keskiviikko 22. toukokuuta 2019

Näin paljon maksaa autolla halki Euroopan Aurinkorannikolta Suomeen - varaudu tietulleihin!


Kuten aiemmin onkin käynyt ilmi, karavaanimme liikahti autolla Espanjaan ja takaisin. Musta Pantteri kiidätti meidät mennen tullen mukavasti läpi vanhan mantereen. Ainoastaan yksi rengasrikko aiheutti auton kanssa säätöä, mutta sen ajoitus oli jokseenkin täydellinen eikä aiheuttanut kohtuuttomia mutkia matkaan.


Istumalihaksia voi armahtaa ottamalla lautan Helsinki-Travemünde -välille niin kuin me teimme molempiin suuntiin, ja paitsi säästää reippaasti kilometrejä, myös joko aloittaa tai lopettaa reissu erittäin miellyttävällä tavalla, suunnasta riippuen. Lauttamatkasta lisää täällä.

Matkaa Travemündesta Fuengirolaan kertyy noin 2800 km / suunta ja sen voi tempaista urheilusuorituksenomaisesti kolmessa päivässä. Meillä kuitenkin lapset sanelivat hieman aikatauluja, ja luonnollisesti meitä myös kiinnosti nähdä muutakin kuin motaria. Matkaa taitettiin siis verkkaisempaan tahtiin.


Jos ihan tarkkoja ollaan, 
paluumatka kesti kaksi viikkoa

Mutta menipä kiireellä tai nautiskellen, kustannuksia kertyy joka tapauksessa.

Reittiä optimoimalla voi välttyä ainakin osasta tietulleja, mutta polttoainetta tarvitsee joka tapauksessa, ellei aja sähköautolla. Ne kustannukset on tietysti vähän riippuvaisia auton kulutuksesta, ja myöskin kuormasta, jota meillä oli ihan riittämiin. Erityisesti kun oltiin ensin täytetty autoa pulloilla La Riojasta, ja sen jälkeen lisää Champagnesta. Välillä täytyy löytää kattokin pään päälle, ellei sitten ole matkailuautolla tai -vaunulla liikenteessä.

Itse asiassa, nyt kun tarkemmin ajattelee, niin sellaiseen mahtuisi enemmän matkamuistojakin. Hmm.

Avaan tässä postauksessa meidän road tripin kustannuksia osittain suurpiirteisesti, osittain nippelitasolla. Ruokakuluja tässä ei käsitellä koska reissun päällä ruokailu on välillä mitä sattuu, mutta tietullit, polttoaineet ja majoitusten hintataso käydään läpi.

Lyhykäisesti eri maiden väliset huomiot voisi kiteyttää näin:

 • Saksassa saa varautua ruuhkiin.
 • Ranskassa on korkeat tietullit.
 • Espanjassa edullista.
 • Muutaman sadan kilometrin kokemuksella vaikutti myös siltä, että Belgiassa on paljon lehmiä.

Mutta avataanpa hieman lisää. Menomatkalta ei tullut pidettyä kirjaa kuluista samalla tavalla, joten tässä postauksessa käydään reitti läpi etelästä pohjoiseen.

Paluumatka oli jaksotettu kolmeen yhtä pitkään legiin, joista kukin oli n. 900 km. Nämä pätkät ajettiin kahdessa päivässä, eli yhdelle päivälle tuli ajoa keskimäärin 450 km. Pienimmän päiväunista ja kaikkien yleisestä jaksamisesta riippuen pisimmät päivämatkat olivat pitkälti yli 600 km, ja lyhimmät puolestaan reilu parisataa kilsaa. Tämä oli erittäin miellyttävä ja toimiva ratkaisu.
Tietullit


Tietulleja löytyi meidän matkan varrelta Espanjasta ja Ranskasta, kun taas Belgiassa ja Saksassa tiemaksuja ei kerätä. Saksassa tosin on puuhattu tietullien asettamista jo useamman vuoden, mutta vielä toistaiseksi autobahneilla saa ajella ilmaiseksi.


Tulleja voi vältellä myös valitsemalla pienempiä teitä, mutta niissä ei luonnollisestikaan ajaminen ole yhtä joutuisaa. Espanjassa tietullit olivat selkeästi Ranskaa halvempia, mutta toisaalta Ranskassa on tiemaksut osattu kohdistaa oikein, koska tiestö oli todella hyvässä kunnossa.

Joillain tarkastuspisteillä maksu pitää maksaa etukäteen, kun taas toisilla saa mukaan lippulappusen, joka pitää esittää seuraavalla tarkastuspisteellä. Maksua peritään ajetun matkan mukaan, ja maksuvälineenä käy joko käteinen tai kortti. Kaikki maksuvälineet eivät käy kaikilla kaistoilla, joten kannattaa olla tarkkana mille portille ajaa.Portilta peruuttaminen on ikävää puuhaa jos perässä on useampi auto jonossa. Kuulemma.Ainoastaan kerran meidän lappu oli viallinen, ja tarkastuspisteellä ei ollut henkilökuntaa paikalla joten asiaa piti selvitellä ontuvalla ranskalla puhelimitse. Normaalisti tietulleista selviää hyvinkin ripeästi.

Meidän tietullimaksut Espanjan puolella olivat:

Malaga 3,40€
Sesena 4,95€
Pamplona 2,20€
Irun 2,61€

...ja Ranskassa vastaavasti:

Péage de Piriatou 1,70€
Biarritz 2,50€ 
Benesse-Maremne 3,70€ 
Saugnac-et-muret 3,80€ 
Tours 32,80€
Orleans 12,40€ 
Granchette 23,90€

Tietulleihin kului kaiken kaikkiaan 93,96€ josta selkeä enemmistö Ranskan puolella.
Polttoaine


Huoltoasemia on kohtuullisen tiheässä. Bonuksena monet ovat sen verran isoja, että niistä löytyy ruokaa ja parhaista myös lapsille leikkikenttä tms. viihdykettä. Korttiautomaatteja ei juuri meidän tielle osunut, vaan suomalainen joutui ylittämään ihmistenkohtaamiskammonsa ja maksamaan tankkauksen huoltoaseman tiskillä.

Polttoainekustannukset olivat Espanjan osalta seuraavanlaiset:

Fuengirola 29,02l  40,31€  (1,40€/l)
Sesena 45,57l  63,30€  (1,39€/l)
Logrono 44,02l  57,84€  (1,31€/l)

Ranskassa:

Lormont 33,00l  55,35€  (1,68€/l)
Orleans 46,08l  69,21€  (1,51€/l)
Saulces-Monclin 45,15l  69,28€  (1,53€/l)

Saksassa:

Lipperland 41,25l  70,08€  (1,70€/l)
Ruoka


Ruokatarjonta on huoltoasemien yhteydessä vaihteleva, ja reissun päällä lipsahtaa helposti vähemmän optimaalisten ruoka-annosten pariin. Toisaalta, kerran eksyimme vahingossa myös kahden tähden Michelin-ravintolaan, joka valitettavasti oli juuri sulkenut lounaan osalta.

Ranskassa tämän suhteen kannattaa olla tarkkana, sillä ravintolat ovat monesti auki vain lounasaikaan klo 12-14 ja seuraavan kerran päivällisaikaan noin klo 19-21. Jos ruokabreikki osuu näiden välille, tarjonta rajoittuu äkkiä mäkkärin tai huoltoasemaravintolan kaltaisiin vaihtoehtoihin.

Ruokakustannuksia en avaa tässä sen enempää, koska niistä on jokseenkin mahdotonta vetää mitään keskimääräistä hintaa. Ruokaa kuitenkin saa tien päältä, ei tarvitse Suomesta lähtiessä pakata hernekeittoa reppuun.

Majoitus


Isompien huoltoasemien yhteydestä saattaa löytyä myös motelli tai hotelli, joten pään voi kallistaa tyynyyn heti kun on saanut autonsa ja itsensä tankattua. Me emme näissä kuitenkaan yöpyneet, vaan etsimme majapaikat joko Ibis- tai F1 -ketjujen hotelleista, joita löytyy matkan varrelta kuin sieniä sateella, tai vastaavasti AirBnB:stä pidemmille pysähdyksille.

Useimmat Ibikset ja etenkin F1-hotellit ovat kohtuullisen perustasoisia, joissa voi päänsä kallistaa tyynyyn ja jatkaa matkaa aamusta, haukattuaan leipä/muro/jugurtti -tyylisen aamiaisratkaisun. Bonuksena edullinen hintataso sekä yleensä helppo sijainti valtaväylän varrella, miinuksena joissain yhteiskäyttöiset vessat, ja rekkamiesseura, jos se nyt jollekin miinus on.

Meidän reissu oli tosiaan jaettu kolmeen osaan, joiden välillä yövyimme useamman yön samassa paikassa. Nämä majoitukset oli varattu etukäteen AirBnB:stä. Matkapäivinä puolestaan buukkasimme hotellit yleensä paria tuntia ennen paikalle saapumista, koska siinä vaiheessa yleensä tietää, ettei jaksa paljoa pidempään enää sinä päivänä autossa istua. Olimme liikkeellä sesongin ulkopuolella joten tilaa löytyi hyvin, mutta vilkkaampaan aikaan reissatessa kannattanee olla hieman enemmän etukenossa varausten suhteen.

Meidän majoitusten hintahaarukka oli nelihenkiseltä perheeltä:

Espanjassa 60 - 77€
Ranskassa 37 - 84€
Saksassa 68 - 96€

Majoituksiin meiltä kului yhteensä 13 yöltä 1079,83€ keskihinnan ollessa 83,06€.

Näissä tosiaan pidemmät yöpymiset La Riojassa ja Champagnessa mukana, mutta jos haluaa vain reissun päällä yösijan ennen seuraavaa legiä, voi keskihintaa tuoda tuntuvasti alas.Yhteenveto


Kaiken kaikkiaan rahaa kului seuraavasti:

Tietullit 93,96€
Polttoaine 425,37€ (1,50€/l)
Majoitukset 1079,83€ (83,06€/yö)

Yhteensä: 1599,16€

Tässä siis mukana vain yllä luetellut kustannukset, eikä esim. ostoksia ja ruokailukustannuksia.

Rahaa saa kulumaan autolla liikkuessa jonkun verran. Jos tätä ajattelee puhtaasti kustannuskysymyksenä tai ajankäytön kannalta ja unohtaa lentoliikenteen päästövaikutukset, niin kyllähän esim. Norwegianin tarjouslennot 40 € / suunta kuulostavat äkkiä kovinkin paljon järkevämmältä vaihtoehdolta. Mutta sitten ei toisaalta pääse La Riojaan tai Champagneen!

Ilmastonmuutoksesta huolestuneena yksilönä pitää kuitenkin kiinnittää huomiota omiin valintoihin, ja tässä tapauksessa autoilevan perheemme hiilijalanjälki oli noin puolet verrattuna lentomatkaan. Tässä on kuitenkin niin paljon muuttuvia tekijöitä, ettei näiden vertailu ole aina kovin suoraviivaista saati yksiselitteistä, eikä mistään löydy suoraan laskuria tällaiselle, vaan salapoliisityö pitää hoitaa itse.

Lisäksi halusimme, että meillä on Espanjassa auto käytössä, ja tuntui hölmöltä ja väärältä ajatukselta ottaa sieltä vuokra-auto ja jättää oma auto Suomeen seisomaan siksi aikaa. Autolla reissatessa ehtii ajatuskin paremmin mukaan kuin lentäessä, ja reissusta voi tehdä miellyttävän road tripin mistä jää reilusti reissumuistoja kotiinviemisiksi. Ja ehkä ne muutamat pullot shamppanjaa ja viiniä.
Meidän Champagnen osuudesta voi muuten lukea täältä:
Näin suunnittelet matkan Champagneen!
Eri samppanjatilat ja -kierrokset vertailussa
Dom Pérignon on mies samppanjan takana ja Avenue de Champagne säilöö meille miljoonia pulloja
Paul-Etienne Saint Germain on uusi lempisamppanja!


La Rioja odottaa vielä kirjoittamistaan, mutta tuloillaan on! Stay tuned, se oli nimittäin mahtava kokemus ja paikka!Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

4 kommenttia:

 1. Kuten sanotkin, "Tässä on kuitenkin niin paljon muuttuvia tekijöitä, ettei näiden vertailu ole aina kovin suoraviivaista saati yksiselitteistä, eikä mistään löydy suoraan laskuria tällaiselle" niin olisi mielenkiintoista nähdä miten laskitte tuon päästövertailun? Miten esim. tavaroiden rahti on laskettu?
  Aiheesta käydään jatkuvasti keskustelua mediassa mutta yleiset laskurit on tehty super-yksinkertaisiksi, jolloin salapoliisityön avaamisesta voisi olla iloa kaikille seuraajille.

  Toki jo pelkästään Champagnen alueella käyminen ja "auton strateginen hajoaminen juuri siellä" ovat jo pelkästään sen arvoisia että automatka houkuttelee enemmän kuin lento.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Salapoliisityö rajoittui tässä tapauksessa lentopäästöjen selvittämiseen (johon auttoi Finnairin päästölaskuri: https://www.finnair.com/fi/fi/emissions-calculator) ja automatkan päästöjen laskemiseen valmistajan ilmoittamien päästöjen mukaisesti, sekä näiden vertailuun keskenään.

   Rahtia ei laskettu ollenkaan mukaan, koska tavaraa oli sen verran paljon että osa kulki rahdilla riippumatta siitä kuljemmeko me autolla vai lentäen. Lentämällä rahdin määrä olisi ollut isompi, mutta toisaalta en löytänyt myöskään esimerkkilaskelmaa siitä, miten raskaampi lasti autossa vaikuttaa päästöihin. Puhumattakaan siitä, millä tavalla vaikkapa auton ikä, rengaspaineet tai lämpötila vaikuttavat. Ei ole suoraviivaisia asioita nämä, joten nyt jouduimme tyytymään hehtaariluokan vertailuun.

   Päästöistä riippumatta, nyt on taas muutama juttu enemmän mitä muistella. Lentäen olisi jäänyt nämäkin kokematta :)

   Poista
 2. Tääpäs oli mainio raporttti! Meillä on tarkoitus ajella ensi kesänä Eteläiseen Ranskaan, joten tästä saa hyviä vinkkejä sinne. Otetaan seurantaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa jos auttaa! Suunnitelmat kuulostavat loistavilta, mukavaa reissun odottelua teille :)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!