sunnuntai 13. joulukuuta 2015

Yosemite, mitä sinä minulle kuiskutit

En minä sinulta paljoa odottanut. Ajattelin ettet voi voittaa Uuden-Seelannin jylhiä vuoria, Milford Soundia tai niitä kumpuilevia maisemia, Mordorin portteja.

Uskonut sinun tuntuvan miltään Himalajan jälkeen. Luulin jo olleeni turtunut luontoon. Nähneeni kaiken.
"Tule katsomaan, tule, tule. Ei sinun tarvitse minusta hämmästyä. Tule vaikka vain olemaan."


Niin sinä minulle kuiskailit kaukaa.
Tulin minä sinua katsomaan, sinussa kulkemaan. Ihan vaan olemaan. Hämmästyin minä. Sulatit turtuneen mielen. Annoit maisemillasi mettä. En uskonut USA:lla olevan tarjottavana mitään tällaista. Niin mahtipontista. Karun kaunista. Uskomatonta.


"Tule takaisin vielä. Tule katsomaan uudestaan vielä joskus. En minä sinulle kaikkea vielä näyttänyt."


Niin sinä minulle kuiskutit siinä hetkessä. Ja minä lupasin tulla.
Yosemite Fast Facts


 • Yosemite on yksi USAn 59 kansallispuistosta sekä UNESCOn maailmanperintökohde
 • Puiston pinta-ala on yli 3000 km2, mutta suurin osa vierailijoista viettää aikansa 18 km2 kokoisella Yosemite Valleyn alueella
 • Alueella on useita, eritasoisia vaellusreittejä. Pituudet vaihtelevat pienistä pyrähdyksistä parkkipaikalta aina reilu 20km mittaisiin koitoksiin. Legendaarisin lienee Half Domen valloitus, josta kannattaa käydä lukemassa Jennin kokemukset.
 • Me kävimme Misty Trailillä, joka on Yosemite Valleyn signatuuritrekki. Sen pituus on reilu 4 kilometriä, ja sen kävelee noin 2-3 tunnissa.
 • Puistolle kannattaa varata aikaa. Pelkästään sisäänkäynniltä on vielä lähes tunnin ajomatka Yosemite Valleyyn, josta käsin suuri osa trekeistä lähtee. Joissain paikoissa tiet ovat kapeita ja mutkaisia, joten varsinkaan isommalla autolla ei kaahailla. Koko puiston läpi ajamiseen menee 3-4 tuntia autolla, kun tiet eivät ole erityisen ruuhkaiset.
 • Yosemite Valleyn trekkien aloituspisteille ei pääse omalla autolla, mutta alueella on ilmainen bussikuljetus viidentoista minuutin vuoroväleillä.
 • Koko alueen maisemat ovat toinen toistaan henkeäsalpaavampia. Trekkejä kannattaa tehdä useampia pelkästään monimuotoisuutensa takia, eri puolilla puistoa.
 • Ilmaista majoitusta ei puiston sisältä löydy, ja maksullisetkin varataan hyvissä ajoin lähes täyteen. Ole siis ajoissa liikenteessä. Karavaanihenkisille ihmisille tai telttailijoille on muutamia leirintäalueita, joista osa on varattavissa etukäteen ja osa toimii first come, first served -periaatteella. Varauksia voi tehdä National Park Servicen sivuilta ja Valleyn infosta saat ajankohtaista tietoa muiden paikkojen varaustilanteesta.
50 kommenttia:

 1. Olen käynyt useasti Yosemitessa ja eri kohdissa puistoa. Talvella sitä uhkaa usein sulkeminen, osittain (joka talvi) tai kokonaan (harvinaista), mutta talven riemu on se, että ihmisiä on vähän ja Yosemite on vieläkin kauniimpi kuin kesällä. No, minulla on paljon tarinoita sieltä, enkä jaksa kaikkia niitä jakaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatan hyvin kuvitella mille nämä maisemat näyttävät lumipeitteessä. Ja hyvin myös uskon, että kohtuullisen hankalaa saattaa olla ylipäätään päästä paikalle... Meillä ei ollut tietoa millainen tilanne siellä oikeasti olisi, ja huolissamme lueskeltiin että vaaditaanko lumiketjuja ja onko joku tie kiinni ja ja ja...

   Poista
 2. Tosi upeita (ja tutun näköisiä) kuvia ja hienoa, että teillä riittää aikaa tuolle kävelylle! Itsellä kanssa samat fiilikset, että pitää vielä palata tuonne paremmalla ajalla. Tuolla voisi varmaan viettää viikon pitkästymättä ja vain eri reittejä patikoiden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kai sinun nyt sinne enää tarvitse mennä, kun oot jo tyhjentäny pankin :D

   Ei vaan. Aivan huikea ja monipuolinen paikka, ja aivan epäilemättä siellä kyllä saisi vierähtämään päivän jos toisenkin kierrellessä ja ihmetellessä. Nälkä kasvaa syödessä.

   Poista
 3. Näyttää todella upealta paikalta! Ensi vuoden syksylle olen alustavasti suunnitellut matkaa Yhdysvaltoihin, pitää katsoa jos Yosemite olisi yksi sellainen kohde missä haluaisin käydä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se kannattaa kyllä näiden kokemusten valossa ottaa kohteeksi vaikkei alun perin suunnitelmissa olisikaan! :)

   Poista
 4. Yosemite oli ihan huikaiseva! Samalla asenteella sinne tuli mentyä, että eihän tää varmaan mitään oo Uuden-Seelannin jälkeen, mutta niinpä vaan pääsi yllättämään! Lähtisin takaisin ihan milloin vaan. Ajan kanssa olemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, juurikin näin! Voidaan järjestää yhteinen oleskelu- ja ihmettelyekskursio sinne :D

   Poista
 5. Kauniisti kirjoitettu, wow! <3 Yosemiten maisemat ei näytä ollenkaan hullumilta, vaikka en aiemmin ole sinne matkustamista edes osannut miettiä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Veera <3 Eipä ollut oikeastaan meilläkään ennen tätä käsitystä siitä, miten upeita maisemia jenkeistä löytyykään. Nyt kannattaa alkaa miettimään!

   Poista
 6. Ihanasti kirjotettu! Toi oravakuva on niin söpö, etten kestä. :D Pörröset eläimet on mun heikkous ja kauniisti kuvattuina vielä suurempi heikkous. :'D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisitpa nähnyt ne pullukat oravat, jotka olivat ruoka-aikaan olleet höveleiden turistien lähistöllä :D

   Poista
 7. Mulla on kyllä ollut sellainen mielikuva kaiken aikaa, että USA:n kansallispuistot ovat aivan taatusti todella hulppeita. Eipä ole vielä tullut kuitenkaan käytyä (siinä epäkohta, jonka pyrin ihan varmasti korjaamaan jossain vaiheessa :)). Tosi hienolta näyttää ja kuulostaa Yosemite. Vaikuttaa myös siltä, että tuo vaatisi aika paljon enemmän suunnitelmallisuutta kuin mitä yleensä tulee harrastettua, jos kerran varaukset on pakko tehdä hyvissä ajoin. Siinä voisi olla vähän haastetta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sesongin ulkopuolella sieltä löytyy vielä hyvin tilaa, ja tuo meidän ajankohta (syyskuu) sattui osumaan hyvään saumaan kun koulujen lomat olivat jo loppuneet mutta sää oli kuitenkin mukavan lämmin vielä. Mutta todella upeita paikkoja, ja tuskin jää meiltäkään tähän ainoaan kertaan nämä kansallispuistojen kiertämiset :)

   Poista
 8. Meidän Jenkkireissulla Yosemiteen huipentui tekemämme pätkä luonnonpuistoihin joka alkoi Arizonassa kiertäen. On se vaan mahtava maa luonnoltaan. Kova kuume olisi takaisin, ei voi mitään. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne kauniit maisemat kuitenkin puhuttelevat sen verran, että vaikea on saada yhdellä kertaa kyllikseen! Seuraavaa reissua odotellessa... :)

   Poista
 9. Me ollaan kovia retkeilijöitä ja vuorilla rymyäjiä ja kyllä, Yosemite on yksi niistä paikoista, joista ollaan haaveiltu. Ihan jopa vakavissaan, minulla oli nimittäin kaverilta taannoin lainassa iso nippu karttoja ja oppaita alueelle. Aina vaan on tullut jotain muuta edelle ja vielä toistaiseksi Yosemite, samoin kuin muut USA:n kansallispuistot ovat kokematta. Saattaa olla, että ensi vuonnakaan ei vielä niihin ehdi, mutta jos vaikka viiden vuoden sisällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisivuotissuunnitelmat on hyviä! Jos teillä on jo noinkin pitkällä suunnitelmat olleet, niin eiköhän se ole vain ajan kysymys että sieltä itsenne löydätte :) Yosemite ja Grand Canyon olivat kyllä aivan huikeita paikkoja, ja tuskin muutkaan kansallispuistot varsinaista pettymystä tarjoavat.

   Poista
 10. Olen vasta ihan viime vuosina alkanut löytää itseäni luonnosta reissuilla, jopa valinnut kohteita sen mukaan, missä voisi mennä luontoon. Yhdysvallat ei ole ollut suunnitelmissa ehkä Alaskaa lukuun ottamatta, mutta sen verran olen Yosemitestakin lukenut ja kuvia katsellut, että miksipä ei. Ihmismäärät olivat kuvissasi kuitenkin välillä aika isoja. Se ei suuremmalti houkuttele.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä on vähän sama juttu. Vaikka aina ollaan tykätty olla ulkona ja urheilla, niin trekkaaminen ja luonnossa liikkuminen ei oikeastaan ikinä ole olleet meille mikään juttu - ennen tuota vuoden reissua. Silloin oli vaan yksinkertaisesti liian hienoja maisemia, että olisi voinut jättää niitä väliin. Yosemite on kyllä toooodella iso paikka, ja vaikka suosituimmilla reiteillä (missä mekin oltiin) varmasti riittää muitakin ihmisiä, niin valinnanvaraa on niin paljon, että omaakin rauhaa löytyy.

   Poista
 11. Yosemite on Jenkeistä käymättä, mutta löytyy "listalta". Aivan huikeita kuvia sieltä on tullut nähtyä, joten on aivan varmasti upea paikka. Tämäkin postaus vain vahvisti tunnetta! Joskus sinne siis matka käy...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuollaiset listat on vähän vaarallisia, kun niillä on paha tapa täyttyä nopeammin kuin mitä niitä ehtii tyhjentämään :D Mutta hyvää kannattaa odottaa, ja ilman muuta kannattaa mennä kun vaan mahdollisuus koittaa.

   Poista
 12. Upean oloinen paikka, ehdottomasti yksi omista sellaisista ei kovin kiihkeistä mutta pinnan alla kytevistä haaveista päästä tuonne vielä joskus vaeltamaan. Tykkään erityisesti neljänneksi alimmaisesta kuvasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei oikein ollut käsitystä minne oltiin menossa, mutta pääsi yllättämään todella positiivisesti. Kuvattavaa siellä todella riitti, kaunista maisemaa löytyi jokaisen mutkan takaa :)

   Poista
 13. Sykähdytti kyllä nuo kuvat ja teksti kertoi kauniisti paikan lumovoimasta. Tuollainen hieman runollinen teksti sopi hyvin luontopostaukseen. Infolaatikon tekstistä taas sai hienosti tietoa. Tykkäsin paljon postauksestasi! ( kulkuritarinat.net)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia, hienoa kuulla että tarina puhutteli :) Runollinen lähestyminen tuntui toimivan näiden maisemien kuvailuun hyvin.

   Poista
 14. Kaunista, romanttista myös teksti. Hiukan pelotti nuo melkein reunalla kuvat, aika jylhät maisemat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän pelottavaa niitä oli ottaakin! Muutamassa paikassa olikin kylttejä, että täällä ei sitten mitään selfieitä kannata ottaa...

   Poista
 15. upea tunnelma ja kuvat ja erityiskiitos tuosta infoboxista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tunnelma oli kyllä hieno paikan päälläkin, hyvä jos onnistuttiin välittämään edes osa siitä!

   Poista
 16. Ihanan runollinen kirjoitus ja kuvat siivittämässä tarinaa värivaihteluineen. Yosemite on ollut pitkään omalla haavelistalla, tämä postaus vahvisti tunteen - tämä on vielä koettava!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se todellakin kannattaa kyllä pitää siellä listalla! Kerrassaan huikea paikka jota tullaan muistelemaan vielä pitkään.

   Poista
 17. Tämä sattui hyvin sopivaan aikaan. Varattiin nimittäin tänään lennot San Fransiscoon ja Yosemite on tietenkin ykkösenä listalla mitä siellä suunnalla pitää kokea. :) Olitteko te vain yhden päivän puistossa? Onko vinkkejä yöpymispaikaksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän sattui! Vaikka vähän kateellisia täällä kyllä ollaan... Pari päivää vietettiin puistossa. Oltiin matkailuautolla liikenteessä, ja ensimmäinen yö vietettiin pari kilometriä puiston porttien ulkopuolella, missä sai yöpyä ilmaiseksi (klik, Free RV camping -otsikon alla ohjeet).

   Heti aamusta ajettiin laaksoon, ja päivä trekattiin. Illasta ajettiin lähemmäs Glacier Pointia, ja yövyttiin Bridalveil Creek -leirintäalueella (katso kartta), että päästiin heti aamusta katselemaan maisemat ja tekemään pari pikku trekkiä, ennen kuin alkoi olla kiire palauttaa autoa.

   Poista
 18. Jopas oli upean näköinen paikka! Lähtee kyllä tuonne loputtomalle haavelistalle, jonka kaivan esiin aina kun näyttää siltä, että reissuun lähtöön tulee mahdollisuudet. :)
  Kiva kirjoitustyyli jota upeat kuvat hyvin täydensivät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se oli kyllä hieno! Taitaa olla niin, että ei lopu maailmasta käymisen arvoiset paikat kesken... Listoja tuntuu tulevan ja menevän, mutta tärkeintä on että tavoittelemisen arvoisia haaveita riittää :)

   Poista
 19. Huh miten jylhää maisemaa! Kauniisti kirjoitettu juttu kauniilla kuvilla. <3

  Yhdysvaltoja on tullut jo aika kattavasti nähtyä, mutta Yosemite on sellainen, minne ei ole vielä ehtinyt. Mutta ehdottomasti yksi niistä Yhdysvaltojen kohteista, jossa pitäisi todellakin päästä käymään. Joku kerta, ehdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niiden maisemien äärellä sai kyllä olla ihmetyksestä ymmyrkäisenä. Ilman muuta kannattaa ottaa todo-listalle, uskaltanen luvata että ei tule olemaan pettymys ♥

   Poista
 20. Mahtava juttu, että "kaiken nähneenä" Yosemite teki sittenkin vaikutuksen! :) Ja upealtahan tuolla näyttääkin. Annikan tapaan puistattaa hieman tuo ihmisten paljous, mutta hyvä tietää, että puistossa löytyy rauhallisempiakin reittejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissussa tosiaan iski pieni ähky kaikkien upeiden maisemien jälkeen, ja ajateltiin että mikään ei enää jaksaisi säväyttää kunnolla, mutta onneksi oltiin väärässä :)

   Sieltä tosiaan löytyy reittejä missä on paljon ihmisiä, mutta niiden vastapainoksi myös reittejä joilla ei välttämättä näe ketään.

   Poista
 21. Kaunista, niin kaunista. ja tekstikin niin kaunis. Olen lumoutunut <3

  VastaaPoista
 22. Kyllä kelpaisi päästä vaeltelemaan noille poluille ja noihin maisemiin... Madeiralla meitä puraisi kunnon vaelluskärpänen, ja Yosemite voisi olla sen aiheuttamiin oireisiin juuri sopivaa hoitoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meitä taas alkoi vastavuoroisesti kiinnostaa ne Madeiran maisemat, joten hyvä tietää että vähän lähempääkin löytyy lievitystä oireisiin! :)

   Poista
 23. Upeat kuvat! Ei kyllä uskoisi, että Uuden-Seelannin jälkeen tulee vastaavaa, mutta ehkä sitten niin. Hienon tunnelmoivasti olit kirjoittanut tekstin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusi-Seelanti oli kyllä kokonaisuutena kaikkein huikein maa reissullamme, mutta jenkit on niin järjettömän iso että sieltä löytyy todella upeita juttuja. Yosemiten kuvaamiseen ei oikein tuntunut faktateksti sopivan, joten mentiin fiilislinjalla :)

   Poista
 24. Yosemite kuuluu ehdottomasti niihin paikkoihin, joissa haluan joskus vierailla. Eivätkä nämä kuvat yhtään laimentaneet sitä ajatusta :). Kauniita kuvia. Veikkaan, että mieli lepää samantien kun pääsee muista ihmisistä kauemmas luonnosta nauttimaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihmismielellä tuntuu olevan kyky rauhoittua luonnon ääressä kaikkialla, mutta tuolla tulee vielä ihmetys ja hämmästys bonuksena. Sinne vaan, et tule pettymään! ♥

   Poista
 25. Jonain päivänä minäkin tulen sinua katsomaan! Ja teen oikein pitkän trekin, mieluummin monta tosi pitkää. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan mahtavaa, siellä se sinua odottaa! Jäi hinku vielä joskus valloittaa Half Dome, ja mieluiten iso osa muutakin maastoa.

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!