maanantai 24. syyskuuta 2018

Autolla Kroatiassa - miten se toimii ja mitä pitää jännittää?


Voihan Kroatia, tuo upeiden maisemien ja henkeäsalpaavan luonnon maa! Kun aloin käymään läpi kuvia kevään reissulta tätä postausta varten, alkoi taas tehdä mieli takaisin tänne yhteen Euroopan lempimaistamme. Kroatiasta saa kaikista eniten irti vuokraamalla auton loman ajaksi, ja tutustumalla eri paikkoihin, olkoot ne sitten lähellä pysyvämpää tukikohtaa tai roadtrippaillen eri paikoissa.






Kroatiassa autoilusta tulee meillekin aina tasaisin väliajoin kyselyitä, ja tuntuu, että sinne halajaa ihmiset jatkuvasti enemmän autolomalle. Sille voi antaa ison peukun ja suosituksen. Kyllä kannattaa. Itse olemme käytännössä ajaneet Zagrebista Makarskan kautta aina Dubrovnikiin ja Cavtatiin asti (ei tosin samalla reissulla), ja palloilleet muutenkin vähän ympäri ämpäri maata, joten jonkin verran kokemusta löytyy autoilusta tässä köyhän miehen Italiassa.

Ennen kuin lähdet, ota täältä talteen tietopaketti siitä mikä kannattaa ja mikä ei, niin sujuu matka jouhevammin!


1. Apua! Uskaltaako Kroatiassa ajaa, onko liikenne ihan hullua? Entä tiet?


Ei ole, ollos huoleti. Liikenne on itseasiassa kohtuullisen normaalia ja jopa Suomen liikenteeseen verrattavissa. Toistaiseksi emme ole törmänneet erityisen pahoihin hurjastelijoihin, tai edes mitenkään erityisen sikamaisiin kuskeihin, jotka aiheuttaisivat vaaratilanteita.







Niin kaupungeissa ja kylissä kuin maanteillä ja moottoriteilläkin on kaikissa ollut hyvä ja turvallinen olo. Toisin kun naapurimaassa Italiassa, näillä näyttää olevan jonkinlainen tolkku vauhdissa ja ajotavoissa.

Kroatiassa teiden kunton on varsin hyvä, niin kauan kun ollaan pääteillä. Sitten kun lähtee vähän seikkailemaan, niin vastassa saattaa kyllä olla pienempääkin kinttupolkua. Väittäisin silti, että yleisesti ottaen tiet ovat jopa Suomen tieverkostoa paremmassa kunnossa noin geneerisesti. Eron huomaa selvästi kun menee vaikkapa Bosnia-Herzegovinan puolelle, jossa teiden kunto onkin sitten jotain ihan muuta.

Rohkeasti siis vaan rattiin ja ajelemaan Kroatiassa!


2. Mistä kannattaa vuokrata auto ja millainen? Onko lastenistuimia?


En ole tehnyt ihan kauttaaltaan vertailua joka ikisestä autovuokraamosta, ja lisäksi yrityksillä saattaa olla erilaisia kampanjoita, joten hinnat vaihtelevat. Meillä on ollut auto kaksi kertaa Unirentistä ja kerran Hertzistä. Viimeiset kaksi vuotta Unirent on palvellut meitä erinomaisen hyvin. Lastenistuimia ja vakuutuksia on voinut säätää vielä tiskillä ilman ongelmia, palvelu on ollut todella moitteetonta ja ystävällistä.





Jos Kroatiasta meinaa ajaa myös lähimaihin, kannattaa varmistaa etukäteen että vuokrafirma antaa siihen luvan. Ilmeisesti osassa ympäröiviä maita harrastetaan ilkivaltaa paljonkin autoille, jotka ovat Kroatian kilvissä, ja osa vuokraamoista suhtautuu hieman nihkeästi auton vieimiseen muille maille.

Auto kannattaa tietysti valita tarpeen mukaan, kuten aina. Kroatiassa kannattaa ottaa huomioon se, missä ajaa. Nimittäin jotkut paikat ovat sellaisia, että pienemmästä autosta on hyötyä. Jotkut kadut ja kujat ovat to-del-la kapoisia, eikä niistä mahdu isolla autolla.

Lisäksi, jos yöpyy esimerkiksi jossain hieman korkeammalla vuorien rinteillä, tiet ovat yleensä serpentiiniä ja kapeita, ja käännökset saattavat olla yllättävänkin jyrkkiä. Esimerkiksi meidän rakkaalle Villa Prestigelle saa pihatielle kääntyessä mennä melkein millä tahansa autolla kieli keskellä suuta. Ja sitten, pienessä autossa pitää kuitenkin olla tarpeeksi vääntöä, että se jaksaa tiukatkin nousut ylämäkeä. Muutamassa muussakin paikassa vanhojen villojen portit ovat olleet aika tiukkoja paikkoja.

Ehkä auton koossa näillä main less is more.






Jos sen sijan aikoo ajaa lähinnä maantiellä ja motareilla, ja asuinpaikatkin ovat keskustasta kauempana ja moderneja hotelleja, ehkäpä isompikin tuolloin menee. Ei kannata liikaa pelästyä tuota kokopohdintaa - tärkeintähän on, että lomaporukka kamoineen mahtuu kulkemaan, muut ongelmat ratkaistaan sitten tarvittaessa.

Autovuokraamoista saa luonnollisesti myös lastenistuimet vuokrattua, mutta niistä kannattaa ilmoittaa etukäteen. Olemme joskus joutuneet hakemaan istuimen toisesta vuokraamosta, kun emme olleet ilmoittaneet tarpeestamme. Onneksi oli kohtuullisen lähellä.

Lisäksi istuimet ovat ehkä vähän erilaisia kun meillä Suomessa. Esimerkiksi meidän kevään reissulla tuolloin nelikuinen kuopus sai kasvot eteenpäin menevän istuimen, jonka pään tukemisesta en ollut ehkä ihan varma oliko se riittävä. Sillä kuitenkin mentiin ja hyvin se toimi (ainakin kun mitään ei tapahtunut).







Sitten vakuutuksista - me otamme lähestulkoon aina täysvakuutuksen autoon. Ihan vaan sen takia, ettei ole minkäänlaista huolta mistään. En osaa perinpohjaisesti kertoa millaisia muita vakuutusvaihtoehtoja on, ja mikä kannattaisi olla. Suosittelen lämmöllä tätä vaihtoehtoa, joka on erittäin huoleton.


3. Ajanko maisemareittiä vai moottoritietä? Onko tietulleja? Kauanko matkat kestävät?


Kuule, tämä ensimmäinen kysymys on sellainen, etten osaa päättää kenenkään puolesta. Me olemme ajaneet vähän molempia. Yleensä, kun aikaa on ollut, ja on haluttu sellaiseen ihanaan lomamoodiin, eikä olla oltu ihan ruuhka-aikaan liikenteessä, valinta on ollut maisemareitit. Ne on nimittäin uskomattoman upeat. Sitä istuu vaan auton penkillä ja huokailee kauneutta, vaikka olisi vähän pilvisempikin päivä.






Sitten taas, kun on esimerkiksi ollut aamulento kotiin, ja on halunnut päästä mahdollisimman pitkällä unella ja vähällä ajomatkalla, on valittu moottoritie. Molemmat ovat hyväkuntoisia, moottoritiet vaikuttavat lähinnä käyttämättömiltä. Yleensä kun valinta on ollut motarilla ajo, ei ole paljoakaan tarvinnut muista autoista välittää. Niitä hädin tuskin on näkynyt. Se saattaa johtua siitä, että moottoriteillä on tietullit. Niiden maksu riippuu ajomatkasta, koska niistä maksetaan vasta poistuessa, mutta sanotaan nyt näin etteivät ne suomalaista lomabudjettia kaada. Maksut ovat olleet jotain 2 - 8 € matkan pituudesta riippuen.

Nopeusrajoitukset on muuten moottoriteillä reippaat, eli siellä saa ihan kaasua tallata ajaessa. Niillä on usein myös pitkiä tunneleita, jotka on aika metkoja. Välillä saa kilometritolkulla ajaa niiden läpi.






Ajallisesti kannattaa uskoa Google Mapsia. Tai ehkä siihen kannattaa lisätä vähän pelivaraa, koska monasti maisemat ovat niin kauniit, että sitä haluaa vähän välillä pysähtyä ottamaan kuvia, tai poiketa käymään esimerkiksi matkalla olevalla viinitilalla enempi vähempi ex tempore.


4. Olen ajamassa saarille ja/tai Splitistä Dubrovnikiin. Miten homma toimii, onko jonoja? Entä lautat?


Ihan relax vaan, kaikki hoituu.

Olemme olleet yleensä sesongin ulkopuolella Kroatiassa, joten olemme helposti päässeet esimerkiksi viimeisen autolautan kyytiin Bracin saarelle Makarskasta, ostamalla lipun noin 15 minuuttia ennen lautan lähtöä. En ole ihan varma, miten homma toimii turistisesongin aikana, mutta en ehkä jättäisi asiaa tuolloin noin viime tinkaan.









Autolautat toimivat kuitenkin todella hyvin. Yhteyksiä on päivässä useampia melkein jokaiselle saarelle useammasta satamasta, ja matkat taittuvat kohtuullisen mukavasti. Jadrolinjan sivuilta kannattaa selvittää etukäteen aikataulut, ja olla ajoissa paikalla hankkimassa lippua. Jadrolinja on siis käytännössä ainoa  lauttayritys, eli kaikki liikenne kulkee heidän kauttaan. Sitten vaan autolla ajaen lautalle, ja nauttimaan merimatkasta.

Yleensä lautoilla on pieni kahvila-baari,mutta kannattaa varautua omin eväin varsinkin isompaan nälkään.

Jos taas ajaa esimerkiksi Splitistä Dubrovnikiin, joutuu pakostakin ajamaan Bosnia-Herzegovinan läpi. Matka ei ole pitkä, mutta passintarkastukseen joutuu molemmin puolin. Sesongin ulkopuolella prosessi oli kohtuullisen nopea ja mutkaton homma; auto jonoon, passit tiskiin ja tarkastuksen läpi. Sen sijan olen kuullut huhuja, että turistisesonkina jonot saattavat olla aika pitkätkin ja odotusaikaa saa varata.

Ota tämä huomioon, jos aiot ajaa tämän pätkän.





5. Huoltoasemat, ruokahuolto ja tauot

Huoltoasemia on kohtuullisen usein tienvarsissa mantereella, vaikka kaikissa pienemmissä kylissä huoltoasemaa ei olekaan. Siirtyessä paikasta A paikkaan B, voi kuitenkin olettaa, että n. 30-40 km säteellä bensaa kyllä saa.

Huoltoasemat eivät Kroatiassa todellakaan ole mitään ABC-unelmia, missä kätevästi samalla hoidetaan koko perheen ruoka- ja huoltotarpeet. Vessat eivät siisteydellään erityisesti ole loistaneet, ja esimerkiksi hoitotasosta vauvalle voit vain unelmoida. Ruokaa saa yleensä sipsipussin tai ehkä hodarin verran.


Ruokahuolto kannattaa ehdottomasti hoitaa jonkun pittoreskin pikkukylän ravintoloissa. Niitä tienvarsilta kyllä löytyy. Huoltoasemien varaan tätä ei kannata jättää. Sen lisäksi on oikeastaan aika ihanaa huomata, että esimerkiksi kultaisten kaarien pikaruokaravintolat puuttuvat maisemista täysin. Pieni varoitus tähän - pikkukylien tiet ovat ihan ymmärrettävistä syistä usein yksisuuntaisia. Jos ajat harhaan, saatat joutua kiertämään jonkin matkaa päästäksesi takaisin minne haluat. Nappaa ensimmäinen mahdollinen hyvä parkkipaika tästä syystä.







Tienvarsilla näkyy välillä mummoja myymässä kotitekoisia, tuorepuristettuja mehuja, pieniä pähkinäpusseja, marjoja ja hedelmiä hiukopalaa kaipaaville autoilijoille. Ellei muuta, niin jotenkin heiltä ostamisesta tulee hyvä mieli ja sympaattinen fiilis.

Summa summarum: varaudu pitkille automatkoille hyvillä eväillä ja suunnittele ruoka- ja lepotaukosi muualle kuin huoltoasemille.






Kroatiassa voit ajaa Suomen ajokortilla, joskaan eihän siitä kansainvälisestä ajokortista varsinaisesti mitään haittaa ole.

Tämän maan eri alueilla on vähän erilaista fiilistä tarjottavana jokaisella. Pohjoisessa on jylhempää, kaupunkimaisempaa, ja alas valuessa tulee vesiputoukset ja kansallispuistot, sitten on rannikko, rantaviiva ja vuoret, ja tietysti vielä lisäksi saaret. Kaikki kauneimmat luontokohteet sijaitsevat hieman kauempana turistirysistä, ja kaupungeista kyllä kannattaa tehdä päiväretkiä luontokohteisiin. Autoilua ei Kroatiassa kannata pelätä, sillä se on jouhevaa ja toimivaa.






Jos vielä jäi jotain kysyttävää, laita viestiä tänne alle, meidän facebookiin tai vaikka yksityisviestillä!


Inspiraatiota Kroatiaan? Lue esimerkiksi miksi Kroatia on täydellinen lomakohde, kokemuksia Plitvicen vesiputouksista ja kansallispuistosta, ja päivävaelluksesta Paklenican kansallispuistossa!



Postaus tehty yhteistyössä VisitCroatian kanssa, jonka vieraanakin olemme Kroatiassa olleet.






Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?






6 kommenttia:

  1. Meillä oli viime syksyltä erilaisia kokemuksia, mm. Paikallisten nopeuksissa. Nopeusrajoitukset tuntui olevan pelkkä suositus, mutkassa oli ok ohittaa, vaikkei näe tuleeko ketään vastaan ja niitä ristejä ja kynttilöitä oli melkein vieri vieressä.. Polttoaine ei ollut mitään halpaa, Viron hinnoissa suunnilleen. Tankkaaminen ja liikkuminen oli kyllä helppoa, parkkipaikkojakin löytyi, tosin kaikki olivat maksullisia.. Itse suosimme maisema reittejä, muutama kerta ajettiin maksullisia teitä. Teiden kunto oli hyvä, kuten mainitsit, mutta välillä kaipasin kaidetta.. Viikossa kerkesi hyvin kiertää Istrian niemimaan. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh, ollaankohan me oltu ihan eri alueilla tai vaikuttikohan sesonki sitten niin paljon, että teille on tulleet kaikki hurjastelijat eteen?

      Polttoainehintaan ei juurikaan kiinnitetty huomiota, se ei tuntunut erityisen kalliilta, muttei erityisen halvaltakaan.

      Maisematreitit on kyllä aivan mahtavia tuolla suunnilla. Niissä on meidän kokemuksen mukaan kyllä useimmiten jo nykyään ollut kaiteet! Bussin kyydissä ne on joskus tuntuneet TOSI matalilta tosin. Istria on meillä vielä käymättä. Kuulemma kaunista seutua, kuten tietysti Kroatiassa vähän kaikki. :)

      Poista
  2. Hei! Viimeisenä päivänä Kroatiassa ollaan, ja auton mittarissa lähes tuhat kilometriä, voi olisitpa kirjoittanut tämän postauksen pari viikkoa sitten, heh. Tosin tää on ollut kyllä helppo maa opetella nää asiat itse. Ajaminen täällä on ollut tosi helppoa ja vaivatonta, meilläkin kaikilla vakuutuksilla hertziltä auto ja huomasin, että se on yksi harvoista joka ei veloita rajanylityksestä ylimääräistä maksua esim. dubrovnikkiin mentäessä.

    Haluaisin myös itse mainita, että meidänkin kohdalla tuntui siltä, että hurjastelijoita riittää ja jatkuvasti ohiteltiin tai tööttäiltiin, hätähousuja tuntuvat olevan. Toinen ihmetyksen aihe on päivästä toiseen ollut parkkeeraaminen, täällä parkkeerataan mihin vaan ja milloin vaan.

    Haluaisin myös mainita, että vaikka ennen reissua luin esim. täältä ja muista paikoista siitä, että kortti käy maksuvälineenä, niin täytyy todeta: ei ole pahemmin käynyt.:D Esim. baska vodan kuudesta ravintolasta jossa söimme, kävi kortti vain kahdessa ja sama homma esim. dubrovnikin vanhassa kaupungissa. Mies on nauranut pari kertaa ja sanonut "etkö sä sanonu että otit selvää siitä että useimmissa paikoissa käy kortti". :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parempi myöhään kun ei milloinkaan! :) Meidänkin kokemus on tosissaan, ettei tuo autoilu ole kovinkaan kummoista haasteiden osalta Kroatiassa - ja hurjastelijoihin ei olla juurikaan törmätty!

      Kummallinen juttu tuo kortti - me nimittäin maksoimme lähestulkoon jokaisessa paikassa Baska Vodassakin kortilla. Mitenköhän ollaan osuttu niin eri paikkoihin, vai olisiko tämäkin jotenkin sesonkiriippuvaista?

      Toivottavasti matka on mennyt hyvin! Maisemat varmasti ainakin palkinneet. :)

      Poista
  3. Me ollaan käyty Kroatiassa kahdella autolla. Normi farmarilla (Suomesta) sekä "laivalla" (korkea, leveä ja pitkä). Molemmilla meni ihan hyvin. Tiukkoja paikkoja löytyy isoille autoille myös Italiasta, Itävallasta, Saksasta... You get the picture - ei se ole maasta kiinni! Okei, Suomessa ja Ruotsissa niitä on harvemmassa. Lienee kyse myös siitä, millaista autoa on tottunut ajamaan siis.

    Me taas huomattiin, että se motarikin on ihan ok maisemareitti. Itävallassa on noita tunneleita myös ihan "riittävästi". Onneksi ne on Kroatiassa sen verran uusia, että niitä ei ole vieä tarvinnut korjailla - kun toinen tunneli/kaista on kiinni, niin jonot motarilla pääsee ihan uusiin sfääreihin. En suosittele... Sanoisin, että motari on ihan superhyvä ja hurjastelijoilta ollaan vältytty (vai vaikuttaako Saksan vuodet tähän? Ei enää kiinnitä niihin niin huomiota?). Kolme viikkoa mennyt Kroatiassa kahteen eri otteeseen ja siinä ajassa on kyllä saanut oikein kattavasti katettua maan ja käytyä niin Montenegrossa kuin Bosniassa. Vain Slavonia ja siitä sekä saaret on käymättä.

    Huoltsikat ei tosiaan ole hyviä ruokapaikkoja. Onneksi niitä kivoja pikkukkyliä löytyy motarinkin läheltä ihan kivasti.

    Passintarkastusruuhkat saksalaisten loma-aikaan eivät olleet ihan valtavat Splitin ja Dubrovnikin välillä - kumpaankaan suuntaan. Toisaalta saksalaiset eivät ole vielä massoittaneet Kroatiaa samalla tavalla kuin esim. Italiaa. Ruuhkat eivä olleet mitään ainakaan kun niitä vertasi Montenegron järkkyihin ruuhkiin... Selvittiinköhän Kroataista Montenegroon kahden tunnin jonotuksella, vai menikö yli...?

    Järkyttävin kokemus oli kun ajoimme Istriaan Paklenicasta. Mentiin rantaa pitkin, eli maisemareittiä ja siinä sitten yhden kurvin jälkeen oli edessä kaksi rekkaa tulossa meidän suuntaan tiellä, jossa ei ollut mitään väistömahdollisuutta... Onneksi rekka pääsi toisen ohi juuri ennen kun olisi tullut kolari...

    Jos Sloveniaan mielii Kroatiasta, niin kannattaa mennä pikkuteitä pitkin - isoille teille tulee passintarkastusjonot...

    Sinänsä ei olla kyllä huomattu kauheasti eroa ajotyyleissä Euroopan sisällä. Ainoa merkittävä ero on entisten Neuvostoliiton maiden hiuksianostattavat ohitukset. Italiasta on tosin ajokokemusta vain Milanoon asti pohjoisesta. Roomassa näytti jalankulkijan perspektiivistä liikenne aika villiltä... Sama tietty myös Pariisissa, mutta Ranskan maaseudulla taasen vaikutti ihan normaalilta liikenne. Tajusinpa muuten taas, että onhan se ihan eri ajella Pohjoismaissa, kuin täällä Keski-Euroopassa. Pohjoisessa kun saa ajella aikalailla yksikseen. Sen huomaa kun ajaa täältä Suomeen. Vauhti tippuu ja autot vähenee, ruuhkia ei oikeasti ole enää (sen jälkeen kun olet seissyt motarilla 2,5h päästäksesi n. kilometrin matkan, niin tän pointin tajuaa).

    T: glentsu

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika monasti kysymys on juuri siitä mihin on tottunut - esimerkiksi Aasian liikenteeseen verrattuna, mikä tahansa paikka Euroopassa on ihan normaali ja ajettava, sama koskee auton kokoa. Jotkut ei saa pientäkään autoa taskuparkkiin, ja itse kuulun sitten taas niihin ihmisiin, jotka vetävät melkein auton kuin auton ykkösellä paikkaan kun paikkaan.

      Olitteko sesonkiaikaan passijonoissa? Meilläkään ei jonoja ollut, mutta oltiin sesongin ulkopuolella. Kuvittelen kyllä, että molemmilla mailla on halu hoitaa tämän mahdollisimman jouhevasti, joten hyvin ovat saattaneet panostaa tämän toimivuuteen vähän extraa.

      Me pyrimme välttämään kaikkien isojen kaupunkien keskustoissa ajamista. Ne on aina poikkeuksetta ruuhkaisia ja tiukkoja maasta riippumatta. Parkkiksia on samoin haastava löytää.

      Kiitos kattavasta kommentista ja kokemuksista!

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!