tiistai 8. joulukuuta 2015

Fijin ja Kiribatin yllättävän kallis budjetti - näin paljon rahaa kului

Australiassa pähkäiltiin tovi jos toinenkin matkan viimeisiä pitkiä lentoja. Tyynen Valtameren yli oli tarkoitus päästä, kohti Ameriikan ihmemaata, josta maailmanympärimatkan viimeinen lento kohti kotia oli tarkoitus tehdä. Pitkän aikaa pyöriteltiin vaihtoehtoja Tongan, Samoan, Cookinsaarten ja milloin minkäkin välillä. Loppupeleissä budjetti ja käytännöllisyys kuitenkin ohjasivat valintojamme.


Australiasta pääsi helposti lentämään Fijille, josta pääsisi edelleen jatkamaan suoraan Havaijille. Jokseenkin kaikissa muissa vaihtoehdoissa olisi pitänyt lentää takaisin joko Australiaan tai Uuteen-Seelantiin - tai Fijille - ja sieltä edelleen Tyynen Valtameren yli. Päädyimme siis Fijiin, ehkä hieman pitkin hampain koska "kaikkihan siellä on käyneet."


Mutta kylläpä olimme jälleen kerran väärässä! Fijille saapuvista turisteista suurin osa jää länsipuolen Yasawa- ja Mamanucas -saaristojen resortteihin. Sinne mekin päädyimme, mutta emme kuitenkaan resorttiin vaan autenttiseen fijiläiseen kylään jossa mukavuudet loistivat poissaolollaan. Ihmiset olivat superystävällisiä ja ottivat meidät osaksi yhteisöään ja tunsimme olomme todella tervetulleiksi.


Fijin itäpuolelta, meidän kohdalla Taveunin saarelta, löytyy enemmän tallaamattomia polkuja, jonne tavan turret eivät niin helposti päädy. Elämä oli leppoisaa, ja luonto sanoinkuvaamattoman kaunista. Tekemistäkin löytyi, lähinnä vesiurheilun ja trekkaamisen tiimoilta. Miika teki pitkähkön sukellusuransa huikeimpia sukelluksia Fijillä, joten paikkaa ei suotta kehuta maailmanluokan sukelluskohteeksi.


Pienenä bonuksena Tyynen Valtameren ylitykselle kuulimme, että kone tekisi välilaskun Kiribatilla. Ei mitään havaintoa koko paikasta, joten päätimme jäädä sinne viikoksi (koska lentoja meni tasan yksi viikossa). Ja se jos mikä oli autenttista. Kaikki ei ihan toiminut kuten keskivertolänsimaalainen odottaa, mutta maisemat olivat todellakin koskemattomia ja ihmiset iloisia. Kerrassaan onnekas välilasku.


Mutta katsotaanpa niitä kustannuksia!

Fiji


Kuinka kauan oltiin?
34 päivää


Missä käytiin?
Hengattiin muutama päivä Nadissa, vajaa viikko ihanassa, autenttisessa Fijiläisessä kylässä Yasawa-saariston pohjoispäässä, tsekattiin pääkaupunki Suva ohimennen, pari viikkoa laiskottelua leppoisalla Taveunilla entisessä viiden tähden resortissa joka taas käynnisteli toimintaansa, viikon verran hidasta elämää ja vesiurheilua paratiisisaari Leleuvialla, paluumatkalla Nadiin pari yötä ja muutamia adrenaliinipiikkejä Pacific Harbourissa.


Mitä tehtiin?
Yllätyttiin todella positiivisesti kaikesta! Nautittiin ihmisten ystävällisyydestä, koitettiin sopeutua Fiji timeen, vietettiin ikimuistoisia hetkiä osana pientä kyläyhteisöä, juotiin maailman paras piña colada, kylvettiin kuumissa lähteissä ja tehtiin mutakylpy, saatiin toinen toistaan henkeäsalpaavampia kokemuksia veden alla, laskettiin luonnon vesiliukumäkeä, trekattiin vesiputouksille ja uitiin niiden alla, pussailtiin vuorokausirajan yli, löydettiin lähes Malediivien veroinen paratiisisaari, ylitettiin pelkomme naurettavan pienessä lentokoneessa.


Miten asuttiin ja syötiin?
Pienestä bambumajasta entiseen viiden tähden resorttiin, ja kaikkea siltä väliltä. Kylässä syötiin ihmisten kodeissa, muuten ravintoloissa. Kaupoista, toreilta ja tienvarsien myyjiltä haettiin pieniä välipaloja.
Miten liikuttiin?
Jokseenkin kaikilla mahdollisilla tavoilla. Paikallisbusseilla Nadissa, katamaraanilautalla saaristoon, pikkuveneellä syvemmälle saaristoon, turistibusseilla Nadin ja Suvan välillä, taksilla Suvassa, kahdeksanpaikkaisella lentokoneella saarten välillä, rämällä pikkubussilla Taveunilla, moottoriveneellä Leleuvialle ja takaisin.


Parhaat jutut?
Äärimmäisen ystävälliset ihmiset, todella huikeat maisemat sekä veden alla että päällä, sukeltaminen härkähaiden seassa, trekkaaminen vesiputouksille, täydellinen rentoutuminen milloin missäkin riippumatossa. Hämmästys Fijin monipuolisuudesta. Leleuvian mahtavat korallit. Kilpikonnat. Merihevoset. Hait. Valaat.


Majoitus: 1245.59 €
Ostokset: 393.41 €
Ravintola: 1511.88 €
Palvelut: 985,09 €


Kokonaiskulutus: 4135,97 €
Päiväbudjetti: 121,65 €
Palvelut pitävät sisällään kaikki liikkumiset (pl. sisäisen lennon), sukellukset, aktiviteetit, hieronnat yms yms.

Kiribati


Kuinka kauan oltiin?
7 päivää


Missä käytiin?
London-nimisessä kylässä (siellä on myös mm. Poland ja Paris), ja veneellä sukeltamassa ja snorklaamassa. Ei siellä paljoa muuta ollutkaan, ellei ollut perhokalastaja.


Mitä tehtiin?
Nautittiin postikorttimaisista maisemista, istuttiin iltaa turistikalastajien kanssa, kuunneltiin haavi auki aivan uskomatonta lyömäsoitinperformanssia, opeteltiin perhokalastuksen alkeita, pienin keksi hankkia läjäpäittäin kavereita, pelästyttiin paholaisrauskuja, ihailtiin satoja delfiinejä.

Miten asuttiin ja syötiin?
Alkuun pienessä kolmen huoneen resortissa pari päivää, loppuaika isommassa n. viidentoista huoneen resortissa. Molemmat perusmukavuuksilla, mutta luksusta oli turha odottaa. Kauppoja ei juuri ollut, joten hotellien ravintolaruoka oli luonnollinen (ja ainoa) valintamme.aMiten liikuttiin?
Autolla, jonka yksihampainen kuski joi neljättä oluttaan kuskatessaan meitä. Kuoppaiset hiekkatiet olivat onneksi kohtuullisen tyhjiä...


Parhaat jutut?
Todella koskematon vedenalainen luonto ja aivan upeat rantamaisemat. Ihmiset, jotka osasivat iloita siitä vähästä, mitä heillä oli.Majoitus: 307.60 €
Ostokset: 27.56 €
Ravintola: 437.69 €
Palvelut: 179.44 €


Kokonaiskulutus: 952.29 €
Päiväbudjetti: 136.34 €Fijillä ja Kiribatilla rahaa kului yhteensä 5088,26 € ja keskimääräinen päiväbudjetti oli 124,10 €. Luvuissa ei ole mukana lentoja maiden välillä eikä ainoaa Fijin sisäistä lentoa.


Fiji oli todellakin positiivinen yllätys jonne voisi helposti kuvitella palaavansa. Maalla on paljon annettavaa, ja vaikka kuukaudessa ehti kohtuullisen monta paikkaa nähdä, niin jälleen kerran paljon jäi näkemättäkin. Ja ne sukellukset! Aivan järjettömän mielettömiä maisemia ja kokemuksia!

Kiribati oli todella mielenkiintoinen kokemus, jonne juurikaan kukaan ei tunnu eksyneen. Kallis hintataso yllätti lievästi, mutta toisaalta, Kiribatin Joulusaarille toimitetaan vain sillä yhdellä lennolla tavaraa. Ei ihme että maksaa.

Paikasta ei löytynyt etukäteen kovinkaan paljoa tietoa, joten hieman sokkona lähdettiin. Paikka on kuitenkin perhokalastajien mekka, ja jotkut tapaamamme kalastajat olivat paikalla jo viidettä kertaa. Pienten alkuvaikeuksien jälkeen mekin rakastuimme saareen, ja yksi sukellus hätyytteli Miikan sukellusuran kärkisijoja. Harmillisesti sukellukset olivat niin kalliita, että budjettimme ei antanut periksi harrastaa niin paljon kuin olisi tehnyt mieli. Mutta huikeaa yhtä kaikki!


Maailma on ihmeellinen paikka.


--

...ja koska puolet lukijoista on täällä kuitenkin arvonnan takia, niin odotuksenne on palkittu!

Facebook-sivuillamme juhlistimme 300 000 sivulatausta Scandinavian Outdoorin sponsoroiman arvonnan muodossa. Onnekkaaksi voittajaksi arvottiin Tuula Pajunen.

Onnea Tuulalle! Facebook-viesti lahjakortin lunastamisesta kolahtaa inboxiin lähiaikoina :)

12 kommenttia:

 1. Tuo kuva Bellasta ja tipusta on niiiiiiin ihana!! Voittaa kaikki rantakuvat ihan 100-0.

  Meitä houkuteltiin lähtemään Fijille viettämään uuttavuotta (eiku miten ne taivutussäännöt tuon suhteen menikään?) mutta budjettisyistä kieltäydyttiin. Ei tuo nyt kyllä ihan niin kallista olisi mitä ajateltiin mutta täältä siirtyminen maksaa kyllä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä aika söötti! Pieni on niin innoissaan <3

   Fiji on kyllä täältä katsottuna kaukana, eli kyllä sinne lähtöä varmastikin joutuu miettimään. Ei se hintataso tosiaan älytön ole kun katsoo vähän mitä tekee ja missä asuu. Lyhkäisemmällä lomalla sitä budjettia on myöskin yleensä toisella tavalla käytettävissä, mutta me jouduimme puolestamme miettimään koko vuoden osalta minkä verran saa missäkin mennä rahaa, ja sen suhteen Fiji tuntui juuri siinä kontekstissa kalliilta :)

   Poista
 2. Kiitos tästä aurinkoisesta ja lämpimästä tuulahduksesta keskelle pimeää syksyä! ^_^ Ja onnea Tuulalle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällaisina synkkinä päivinä on aina tarpeen muistuttaa itseäänkin siitä, että koko maailma ei näytä samalta :)

   Poista
 3. Niin, kuten sanoit, ihanan kallista! :) Minutkin yllätti Fidzin hintataso, mutta ymmärtää sen kai, kun osa tuotteista on pakko tuoda muualta. Mä haluan niiiiin kaipaan takaisin noille Tyynenmeren saarille. Harmittaa että me ei hyödynnetty koneen pysähdystä Samoalla ja jääty veks. Oli näemmä niin kiire Havaijille ja muualle Amerikkaan, että ei malttanut ottaa edes selvää noista muista vaihtoehdoista. Jälkikäteen harmittaa, kun harvemmin tuonne niin eksyy vaan ajan kanssa... No mutta ehkä joskus sitten, kun on aikaa. Ja vene ;)))

  Niin, ja onnea voittajalle! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä olisi todennäköisesti mahdollista elää hyvinkin edullisesti kun pysyisi enemmän paikoillaan ja oppisi vähän missä kannattaa käydä ostoksilla tai syömässä, mutta enempi nopeita paikkojen vaihtamista suosiva matkustustyyli ei aina oikein istu siihen kuvioon...

   Tyynenmeren saarilla olisi kyllä mahtavaa päästä viettämään aikaa enemmänkin, siellä olisi vaikka mitä! En tiedä onko sitä aikaa ikinä riittävästi, mutta jos nyt se vene ensin niin kyllä siinä sitten kaikki muu saadaan järjestymään! Asennehan onkin jo valmiiksi kunnossa :D

   Poista
 4. Näistä kahdesta kohteesta Kiribati kiinnostelee jopa enemmän! Vaikuttaa just sellaiselta mahdollisimman etäiseltä ja hankalasti saavutettavalta kohteelta, jonne mie voisin olla menossa :) Pitää siis ottaa lennot tuonne Londoniin. Tai Puolaanko se oli :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiribati on kyllä selkeästi se eksoottisempi vaihtoehto, ja aika harvassa tuntuu olevan ihmiset, jotka ovat sinne tiensä löytäneet. Liity toki joukkoon! :D

   Meillä on parin postauksen verran asiaa Kiribatista muutenkin, kannattaa tsekata täältä jos et vielä löytänyt :)

   Poista
 5. Ai että, miten ihania kuvia ja tosi mielenkiintoisia on nuo teidän laskelmat ja reissusuunnittelut. :) Minun mielestä maailmanympärimatkalla just pitääkin olla mahdollista jäädä välilaskun yhteydessä pois kyydistä jonnekin syrjäkolkkaan ja tehdä mitä huvittaa. Eihän mikään aika maailmassa tietenkään riitä kaiken näkemiseen mutta mietin omalla kohdalla, että osaisinko ottaa iisisti edes vuoden reissulla vai olisiko koko ajan hätä eteenpäin. Sitähän ei tiedä ennen kuin kokeilee. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä oli juurikin tuo ajatus lähtiessä, koska ei sitä oikeasti osaa sanoa missä sitä haluaa joskus kymmenen kuukauden päästä olla. Valmiit lennot olisi saanut ehkä vähän halvemmalla, ja vaivaa siinä olisi säästynyt roppakaupalla kun ei olisi tarvinnut jatkuvasti googletella jotain. Mutta jälkikäteen sanottuna tämä oli kuitenkin meille se juuri oikea ratkaisu. Aika monta helmipaikkaa olisi jäänyt löytämättä kiinteillä aikatauluilla.

   Ajateltiin jotenkin että vuodessa ehtisi nähdä koko maailman, mutta vielä mitä. Alkuun pidettiinkin vähän hoppua, mutta loppua kohden alkoi tahti hidastumaan jatkuvasti, kun ei vaan jaksanut olla koko aikaa menossa, eikä myöskään jaksanut enää innostua kaikista uusista paikoista vaikka olisivat olleet miten hienoja. Mutta lähde toki kokeilemaan, oli se kuitenkin niin huikea vuosi että en vaihtaisi mihinkään =)

   Poista
 6. On kyllä taas upeita kuvia ja mua kanssa kiinnostaa tosi paljon nää budjettipostaukset. :) Upeilta kohteilta vaikuttavat, voi kun joskus pääsis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa että tykkäät! Meidän oli tosi vaikea löytää mitään budjetteja ennen reissua, joten aika sokkona piti tehdä jotain suunnitelmia kun ei oikein paikkojen hintatasosta ollut aina tietoa. Nämä postaukset antavat toivottavasti vähän vinkkiä budjettipohdintaan, sitten kun joskus päätät lähteä :)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!