja kuitenkin, mitä miettiä, on useampia näillä main!

   Poista
 4. Hieman tarkentaisin tuota Valmennukseen-kotikoulua, josta meillä on kokemusta 2. Ja 9.-luokkalaisen opetuksesta. Hinta oli hurjan paljon halvempi, muistaakseni 240 eur/kk, ei suinkaan 440 eur (!!). Ruoaksi voi tuoda omat eväät tai ostaa lähiravintolaan 5 euron ruokalipukkeen. Vaikka varsinaista opetusta ei ole, niin tukea saa ainakin Valmennukseen-kotikoulussa reilustikin. Siellä on Suomesta opettajaharjoittelijoita niin paljon, että lapset voidaan jakaa hyvinkin pieniin ryhmiin ikäryhmittäin (4-5 oppilasta per opettaja) ja oma kokemus on, että lapsemme saivat enemmän lähitukea täällä kuin Suomessa koskaan. Tätä vaihtoehtoa voin ainakin itse hyvinkin lämpimästi suositella. Lapsemme opiskelivat täällä kokonaisen vuoden ja kouluarvosanat olivat erinomaiset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmennukseen eli Karitan koulu on kyllä mahtava paikka. Meillä 5lk-lukiolaiset. Laadukasta oetusta on tarjolla koko ajan, oppilaat huomioidaan yksilöinä myös ryhmässä. Iso peukku. :)

   Poista
  2. Tosi hienoa, että kokemukset on olleet positiiviset teillä!

   Valmennukseen -koulun sivuilla kerrotaan, että tämänhetkinen hinta on 375€/kk, eli hinta on tullut jonkin verran ylös tuosta aiemmasta.

   Molemmat näistä kouluista taitaa käyttää harjottelijoita aika paljonkin opetuksessaan ja sen järjestelyissä.

   Poista
  3. Meillä maksoi nyt syksyllä 300 eur/kk Karitan koulussa, tämä taitaa olla halvin vaihtoehto jos on koko kuukauden. Neljä päivää viikossa koulua,pitkät viikonloput jolloin pystyi tekemään koko perheen voimin mukavia retkiä ja oli paras vaihtohehto,ainakin meille :-) oltiin jopa edellä koulutehtävissä kun palasimme Suomeen.

   Poista
  4. Se taitaa olla nelipäiväisen viikon hinta, eli halvempi tietysti, kuin viisipäiväinen. :)

   Poista
 5. Hieno kirjoitus! Tuiskulasta voin kertoa sen verran että sovellan siellä montessorimetodia ja meille saa aina tulla tutustumaan ja vierailemaan! Olemme facebookissa nimellä lastenkerho Tuiskula Fuengirolassa, tervetuloa sinnekin seuraamaan toimintaamme! Ps. myyn myös ruokalippuja, joten ei tarvitse marssia sen takia alakertaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, en tiedä kuinka tuo livinglavidaloca tuohon tupsahti, mutta olen siis Tuisku joka vetää Tuiskulaa :-)

   Poista
  2. Kiitos tarkennuksesta! Ja ehdottomasti kannattaa tutustua tarkemmin toimintaan jos Tuiskula on vaihtoehtona hoitopaikaksi! :)

   Poista
 6. Meidän perheellämme on ainoastaan positiivista sanottavaa Karitan koulusta, eli valmennukseen.fi opetusryhmästä. Lapsemme, jolla on tiettyjä eritystarpeita, otettiin huomioon ammattimaisesti, opiskelu oli mielekästä, vaikka oppilaita oli melko runsaasti, jokaiselle löytyi riittävästi yksilöllistä opetusta ja ohjausta, tulokset kohenivat, tänne palaamme myös keväällä -paikka varattu Vahva suositus!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukava kuulla, että tämä vaihtoehto on ollut teille sopiva! :)

   Poista
 7. Hei, paikalliseen kouluun voi hakea nykyään sähköisesti ja sähköisesti voi myös vastata otetaanko paikka vastaan vai ei. Liitteeksi sähköisesti asukastodistus, espanjankielinen syntymätodistus, kopio passista, kopio vanhempien passista tai vanhemman nie -todistuksesta. Lapsella ei tarvitse olla omaa nie -todistusta tai residenciaa. Kokemusta neljän lapsen hakuprosessista paikalliseen kouluun, sähköisesti ilmoittaen otimme vastaan kaksi paikkaa ja kahta paikkaa emme ottaneet vastaan lainkaan. Lukukausi 2020 - 2021.

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!