maanantai 17. syyskuuta 2018

Muutamme paikkaan, missä emme ole koskaan ennen käyneet (ja ihan syystä)


Tässä kuvassa on Elvis. Se on ollut todella pienestä asti Bellan rakkain pehmolelu. Elvis-nalle on käynyt muun muassa Malediiveilla, Filippiineillä ja matkustanut kerran pallon ympärikin. Elvis on alunperin ollut ihan kirkkaanvalkoinen. Maailmanympärimatkan ensimmäinen etappi suuntasi Lontooseen, jonne saavuimme myöhään illalla. Nukuimme yön lähellä lentokenttää vain lähteäksemme kohti Kathmandua seuraavana aamuna joskus seiskalta. Silloin Elvis haki vähän vauhtia reissuun bussin lattialta marraskuisessa Lontoossa.

Palataan vähän myöhemmin Elvikseen.

Jos emme viime aikoina ole ehtineet lähteä kanssasi kahville tai lounaalle, vastanneet viesteihin, tai blogikin on päivittynyt vähän hitaanlaisesti, sille on ollut ihan syynsä. Kun lyhyeen aikaväliin on pitänyt myydä oma koti, löytää uusi paikasta, missä ei koskaan ole käynyt, tehdä matkasuunnitelma, järjestellä työasiat, toisen lapsen kouluasiat, miettiä tavaroiden säilytystä ja kaikkea tähän liittyvää, on tekemistä ollut riittämiin.


Kun olimme päättäneet, että Suomielämä saa tältä talvelta väistyä, piti alkaa miettimään kohdetta, missä voisimme toteuttaa arkea mahdollisimman helposti. Koska vuoden maailmanympärimatkalla opimme tuntemaan itseämme paljon paremmin, tiesimme, ettemme halua lähteä ilman suunnitelmaa pelkkä rinkka pakattuna etsimään seikkailua. Uskokaa tai älkää, vaikka se on ihanaa ja vapauttavaa, se on myös kohtalaisen rankkaa ja väsyttävää.


Taannoisen maailmanympärimatkan ajankohta mietittiin ihan sen kannalta, ettei meillä olisi huolta Bellan koulusta. Siksi matka tehtiin ennen koulun alkua, tytön ollessa lähtiessä 4-vuotias. Nythän tuo pienisuuri sinisilmäinen kikkarapää on jo alakoululainen. Ja vaikka periaatteessa lapsen voi laittaa mihin kouluun tahansa, pelkästään muutossa toiseen maahan on tarpeeksi. Uuden kielen, ja koulusysteemin oppiminen siihen päälle voisi tuntua paljolta.
Nyt hetkeksi takaisin Elvikseen. Nimittäin kun olimme Fidzillä, hengailimme hetken Navotuan perinteisessä kylässä, missä Bella vähän testasi paikallista koulua. Huikea kokemus, mutta saimme sieltä reissun ainoan vatsataudin. Lähdimme sieltä kiireellä 6 tunnin katamaraanimatkalle lääkärin luokse. Elviskin otti sen verran hittiä, että sen oma paita piti laittaa sitten pääsaarella hostellissamme pesuun. Ikävästi kävi niin, ettei Elviksen paita palannut koskaan takaisin siltä keikalta. Vrt. kuvan paita tämän linkin kuvaan.


Tälle uudelle irtiotolle oli ihan päivänselvää, ettei meistä kumpikaan toimisi opettajana kotikoulussa, eli kotona, omalle lapselle. Kaikki kunnia Meretniemille ja 6 vuoden purjehdukselle kotikoulua pitäen, kuin myös kohta maailmalle lähtevä Happytrailsin jengi, jonka Satu on päättänyt pitää kotikoulua 7-vuotiaalle esikoiselleen.

Käytännössä tämä rajasi meidän kohdevalintaa todella paljon, huolimatta siitä, että kaksikielisenä myös ruotsinkieliset koulut olisivat olleet noinniinkun periaatteessa ihan hyvä vaihtoehto. Opetussuunnitelma niissä on kuitenkin erilainen kuin suomikouluissa.

Lisäksi halusimme, että pääsemme käymään Suomessa helposti. Lentomatka ei saa olla liian pitkä.


Suhtautuminen maailmalla oleviin suomikohteisiin on ollut meillä vähän nihkeä aina. Siksi on jopa koomista, että olemme lähtemässä talvehtimaan Espanjan Fuengirolaan. Juuri siis sinne, missä on olemassa jo suomiyhteisö, suomibaari, suomikoulu ja suomikauppa.

Elvis on kulkenut tähän päivään asti ilman paitaa reissun jälkeen. Koska on ollut "vähän kaikkea muuta". Tänään pakkauspuuhissamme vastaan tuli mummon vanha kangaskassi, josta kaivoin esiin vanhoja kankaita. Bella oli heti vieressä ja kysyi saisiko Elvis jo uuden paidan. Kangasvalinnaksi osui varsin trooppishenkinen pala, josta omin pikku kätösin nysväsin nallelle paidan. Ei voi Elvis ilman paitaa lähteä seuraavalle reissulle. Ristimme Elviksen uudestaan Espanjan ilmanalaan ja fiilikseen sopivasti ticoticonalleksi.Fuengirola tuntuu jotenkin lohdullisen helpolta valinnalta.

Meidän vuokrakodistamme on alle 10 minuutin kävelymatka koululle. Viiden minuutin päässä asuu ennaltaan tuttuja, mm. Puutalobabyn Krista perheineen, jotka ovat Fugessa talvehtineet jo useamman vuoden (eläintarha- ja Sealife-vinkeistä emme ole ihan samaa mieltä...). Meidän ei tarvitse jatkuvasti jauhaa siitä miten asiat toimivat Suomessa, koska kaikki ymmärtävät mistä tulemme ja mikä kulttuuriperimämme on. Pitkällä matkalla ehti kaivata ihmisiä, jotka tietävät kuka on Kekkonen, miten Suomen poliittinen ilmapiiri muuttui persujen myötä, mikä on hoitovapaa tai miksi suomalaisille opiskelijoille maksetaan opintotukea ihan yliopiston loppuun (ja koulukin on ilmainen!).

En nimittäin tiedä, kuinka monta kertaa saimme nämä samat jutut jauhaa vuoden aikana.

Pysymällä yhdessä paikassa, ei myöskään jatkuvasti tarvitse etsiä uusia ravintoloita, miettiä missäköhän lähin kauppa on noin viikon välein, arvailla minne mennä jos tarvitsee lääkäriä, ja ehkä voi olla mahdollista saada apuja jos hätä tulee kun tuntee jonkun jo ennestään paikan päältä. Ei myöskään tarvitse jatkuvasti leikkiä puretaan-pakataan-puretaan -leikkiä, josta huomasin mm. kesäloman veneilyn aikana saavani pahoja flashbackeja edelleen.

Ihan pakkohan sitä mattinykästä ei ole mennä sinne baariin kuuntelemaan, ellei halua. Elvis taitaa tosin varustelusta päätellen olla jo valmis tähänkin.
Sen sijan Fuengirolasta löydämme toivottavasti sujuvaa arkea ulkomailla, enemmän lämpöä ja aurinkoa, ja lisäksi tämä on loistava tukikohta tehdä ympäristöön reissuja. Lähellä on Marokko, Portugal ja koko Espanjan järjettömän hieno luonto. Ilmeisesti noilta main löytyy vuoria, rantoja ja ihania pikkukyliäkin. Siellä voi todennäköisesti harrastaa pyöräilyä, vaeltamista ja retkeilyä kauniissa maisemissa ja vuoden ympäri. Ehkä jopa syödä hyvin.


Kyllä meitäkin vähän jännittää mennä paikkaan, jossa emme ole koskaan käyneet. Mutta loppupeleissä, kuinka paha se oikeastaan voi olla? Ja toisaalta, jos se ei miellytä, aina on mahdollisuus lähteä muualle tai tulla vaikka takaisin Suomeen.


Tällä mennään. Ja raportoidaan täällä miten tämä homma nyt sitten meneekän.

Tico-tico!
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista- olethan jo seurannut?

7 kommenttia:

 1. Pakko myöntää, että Fugea en olisi ihan heti veikannut teidän uudeksi asuinpaikaksi! Olen käynyt Fuengirolassa kahdesti todella pikaisesti, joten en tiedä siitä juurikaan mitään. Kuullut kylläkin sitäkin enemmän, mutta mitäpä mitään uskomaan ennen kuin näkee ja kokee itse. Sen kuitenkin tiedän, että Etelä-Espanja on aivan ihanaa aluetta, jossa nähtävää ja tekemistä riittää pilvin pimein. Olen pitkään haaveillut siellä asumisesta, mutta tällä hetkellä vielä Kreikka vie pidemmän korren :)


  Oikein ihanaa muuttoa ja aurinkoista talvea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, että turha on mennä mitään paikkaa tuomitsemaan kuulopuheiden perusteella, eihän niin tee ihmisillekään. Lisäksi eri kohteita valitaan eri tarpeisiin - ei tässä nyt haettukaan maailman eksoottisinta paikkaa, vaan sujuvaa arkea. Ja sujuvaan arkeen skidien kanssa, tarttee ottaa huomioon mm. juuri kouluaspekti.

   Me vanhemmat odotetaan tietysti paitsi valoisampaa talvea, myös ruokaelämyksiä, luontoa ja noita lähellä olevia muita kohteita. Ei se Kreikkakaan varmaan huono vaihtoehto lainkaan ole. :) Varsinkin jos vertaa marraskuun räntään ja pimeyteen!

   Kiitos, ja oikein aurinkoista ja mukavaa talvea myös sinne! <3

   Poista
 2. Heh, näyttää Gia vähän siltä, että meillä on Lappeenrannan lisäksi muitakin yhdistäviä paikkakuntia. Meilläkin on asunto vuokrattu puoleksi vuodeksi Fugesta, joten erilainen talvikausi pian odottaa :) Arvaa olenko saanut monta kertaa selittää, että miksi kaikista kohteista juuri Fuengirola. Olen myös huomannut, että eniten inhotusta näyttää olevan niillä, jotka eivät ole alueella koskaan käyneet.

  No, Fuge on Fuge, niin hyvässä kuin pahassa. Ja kuten kaikissa matkakohteissa, rusinoita voi poimia niin monella tapaa. Se ken haluaa viettää suomielämää, se hänelle suotakoon. Mutta niin Costa del Sol kuin koko Andalusia on niin paljon muutakin. Kyse on kuitenkin keskisuuresta aidosta kaupungista. Ja kuten mainitsit, loistavat matkailumahdollisuudet lähiympäristöön tuovat oman viehätyksensä. Itse tulen käymään säännöllisesti töissä Suomessa, joten hyvät lentoyhteydet ovat myös iso plussa.

  Elämässä kannattaa kokeilla erilaisia asioita. Keväällä ollaan viisaampia, miltä elämä Andalusian auringon alla maistui. Mukavaa uutta arkea teille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Siis tekin olette Fugessa! Luulen, että tämä vaatii ehdottomasti ainakin yhdet, jollei jopa kahdet samppanjat muovimukista siellä. :)

   Itsekin luulen, että kuten missä tahansa paikassa, kyse on myös valinnoista siitä mitä tekee ja missä roikkuu, millaiset puolet siitä paikasta saa. Eikä se oikeasti ole mitenkään paha ajatus, että paikalla on muitakin suomalaisia, vaan pikemminkin se on oikeasti ihan kiva.

   Jos ei koskaan kokeile vaihtoehtoja, ei myöskään voi tietää mikä olisi hyvä. Ei tartte ainakaan myöhemmin miettiä ettei tullut testattua jotain vaihtoehtoa, kuten moni muu todennäköisesti joutuu.

   Ollaanpa tämän tiimoilta yhtyeksissä! <3

   Poista
  2. Ehdottomasti, maljan tai useamman arvoista :) Ihan oikeesti, tavataan. Mukavaa vaihtaa kokemuksia. Laitoin yv:n.

   Poista
 3. Fugessa on näemmä pian enemmän ja enemmän vanhoja kamuja! Yksi vanha lätkäkaverikin on par'aikaa matkalla sinne. Jos / kun me lähdetään liikkeelle, me sitten tullaan meriä pitkin omalla asunnolla. Mutta noilla mestoilla olisi tarkoitus olla n. vuoden kuluttua? Jos ette siis kyllästy aurinkorannikon elämään, ehkä tavataan siellä? :)
  Mut joo, mä jo mietinkin sitä, että miten aiotte tuon esikoisen koulunkäynnin ratkaista. No Fugehan on siinä suhteessa loistava valinta... Onnet seikkailuunne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuntuu tosissaan siltä, että sinne suuntaa yhä useampi nimenomaan toimivan arjen perässä. Kun suurimmat seikkailut on jo tehty, ihmiset kaipaavat nimenomaan sellaista toimivaa arkea. Itse bongasin sieltä jo rullalätkäjoukkueen, jonne houkuteltiin pelaamaan, ja harkitsen vakavasti pelikamojen mukaan ottamista! :)

   Katsotaan, miltä elämä siellä maistuu, ja millä aikavälillä siellä olemme, joten voi hyvinkin olla, että tavataan. Ihan hirmusti myös teille tsemppiä muutokseen! Ihana ratkaisu!

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!