torstai 23. toukokuuta 2019

Aurinkorannikko gluteenittomasti - nälkä lähti, kilot jäi!


Kun lähdimme talvehtimaan Aurinkorannikolle, olin melko varma siitä, että tulee melkein pakostakin laihdutuskuuri, kiitos gluteenittoman ruokavalion. Ja hyvä niin, sillä jostain syystä raskauden jäljiltä oli haastava päästä takaisin vanhoihin vaatteisiin. Aurinkoa, sporttielämää, ja tosi terveellistä ruokaa, kyllä kiitos!


Tein vieläpä niin, että hamstrasin menomatkan ensimmäisellä pysäkillä Münchenissä gluteenittomasta outletista Ikeakassillisen ja vähän päälle kaikenlaista leipää ja keksiä ja ties mitä mukaan, joka kulki mukanamme aina Aurinkorannikolle asti.
Myöhemmin kävi ilmi, että ihan turhaan.

Aurinkorannikko, ja itseasiassa suurin osa turistoitunutta Espanjaa toimii keliaakikolle aivan erinomaisesti. Olen aiemmin pitänyt Australiaa ja San Franciscoa maailman parhaina kohteina gluteenitonta tarvitsevalle. Espanja nousee ehdottomasti mukaan listalle.


Ihan ensimmäisenä huomauttaisin tässä, että keliaakikkona en oleta saavani aina täysin samoja annoksia tai tuotteita, kuin ne, joilla on normaali ruokavalio. Eikä kaikkialta saa kaikkea, mutta niin se vaan menee, kun on ruokarajotteita. Sama koskee äyräisallergikkoja, maitoproteiiniallergikkoja moniallergikoista nyt puhumattakaan.
Espanjassa keliaakikon tarvitsee kuitenkaan harvoin tinkiä juuri mistään. Ainoa poikkeus melkeinpä on pienet, paikalliset ravintolat, missä saa tapaksia ja pintxoja - leivän ja friteerauksien kanssa on vähän niin ja näin. Ja leipää tai pastaa ei kannata odottaa löytävänsä kaikkialta, kuten ei Suomessakaan, mutta monessa paikassa kyllä on tarjolla.

Yleinen tietous gluteenittomuudesta on erinomaisella tasolla Aurinkorannikolla. Vain muutamassa paikassa se sekottui laktoosittomuuteen tai maidottomuuteen. Lisäksi tätä lukiessa kannattaa huomioida, etten suinkaan ole käynyt kaikissa ravintoloissa, mitä Aurinkorannikolla sijaitsee, mutta tälläkin otannalla, olen melkein varma siitä, ettei kukaan kuole nälkään, tai edes hiilihydraattien puutteeseen.

Mutta käydäänpä läpi hieman ravintoloita, kauppatarjontaa ja ruokaelämyksiä ja -suosituksia!

Ruokaostokset ja kauppa


Espanjassa kaupoissa löytyy gluteenittomissa tuotteissa yleensä merkintä Sin gluten, eli gluteeniton. Monasti se on pieni, punainen pallero, joss on sinistä, ja valkoisella teksti. Ihan kaikkia tuotteita ei ole merkitty, mutta jopa mehuista löysin välillä maininnan.
Ensimmäisen keliaakikkowow'n koin kun menimme lähi-Mercadonaan. Hyllyistä löytyi pastaa, gluteenitonta pizzaa, monta sorttia leipää (joista suurin osa tosin sitä höttömäistä, mutta silti!), leivoksia, keksejä, valmisjuustokakkuja pakkasesta... oikeastaan ihan mitä tahansa. Lempparikseni muotoitui uunissa 5 minuuttia paistettava ciabattamainen leipä, jota löytyi leipäosastolta alimmilta hyllyiltä.

Tässä vaiheessa tajusin samointein, että

a) olin turhaan raijannut autossa mukana sitä Ikeakassillista gluteenitonta Saksasta ja
b) ei ollut todennäköistä että ruokavalio ainakaan itsestään mitenkään karsisi pois pastat, pizzat ja muut, ellen tekisi sitä lujalla tahdolla itse

Jos Mercadona oli hyvä, vieläkin parempi ostospaikka on Carrefour. Vaikka kaupan normivalikoimassakin on älyttömästi gluteenitonta, heillä on oma osastonsa (myös muuten Ranskassa, sivuhuomiona) gluteenitonta. Täältä löytyi ihan uusi lemppari, nimittäin esipaistetut croissantit, jotka oikeasti ovat hyviä!

Niin hyviä, että toin niitä mukanani Suomeenkin. Vähän ehkä hävettää myöntää.

Carrefourista löysin myös mm. schnitzeliä, kananuggetteja ja kalapuikkoja gluteenittomana. Edellisistä onkin ihan jonkin verran aikaa.

Summa summarum: Espanjan kaupoista löytyy todella hyvin ihan kaikkea, eikä hinnatkaan ole mitään järkyttäviä!

Lisäksi Fuengirolassa sekä Centron Puodista, että Ewald´sista saa suomalaisia gluteenittomia tuotteita, kuten Moilasta ja Provenaa. Hinnat ovat tottakai kalliimmat kuin Suomessa.


Pikaruoka


Vaikka pikaruoka ei olekaan pääasiallisena ravintolähteenä mikään maailman paras juttu, aina välillä on pakko tyytyä siihen, mitä tarjolla on - tai siihen, mitä ehtii syödä. Ensimmäistä kertaa kun kävelin McDonaldsin ovesta sisään Fuengirolan rantabulevardilla, olin satavarma siitä, että nyt tarjotaan ehkä ranskalaisia, eikä niistäkään tiedä millaisessa kontaminaatiorasvassa ovat lilluneet.


Mutta kuulkaa ei. Mäkkäristä saa tilattua muutamaakin eri purilaista ja ranskalaiset gluteenittomana. Ja mikä parasta, kyytipojaksi saa halutessaan myös gluteenittoman oluen! Kyllä! Ja otin!

Burger Kingin gluteeniton hampurilainen ei ollut ihan yhtä hieno suoritus, mutta suoritus kuitenkin sekin.
Lisäksi rakastuin thaimaalaista katuruokaa tarjoilevaan PadThaiWokiin, joka sattui kätevästi olemaan muun muassa meidän kulmillamme, mutta koska se on ketju, paikkoja on runsaasti joka kaupungissa. Rakastan padthaita, mutta tässä paikassa oli myös erinomaiset kvinoapohjaiset ruoat, curryt ja salaatit. Kaikissa oli merkintä saako ne gluteenittomana, ja oluttakin oli gluteenitonta versiota saatavana jos sellaista kyytipojaksi mielii.


Ihanat kahvilat


Minulla on tapana löytää itselleni asuinpaikoistani nopeasti ihania kahviloita, missä notkua ja toisaalta myös, mista saa hyviä aamiaisia, koska rakastan niitä. Fuengirolassa ihastuin ensimmäisenä Go Green! -kahvilaan. Se sijaitsee junakadulla, ja siellä on tarjolla kaikkea raikkaista smoothieista, wrappeihin, sandwicheihin, salaatteihin ja lettuihin. Melkeinpä kaikkea saa gluteenittomana.

Erinomaisena asiakaspalveluna omistaja alkoi tekemään minulle kananmuna + banaani -lettujakin, vaikkei niitä alunperin ollut saatavilla.


Toinen lempparipaikka on Organic Cafe, joka on PYR-hotellista seuraavan korttelin kulmassa rantakadulla. Se on samanhenkinen paikka kuin GoGreen!, mutta ehkä hieman vielä laadukkaampi. Keliaakikko saa paljon täältä gluteenittomana, kuten Eggs Benedictit leivällä, smoothiebowlit jne, mutta esimerkiksi pizzat eivät ole gluteenittomia.
Lisäksi tykästyin myös Lorena Cafén tarjontaan. Lorena on ketju, joten näitä löytyy vähän eri paikoista, niin Fuengirolan bussikadulta kuin esimerkiksi Mijasin El Corte Inglesista. Yleensä syön täällä salaatin ja juon smoothien.
Junakadulla feria-alueen lähellä suomalaisomisteinen SanDeli tarjoilee lähestulkoon aina paria suolaista piirakkaa ja paria makeaa gluteenittomana. Itse tykästyin ihanan ilmaviin juustokakkuihin! Lisäksi sieltä saa erittäin herkullisia runebergintorttuja gluteenittomana Runeberginpäivän tienoolla.

Esteponan Cocora Café ilahdutti paitsi ihanalla sisustuksellaan ja laadukkaalla kahvilla, myös erinomaisella, gluteenittomalla suklaaleivoksella!
Kahviloita on pilvin pimein Aurinkorannikolla, ja jos ei aina tarvitse paakkelsia tai pullaa, varmasti löytyy aina jotain pientä närvintä, edes jäätelöä.

Lue aiempi postaus 3+1 vinkkiä Fugen kahviloihin täältä.

Esteponan kahvila- ja ravintolatarjontaa löytyy tästä postauksesta.


Tapas! Pintxos!


Hirveän monessa paikassa on tapaksia tarjolla, joten todennäköistä on, että useimmista paikoista saa keliaakikkokin jotain. Olemme mieltyneet arkiruokana eritoten Los Bolichesin kirkkoaukiolla sijaitsevaan Pepes Bariin, jonka tapasten hinta on 1-2 € / kpl, ja Pepe itse perheineen pyörittää paikkaa. Kaikki vaihtoehdot eivät ole sin gluten, mutta Pepe osaa kyllä kertoa, mitä ruokaa vatsaansa saa laittaa.
Lisäksi Málagassa La Taberna del Pintxo Málaga Larios oli myös erittäin herkullinen paikka, missä ei leipää löytynyt, harmi kyllä, mutta pintxoja tehtiin kyllä pyynnöstä gluteenittomana, kunhan vaan rouva kertoi, mitä halusi.
Myöhemmin kirjoittelen tänne meidän ihanasta pintxopäivästä La Riojan viinialueella, jossa sai myös leivälliset pintxot gluteenittomana, joten sekin on ihan mahdollista jossain päin Espanjaa!


Ravintolat


Aurinkorannikolla tunnetaan todella hyvin gluteenittomuus, joten lähestulkoon aina voi olla varma siitä, että ravintolasta saa gluteenitonta. Laitan tähän alle muutamia vinkkejä paikoista, mihin tykästyin oikein huolella.

Sami's beach bar - Torreblancassa rantakadulla sijaitseva Sami's Beach Bar tarjoaa nälkäiselle muun muassa burgeria, salaattia ja pizzaa. Nämä saa kaikki myös gluteenittomana (myös kotiinkuljetuksella!), ja ne ovat todella hyvää mättöruokaa, kun sellaista kaipaa. Kyytipoikana vanha kunnon gluteeniton Daura-olut, mitä on saatavilla ainakin myös Supercorista.

Munchie's - tämä ruotsalaisomistinen paikka sijaitsee PYRin lähellä, ja sieltä saa ehkä kaupungin parhaat purilaiset. Todella herkulliset, ja myös vegaaninen purilainen onnistuu gluteenittomana, joka on välillä harvinaista. Lähes kaikki muutkin hampurilaiset saa siis gluteenittomana, ja salaatit ovat täällä myös erinomaiset.
Pizza Maestro - ihan suoraan Los Bolichesin juna-aseman vieressä. Täältäkin saa pizzat gluteenittomana, samoin nachot.

Sizzler - Rafelin aukion vieressä sijaitseva Sizzler on intialais-mexikolainen ravintola, jonka mangokana paljastui lemppariksi. Täältä, kuten monesta muustakin etnisestä, saa todella hyvin gluteenitonta.
Mezzanotte - libanonilainen ravintola, jonka gluteeniton palvelutaso riippuu vähän siitä, miten hyvin asiansa saa selitettyä espanjaksi ymmärrettävästi. Leivän tilalle saa pyydettäessä lisäkasviksia dipattavaksi hummukseen, ja moni ruoka on lähtökohtaisesti jo gluteeniton. Tasokas paikka!
Sushiravintola Sukiyaki - ihana sushi! Tämä ravintola on tosi hauska siitä, että sushibuffet'lla on kiinteä hinta, saat siis syödä niin paljon kuin haluat, mutta keittiö tekee sushit vasta tilauksesta. Ja tilaus tehdään pädeillä, jossa voi klikata allergeenirajoitukset niin, että se automaattisesti herjaa, jos tuotteessa on gluteenia.

Kerralla susheja voi tilata 10 kpl. Sen jälkeen pitää odottaa hetki, ennen kuin voi tehdä seuraavan tilauksen.

Trattoria Gio - Centro Finlandiassa sijaitseva suomalainen italialaista ruokaa tarjoava Trattoria Gio palvelee keliaakikkoa gluteenittomalla pizzalla ja pastalla, ja eri herkullisilla alkuruoilla!El Patio Fuengirola - Vähän paremman luokan paikka Fuengirolan keskustassa, jossa saa paljon hyviä kinkkuja ja juustoja, ja henkilökunta ystävällisesti kyllä säätää kaikkensa, jotta keliaakikolle saadaan sopiva annos. Leipää ei ole gluteenittomana, jos sitä kaipaa.
Sabores - tämä suomalaisomisteinen bistro sijaitsee Torremolinoksessa. Kävimme siellä muutamaan otteeseen, ja esimerkiksi blinit siellä olivat paitsi gluteenittomia, aivan järjettömän hyviä! Ihan voi lämmöllä suositella tätä bistrohenkistä paikkaa myös keliaakikolle, muutaman käynnin perusteella.
Gourmet market San Luis - Esteponassa on aivan hurmaava, vanha kauppahalli, joka on kunnostettu niin, että siellä toimii useampi, erinomainen ravintolakoju. Samaan pöytään ja sama seurue voi tilata vaikka jokainen eri paikasta ruokansa, tarjoilijat hoitavat tilauksen. Minä päädyin ottamaan tryffelipastan kun gluteenittomana kerta sai, ja se oli enemmän kuin loistava valinta. Pizzoja ei gluteenittomana ollut saatavana, mutta paljon muuta kylläkin.
Pachamama - perulaisravintola Málagassa tarjoilee paljon eri gluteenittomia vaihtoehtoja. Suurin osa on perulaiskeittiön käyttämien raaka-aineiden takia jo lähtökohtaisesti gluteenitonta. Ihania makuja ja värejä!

AC Hotel Marriot Malaga Palacio kattoterassi - täällä gluteeniton hampurilainen tai sandwich tarjoillaan mielettömän näköalan kera. Erinomainen paikka ottaa sekä drinkki, että lounas.
Jack's smokehouse - Marbellan Puerto Banuksessa löytyi ihan rantabulevardilta ihana Jack's Smokehouse, jonka listalta valitsin salaatin, vaikka muutakin gluteenitonta olisi saanut.El Deslío - Finediningia Fuengirolassa, ja vieläpä varsin kohtuuhintaan. Emme olleet tehneet pöytävarausta etukäteen, ja saavuimme paikalle hääpäivänä juuri avaamisaikaan seitsemältä. Gluteenittomuus järjestyi ongelmitta. Leipääkin on tarjolla, ihan hyvää sellaista vieläpä.

Tämä on tietysti hieman tyyriimpi esitys, mutta treffi-iltaan, hemmotteluun tai juhlapäivään todella ihana paikka! 11-ruokalajin ateria kustantaa noin 70 € ja siihen viinit päälle joko halvemman tai kalliimman kautta.

Lisäksi suosimme todella usein aiemminkin mainittua GoGreen! -kahvilaa, sekä Organic Caféta ihan kaikkina ruoka-aikoina. :)


Erityisiä ruokakokemuksia


Muistatteko kun olimme Rondassa viinitilalla lounaalla? Se oli ihan mielettömän hyvä. Itseasiassa, se oli niin hyvä, että pelkästään kun ajattelenkin sitä, herahtaa vesi kielelle. Käynti ja lounas pitää aina buukata etukäteen, ja olimme ilmoittaneet gluteenittomuudesta. Kaikki järjestyi ongelmitta, enkä jäänyt paitsi mistään.

Niin loistava suoritus, että taidan haluta lähteä käymään täällä Bodega García Hidalgossa uudestaan, ja nopeastikin sitten. Nams!
Lisäksi kirjoittelen myöhemmin vielä meidän La Riojan -viinialueen käynnistä postauksia, ja siellä sekä Marques de Riscalin Michelintähtiravintolan 12-ruokalajin lounas, ja Marques de Murrietan High gastronomy -lounas olivat molemmat erinomaisia kokemuksia myös gluteenittomasti. Ne eivät kuitenkaan sijaitse Aurinkorannikolla, vaikka Espanjassa kuitenkin. Ja niistä lisää toisessa yhteydessä myöhemmin!


Erikseen voisin vielä mainita, että yleensä hotelliaamiaisilta on löytynyt pyydettäessä gluteenitonta leipää ja kaikkea muuta särvintä, ja vain aniharvoin on niissä tarjoiltu eioota.


Mitä tästä voimme oppia?

Ainakaan gluteenittoman ihmisen ei kannata uskotella itselleen, että Aurinkorannikolla pakotetusti terveellisemmällä ruokavaliolla pääsisi kiloja karsimaan, sillä tarjontaa ja vaihtoehtoja on ihan pilvin pimein. Ja lisäksi tämä kaikki varmaankin selittää myös sen, miksi meillä meni jonkin verran rahaa ulkonasyömiseen, kuten Fuengirolan asumisbudjetista näkyi.

Nälkä kyllä lähti, mutta kilot jäivät. :DEnemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!