torstai 27. syyskuuta 2018

Syysmyrskyinen ilta Lonnan saunassa - täyden kympin arvoinen


Aina välillä on vähän mietityttänyt, oliko tämä lähtöpäätös Espanjaan ihan fiksua. Keskiviikkona tuuli yltyi myrskylukemiin ja sade piiskasi Helsinkiä. Kun odottelin maisterisfrouvia saapuviksi lähtölautan laiturilla, sateen piiskatessa vaakatasossa suoraan kasvoille ja tuulen tuivertaessa takinkauluksesta sisään, en enää miettinyt.

Mielellään lähden parin viikon päästä toivon mukaan vähän aurinkoisempiin ja valoisampiin maisemiin, koska tästä eteenpäin tämä vaan täällä Suomessa synkkenee.


Keski-Ikäisten Maisterisrouvain KulttuuriKlubi (KIMKK) oli jo keväällä päättänyt ottaa tavoitteekseen mennä vihdoin yhdessä saunomaan ja nauttimaan keskinäisestä seurasta Lonnaan, yhdelle noista Helsingin edustalla yleisölle avatuista saarista. Tämän viikon jälkeen saari sulkee tältä sesongilta ja avaa joskus keväällä taas. Melkein tuli kiire ehtiä.

Kaiken kodin pakkaamisen keskellä, tästä tuli myös ihana hengähdystauko, ja mahdollisuus ottaa kaikki irti parista viimeisestä viikosta Suomessa ja ystävistä täällä.


Lonnan saarelle lähtee kuljetus JT-Linen paatilla ihan siitä kolera-altaalta Kauppatorilta. Tähän aikaan vuodesta ei kannata paljoa aiemmin tulla torifiiliksistä nauttimaan, sillä torilla ei todellakaan tavattu, paitsi muutaman ainokaisessa kahviteltassa majailevan, Suomessa sinnittelevän muuttolinnun kanssa. Edestakainen matka Lonnaan maksaa aikuiselta 7€, lapsilta puolet. Matka on verrattain lyhyt, ehkä 10 minuuttia, ja sen verta suojaisa että edes syysmyrsky ei venettä onnistunut juuri keikuttamaan.


Mielikuvani Lonnasta on ollut jotenkin erilainen, mutta en kyllä yhtään osaa sanoa miksi ja millainen. Ehkä siksi, etten ole juurikaan paneutunut näiden eri saarien sielunelämään ennen käyntiä. Ystävät ehdottivat Lonnaa kokemustensa perusteella ja tietysti olin heti mukana kokeilemassa uutta elämystä.
Mutta tämä Lonna.


Huolimatta syysmyrskyistä (tai ehkäpä juuri siksi) se osoittautui tunnelmalliseksi, hurmaavaksi ja sellaiseksi, että voisin kuvitella ensi kesänä lorvivani siellä ensin saunassa raukeuteen asti löylytellen, ehkä pulahtaen ei-niin-jääkylmään veteen kuin nyt, istuvani pienissä kuplapäissäni auringon paistaessa kasvoille rannalla kun joutsenpariskunta lipuu ohi, ennen kuin täyttäisin vatsani ravintolan herkkkuantimista.

Lonnan saunavastaanotossa ilmoittautuessa saa mukaansa korin, johon on pakattu pefletti ja muki. Pukukopissa lukollisiin kaappeihin saa arvotavarat, ja loput koriin hyllylle. Kaksikerroksisen saunan alakerrassa pääsee peseytymaan mökkisaunahenkeen, ylhäällä lauteilla ihaillaan maisemaikkunasta merta ja välillä ohikelluvia laivoja.


Leveillä ulkoportailla vilvoitellaan joko veden tai saunajuoman kera, ennen seuraavaa saunakierrosta.


Ravintolatarjontaa on erinomaisen bistrohenkisen lähi- ja luomuruokaan panostavan Ravintola Lonnan verran. Vaihtoehtoisesti alakerran vohvelikahvila tarjoaa sekä suolaista että makeaa vohvelia (myös gluteenittomana!), kunhan ehtii ennen kello viiden sulkemisaikaa paikalle.

KIMKKi päätyi kolmen ruokalajin makunautintoon erinomaisen espanjalaisen (!) punaviinin kera. Vuohenjuustoa punajuurella alkuun, pääruoaksi erittäin riittoisa ankanrinta herkullisilla lisukkeilla ja jälkiruoaksi luomujuustoja hillolla.

Jopa leivät ja juustojen kera tarjotut rapeat palat onnistuivat gluteenittomana nekin ilman ennakkoilmoitusta.


Siinä punaviinilasillista alas huljutellessa, Suomen syyspimeän laskeutuessa tajusin jo etukäteen kuinka ikävä minulle tulee näitä hetkiä ja ystäviä, joiden kanssa tehdä muistoja. Syysmyrskyinen Lonna tarjosi elämyksiä ja hetkiä täyden kympin arvosta.


Ehkä ensi kesänä uudelleen, ja ehkä jopa samassa seurassa.


Varaa kahden tunnin saunavuorosi etukäteen. Miehille ja naisille on eri puolet, mutta sama vilvoittelualue ja uimapaikka, hinta 16 € /hlö. Hintaan kuuluu pefletti ja pesuaineet. Koko sauna on anniskelualuetta, joten omia juomia ei saa nauttia, mutta vastaanotosta saa valita itselleen mieleisen hyvästä valikoimasta. Kolmen ruokalajin illallinen viineineen ravintolassa kustansi n. 60 € / hlö. Vohvelibaarin vohveleita saa noin kympillä kappale. 

Tutustu tähän entiseen miinanraivaussaareen ja sen palveluihin täältä, klik.

Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


2 kommenttia:

  1. Mahtavan näköinen paikka, pitääkin joskus pistäytyä, onko talviaikaan kuinka toiminnassa.

    VastaaPoista
  2. Sanoivat, että tämän viikon jälkeen sulkevat tuon talveksi - en ole tosin varma, onko jotain talvitempauksia joskus. Taitaa olla hankaluus siis venekyydeissä, miksi se sulkee. Keväällä taas, joten laita ihmeessä muistiin tämä paikka. Ei jäänyt tämä käynti meille viimeiseksi!

    VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!