torstai 10. maaliskuuta 2016

Aavikkoratsastajat Jeepin rynkytyksessä


Kun Dubaissa on talvi, ei paikallisia juuri rannalla tai uima-altailla näy. Ehei, tuolloin on ihan liian kylmä sellaiseen. Jos lämpötila on vain +25 ja +30 välillä, Dubaissa on kylmä. Kesäkaudella lämpötila nousee parhaimmillaan lähemmäs +50 astetta ja tuolloin paikalliset viettävät aikaa joko omissa altaissaan, tai asunalueidensa virkistysalueen altaissa päivänsä. Tuolloin ei ulkoaktiviteeteista tule mitään.

Ja onneksi minun ja Bellan viikon yksinhuoltaja-arjen helpottamiseksi tehty pyrähdys Dubaissa osuu talveen, sillä me päätämme pakata ystäväperheen Jeepin ja tila-auto Porsche Cayennen täyteen aikuisia ja lapsia ja suunnata aamupäiväksi aavikolle ajelemaan. Matkamme suuntaa kohti Fossil Rockia, tai viralliselta nimeltään Jebel Maleihahia, jonka juuret ovat jotakuinkin 500 miljoonan vuoden takaa. Siellä se nököttää sen 1,5 tunnin ajomatkan päässä Dubaista, Sharjahissa.

Fossiilit täältä on jo aikaa sitten metsästetty ja hakattu irti, mutta kalliorykelmät ovat edelleenkin paikallaan.


Jeeppikyyti aavikolla rynkyttääAjomatkan jälkeen yritämme parkkeerata Cayennen edes hieman palmun suojaan, Aku tarkistaa Jeepin rengaspaineet ja ahtaudumme kaikki sisälle Jeeppiin jotta seikkailu voi alkaa. Rengaspaineet pitää asettaa autoon juuri sopivaksi, jotta renkaat eivät uppoa hiekkaan ja auto pääsee etenemään aavikolla.
Kyyti on aikamoista rynkytystä aluksi. Menee hetki tajuta, että tämä on on ihan normaalia - Jeeppi on auto, jolla on tarkoitus ajaa erilaisissa maastoissa - muun muassa aavikolla. Vaikka välillä tuntuu, että auto kallistuu 90 astetta (todennäköisesti vain muutaman asteen), se jatkaa kulkuaan eikä kellahda kyljelleen kuumaan hiekkaan.

Välillä lähdetään vapaaseen luisuun, joka tuntuu samalta kun jäällä ajaisi - auto vain luisuu eteenpäin.


Meno tuntuu aluksi vähän hurjalta,
mutta kun vähän rentoutuu,
se onkin varsin hauskaa.
Pienet adrenaliinipiikit!Ajetaan dyynien päälle, tullaan alas jyrkästi, välillä tuntuu siltä että alaspäinkin mennään 90 asteen kulmassa. Takapenkille ei aina näe onko dyynin alla suora pudotus vai sittenkin jotain, jonka avulla päästään alas hengissä.


Huomaan että Bella on aluksi jännittynyt, kuten minäkin, mutta puolivälissä ajelua alkaa jo "jihuu" -huudot irtoamaan ja hymy nousee kasvoille.


Pysähdymme Fossil Rockin kupeeseen tauolle.


Jättimäisellä hiekkalaatikolla leikkimässä


Edessäni aukenee jättimäinen hiekkalaatikko, aavikko. Hiekka on sametinpehmeää kun lasken paljaan jalkani siihen, ja annan sen valua sormieni läpi. Se on vielä aikaisin aamusta hieman viileää, mutta ei mene kuin tunti ja se jo hieman polttelee jalkapohjien alla.

Lähdemme laskemaan peppumäkeä alas, ennen kuin se kuumenee liikaa.


Takaisin ylöspäin kiipeäminen käy varsinaisesta pakara-reisitreenistä kun hiekka vie jatkuvasti takaisin alaspäin. Pitää vähän hengähtää. Ja sanonko missä kaikkialla sitä hiekkaa oikein on?

Samalla mietin vanhaa tuttuani, joka pitkillä työkomennuksillaan näillä suunnilla kävi tekemässä aavikkojuoksuja. Hullujen hommaa sanon minä.


Mutustelen kiven päällä omenaa ja heitän karan kiven viereen. Se kuulemma on varmasti yön aikana jo syöty. Aavikko antaa vain vähän niille, jotka sinne ovat päätyneet asumaan. Niille, jotka saattavat pitää kotiaan siinä kivessä jonka päällä istun, ja jotka saattavat hieman tykätä kyyttyrää jos koloihin tunkee sormiaan. Silleen ihmisille hengenvaarallisesti.

Aurinko alkaa porottamaan yhä kuumempana mitä pidempään jäädään istumaan ja hiki tuntuu valuvan vaikkei tekisi mitään.
Hiekkaa on silmänkantamattomiin,
ja mietin etten haluaisi koskaan
jäädä tuollaiseen paikkaan pulaan.
Aavikko on armoton.Palaamme pienen lisäajon jälkeen takaisin Porschelle, Aku ajaa Jeepin kotiin ja me muut hyppäämme mukavamman kulkupelin kyytiin.

Seisomme hetken palmun alla varjossa, ja hieman kauempana ohi kulkee lauma kameleita. Pienin taitaa olla vasta jonkun kuukauden vanha poikanen. Keskipäivän aikaan kamelit eivät ole kuumuudesta moksiskaan. Toiset on luotu kestämään olosuhteita toisia paremmin.


Maailman suurin hiekkalaatikko jää taaksemme kun suuntamme kohti Dubaita. Minusta tuntuu silti, että kohtaamme sinun kanssasi vielä uudelleen, aavikko.

23 kommenttia:

 1. Oltiin joskus aikoinaan ranskassa ja käytiin hiekkadyyneillä. Paikka taisi olla Dune de Pilat. Siellä myytiin liukureita että voi laskea dyynejä alas. Dyynien takaa löytyy myös meri. Pitääpä kai muistaa ottaa seuraavalla kerralla dyyneille liukuri mukaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dubaista ei liukureita löytynyt myynnistä ja unohdin tyystiin hakea Etolasta ennen matkaa. :D Ens kerralla sellaisten kanssa sitten! Ranskakin kuulostaa hyvältä dyynien suhteen!

   Poista
 2. Meillä oli Havaijilla Jeeppi vuokrattuna, ja kun ajettiin sillä 4WD-"tietä" pitkin eräälle hiekkarannalle, fiilis oli varmaan vähän samanlainen. Hirvitti, kun ei etupenkiltäkään välillä näkynyt kuin taivasta. Eihän se kovin mukava kulkupeli ole, mutta sen verran hyvä juuri maastossa, että olen monta kertaa miettinyt tuon talvi-yhteensopimattoman avoautoni vaihtamista Wrangleriin. :)

  VastaaPoista
 3. Meillä oli Havaijilla Jeeppi vuokrattuna, ja kun ajettiin sillä 4WD-"tietä" pitkin eräälle hiekkarannalle, fiilis oli varmaan vähän samanlainen. Hirvitti, kun ei etupenkiltäkään välillä näkynyt kuin taivasta. Eihän se kovin mukava kulkupeli ole, mutta sen verran hyvä juuri maastossa, että olen monta kertaa miettinyt tuon talvi-yhteensopimattoman avoautoni vaihtamista Wrangleriin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy silti sanoa että tää 4WD Jeeppi on Dubaissa, ja varmaan myös Havaijilla, on huomattavasti kivempi vaihtoehto kun pikkuauto Himalajan vuoristoteillä, missä ei sielläkään aina nähnyt mitä pudotuksen alla on, vai onko se edes pudotus. :)

   Kuulostaa aika kamalalta ongelmalta tämä: että pitäiskö avo-auton vai vaihtaisko Wrangleriin. ;) Mutta alkoi kieltämättä hotsittaa itseäkin tuolla Dubaissa kavereiden luona sekä Porschen 911 sekä Jeeppi!

   Poista
 4. Hirveesti hiekkaa! Ja voin vaan kuvitella miten hirveesti sitä on ollut kaikkialla, ihan kaikkialla :D Onneks ilmeet ei näytä kumminkaan siltä et ois hiekkaaa, noh, tiiät kyllä missä ;) Me käytiin Uudessa-Seelannissa pohjoissaarella sellasilla hiekkadyyneillä, joilla oli aika sama meininki kuin näissä kuvissa. Siellä pystyi myös vuokraamaan liukureita joilla pääs laskeen dyynejä alas, me tosin mentiin vaan persmäkeä. Samoin kuin Vietnamin Mui Nessa, missä on kerran tullut kans hairahdettua moiseen leikittelyyn. Mutta kummassakaan dyynit ei jatkuneen näin silmänkantamattomiian eikä hehkuneet noin punertavina. Makee kokemus varmasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uuden-Seelannin Dunedinissä oli aika ihanat ne dyynit myös, mutta toki kyllä pienemmät kuin tämä aavikko. Jotenkin mä ymmärsin jonkun puheista ettei niillä liuikureillakaan kamalan kovaa alaspäin pääse, mutta olishan se ehkä kokeilun arvoista. :)

   Mui Ne jäi meiltä muuten Vietnamissa kokonaan väliin, mitäs tykkäsitte siitä? Joku sanoi ettei se ollut kovinkaan kummoinen paikka muuten, joten päätettiin skipata.

   PS: kannattaa laittaa vaikka pitkät housut jalkaan kun laskee, ei lepattavalahkeisia sortseja. ;)

   Poista
 5. Ompas komiata aavikkomaisemaa! Me ei sitten Dubaissa lähdetty minnekään aavikolle tms, joka nyt ehkä jälkikäteen vähän harmittaa kun näitäkin kuvia katsoo. Isällä oli aikanaan parikin Jeeppiä, ja muistan että nillä ajaessa mua vaan hymyilytti ja välillä nauratti. Varmaan hauska kokemus tuo ajelu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse haluaisin mennä aavikolle viettämään yön, tai miksei vähän pidemmän safarinkin, mutta oli kiva saada tähän ensikosketus jo näinkin. Ehkä sitten ensi kerralla, yhdeltä työkaveriltakin tuli loistavia vinkkejä siihen mitä kaikkea onkaan tarjolla, jota ei ihan helposti itse löydä, ne pitää tietää.

   Jeeppi olis kyll huisin hauska juttu! En ole ihan varma mitä Suomesta sille tosin löytyisi. :)

   Poista
 6. Ihan mahtava tuo leikkiautokuva! :D Jeepin kyydissä on kyllä tullut oltua, viimeisimpänä Falklandinsaarilla, melkoisessa maastossa, mutta tuo aavikko on vielä kokematta. Olisi kiva kokeilla tuotakin joskus. Näyttää tuo dyyneillä kiipeilykin kivalta riippumatta rankkuudesta ja siitä, että hiekkaa tunkeutuu vähän joka koloon. :D Liikuskeliko ne kamelit siellä ihan vapaana?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ystävätär otti tuon Lego-kuvan, ja huomasin sen vasta jälkikäteen, se oli hirmuisen hauska! :D

   Kameleita ei taida enää villinä olla, mutta vapaana laumassa ne kyllä kulkivat tuolla. Takana tuli kamelipaimen, vai miksikä sitä nyt sitten pitäisikään kutsua. Harmillisesti kulkivat sen verta nopeasti etten ehtinyt kaivaa kameraa esiin ja juosta lähemmäs. Enkä ole varma olisinko tuossa kuumuudessa jaksanutkaan. :D

   Lämmin suositus kuitenkin aavikolle ja dyyneille!

   Poista
 7. Olen ihan aavikon lumoissa. Joskus vähän hävettää sanoa sitä ääneen, leviäähän autiomaa kaiken aikaa ja syö ihmiselle ja eläimille kelpaavaa aluetta, mutta jos ajattelen vain itseäni, on aavikko ihana. Yö telttahotellissa, täydellinen pimeys, vain tähdet (ja okei, yöhön jatkuvat uuden vuoden juhlat, joilta haluaisi sulkea korvansa). Ilman noita sulkuja todellakin haluaisin kokea sen uudelleen. Tuuli aavikolla heittää hienoa hiekkaa kasvoille niin, että kun ottaa aurinkolasit pois, on kuin valkonaamio. Kun näki hiekkaan juuttuneita autoja, oli ihan kiva, ettei ollut ratissa itse, vaikka oikeastaan se vähän kyllä olisi houkutellut...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enpä muuten ollut miettinyt asiaa edes siltä kannalta että aavikkoa tosissaan leviää jatkuvasti ja syö siten elinkelpoista tilaa. :/ Mutta kyllä, aavikko puhutteli kyllä minuakin!

   Kuskimme Aku kertoi muutamastiakin uhkarohkeasta tyypistä, jotka olivat ihan tavallisilla SUVeilla lähteneet uhmaamaan hiekkaa ja aavikkoa, ja jääneet sinne kiinni. Aikamoista riskipeliä, varsinkin kun noita jeeppiajeluita saa kohtuullisella hinnalla ostaakin. Ja kyllä, olisi muuten ollut hauskaa kokeilla ajamistakin, meille tuli hiukan kiire ja jäi sitten välistä. Ensi kertaan. :)

   Poista
 8. Kiva matkakokemus :)
  minäkin olen nähnyt dyynit ja niitä pystyi laskemaan alas.
  Dyynit ovat yksi ikimuistoinen matkakokemus missä vain niitä onkaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain, dyynit on mahtavia! Uudessa-Seelannissakin vedettin peppumäkeä alas, ja huippuhauskaa! Siellä oli myös vähän parempaa vaatetta päälle niin ei tarvinnut ihan kauttaaltaan olla joka paikka hiekassa sen jälkeen.

   Mukava kokemus, kertakaikkiaan.

   Poista
 9. Liukuri ja Stiiga vain uupuivat 😊 Tuli Gobin autiomaa mieleen tosta kiipeämisestä. Sitä hiekkaa oli jokapuolella. Repusta, takin taskuista ja housuista löytyi hiekkaa vielä viikonkin päästä. Titan kanssa kun olimme Subaissa niin kaikki tämmönen luonnon kauneus jäi meiltä kokematta. Tuli yli äyräiden ihmeteltyä sitä Dubain megalomaanisuutta ja övereimpiä rakennuksia ja vaikka mitä. Kameli skabat piti mennä aavikolle kokemaan, mutta eihän meitä saatu resorteilta pois vaikka kuinka olisi halunnut. Siellä on niin paljon nähtävää ja ehkä pidennetään aikaamme Dubaissa jos jatkolento sinne taas kolahtaa.

  On se mahtavaa kun on tuttuja ulkomailla ja voi niitä käydä välillä moikkaamassa. Pääsee samalla näkemään sen paikallisen "behind the scenes" meiningin.

  Thanks for the good read 🙏🏽

  -Thomas // IKILOMALLA

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, te olettekin siis käyneet Gobissa! Se olisikin jotain se.

   Dubaissa menee kyllä helposti viikko ilman että lähtee aavikkoakin katsomaan. Itse myöhästyin hitusen noista kamelijuoksuista, mutta päädyttiin kuitenkin kamelifarmille, kuten tuosta uudemmasta postauksesta näkeekin. :) Dubai on tavallaan mahtava ja tavallaan niin kamalan surullinen paikka. En ole ihan varma mitä siitä pitäisi ajatella.

   Me pyritään aina olemaan kavereiden tykö jos sellaisia ulkomailla on - ei siksi että rahaa säästyisi, vaikka juuri rtw:llä sekin oli kyllä tosi kiva juttu tiukalla budjetilla - mutta juuri sen takia että pääsee jotenkin vähän autenttisemmin kokemaan näitä juttuja ja tietysti näkemään heitä. Tykkään. :)

   Poista
 10. Hienoa, että pääsitte kavereiden matkassa aavikolle. Voin nimittäin paljastaa, ettei noilla "beduiini"retkillä saa Dubaissa kovinkaan autenttista eikä hääppöistä kokemusta aavikosta. Tai mikäs siinä jos tykkää jonotella ruokaansa "ihan oikeilla beduiiniteltoilla" sadan muun turistin perässä ja mielikuvitus riittää kuvittelemaan sen autenttisen meiningni huolimatta siitä piikkilanka-aidasta joka telttakylää kiertää ja valokyltistä sen ulkopuolella. Yksi kamelikin oli, jolla sai ratsastaa, about kolmemetrisen narun päässä, ja ratsastaa sai siis sitten ympyrää... Me olimme viisauksissamme vielä buukanneet yöpymisen tuolla, koska yö beduiiniteltassa kuulostaa toki hirmu mielenkiintoiselta. No koko muu satapäinen turistilauma häipyi takaisin hotelleihinsa, samoin paikka tyhjeni henkilökunnasta ja jäimme kaksin sinne valtavaan turistikylään. Siinä vasta yö... :D Nappasimme sentään lumilaudat kainaloon ja karkasimme piikkilanka-aidan toiselle puolen laskemaan dyynejä, mutta kun ei luistanut sitten pätkääkään! Ainoa hauska kokemus tuolla koko retkellä oli nimenomaan tuo jeeppiajelu dyyneillä, siitä on vinhat muistot!

  Parempia aavikkokokemuksia olemme keränneet mm. Jordaniasta (jossa beduiinimeiningissäkin oli vielä jotain hohtoa) ja Namibiasta. Pitkin dyynejä on näiden lisäksi tullut juostua mm. Mongoliassa ja Himalajalla Ladakhissa. Jos (ja ilmeisesti kun) aavikko iski, voisitte kyllä ryhtyä suunnittelemaan reissua Namibiaan, se voisi muutenkin olla teille seuraava seikkailu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jopas, olipa hyvä etten sitten sellaista mennyt ostamaan! Vähän jotenkin epäilinkin kyllä niitä juuri tuollaiseksi. Ja että kolmemetrisen narun päässä oleva kameli? No nyt kuulostaa "tosi kivalta". Eihän tuossa kohtelussa ole mitään järkeä, eläinparka.

   Mutta hei, aika hauskaa että jäitte sinne sitten keskenännne! :D Tuliko joku kuitenkin hakemaan?

   Ja joo, kyllä meillä on toi Afrikka ja safarit listalla, mutta huomenna mennään nyt ensin viikoksi laskettelemaan. :)

   Poista
 11. Bellalle ei taida tämän jälkeen kovin pieni hiekkalaatikko enää kelvatakaan :D Tuollainen retki on varmasti kivaa vaihtelua Dubain kaupunkilomalle. Tulee mieleen omat vähäiset hiekka-aavikko kokemukset Brasiliasta. Siellä oltiin pienten beach buggyjen kyydissä ja sai pitää henkensä edestä kiinni, kun eihän niissä ole turvavöitä sen paremmin kuin seiniäkään. Dyynejä sai laskea sellaisilla kapeilla laudoilla, harrastuksen nimi siellä päin on skibunda. Luulin joskus aavikoita tylsän näköisiksi, mutta kun sellaisen on kerran nähnyt, niin tietää että ne on oikeasti lumoavan kauniita paikkoja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että, beach buggyjä oliskin joskus hauska kokeille, siis ehkä, tuon kuvauksesi jälkeen. :D

   Minua jäi oikein harmittamaan ettei tullut oltua tuolla yötä, mutta ehkä hyvä niin, koska ilmeisesti ne ovat aikamoisia turistijuttuja. Sen sijan sain eräältä työkollegalta aivan erinomaisia vinkkejä kivemmista paikoista ensi kertaa varten. Sitten uudella onnella, kaikkea ei kai kerralla voi sittenkään saada. :)

   Poista
 12. Aavikossa on jotain maagista. etenkin illalla auringon laskiessa ja miljoonien tähtien kaartuessa sen päälle... <3

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!