torstai 20. syyskuuta 2018

Opas hyvään blogiyhteistyöhön yrityksille ja bloggaajille - onnistu näillä kuudella askeleella!


Usean kerran viikossa törmään kysymyksiin miten blogiyhteistöitä tehdään ja millainen on hyvä blogiyhteistyö. Kysymyksiä tulee sekä bloggaajilta että yrityksiltä. Erityisesti yksityisyrittäjät tuntuvat kaipaavan neuvoja, eikä ihme - oman alansa asiantuntijoina he eivät välttämättä ole paneutuneet markkinoinnin ja viestinnän saloihin.

Koska itse olen istunut molemmin puolin pöytää, sekä bloggaajana, että blogiyhteistöistä päättävänä yrityksen edustajana, ja lisäksi olen toteuttanut konsulttina näiden kahden välissä erilaisia tapahtumia ja kampanjoita, päätin koota pienen oppaan onnistuneen blogiyhteistyön toteuttamiselle.






Olen jakanut tämän kolmeen osioon. Kaikki osat on hyödyllistä lukea, istui sitten kummalla tahansa pallilla. Ensiksi pari sanaa ylipäänsä blogiyhteistöistä.


1. Yleisesti blogiyhteistöistä


Blogiyhteistyöt ovat yhä lisääntyvä tapa yrityksille näkyä ja kasvattaa tunnettuutta. Some ja vaikuttajamarkkinointi on mullistanut markkinoinnin ja viestinnän kentän. Tämän puolen sääntelyyn ja yleisiin tapoihin on herätty vasta viime vuosina. Ping Ethics on luonut eettisen koodiston sisällöntuottajille ja yrityksille, joka kannattaa ehdottomasti lukaista läpi, ja allekirjoittaakin. Jatkuvasti tulee huomautuksia ja päätöksiä sekä JSN:ltä, että MEN:ltä erilaisista yhteistöistä, kun tähän asiaan on herätty.

Somevaikuttajien kanssa tehtävää yhteistyötä kutsutaan nimillä blogiyhteistyö (yleisimmin käytetty), vaikuttajamarkkinointi, sisällöntuotanto, ja jopa somekampanja. Paljon riippuu asiayhteydestä ja yhteistyöstä tai kampanjasta. Rakkaalla lapsella on monta nimeä.


Blogiyhteistyöt kannattaa aina yhdistää suurempaan kokonaisuuteen, ja miettiä mitä sillä tarkalleen ottaen hakee - nopeita kauppoja, tunnettuuden lisääntymistä, vai mahdollisesti keskustelun nostamista jostain tietystä aiheesta oman liiketoimintansa ympärillä. 


Ihan samalla tavalla kuin sinulla täytyy olla liiketoimintastrategia jotta tiedät mihin tähtäät, sinun tarvitsee miettiä sen vierelle myös markkinointistrategia, joka tukee päämäärääsi, ja jotta tiedät, mitä asioita sinun kannattaa tehdä ja miksi. Ei sen tarvitse mikään väitöskirja olla, kunhan sinulla on ymmärrys siitä, mihin olet matkalla ja millä keinoin.

Bloggaajan taas tulee pitää mielessään seuraajat, joita ilman blogia tai somekanavaa ei olisi olemassa. Lisäksi on hyvä tehdä itselleen selväksi, minkälaisia yhteistöitä tai yhteistyökumppaneita ylipäänsä haluaa.

Parhaimmillaan blogiyhteistyö on molemmille osapuolille antoisaa ja kannattavaa, kunhan asioista on sovittu ja ymmärretään miksi mitäkin tehdään.




2. Blogiyhteistyö yritykselle


Yrityksille vaikuttajamarkkinointi on tehokas tapa buustata markkinointia, kunhan se toteutetaan oikein.

Ensimmäisenä on tärkeintä ymmärtää, mihin tarkoitukseen blogiyhteistyötä lähtee tekemään, ja miten se istuu muihin markkinointitoimenpiteisiin ja strategiaan. Harvoin yksittäinen blogiyhteistyö pelastaa koko liiketoimintaasi tai saa sen laukkaamaan täysillä, mutta toteutuessaan yhdessä muiden toimenpiteiden kanssa, se saattaa olla vahva tekijä siinä, että liiketoimintasi kukoistaa. Vaikuttajamarkkinointiin, kuten mihin tahansa muuhunkin markkinointiin ja viestintään kannattaa ottaa pitkäjänteinen lähestymistapa, jota pitää tehdä vähän jatkuvasti osana markkinointimixiäsi.

Vaikuttajamarkkinoinnille kannattaa varata ihan oma budjettinsa. Aina ei riitä, että tarjoaa tuotteen tai palvelun, vaan lisäksi maksettu palkkio tehdystä työstä alkaa olemaan yhä yleisemmin normi. Hinta riippuu paljon blogin koosta tai kanavan seuraajamääristä. Mikä tahansa 100 € ja 2000 € välissä voi olla hyvä hinta.


Muista lisäksi, että kun teet vaikuttajan kanssa yhteistyötä, et osta yhtä postausta, vaan palasen pitkällä jänteellä rakennetusta henkilöbrändistä, jonka ylläpitäminen vaatii aikaa ja vaivaa. Paljon.


Vaikuttajien seuraajamäärät vaihtelevat paljonkin, ja usein kysytään paljonko on tarpeeksi tai hyvä luku. Tähän ei ole oikeanlaista vastausta, sillä tärkeämpää on tietää minkälaisia seuraajat ovat. Jos tuotteesi on luksusspa, voi olla hyödyllisempää tehdä yhteistyö 2000 seuraajan blogin kanssa, joka kirjoittaa pääasiassa luksushotelleista ja jonka seuraajat käyttävät näitä palveluita, kuin nuoren äidin perhe-elämästä kertovassa blogissa jolla on 20 000 seuraajaa, mutta jotka eivät välttämättä ole luksusspaelämyksien kohderyhmää lainkaan. Jos taas tuotteesi on lastenvaatteet, tilanne muuttuu.

Yritykselle on hyödyllistä näkyä oikeanlaisessa yhteydessä. Tärkeintä on löytää omaa brändiä tukeva vaikuttaja, jonka seuraajat ovat juuri heille tärkeitä. Älä tuijota siis pelkästään seuraajamääriä.

Vaikka maksaisit sisällöstä, et voi vaatia vaikuttajaa toimittamaan etukäteen tarkistettavaksi materiaalia tai sanella sen sisältöä. Fiksu bloggaaja tosin tarkistaa, että faktat ovat kohdillaan, mutta luota vaikuttajaan, sillä hän tuntee yleisönsä parhaiten. Voit kertoa, mitä toivoisit, ja mikä sinulle on tärkeää saada esiin yhteistyössä seuraajille. Hedelmällisessä yhteistyössä se myös huomioidaan.

Yhteistyö voi toimia lyhyellä aikavälillä, kun kampanjassa on mukana esimerkiksi alekoodi. Muuten se näkyy todennäköisesti pidemmällä jänteellä tunnettuuden ja haluttavuuden kasvulla. Seuraa muutosta verrattuna tehtyihin toimenpiteisiin ja lähtötilanteeseen.

On myös selvää, että isompia hankintoja ei tehdä yhtä helposti ja nopeasti kuin pienempiä. En esimerkiksi oleta, että tämän blogin seuraajamme ryntää vaikkapa Kroatian Villa Prestigeen heti seuraavalla viikolla. Sen sijan uskon, että kun heillä on tarve löytää luksushuvila isommalle porukalle upeista maisemista, se on heillä yhtenä vaihtoehto mielessä, koska olemme vilpittömästi voineet sitä suositella.





Kun saat kyselyn bloggajalta innokkuudesta blogyhteistyöhön, tee ainakin seuraavat asiat:


1. Tutustu!
Käy tutustumassa blogiin tai somekanavaan. Vaikuttaako se sellaiselta, mikä osuisi kohderyhmääsi? Miellyttääkö sinua tapa ja tyyli, ja ennen kaikkea, miellyttääkö se asiakkaitasi tai jotakin kohderyhmääsi? Voisiko tässä olla potentiaalia uudelle kohderyhmälle markkinoida tuotteitasi/palveluitasi? Sovitteko te yhteen?


2. Huomioi kaikki kanavat
Tutustu myös vaikuttajan muihin kanaviin. Usein esimerkiksi bloggaajilla on instagramtili ja aktiivinen facebook-sivu ihan vähintään. Vloggaajilla on usein vain oma Youtube -kanava, ja joillakin vaikuttajilla pelkkä instagramtili.

Monasti kirjoitetuissa blogeissa kommentointi on ehtynyt, ellei sitä keinotekoisesti pidetä hengissä muiden bloggaajien voimalla. Nykyään vuorovaikutus tapahtuu usein jossain muussa kanavassa, kuten instagramissa tai facebookissa.


3. Luvut!
Kysy vaikuttajalta hänen eri kanaviensa seuraajamäärät, sekä keskimääräiset kuukausi- ja viikkokävijät. Se ei kuitenkaan ole ainoa asia, jonka pohjalta yhteistyötä kannattaa harkita.


4. Tee aidosti yhteistyötä
Ota selvää miksi vaikuttaja on kiinnostunut sinusta ja liiketoiminnastasi, mitä hän voisi sille tuoda, mitkä teidän yhteiset intressit ovat ja mikä hänen ideansa on toteuttaa yhteistyö.

Nykyään useimmat blogit tekevät nk. kaupallisia yhteistöitä, toisin sanoen testaavat paitsi tuotteen/palvelun, ottavat myös palkkion itse jutun tekemisestä. Arvosta bloggaajan työtä, sillä hyvin tehtyyn ja ideoituun postaukseen menee tunteja, joskus jopa päiviä.

Mieti olisiko vaikkapa 15 euron ripsiväri tai edes 50 euron arvoinen vaate itsellesi 6 tunnin työn arvoinen ammattitaidostasi. Voit myös verrata kuinka paljon joutuisit maksamaan, jos teettäisit sisältöä ulkopuolisella ja levittäisit sitä yhtä paljon oikealle kohderyhmälle, kuin mitä vaikuttajan kautta saat.


5. Sovi kirjallisesti
Sovi, mitä asioita yhteistyö sisältää. Tehdäänkö kokonaan oma postaus, tuleeko pelkkä instagramkuva, teettekö alekoodin tai muun vastaavan, vai nostetaanko tiettyä aihetta. Vapaamuotoinen sähköposti tästä riittää, ja se on molempien etu, että asia on selvä molemmille.


6. Jälkipuinti
Pyydä kampanjan jälkeen vaikuttajan oma mielipide kampanjasta, todennetut seuraajat eri kanavista ja reach. Kysy myös onko hän saanut seuraajiltaan palautetta. Anna myös itse palaute tarvittaessa miten yhteistyö mielestäsi sujui.

Analysoi, oliko se mielestäsi kannattavaa, tekisitkö jatkossa samanlaisia, jopa saman vaikuttajan kanssa, tai kokeilisitko jotain muuta.

Jos olet tekemisissä muiden asioista päättävien kanssa, muista kehua bloggaajaa myös eteenpäin hyvästä työstä, jos olet sitä mieltä. Siitä ei koskaan ole mitään haittaaa.




Monasti kysytään myös mistä niitä blogeja sitten löytää? Monet isot tai muuten hyvät blogit ovat nykyään itsenäisiä (kuten me! ;), joten heidät pitää tuntea ja tietää, ja kontaktoida yksitellen. Huono puoli näissä on, että siihen menee aikaa. Hyvä puoli, että kattaus voi olla laajempi ja seuraajat eri lukijakuntaa kuin portaaleilla. Lisäksi itsenäisillä bloggaajilla on useimmiten vapaammat kädet sopia yhteistöistä.

Sitten on olemassa erilaisia blogiportaaleja, joiden alustalla on useita, jopa satoja tai tuhansia blogeja. Näiden etu on helppous sopia yhteisöistä keskistetysti. Huono puoli saattaa olla samat lukijat useammassa blogissa, sekä kalleus ja jähmeys sopimusasioissa.

Tämä osuus on yleensä se, mikä kannattaa ulkoistaa ammattilaiselle, joka tuntee ja tietää vaikuttajamarkkinointimaailman.



3. Blogiyhteistyö bloggaajalle


Pöydän toisella puolella istuessa päättäjänä, yhteydenottoja on tullut jos jonkinlaisia vaikuttajilta. Mitä lähemmäs nykyhetkeä tullaan, sen parempia ehdotukset ovat lähtökohtaisesti olleet. On valmiiksi kerrottu seuraajamääriä, ideoita, perusteltu yhteistyön kannattavuus ja hinnoiteltu oikein.

Joskus tulee silti vastaan ehdotuksia, jotka eivät käy mitenkään järkeen, ja joista paistaa lähinnä into saada jotakin ilmaiseksi. Onneksi nykyään sellaista on tullut harvemmin vastaan.


Vaikuttajalle tärkeintä on omat seuraajat. Heille voi ehkä syöttää pajunköyttä kerran, ja sen jälkeen se iskee omaan nilkkaan. 


Kukaan ei halua lukea blogia, johon ei voi luottaa ja joka ei ole uskottava, eikä se kanna pitkälle yhteistyökumppaneiden etsinnässäkään.

Tämän takia on syytä harkita tarkkaan jokaista yhteistyötä, ja sitä miten hyvin se osuu omiin seuraajiin. Menneisyydessä on olemassa kaksi tapausta, jotka varmasti jäävät legendaariksi, ja toivottavasti yksittäistapauksiksi (lue lisää täältä ja täältä, lisähuomiona että molemmat ovat tämän jälkeen tehneet tosi hienoja ja onnistuneita yhteistöitä). Parasta on, kun tuntee ja tietää omat seuraajat, ja on määritellyt itselleen arvot, jonka mukaan yhteistyökumppanuuksia valitsee. Me olemme muun muassa kieltäytyneet "ilmaisista" matkoista ja palvelusta/tavarasta, koska emme ole kokeneet, että ne olisivat olleet arvojemme mukaisia.

Hyvin suunniteltu ja tehty työ kantaa hedelmää myös pisimpään. Kun tarkoin valittua yhteistyökumppania kuuntelee, ja suunnittelee omille seuraajilleen sopivan ja heitä kiinnostavan postauksen, on tuloksetkin parhaat. Itse koen monasti, että haluan tuoda seuraajille hyviä vaihtoehtoja esille, he itse tekevät lopullisen päätöksen siitä, kannattaako jotakin hankkia. Tarve ei välttämättä ole nyt heti, mutta sellainen voi olla tulevaisuudessa.

Koska olemme aina valinneet yhteistyökumppanimme arvojemme pohjalta, ei tuotteiden/palveluiden suosittelussa ole ollut ongelmia. Yhteistyöpostauksiin kannattaa panostaa aikaa ja vaivaa, ja antaa idean hautua hyvin, jos tarvis.

Monet bloggaajat pelkäävät jostain syystä lähestyä mahdollisia kumppaneita, mutta se on turhaa. Koska markkinoinnista vastaavan on sula mahdottomuus seurata joka ikistä vaikuttajaa somessa, eivät myöskään mahdolliset kohtaavat tarpeet ole tiedossa. Jos mielessäsi on jokin tuote tai palvelu, joka sopisi juuri sinulle, juuri tähän hetkeen, ole rohkeasti yhteydessä. 



Jos ei koskaan kysy, on vastaus aina ei.


Älä kuitenkaan lähesty millä tahansa ehdotuksella, vaan valmistele se huolella. Ota myös selvää etukäteen, kenelle asia organisaatiossa kannattaa esittää, ettei yhteistyö jää sen takia toteuttamatta, että se päätyy väärälle henkilölle.







Lähesty yhteistökumppania näin:

1. Esittele itsesi ja ideasi
Ilman hyvää ideaa ja yhtymäkohtaa brändiin, ehdotus kuulostaa lähinnä siltä, että haluat pääasiassa hyötyä, etkä tuottaa kumppanille lisäarvoa. Kerro kuka olet, mikä on kanavasi ja heti kärkeen myös mikä on ideasi yhteistyöstä. Mieti myös, voisiko olla hyödyllistä molemmin puolin tehdä jonkun bloggaajakollegasi kanssa yhteistyöehdotus yhdelle taholle?

2. Avaa seuraajamääriäsi sekä lukijakuntasi kiinnostuksen kohteita. Hinnoittele oikein!
Kerro avoimesti eri kanaviesi seuraajamäärät, mikä on tärkein, mikä vuorovaikutuksellisin, sekä minkälaiset asiat seuraajiasi kiinnostaa huomioittesi ja analytiikan pohjalta.

Älä tee karhunpalvelusta muille bloggaajille ja tee yhteistöitäsi ilmaiseksi tai puoli-ilmaiseksi. Kenenkään alalla toimivan etu ei ole tehdä vaikkapa 20 euron vaatetta vastaan suuri työ. Arvosta omaa ja kollegoittesi aikaa ja työtä. Hinnoittele mielummin itsesi hieman liian korkealle kuin matalalle. Korkeammasta on aina helpompi tulla tarvittaessa alas. Kukaan ei varmasti ole hintaneuvotteluissa yhtäkkiä tarjonnut pyydettyä korkeampaa summaa.

3. Miten voit auttaa?
Et voi tietää mitä kaikkea yrityksessä on meneillään. Kerro ehdotuksesi, mutta ole avoin myös muunlaiselle lähestymiselle tai tuotteelle/palvelulle. Sinähän et välttämättä tiedä, mikä yritykselle tällä hetkellä on tärkeää. Kuuntele myös tarkkaan mitä he toivoisivat nostettavan esille. Usein tällöin saa käyttöönsä hyvää infoa myös seuraajilleen.

4. Sovi asioista kirjallisesti
Lähetä sähköposti, jossa on selkeästi eritelty, mitä yhteistyö pitää sisällään. Sähköposti voi olla hyvin vapaamuotoinen, mutta kanavat, postausmäärät ja suurpiirteinen ajankohta, sekä mahdollinen korvaus siinä on hyvä olla.

5. Toteuta huolella, ja ole uskollinen seuraajillesi
Kerro asioista totuudenmukaisesti postauksessasi. Mikään ei ole sinulle tärkeämpää kuin seuraajasi. Uskottavuutesi voit myydä vain kerran. Toteuta yhteistyöt aina huolellisesti. Siinä on pelissä paitsi sinun, myös yrityksen maine.

6. Jälkipuinti
Toimita yhteistyökumppanillesi tietoja miten kampanja on mennyt. Jos et desimaalin tarkkuudella, niin jollain tasolla. Anna ja pyydä palautetta, jos sitä ei automaattisesti tule. Se on ainoa tapa kehittyä. Jaa myös seuraajiltasi saama palaute. Tämä helpottaa markkinoijan työtä organisaation sisällä, ja myös hänen työtään budjettikeskusteluissa tulevaa varten.

Jos olet valinnut kumppanisi oikein ja yhteistyö on onnistunut, muista kehua heitä sopivassa yhteydessä muutenkin myös jälkikäteen, oli se sitten muille ihmisille vaikutuspiirissäsi alalla, tai seuraajillesi. Sitä arvostetaan varmasti.





Lämpimästi toivon, että tästä on apuja niille, jotka sitä tarvitsevat. Ja lisävinkkejä saa ilman muuta heittää alle keskusteluun!



Ja sitten kun tämä tuntuu edelleen ihan liian hankalalta tai et halua laittaa siihen aikaasi, et ole ihan varma millaisia toimenpiteitä sinun kannattaisi tehdä markkinoinnin ja viestinnän saralla, laita tulemaan sähköpostia allekirjoittaneelle osoitteeseen giacomms@gmail.com, soita tai lähetä vaikka savumerkkejä. Teen nimittäin nyt vanhempainvapailla ollessa välillä pienimuotoisia projekteja niin isommille kuin pienemmillekin yrityksille ihan strategiasta konsultointiin, vaikuttajamarkkinointiin, tuotelanseerauksiin, PR:ään, sisällöntuotantoon ja yksittäisiin kampanjoihin asti.


Onnea ja menestystä tuleviin yhteistöihin!


- Gia





Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

4 kommenttia:

  1. Jäätävän hyvä juttu, kiitos Gia. Monta hyvää pointtia, joita en ole tullut ajatelleeksi. Sen voisi tuohon lisätä, että vaikka bloggaaja onkin jonkin portaalin alla, useimmiten häneen voi ottaa yhteyttä myös suoraan. Itse kirjoitan esimerkiksi matkailublogia Rantapallon alla ja teen yhteistyötä sekä Rantapallon kautta että suoraan yritysten kanssa.Blogijyhteistyö ei ole yhtään jähmeämpää kuin yksityisinä kirjoittavilla bloggaajilla. Rantapallo ei suitsi meitä mitenkään. Enempi niin päin, että Rantapallon kautta saa näkyvyyttä postauksilleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Annemaria, toivon, että tästä on monelle apuja!

      Tuo on muuten totta, että monasti portaalien alla toimivat voivat tehdä myös suoraan yhteistöitä, tosin ei aina. Jähmeys ei siis tule yksittäisten bloggaajien kanssa toimimimesta, vaikka johonkin kuuluisivatkin, vaan nimenomaan siihen olentörmännyt että kun tekee ns. isommalla volyymillä suoraan portaalien kanssa, toiminta on jähmeämpää, kuten olettaakin voi. Tosin, se on myös helpompaa, kun on yksi kontakti, joka sitten hoitaa yhteydenpidon eri bloggaajiin.

      Rantapallo portaalina ja matkailublogit ylipäänsä ovat sillä tavalla kiitollisia varmasti, että joustoa kyllä löytyy, ja rantsukin on yksi portaali monen joukossa. Yhtä lailla on varmasti olemassa yksittäisiä bloggaajia, joiden kanssa yhteistyön tekeminen ei ole yhtä helppoa kuin portaalien kanssa. :)

      Kiitos hyvästä lisästä!

      Poista
  2. Kiitos erinomaisesta kirjoituksesta Gia. Ajattelin ottaa itseäni niskasta kiinni ja soveltaa noita ohjeitasi. Alan olla siinä vaiheessa, että voisin tulla kunnolla esiin blogini kanssa. Kuulun senioribloggaajien harvalukuiseen joukkoon, osaan mielestäni kirjoittaa riittävän hyvi ja olen innokas matkaaja. Rohkaisit tällä kirjoituksellasi minua toimimaan. Lukijamääräni sivustollani www.appamatkustaa.fi on nyt noin 8000 yksittäistä lukijaa kuukaudessa, joten siinäkin mielessä koen, että olen tullut pisteeseen, jossa voisi ottaa kirjoituksistani itsellenikin jotain muuta hyötyä, kuin hyvän mielen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehdottomasti kannattaa! Luulen, että juuri teidän kategoria on sellainen, että se ei ole kovinkaan kilpailtu, teillä on oikein hyvä määrä vakiintuneita lukijoita jo, ja teidän ikäryhmä on jatkuvasti kasvava somekäytössä, joten luulisi olevan kysyntää kun vaan kohdennat oikeille yrityksille tai tahoille!

      Tsemppiä matkaan ja kysele vertaistukiryhmästä lisää jos siltä tuntuu! =)

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!