keskiviikko 6. kesäkuuta 2018

Kravice waterfalls - Bosnia-Herzegovinassakin on vesiputoksia!


Kovin usein ihmiset suuntaavat Kroatiassa lomallaan Krkan tai Plitvicen kansallispuistoihin ihailemaan vesiputouksia. Ja ovathan ne, aivan huikaisevan hienot. Katsokaa vaikka viime vuodelta postaus Plitvicestä.


Ne ovat kuitenkin myös huomattavan turistoituneita, erityisesti jos sesonkiaikaan menee. Olemme useimmiten olleet Kroatiassa varsinaisen turrekauden ulkopuolella. Tuolloin ei ihmisiäkään niin paljoa näy.

Vaihtoehdon Kroatian tunnetuille kohteille tarjoaa muutaman tunnin ajomatkan päässä oleva Kravice waterfalls Bosnia-Herzegovinan puolella. Makarskasta rajalle pääsee posottamaan lähes tyhjää moottoritietä tunnin verran, ja siitä reilu puoli tuntia vielä pienempiä teitä kohteeseen rajanylityksen jälkeen. Itse rajamuodollisuuksiin ei mene enempää kuin 10 minuuttia jonotuksineen hiljaiseen aikaan.Eron teissä ja autokannassa huomaa selvästi heti rajan toisella puolella. Eivät ne tiet mitenkään mahdottomia ole kuitenkaan ajaa. Hieman vaan kuoppaisempia ovat. Kaasujalkaa kannattaa höllätä auton kunnon nimissä.


Kraviceen, kuten muihinkin vastaaviin paikkoihin, on pieni sisäänpääsymaksu. Jos matkassa on huonosti käveleviä tai pieniä lapsia, pääsee autolla noin sadan metrin päähän putoksista, ja ihan hyväkuntoista polkua loppumatka.

Kravicen putoukset ovat vaatimattomampia kuin kroatialaiset kollegansa. Paikassa on kuitenkin jotain  hyvin sympaattista. On laitettu riippukeinua katoksen alle, jossa tuntea kasvoilla putousten tyrskyt.

Uimaan saa mennä se ken uskaltaa. Vesiputouksen voimalla virtaava vesi ei todellakaan ehdi erityisesti lämmetä. Yllättävän paljon kuitenkin huhtikuisena lämpimänä päivänä vedessä riittää pulikoitsijoita. Ison rapakon takaa aksentista päätellen.
Pienessä kahvilassa putousten rannalla voi nauttia lähinnä juotavaa ja pientä suolaista. Pienellä tarkoitan todella pientä, eli lähinnä pähkinöitä ja sipsejä. Matkaan kannattaa varata omat eväät.

Kun tulee aika lähteä, ja etsimme ravintolaa, ei sellaista ihan läheltä löydy. Pysähdymme yrittämässä yhdessä. Kanttiiniin savu kertoo, ettei kyse ole ainakaan non-smoking paikasta. Tarjolla on yhtä kalaa eikä mitään muuta. Päätämme tarkistaa eväsvarannot, ja toteamme ne tarpeeksi hyväksi jaksaaksemme takaisin Makarskaan.Nyt on kuitenkin koko perheellä Bosnia-Herzegovinan leimat passissa, ja vesiputouksistakin nautittu sympaattisessa Kravicessa. Pienen päiväretken kohde, ja miksei yön ylikin jossain lähikylässä.

Bosnia-Herzegovina ei selkeästi kaupunkien ulkopuolella ole vielä mitenkään turismin pilaama.


Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

2 kommenttia:

  1. Hieno kohde! tuo on totta että usein unohdetaan muut vesiputoukset, vaikka niitä löytäisi useista eri kohteista Kroatian ja Brasilian lisäksi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ja vaikkei kaikki kohteet aina ole ehkä ihan yhtä huikaisevan hienoja, on silläkin arvonsa, että niistä saa nauttia rauhassa ilman suurempaa ryysistä. :)

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!