lauantai 2. tammikuuta 2016

Myös äidillä ja vauvalla on oikeus matkustaa!

Vuoden ensimmäisenä päivänä vuonna 2016 Teri Niitti osoitti hyvin miksi feminismillä on meidänkin yhteiskunnassa edelleenkin tilausta. Hän myös näytti todellisen esimerkin siitä mitä on mansplainaus.

Kerroitko sinä, Teri, ihan tosissasi naiselle ja äidille miten hänen tulisi lastansa hoitaa? Sinä, joka tuskin koskaan olet hoitanut tuossa tilanteessa tuollaista pientä pakettia.

Kerroitko sinä ihan tosissasi, että paljas rinta, joka vauvaa ruokkii, on ällöttävä? Sinä, joka teet työtä muodin parissa, ja stailaamissasi kuvissa näkyy jatkuvasti rinnat, tai ehkä niissä kuvissa puhutaan hienostuneesti decoltéesta. Sinä, joka hypit itse alastomanakin kuvissa ja vilauttelet nännejäsi.


Teri, sinä otit kuvan naisesta, joka teki rinnoillaan sitä, mihin ne oikeasti ovat tarkoitettu - pienen vauvan ruokkimiseen. Saattaa olla yllättävää, mutta rintoja ei ole luotu mainosmaailman objekteiksi, seksualisoitavaksi kohteeksi. Vaikka ovathan ne myös kauniit.

Ne ovat kauniita kaikessa käytössä, kaiken näköisenä.Lisäksi kuvasi kommenteissa jotkut äityivät vielä mollaamaan kuvan äitiä - jolta tuskin muuten oltiin pyydetty lupa päästä sinun statukseesi tai instagramiisi nöyryytettäväksi, tai edes osaksi tällaista kohua. Sellaisiakin seurauksia saattaa olla kun laittaa ajattelemattomasti kuvia internetiin ja lataa tekstiksi mitä sylki suuhun tuo.


Samalla kun päädyit heittämään julkiseksi luokattoman kommenttisi, typerän mielipiteesi ilmoille, yritit samalla rajata jo valmiiksi kaventunutta tilaa, missä naiset ja äidit saavat liikkua. Yritit myös kertoa miten äidin "kuuluu" tehdä. Moni tuore äiti kokee olonsa synnytyksen jälkeen muutenkin epämukavaksi, imettäminen ei välttämättä luonnistu, eikä se auta tilannetta että sitä paheksutaan. Pahimillaan se aiheuttaa sitä että äidit jäävät kotiin, koska eivät halua kuunnella juuri tällaisia asioita. Se rajoittaa tilaa.

Vaikka äiti haluaisikin käyttää liinaa edessä, voi olla ettei vauva sitä hyväksy, vaan repii sen pois ja syöttämisestä ei tule mitään. Pelkkä imettäminen voi olla tarpeeksi stressaavaa, puhumattakaan pitkästä lennosta.


On aivan uskomatonta että tällaista tulee eteen vielä vuonna 2016.Tuoreella äidillä on oikeus matkustaa. Vauvalla on oikeus matkustaa. Molemmilla ihan yhtä paljon kuin kellä tahansa muullakin. Vauvalla on oikeus ruokaansa. Äidillä on oikeus imettää - myös julkisesti ja lentokoneessa jos niin haluaa. Vauva ei selviä hengissä ilman rintamaitoa. Jos et pidä näystä, älä katso. Äläkä varsinkaan ota kuvaa ja julkaise sitä sosiaalisessa mediassa tai missä tahansa muuallakaan.


Sinäkin olit joskus vauva. Deal with it.


Kiitos kuitenkin että nostit aiheen niin näkyvästi esille. Tämän myötä muun muassa Finnair kertoi että heille tärkeintä on vauvan hyvinvointi ja imetys koneessa on täysin sallittua (hyvin hoidettu Finski!). Kabiinihenkilökunta jopa sitä suosittelee nousun ja laskun aikana. Ja lisäksi instagramissa sinun nimelläsi löytyy nyt lähes tuhat imetyskuvaa hashtagilla #teriniitti.Matkustakaa. Myös pienen vauvan kanssa.


Niin niistä joskus kasvaa pieniä, suuria seikkailijoita jotka näkevät omaa napaansa pidemmälle.

15 kommenttia:

 1. Jee! Siis mikä idiootti olikaan ja nopeasti näytti kuva häviävän kun idiootti pääsi netin kimppuun lennon päätteeksi...

  Vieläkö se tissi on tarkoitettu vain mainostukseen...? Seksiinhän sitä ei kait voi yhdistää... Vai siitäkö se ällötys syntyy kun ei olla hetkeen saatu...? Njoo... Turha spekuloida, mutta tuulahdus mennä vuosisadalta haiskahti tuossa idiootissa...

  terguin glenni, joka on myös imettänyt lentokoneessa (paras tapa saada vaavi "tajuttomaksi" ja rauhoittumaan...), mutta ei onneksi ko. herran nähden...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No, onhan niille rinnoille monet käyttötarkoitukset keksitty. :)

   Harmillisinta tässä lienee se, että tuo lapselle niin tärkeä asia kuin rintaruokinta, joutuu häpäisyn kohteeksi. Ja vauvalla ja sen äidilläkin tulee olla ihan samanlainen oikeus matkustaa kuin muillakin. Eihän sitä häpäistä sellaistakaan ihmistä julkisesti, jonka tapa vaikkapa hengittää tuntuu ärsyttävältä. Elinehto sekin. Kuten syöminen vauvalle.

   Poista
 2. teri niitti nyt on idiootti, mutta tässä herää itselle kysymys, että miksi jonkun sylivauvan kanssa ylipäätään pitää matkustaa? ei se vauva mistään mitään ymmärrä, eikä muista. lentokoneessa oleminen on sille erittäin stressaavaa kun on korkeat paineenvaihtelut, hälinää, huono ilma ym. sitten saadaan stressattua samalla muutkin kanssamatkustajat kun vauva huutaa koko matkan.

  jos on pakko matkustaa esim. sukulaisten luo niin sen ymmärtää, mutta joku huvimatkailu vauvan kanssa - en ymmärrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siksi koska on aikaa. Ja siksi koska alle 2-vuotiaan lentomatkat ovat murto-osan lastenlipun hinnasta, joka on vain hivenen aikuisen lippua halvempi. Ja siksi koska matkustaminen vauvan kanssa on hemmetin paljon vähemmän hermojaraastavaa kuin matkustaminen liikkuvaisen taaperon kanssa.

   Joo: eihän näitä tiedä jos ei ole omaa paskatykkiä ollut, mutta luulisi lapsettomankin ymmärtävän että pikku loma kodin luuttuamisesta, pyykkirumbasta ja silkasta vauvanhoidon tylsyydestä tekee uudelle vanhemmalle ihan yhtä hyvää kuin vaikka konttorirotallekin.

   Poista
  2. Sylivauvan kanssa matkustaminen on äärettömän helppoa. Vauva ei halua liikkua kuten taapero tai pieni lapsi, vaan pysyy aika pitkälti juuri sen rinnan ja levon avulla rauhallisena. Jos pitäisi valita lähdenkö matkaan sylivauvan vai vuosikkaan kanssa, ei valinta olisi vaikea.

   Tärkeintä kuitenkin: lomalle tai matkalle ei lähdetä lapsen takia. Ei ennen kuin se lapsi oikeasti ymmärtää jotain. Perhe koostuu kuitenkin monesta ihmisestä. Ei vähiten vanhemmista. Ja jos vanhemmat tykkäävät matkustaa, silloin sitä tehdään jotta vanhemmat ovat elämään tyytyväisiä.

   Tyytyväiset vanhemmat tarkoittaa tyytyväistä perhettä ja lasta.

   Voi muuten olla vähän väärä paikka tulla kyseenalaistamaan matkailua lapsen - tai vauvan - kanssa. Blogi, jossa kirjoittaa kaksi vanhempaa, jotka vastikään ovat palanneet vuoden maailmanympärimatkalta 5-vuotiaansa kanssa, ja jotka lähtivät ensimmäistä kertaa 5-kuisen vauvan kanssa reppureissulle. Lapsella on 20 maan leima passissa.

   Kaikkien ei tarvitse ymmärtää. Silti ei tarvitse tuomita.

   Poista
 3. Itsekin ihmettelin matkustamista tai jopa ravintolasyömistä pienten lapsien kanssa - kunnes tuli omia. Lasten kanssa jää helposti kotiin, koska kaikki on pienen kakkatykin kanssa työläämpää. Varsinkin äiti on kiva viedä välillä syömään - irti arjesta - ja imetysikäinen lapsi on otettava mukaan. Joillakin saattaa olla varaa lähteä äitiys+isyyslomalla ulkomaillekin ja miksei juuri tällaista pitkää vapaata kannattaisikin käyttää matkoihin - siis jos jollakin jää päivärahoista vielä jotain säästöönkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pikemminkin ihmettelin sitä miksi kaikkien ystävien elämä tuntui loppuvan siihen kun vauva tuli taloon. Ei enää lähdetty minnekään eikä käyty missään, ja elämästä tuli yhtä aikataulujen ja rutiinien seuraamista, missä kellontarkkuudella piti olla kotona. Se kauhistutti niin paljon etten uskonut pitkään että haluaisin hankkia lapsia itse.

   Sitten onneksi ääni muuttui kellossa kun sopiva puolisko löytyi. Päätin ettei elämän tarvitse olla sellaista mitä olen nähnyt. Eikä tarvinnut. Meillä on lapsi tullut mukaan kaikkialle, paitsi juuri ehkä villejä baari-iltoja ystävien kanssa viettämään, ja kaikki on toiminut paremmin kuin hyvin.

   Parasta tässä on se, että lapsi on niin tottunut erilaisiin ympäristöihin, ettei vaikka ihan fine-dining -illallinenkaan ole mahdoton juttu vaikkei lapsenvahtia saisikaan.

   Monellahan matkustaminen kyllä tyssää juuri nimenomaan siksi että tulotaso tippuu, ja matkoja aletaan tekemään vasta kun molemmat vanhemmat on taas töissä. Sikäli harmi, sillä juuri tuolloin olisi nimenomaan enemmän vapaata, ihan kuten sanotkin, ja voisi lähteä. Säästöjä tietysti voi käyttää jos on tajunnut pistää ajoissa jemikseen palkkapäivänä - silloin kun sitä vielä normaalisti tuli. :)

   Poista
 4. Hyvin kirjoitettu, ei tuohon ole mitään lisättävää. Paitsi ehkä sen verran, että some-kasvatusta kouluissa pitäisi olla/lisätä. On huolestuttavaa, että jonkun aikuisen mielestä on edes sekunnin sadasosan verran hyvä ajatus julkaista tuntemattoman ihmisen kuva Instassa tilanteesta, josta itsellä on jotain negatiivista sanottavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni muistutus hyvistä ja kohteliaista tavoista, sekä kenties ihan lakipuolen tekstiinkin tutustuminen saattaisi tosissaan tehdä terää. :)

   Poista
 5. Hienosti kirjoitettu! Yllättäen tällä hetkellä aika sydäntä lähellä tämä aihe... Aivan jäätävä temppu, ja kyllä vähän selkäpiitä karmii, että pitääkö tässä itsekin lentokoneella matkustaessa jännittää, ottaako joku nevöhöödteriniitti kuvan imetyssessiosta ja postaa sen koko Suomen kansan nähtäväksi someen. Seurasin eilen kohua mielenkiinnolla, vaikken itse lähtenytkään tuon übertyperyyden yllyttämänä postailemaan blogiin tai instagramiin. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että tässä tapauksessa ei ole parempi jättää huomiotta. Saattaa ehkä olla huomionkipeän mediatemppu, mutta taisi tulla sellaista paskaa niskaan, että negatiivinen julkisuus ei välttämättä olekaan tässä tapauksessa niin hyvä juttu? Jännä nähdä, jatkuuko kyseisen henkilön yhteistyö Finnairin kanssa, ymmärsin jostain tuosta sometuuttauksesta, että sellaista on ainakin aiemmin ollut.

  Edelleen jaksan ihmetellä näitä kommentteja "Miksi lähteä vauvan kanssa reissuun, eihän se edes muista mitään"... Miksi lähteä kotoolta pois, ennen kuin lapset täyttävät 18, häh? No ehkä ne vanhemmat muistavat reissusta jotain, ehkä heillä voi olla siellä kivaa. Tietysti jos lapsi kovasti vaikuttaa reissusta kärsivän, niin parempi on jättää menemättä, mutta meidän mölliäinen ainakin viihtyi ihan hyvin, sekä lennolla että kohteessa. Ei muista mitään ei, mutta olisi aika kurja lapsuus, jos mitään kokemuksia ja elämyksiä ei voisi olla ennen kuin niistä muistaa jotain aikuisikään asti. Ja aika kurjaa myös niille lapsen vanhemmille. Huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt ei kyllä sellaiselle saa antaa lainkaan periksi! Parhaimmassa tapauksessa imetyskuva saisi positiivista julkisuutta, kuten nyt taisi homma kääntyä. :)

   En usko että tuo on vain huomiotemppu, sillä tyyppi oli tainnut aiemminkin postata jotain vähän samantyylistä lapsiin ja matkailuun liittyvissä asioissa.

   Muista nyt että lapsi ei saa kunnon joulua jos äidit vaan istuvat kahviloissa, sillä lapsen joulua tulee siitä että koti on siivottu putipuhtaaksi. ;)

   Meillä on tainnut olla yksi järkyttävä 5 (pitkää) minuuttia kestänyt huutokohtaus koneessa koko 5-vuotisen lentouran aikana. Useimmilla vauvoilla ei taida olla juurikaan ongelmaa lentämisen kanssa. Ja vanhemmat viihtyvät hyvin kun on vähän jotain viihdykettä mukana.

   Poista
 6. Kymmenen pistettä tästä kirjoituksesta, täyttä asiaa!

  Samoin kymmenen pistettä vanhemmille, jotka avartavat omaa ja lastensa maailmaa matkustamalla.

  Voi vain ihmetellä näitä ihmisiä, jotka ovat täysin vieraantuneet oikeasta elämästä eivätkä kestä ruokailevaa vauvaa, lapsia lennolla/hotellissa jne.
  Eiköhän ne lentojenkin suurimmat häiriötekijät löydy liikaa kuppia ottaneiden keskuudesta.

  Todellakin, äidillä ja vauvalla on oikeus matkustaa!

  Hienoa, että Finnair reagoi nopeasti ja
  kaikkea hyvää tämän ikävän kohun kohteeksi joutuneelle äidille ja vauvalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Finnair hoiti tämän todella esimerkillisesti. Ja täytyy sanoa että myös Niitti itse teki varsin hyvin pyytäessään nöyrimmin anteeksi sekä kuvaa ja sen postaamista, että mielipidettään. Kukaan muu ei tietysti voi tietää onko taustalla ihan vilpitön mielipidemuutos, vai pelkästään vahingon minimoiminen, mutta suunta on joka tapauksessa oikea. Lisäksi monet näyttivät internetin pimeässä syöverissä vetävän keskusteluun mukaan aivan epäolennaisia asioita miehestä itsestään tähän liittyen, joka oli yhtä tyylitön veto kuin alkuperäinen kommenttikin.

   Mutta kyllä, äideillä ja vauvoilla on myös täysi oikeus nauttia maailmasta ja sen menosta. Ja mitä nuorempana siihen tottuu, sen helpommin se sitten vanhempanakin menee! :)

   Poista
 7. Jäi mietityttämään se, että olikohan tuossa kyseessä myös se, että ENSIMMÄISESSÄ luokassa oltiin LAPSEN kanssa... Onko se niinko jotenkin varattu vaan aidosti aikuisille...?

  Tässä katselin vanhoja kuvia virkistykseksi ja niinhän siellä oli imetyskuva Paklenicasta, Kroatiasta, mut en laita jakoon kun tää tais jo kuihtua kun toinen pyysi anteeksi. Hauskasti sieltä löytyi myös Neidin matkahistoria, joka on maltillisempi lentojen suhteen, mutta osoittaa selkeästi sen, että me ei olla jääty kotiin Neidin takia - olkoonkin, että Neidin eka matka suuntautui Lappiin (yö)autojunalla (Rovaniemi - Pyhä - Saariselkä - hiihtoreissu höystettynä sukulaisilla ja möksällä), toka Affenanmaalle laivalla (ja autolla - boulderointia vanhemmille yms.) ja kolmas vasta ulkomaille, eli todella eksoottiseen Tallinnaan :) (kylpylää ja kaupungin tallailua) Jätän pois matkat Joensuu-Lieksa -akselille, koska ne on ollu sukulointia. Erittäin harvoin ollaan lomalla kotona ylipäänsä (vähintään reissataan Saksa-Itävalta -akselilla) ja Neiti on jo tottunut siihen (mm. Suomessa kohokohta on se kun pääsee hotelliin nukkumaan - mitä sitä nyt kesämökki ja sukulointi enään oliskaan hotelliin verrattuna...), Itävallassa taitaa tänä vuonna mennä rikki 100 päivää Neidillä (jos ollaan vaan ajettu pysähtymättä/vaellettu rajalla käyden välillä Itävallan puolella, ni ei oo laskettu päiväksi näitä, mutta vaellukset kokonaan Itävallassa + laskettelut + mm. Salzburgin vierailut ollaan laskettu), viime vuoden vika "kohdekin" oli Itävalta ja ensi viikolla se on myös vuoden eka, mutta nyt hotellilla (viimeksi siis käytiin vaan rinteessä).

  Se, mitä lapsi sitten on muuttanut on se, mitä tehdään matkakohteissa - ennen kiipeiltiin, nykyään vaelletaan (ja lasketellaan, miehellehän tää on ollu tuttua, mutta mä alotin laskettelun teinarivuosien jälkeen uudestaan vasta miehen kanssa) ja kaupunkikohteissakin on tullut käytyä ja kyllä, ollaan raahattu naskali myös museoihin, mutta sepäs onkin tykännyt niistä! Kunhan aihe on kiinnostanut - tekniikka näemmä kiinnostaa Neitiäkin ja dinot tietty... Rantalomia ollaan karsastettu vieläkin (Kroatiassa käytiin off-seasonilla ja Gardalla vaellettiin, ei edes kokeiltu vettä, Sidneyssä ei käyty biitsillä jne.), aktiivilomia sen sijaan ei, tuohan "huiputti" ekan vuorenhuippunsakin alle 3-v:nä Italiassa, eli käveli yli 300m:n korkeuseron ilman kantamista - alas tuli osan matkaa kantorinkassa. Ei tuo tule noista reissuista paljoa muistamaan, mutta sitä varten on valokuvat ja olisihan mm. isyyskuukaus ollut Suomessa aika himpskatin tylsä viettää, mutta Euroopassa autoillen se oli hauskaa, vaikka nassikka ei autossa viihtynytkään, mutta plänäys on kaiken a ja o matkustaessa, eli onneksi oli päikkärit toisella tuolloin ja google maps laskemassa välimatkat ;) Aika harva voi sanoa aikuisena, että "mun vaipat on vaihdettu Itävallan motarilla!" ja siis keskellä motaria, ei pientareella ja nimenomaan auton konepellillä.

  Imetys kunniaan ja jätetään tuomitseminen vain tuomareille - kukin tyylillään (en minäkään ala vaatimaan, että tatskat piiloon kun en niistä itse pidä...).

  terguin glenni

  VastaaPoista
 8. Olipahan tosiaan tämäkin tapaus mediassa, voi luoja sentään. Anteeksi on pyydelty, ei siitä sen enempää.

  Kiva katsella kuvia aurinkoisesta lapsesta ympäri maailmaa. Mikään ei ole mukavampaa kuin reissata lapsen kanssa ja jakaa yhdessä kokemuksia. Eihän ne muksut kaikkea reissuista muista, mutta toivottavasti sen, että on saanut viettää 24h aikaa onnellisten vanhempien kanssa. Siinä on jo kerrakseen syytä lähteä muksujen kanssa reissuun!

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!