keskiviikko 27. helmikuuta 2019

Kaksi sanaa Torremolinoksen krokotiilipuistosta: älä mene!


Olin useammasta lähteestä kuullut paljon hyvää Torremolinoksen Crocodile Parkista, eli Cocodrilos Parkista, ja olin jotenkin mielessäni järkeillyt, että mateiljoille on helpompaa järjestää luonnonmukaiset olot, kuin eläimille ylipäänsä. Ne pääasiassa makaa paikoillaan ja välillä syö jotain. Google ei tarjonnut kovinkaan paljoa apuja siitä, miten arvioida matelijoiden olosuhteita puistoissa.


Me emme käy koskaan, emme siis koskaan, eläinpuistoissa. Edellinen käynti taisi olla Korkeasaaressa vuonna 2012. Sen jälkeen on tullut tutustuttua niin paljon eläinpuistojen vastuullisuusaspektiin, että jätän lähtökohtaisesti menemättä, jos en voi 100% varmistua siitä, että kaikki toimii oikein. Useimmiten nimittäin varmistuminen on todella vaikeaa.

Lisäksi en halua missään nimessä opettaa lapsille, että eläimiä voi käyttää viihdyttämään ihmisiä, vaikka sitten niiden vapauden, koskemattomuuden ja  mielenterveyden uhalla. Lapset ovat tärkeämpi syy jättää menemättä niihin, kuin mennä. Hetkittäinen ilo eläinten katselusta on pientä siihen verrattuna, että opettaa elinikäisiä arvoja.

Uhanalaisten lajien säilymistä voin tukea muutenkin, kuin pääsylipun hinnalla. Ja tuenkin.

Kun saavumme Torremolinoksen krokotiilipuistoon, signaalit alkavat jo heti ovella.

"Vain 5 € extraa, ja saat pidellä vauvakrokoa sylissä kun otamme kuvan, señora".

Kiitos, mutta ei kiitos, vastaan, ja mietin että ei kovin vahva aloitus. Pari pienempää krokoa ja muutama kameleontti on päässyt omiin lasikoppeihin heti kassan jälkeen, mutta olot näyttävät siedettävältä.Kävelemme mäkeä alas krokotiilien ja kilpikonnien aitausten lähellä ja huokaisen melkein helpotuksesta; näyttää siltä, että krokotiileilla on ihan kivasti tilaa, vettäkin on, ja kaipa ne ruokaakin saa - osa ainakin voi paksusti. Krokot olla möllöttävät lähinnä auringossa laiskasti, joku välillä vähän pulahtaa. Tilaa olisi siirtyä halutessa väljemmille maille.

Kilppareita on paljon, mutta aitauksessa on rauhallista.


Sitten tulee vauvakrokon kuvaushetki ja yli-innokkaita pitelijöitä on kymmenkunta. Krokolta on kuono sidottu kiinni, ja kaikki halukkaat saavat otattaa sen kanssa kuvia ja silitellä ja koskea.

On pakko lähteä pois katsomasta tätä makaaberia näytelmää, koska krokoparka tuskin olisi itse valinnut päästä puolentoista tunnin välein sylistä toiseen heiteltäväksi, kosketeltavaksi ja kuvattaksi nokka sidottuna.

Ei kovin lajinomaista käyttäytymistä.


Ehdimme kävellä kasvihuoneelle ja katsella pääasiassa paikallaan möllöttäviä krokoja ja teemmekin melkein jo lähtöä. Englanninkielinen kierros on alkanut, ja päätämmekin kuunnella mitä mies näistä laiskiaista kertoo.

Ei aikaakaan kun hän ottaa kepin esiin ja menee tökkimään möllöttävää krokoa sillä.

Tök-tök, ärsyynnyppäs nyt vähän.

Ja ärsyyntyyhän se, ja näyttää miten nopea halutessaan on.

Harmittaa krokon puolesta. En haluaisi varsinaisesti että sänkyni viereen ilmestyy liuta tyyppejä, ja minua tökitään kepillä päikkäreiden aikana vain jotta he voivat nähdä, kuinka paljon ja rajusti ärsyynnyn (tosi paljon).

Lähdemme pois puistosta. Suuhun jaa ikävä maku koko hommasta.

Eniten vituttaa se, että tuli kannatettua paikkaa 44 eurolla. Ja se menee siihen, että vauvakrokoja annetaan kenelle tahansa vitosen maksavalle syliteltäväksi ja krokoja tökitään kepeillä huvin vuoksi. Ja varmasti kaikkea muuta, mitä yleisö ei edes koskaan näe.

Jos paikassa edes jotenkin tehtäisiin uhanalaisiin lajeihin liittyvää työtä, olisi tässä ehkä jotain järkeä. Siitä ei ole löytynyt indikaatiota mistään lähteestä.

Kaksi sanaa tästä erityisesti lapsiperheille kivaksi mainostetusta kohteesta: älä mene.


..ja me siirrymme seitsemän vuoden jälkeen tehdyn hairahduksen jälkeen takaisin siihen samaan linjaan, mikä tähänkin asti on ollut hyvä - jos mikä tahansa eläin on millään tapaa vangittuna, sitä saa koskea, tai sitä käytetään viihdekäyttöön, eikä se ole luonnollisessa asuinympäristössä, se ei ole meidän paikka mennä.


Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


tiistai 26. helmikuuta 2019

Yhdistä Rondaan viinitilakäynti ja taivaallinen lounas - se on mainio idea!


Espanjan Andalusian vuoristossa sijaitsevasta Rondasta puhutaan paljon sen maisemien takia. Ja ne ovatkin aivan järjettömän hienot, kuten aiemmin olen jo kertonutkin teille. Harvemmin kuitenkaan kuulee, että sitä ylistetään viinitilojensa takia. Viinikulttuuri on ilmeisen nuori Rondassa, mutta sen ilmasto luo mielenkiintoiset mahdollisuudet luoda erinomaisia makuelämyksiä - vuoristosijainti, johon yhdistyy kylmät talvet ja kuumat kesät, Aurinkorannikon vuoden läpi paistava mollukka ja vielä Välimerellinen kosteus, sekä Atlantin läheisyys.

Mikään viinitila ei sijaitse reilua puolta tuntia kauempana Rondasta, lähin näkyy Puente Nuevolta, Rondan pääsillalta, ja tilalle kävelee itsekin.

Toisin kuin esimerkiksi Kroatiassa, espanjalaiset ovat osanneet heti kaupallistaa toiminnan. Ja se on ihan hyvä juttu. Siinä missä olemme saaneet kättä nenään yrittäessä mennä viinitilalle tutustumaan Kroatiassa, melkeinpä jokaiseen Rondan alueen viinitilalle voi varata käynnin ja maistiaiset. Täällä ei todellakaan autotallinnäköisestä takahuoneesta pullotella viinejä satunnaiselle ohikulkijalle.

Tämäkin on muualla nähty.

Olemme valinneet appivanhempien kanssa Rondan visiitille viinitilakäynnin Bodega Garcia Hidalgolle. Se on vajaan varttitunnin ajomatkan päässä keskustasta. Olen jopa yllättynyt, miten nopeasti maisemat muuttuvat maaseutumaiseksi.

Ihanaa!

Tila ei ole ollut 12 vuotta pidempään pystyssä, eikä se tuota 10 000 pulloa enempää vuodessa viiniä. Paikalle olisi pitänyt saapua muitakin turreja, mutta pienen odottelun jälkeen heitä ei kuulu, joten saamme yksityiskierroksen. Pääasiassa tilalla viljellään Cabernet Sauvignon'ta, Merlot'ta ja Syrahia.

Näin alkuvuodesta viiniköynnökset eivät ole parhaimmillaan, toisin kuten esimerkiksi silloin kun osuimme sadonkorjuuaikaan Uuden-Seelannin viinitiloille. Garcia Hidalgon köynnökset odottavat vielä lehtiä ja rypäleitä, paras hetki käydä on todennäköisesti noin loka-marraskuussa. Ekologisen viinitilan isäntä Miguel kertoo, että hän haluaa rypäleet tuotantoon mahdollisimman nopeasti keräämisen jälkeen, ja keräämisen jälkeen rypäleitä ei seisoteta pidempään kuin maksimissaan seuraavaan aamuun.

Käymme läpi heidän viinintekoprosessin, laskeudumme heidän vaatimattomaan kellariin katsomaan varastoa ja kun nousemme sieltä, taustalla yksi yksinäinen laittaa pulloihin etikettejä. Siitä ne pullot sitten lähtevät maailmalle, mutta jotenkin sitä ei ehkä tule Alkossa ajateltua, että jonkun tosissaan pitää erityisesti pienillä tiloilla laittaa myös etiketit paikoilleen ihan käsipelillä.Olemme varanneet ruokailun samaan yhteyteen lähinnä kätevyyden takia. Tämä osoittautuu loistovalinnaksi. Tilan emäntä Maria on huhkinut keittiössä ja valmistanut koko menun meille itse.

Asetumme edustustilan parhaalle paikalle, ja ikkunasta aukeaa mielettömät maisemat aurinkoisena päivänä. Terassilla olisi todennäköisesti ihanan kuuma suomalaiselle, mutta espanjalainen ei tietenkään istuta vieraita ulkona talviaikaan.

Alkupalaksi Maria ja Miguel tarjoilevat meille muun muassa itsetehtyä tomaattihilloa, patéeta, chorizoa useampaa laatua, juustoja, kreemiä ja tietysti kyytipoikana talon omaa viiniä. Leipää tuodaan myös gluteenittomasti (!) eteeni, ja itse asiassa koko menu onnistuu erinomaisesti myös keliaakikolle.

Leipä, tomaattihillo ja kreemi on niin järjettömän hyvää yhdistelmänä, että meinaan kuolla kun syön sitä. Oikeastaan en tarvitsisi muuta kuin sitä, ja maksaisin tyytyväisenä pyydetyn hinnan. Saamme, kuin saammekin pöydän tyhjennettyä.
Väliruokana saamme perinteistä espanjalaista perunamunakasta. Se on todellakin vauvankin mieleen. Maria haluaisi nostaa Biancan syliin ja esittelee vain muutaman viikon ikäisen lapsenlapsensa kuvaa, mutta Bianca ei ole ihan samaa mieltä. Jatkamme perunamunakkaan, ja kasvisten parissa.
Pääruoaksi Maria on tehnyt erinomaisen paellan. Meistä ei kukaan oikein välitä siitä normaalisti, mutta tämä versio on järjettömän hyvää. Miguel tulee kaatamaan lisää punaviiniä lasiin. Noh, ainakin niille, joiden ei tarvitse ajaa.

Jälkiruoaksi saamme jäätelöä baananilla, pähkinöillä ja suklaakastikkeella. Yleensä jälkiruoka vetää viimeistään pisteet kotiin, mutta tällä ruokailulla alkupalat osoittautuu ylivoimaiseksi voittajaksi menusta.

Jokaiselle ruokalajille on kaadettu tilan viinejä kyytipojaksi, ja ne ovat toimineet todella hyvin.

Jos Ronda on ylipäänsä ollut upea, viinitilakäynti kruunaa tämän lyhyen viikonloppuloman. Samaa mieltä on ylipäänsä ensimmäistä kertaa viinitilalla vierailevat appivanhemmat.


Maksamme hyvillä mielin 35 € / aikuinen, ja 20 € Bellan ruoista, ja lähdemme vatsat täysinä suuntaamaan takaisin kohti Fuengirolaa. Pelkän viinitilakierroksen ja viinimaistelun saa hintaan 15 €.


Rondassa ja sen välittömässä läheisyydessä toimii yli 20 eri viinitilaa. Niistä useasta voi varata itselleen kierroksen ja myös ruokailun. Miguelin ja Marian Bodega Garcia Hidalgolle voimme antaa tällä kokemuksella oikein lämpimät suosittelut, mutta epäilen, että muitakin erinomaisia vaihtoehtoja listalla on.

Katso lisää suosituksia kymmenestä viinitilasta täältä, sekä seitsemäntoista viinitilan yhteystiedot täältä. Ja Rondahan sijaitsee vain noin 1,5 tunnin ajomatkan päässä Fuengirolasta.


Lue myös meidän aiemmat jutut Rondasta:
Ronda on kuin sadusta tai leffasta - ja niinhän se onkin!
Viininmaistelua ja kupoleita - Rondan onnistunut huoneistovalinta 

Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

maanantai 25. helmikuuta 2019

Suomalainen, vaalit ovat tulossa - ja sinun etuoikeutesi on äänestää, vaikka asuisit ulkomailla, tai olisit reissussa!


Suomi tarvitsee sinua. Kyllä, juuri sinua. Koska sinusta on kiinni se, millaiselta Suomi näyttää neljän vuoden kuluttua, kun seuraava kausi on kohta valittavilta kansanedustajilta loppu. Ulkosuomalaisia on sisäministeriön mukaan kokonaiset 1,6 miljoonaa. Se ei ole mikään pieni luku. Ja jokaisella äänellä on merkitys. 

Nyt jos koskaan, on se hetki kun teemme isoja päätöksiä tulevien sukupolvien kannalta. Millaisen maailman jätämme heille, vai jätämmekö sellaista lainkaan?

Vuoden 2015 eduskuntavaalien aikaan olimme Melbournessa. Onneksi, sillä tuolloin pystyimme äänestämään Melbournen Finnish Hallilla, ja ostimme samaan aikaan hieman salmiakkia ja karjalanpiirakoita paikan suomikaupasta. Niitä olikin jo ehtinyt tulla ikävä, viidessä kuukaudessa.


Tänä vuonna olemme kotimatkalla Espanjasta Suomeen kun eduskuntavaalit käydään. Se tarkoittaa sitä, ettemme ihan varmasti tiedä, missä kohti maapalloa ollaan. Suomalaisille on kuitenkin asiat järjestetty todella mallikkaasti, sillä ulkomailla oleskelevilla on useampikin mahdollisuus äänestää, vaikkei Suomessa olisikaan.

Valitse siis tästä mieluisin tapasi.

1. Äänestä ennakkoon!


Ympäri maailmaa on valittu virallisia ennakkoäänestyspaikkoja, jossa voi käydä jättämässä äänensä. Lista niistä löytyy täältä. Sattuneesta syystä, meitä kiinnostaa erityisesti Espanjan paikat, ja ne löytyvät tietysti täältä, klik.

Fuengirolassa virallinen paikka on Los Bolichesin aseman lähellä oleva seurakuntakoti, jonka ennakkoäänestystiedot ovat seuraavat:

Aurinkorannikon seurakuntakoti
Avda. de las Salinas 3 Edif. Detelina, Los Boliches, 29640 Fuengirola
Puh. +34 952 212 435
Avoinna: Klo:
03.04. - 04.04.2019 10:00 - 16:00
05.04. - 05.04.2019 10:00 - 19:00
06.04. - 06.04.2019 10:00 - 16:00

Myös Torremolinoksessa on aurinkorannikkolaisille äänestyspaikka.

Torremolinos
Kymppipaikka /Asociación Finlandesa Costa del Sol
C/ Ramal de los Manantiales 10, , 29620 Torremolinos
Puh. +34 952 212 435
Avoinna: Klo:
03.04. - 06.04.2019 10:00 - 16:00

Tärkeintä, mitä mukaan tarvitset on virallinen henkilöllisyystodistus, ja vankka mielipide ehdokkaasta. Näin kerrotaan vaalisivustolla:

Ota ehdottomasti mukaasi henkilöllisyystodistus, joka voi olla poliisin myöntämä henkilökortti, passi, ajokortti tai vastaava kuvallinen asiakirja. 
Jos äänestät ennakkoon Suomessa, eikä sinulla ei ole tällaista asiakirjaa, voit hakea lähimmältä poliisilaitokselta äänestämistä varten annettavaa maksutonta väliaikaista henkilökorttia. Sitä hakiessasi tarvitset kaksi passikuvaa.

Voit ottaa mukaasi myös postitse kotiisi saapuneen ilmoituskortin (ilmoitus äänioikeudesta), mutta voit äänestää myös ilman sitä. Jos äänestät ennakkoon laitoksessa tai ulkomailla, kortti kannattaa ottaa mukaan, koska se nopeuttaa äänestämistä näissä paikoissa. Mikäli et jostain syystä ole saanut ilmoituskorttia, voit tiedustella sitä ja/tai sen tietosisältöä mistä tahansa maistraatista.

Mukaan saa ottaa myös avustajan, jos ei itse kykene kirjoittamaan kortiin numeroa. Lopusta huolehtivat paikalla olevat vaalivirkailijat, ja äänesi lähtee postilla Suomeen, jossa se lasketaan ennakkoääniin.


2. Kirjeäänestys!


Tämä tapa onkin täysin uusi ulkosuomalaisille. Kaikki eivät asu virallisen äänestyspaikan lähettyvillä, ja näin ollen kirjeäänestys helpottaakin kovasti äänestämistä, kun sen voi tehdä kirjeellä.

Idea on siis, että äänestyslappusi saapuu postitse, täytät laput ja palautat ne samalla tavalla postitse.

Voit tilata erittäin helposti pankkitunnuksillasi äänestyslipukkeen tämän linkin kautta sähköisellä tilauslomakkeella. Samat paperit voi tilata myös sähköpostitse tai ihan tavallisellakin postilla. Lue lisää näistä ohjeista täältä.


Kirjeäänestyksen materiaalien mukana tulee kaikki mahdolliset tiedot miten toimia, joten niitä pitää seurata. Kaikessa yksinkertaisuudessaan se kuitenkin menee niin, että saatuasi lomakkeet, täytät ne ja lähetät takaisin postilla. Lipukkeiden pitää olla perillä Suomessa viimeistään 12.4.2019.

Kirjeäänestyksestä voit lukea lisää täältä.


Kenellä sitten on äänioikeus?

Lain mukaan jokaisella Suomen kansalaisella, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta. Äänioikeutta ei menetä muutoin, kuin luopumalla Suomen kansalaisuudesta. Äänioikeudesta voi lukea lisää täältä.


Äänioikeus ei ole ihan mikään pieni juttu. Maailmassa on liikaa esimerkkejä siitä, mitä tapahtuu, kun demokratiaa ei toteuteta. Lisäksi vaalivilppi taitaa olla ikävänkin yleistä, myös Suomen naapurimaassa. Onhan se vähän jännää, että Putin valitaan kerta toisensa jälkeen järjettömällä äänienemmistöllä.
Lisäksi haluaisin hirmuisen lämpimästi muistuttaa muutamasta asiasta tässä uudessa maailmassa: erilaisilla tahoilla on haluja vaikuttaa vaalien lopputulokseen. Se on nähty jo globaalissa politiikassa, ja se on jopa todennettu, miten sosiaalisella medialla on ollut huikea vaikutus vaalitaisteluissa. Yrittäkää ihmiset pitää pää kylmänä, kun teidän somekuplaanne ilmestyy erilaisia uutisia, älkääkä uskoko kaikkea mitä luette.

Harrastakaa media- ja lähdekritiikkiä. Ottakaa selvää asioista. Jos esimerkiksi viitataan tutkimustuloksiin, googlettakaa ja tarkistakaa niiden paikkansapitävyys. Miettikää, onko jostain syystä haluttu etsiä tahallaan tietty näkökulma, ja voisiko asia näyttää toisesta näkökulmasta erilaiselta.

Sivistäkää itseänne. Seuratkaa Suomen ja maailman tilannetta. Lukekaa puolueohjelmia. Kysykää ja vaatikaa selkeitä vastauksia.

Ja sitten äänestäkää. Sillä se on todellakin etuoikeus.

Olkoon voima kanssanne.

PS. Huomio myös, että eurovaalit on melkeinpä heti perään toukokuussa, ja sama rumba koskee sitä!
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

lauantai 23. helmikuuta 2019

Mitä teillä syödään aamiaiseksi?


Aamiainen todellakin on päivän tärkein ateria, ja se on aina ollut meille sellainen henkisestikin tärkeä juttu. Joskus valitsen hotellin ihan vaan sen perusteella, että sen aamiainen tiedetään hyväksi, olemme brunssien suurikuluttajia, ja kotonakin viikonloppuisin tehdään ihan vähintään aaminen+, ja se nautitaan ajan kanssa.


Arkiaamiaiset ei tietysti ole koskaan ihan yhtä hyviä ja pitkiä, mutta niihinkin me jaksetaan panostaa. Päivä starttaa jotenkin paljon mukavammin, kun se alkaa hyvästä ruoasta.

Näin hetki sitten hauskan videon, missä oltiin kerätty eri maiden tavalliseksi lukeutuvia aamiaisia vertailuun. Ja sitten oli mm. tämä Independentin juttu, missä eri maiden aamiaisia oltiin kuvattu.

Joskus ensimmäisiä kertoja Aasiassa olin hieman ihmeissäni laatuhotellin buffa-aamiaisella, missä tarjoiltiin riisiä ja nuudeleita lämpimänä, ja kaikkea sellaista, mitä olisin ehkä lounaalla syönyt. Ja sitten ne hotellivieraat vielä söi niitä! Siinäpä suomitytölle kulttuurishokkia kerrakseen. :D

Vieläkään en tosin ymmärrä, miten joku vetelee riisiaamiaista, mutta yhtä vähän varmaan se aasialainen käsittää, miksi karjalanpiirakat maistuu aamiaiseksi minulle, ja nepalilainen ravintolassa naurahtaa, kun haluan mangolassin ruoan kanssa.


Mutta miltä tosissaan näyttää se meidän arkiaamiainen?


Meillä on pöydässä täällä Espanjassa melkeinpä aina tuoreita hedelmiä ja kasviksia. Jos markkinoista ei ole pitkä aika, on mansikoita, vadelmia ja mangoa lähes aina. Viimeeksi mainittu on Bellan lemppari. Lisäksi usein kurkkua ja paprikaa, ja joskus myös kirsikkatomaatteja. Pyrin siihen, että jokaisella aterialla on tuoreita kasviksia naposteltavaksi, niin niitä menisi vähän jopa huomaamattomasti. Ja meneehän niitä.

Näin on kyllä Suomessakin, mutta valikoima on usein vähän erilainen.
Teemme joka aamu salaattipohjaisen smoothien - tai saattaa se olla lehtikaalista tai pinaatista tai molemmistakin. Lisäksi siinä on useimmiten banaania, mangoa ja mustikoita, ja nesteenä vettä ja hieman mehua. Sisältö vähän vaihtelee sen mukaan mitä kotona on.

Hiilaripuolen hoitelee yleensä puuro, jota voisin syödä ehkä loputtomiin, jos se on hyvin haudutettu. Puolet maitoa, puolet vettä, ja vajaa teelusikallinen suolaa kattilalliseen.

Proteiinin lähde on useimmiten kananmunat.

Minä juon joka aamu ensimmäisenä puolikkaan tai kokonaisen sitruunan mehut sekoitettuna veteen, MSM-jauhetta sen kanssa ja otan probiootin ja rautaa lisäksi.


Mini-ihminen taas vetelee kaiken tuoreen, minkä käsiinsä saa, ja erityisesti avokado ja mansikat on osoittautuneet hänen herkuksi. Ja joka ikinen kerta, kun halkaisen täydellisen kypsän avokadon, se on muuten ilon hetki.

Viikonloppuisin tähän settiin on yleensä lisänä croissantit, Miikan tekemä herkkumunakas ja joku pieni makea, ja sitten me katsotaan yhdessä sohvalla Adventure Timea. Siitä tykkää koko perhe.Miltä teidän arki- tai viikonloppuaamiainen näyttää?
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


torstai 21. helmikuuta 2019

Huonon äidin tunnustukset ja synninpäästö sekä vinkit - myös hyville äideille


Luin hieman huolestuneena HS:n äskettäistä uutista siitä, miten osa äideistä katuu lapsiaan. Se on todella kurja juttu. Lapsen saaminen voi nimittäin olla hirveän ihana juttu. Tarkoitus ei ole mitenkään syyllistää niitä äitejä, jotka lapsiaan katuvat. Päinvastoin, haluan antaa sympatiaa sinne suuntaan täysillä, ja kertoa, että meitä muitakin 'huonoja' äitejä on.


HS:n jutussa 'Koen elämäni menneen hukkaan', kaksi aihetta tutkinutta tutkijaa, raportoivat äitien anonyymisti kerätystä palautteesta mm. näin:
Äitiyden ei koettu kuuluvan omaan identiteettiin, vaan se on peruuttamaton valinta ja rooli, joka ei tuntunut omalta. Naiset eivät identifioineet itseään äideiksi, vaikka käyttäytyivätkin ”hyvän äidin roolin mukaisesti”.

Tutkijat puhuvat jutussa paljon intensiivisestä äitiydestä, jonka pääajatuksena on se, että äidin kuuluu olla jatkuvasti ja vahvasti läsnä lapsensa elämässä, omistautua sille täysin, leikkiä taukoamatta ja vastata emotionaalisiin tarpeisiin heti ja jatkuvasti, jotta lapsi saa kaikki parhaat mahdolliset lähtökohdat elämälle. Tämä on siis se mielikuva, millaisia äitien pitäisi omasta mielestään olla, ja millainen on hyvä äiti.

Huhhuijaa. Aika kovat on vaatimukset.

Itse en todellakaan kykene tuohon yllälueteltuun, enkä missään nimessä voi siis näin ollen sanoa käyttätyväni juuri tämän hyvän äidin määritelmän mukaisesti. Ei siis varmaankaan ole väärin, että olemme ystävättärien kanssa perustaneet leikkimielisesti kutsutun Bad Moms Clubin, jonka vertaistuki on äärettömän ihanaa. Voi vapaasti kertoa kun ottaa päähän, kun ei jaksa, kun on vaikeaa, tai vastaavasti kun on kivaa ja ihanaa, ja menee tosi hyvin.

Kenelläkään ei nimittäin mene jatkuvasti hyvin. Voin luvata. Ja kaikki tunteet kuuluvat tähän elämään, erityisesti vanhemmuuteen.

Voin hyvin samaistua siihen, etten ole koskaan kokenut äitiyttä vahvasti identiteetikseni, sillä mielessäni ehkä äitiys on juuri kaikkea sellaista, missä kovasti luovutaan, uhraudutaan, ja tehdään sellaisia asioita, jotka eivät ole itselleni ominaisia. Niinkun puunataan ja putsataan ja leivotaan ja parsitaan ja ollaan aina kovin, kovin pitkämielisiä, ollaan tosissaan 100% ajasta lapsen käytössä tavalla tai toisella. Mennään aina lapsi edellä kaikkeen.

Olisin hyvin voinut olla nimenomaan se äiti, joka katuu lapsiaan, jos olisin yrittänyt solahtaa sellaiseen rooliin.

Luulen että pelastukseni oli seuraava: päätin jo joskus kovin, kovin nuorena, että jos joskus kävisikin niin, että vastoin kaikkia todennäköisyyksiä hankkisin lapsia, minä en olisi se, joka uhraa kaiken ja luopuu kaikesta rakastamastaan.

Eihän siinä ole mitään järkeä.


Minä tiesin tämän jo ennen kuin esikoisemme Bella sai alkunsa. Ei minusta olisi perinteisesti käsitettäväksi hyväksi äidiksi. Siksi päätin, että otan sellaisen äidin roolin, missä parhaiten viihdyn. Jos vahvuuteni ei ole leikkiä jatkuvasti maatilaleikkiä, lähden mielelläni muksun kanssa pyöräretkelle tai rakentamaan hiekkalinnaa. Olisi varmasti tosi hienoa, jos jaksaisin valmistaa luomupöperöt aina skideille, mutta olen päättänyt, etten tunne syyllisyyttä siitä, että he välillä syövät eineksiä. On varmaan parempi, että syövät edes jotain, kun kulkevat nälkäisinä.


Koska en myöskään tiennyt vauvoista ja lapsista kauheasti ennen esikoista, päätin, että jos saan tyypin pysymään hengissä, olen voiton puolella, ja kaikki muu siihen päälle on plussaa. Toistaiseksi ollaan ihan roimasti plussan puolella.

Ehkä tässä on käynyt niin, että koskan en odottanut itseltäni suuria urotekoja ja täydellistä äitiyttä, olenkin kokenut sen erittäin antoisaksi.

En ottanut paineita siitä, millainen äiti minun kuuluisi ympäristön mielestä olla. Olin ja olen sellainen, kun hyvältä on tuntunut. En anna ulkopuolisten vaikuttaa siltä osin identiteettiini. Minähän sen määritän.

En jaksa ikuisesti ihastella jokaista hiekkakakkua, jokaista sohvallahyppyä, tai katsoa tunnin putkeen, kun lapsi haluaa esittää, miten hyvin hän seisoo yhdellä jalalla.

Luulen silti, että minunkin lapset saavat ihan hyvät lähtökohdat elämälle kaikesta tästä huolimatta. Ja onneksi hyvän vanhemmuuden määritelmä on ilmapiirin osalta muuttunut ja vapautunut 50-luvun mallista.

Omat lapset ovat aivan ihania, mutta kun juuri äsken olin viisi päivää yksin heidän kanssaan, ja pyöritin kaikkea ilman Miikaa, hyvä etten ensitöikseni lähtenyt kolmelta yöllä Miikan saapuessa kotiin yksin rannalle joogaamaan. Tein sen vasta seuraavana päivänä. Lasten kanssa jatkuva yhdessäoleminen on todella intensiivistä.

Ei se ole väärin, että äiti kaipaa omaa aikaa, omaa tilaa, omia juttuja. Ilman omia juttuja tukahtuisin ikäväksi ihmiseksi, joka en halua olla. Ihan varmasti se heijastuisi käytöksessäni koko perheeseen.

Saatan myös ottaa lasillisen roséta lounaalla, en aina käännä huomiota lapseen heti, jos hän tulee kesken minun, tai toisen aikuisen juttua kertomaan jotain (mutta kun se on juteltu, kysyn kyllä, mitä asiaa on), tai saatan sanoa, että äiti ei nyt tule askartelemaan, koska äiti menee ihan yksin lukemaan makkariin kirjaa.

Ja lisäksi, kuten tiedättekin, olen raahannut toisen lapsen vuoden verran maailman ympäri, ja molemmat talveksi Espanjaan kaikkien muiden reissujen lisäksi. Siellä ne on aina tyytyväisinä mukana menneet, vaikka joku ulkopuolinen on saattanut menoa kauhistella.


En tietysti voi tietää, millaisia heistä tulee kaiken tämän perusteella. Sen näkee sitten joskus. Kaikki ei myöskään ole vain minusta kiinni. Toistaiseksi esikoisen kanssa näyttää luottamus pelaavan enemmän kuin hyvin, ja kuopuskin vaikuttaa varsin tasapainoselta vauvalta.
Minä julistaisin kaikille äideille (ja tietysti myös iseille!), ja äidiksi haluaville seuraavaa:

Älä ota päällesi mitään pakotettua roolia. Tee omasta vanhemmuudestasi itsesi näköinen. Kaikkien ei tarvitse käydä perhekerhoissa, muskareissa ja vauva-uinneissa, sirkuskerhossa tai edes mammatreffeilllä. Jos se taas on juuri sinun juttu, juokse niissä niin paljon kun lystää. Tee teidän perheestänne ja elämästänne itsenne näköinen. Harrastakaa sellaista, mikä on teistä kaikista kivaa. Ratkaiskaa ruoka-asiat niin, ettei kukaan kärsi ja lapset pysyvät hengissä.


Älä anna muiden mielipiteiden vaikuttaa siihen, millainen sinun pitäisi olla. Sinä olet ihan hyvä juuri sellaisena kun olet.

Ja muista eritoten itsesi yksilönä. Tee niitä juttuja, mistä nautit ennen lastakin. Näe kavereita. Lue kirjoja. Käy syömässä vaikka yksin. Harrasta. Urheile. Maalaa. Matkusta. Se tekee sinulle ihan TOSI hyvää.
On ihan ok olla muutakin kuin äiti tai isä. Kun saa välillä olla ihan jotain muuta, jaksaa lastenkin kanssa paremmin.

Toivottavasti silloin ei tarvitsisi katua niitä lapsia.

PS. Olen muuten ollut Teuvo Teräväisen babysitter joskus vuonna kivi ja miekka. Ja kattokaa nyt mikä siitäkin tuli! Ei tää nyt voi kamalan huonosti mennä näinkään. ;)Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?