torstai 27. toukokuuta 2021

Hellämielen Tila – rescue-eläimiä, hyvää mieltä ja mainiota maatilamatkailua Loimaalla!

 

"Mistä löytyisi eettinen ja vastuullinen eläinkohde?", on kysymys minkä olen kuullut usein. Eläinkohteita kaivataan yhä, mutta monet ovat heränneet niiden epäeettisyyteen - ei ole kivaa katsoa eläimiä, jotka eivät voi toteuttaa lajityypillistä käytöstä, joita pidetään pienissä häkeissä tai aitauksissa, tai joita saa kosketella, vaikkeivat ne sitä haluisikaan.

Kaupallinen yhteistyö: Hellämielen Tila

Erityisesti lapset rakastavat päästä eläinten lähelle, mutta vetoavathan ne aikuisiinkin. Onneksi eräs ilta sattui FB-fiidissäni vastaan Hellämielen Tila, joka oli vasta aloittamassa yritystoimintaansa.
Loimaan kauniilla maaseudulla sijaitsevalta Hellämielen Tilalta löytyy kodinvaihtaja- ja rescue-eläimiä, jotka saavat toteuttaa elämää kuten eläimen kuuluukin, eikä niistä yksikään joudu teuraaksi. Päinvastoin, jotkut niistä on pelastettu teurastuomion alta, kuten vaikkapa emolammas
Dalmis, pässi Köpi tai kehitysvammainen lammas Lempi, jonka leuka on hieman vino ja toinen korva puuttuu. Saariselältä tulleet huskyt Brita ja Minttu olivat farmin poistolistalla paitsi ikänsä, myös asiakaskadon vuoksi. 

Nyt ne kirmaavat hölmö ilme naamalla pitkin aidattua pihaa, samoin kuin lampaat omassa aitauksessaan.

Erilaisia eläimiä täältä löytyy vino pino; kissoja, koiria, vuohia, kanoja, lampaita ja belgialaiset jättikanit Ruusu ja Kuutti, joiden piti päätyä paistiksi.

Hellämielen Tilalle ovat tervetulleita myös kaikki ihmiset - ihan tavan tallaajina tai sitten erityistarpeilla varusteltuna. Kokemus räätälöidään aina vieraan tarpeiden mukaan ja osaamista eri saroilla löytyy täällä aimo annos. 

Tilan emännällä Annella on laaja kokemus niin sosiaali- ja terveyspuolelta kuin matkailualaltakin. Ensimmäisestä hänellä on lähes 20 vuoden kokemus ja Hellämielen Tila yhdistää nyt kaiken yhdeksi loistavaksi kokonaisuudeksi.
Voi siis huoletta sanoa että antoipa Annelle minkä tahansa haasteen; kuntoutumisen, erityistarpeen tai esimerkiksi parisuhteen hoidettavaksi, on varmasti osaavissa käsissä. Tilalle toivotetaan tervetulleeksi ihan tavalliset, eläinkokemuksia kaipaavat tyypit, tai ihmiset jotka tarvitsevat vaikkapa pian kaiken muun lisäksi eläinavusteiseksi neuropsykiatriseksi valmentajaksi valmistuvan Annen palveluita. 

Laajat kuntoutuspalvelut ovatkin Hellämielen Tilan erityisosaamista ja valtti.


Majoitu, syö ja puuhaa eläinten kanssa!

Hellämielen Tilalle voi tulla ihan vaan päiväretkelle tutustumaan eläimiin, halutessaan yhdistää se (herkulliseen!) ruokailuun tai tulla majoittumaan paremman ajan kanssa. 

Tilalle on vastikään rakennettu pieni huone entiseen navettarakennukseen joka on kauttaaltaan remontoitu, ja jonne saimme mahtumaan perheen aikuiset levitettävälle sohvasängylle, esiteinin ruokapöydän alle rakennettuun prinsessapetiin, ja nuorimmaisen lattialle omaan matkatelttasänkyyn. 

Anne on suunnittelemassa myös mm. telttayöpymistä lammashakaan - joka olisi kiinnostanut itseäni ainakin! Huoneessa on iso ruokapöytä ja pieni keittiö, jossa voi kokkaillakin. Huussihommat hoidetaan viereisen rakennuksen esteettömässä biokäymälässä ja suihkuttelut pihasaunan suihkuhuoneessa. Ovelta ja terassilta avautuu vehreät näkymät lähipellolle, ja kukot kiekuvat silloin kun kiekututtaa. 

Olo on siis todella autenttisesti maatilameininkiä, ja se jos joku on kaupunkilaisille ihanaa!

Koska huoneita maatilalla on vain yksi, suosittelen olemaan nopea varauksissa, jos tänne mielii yöksi! Suosituimmat ajankohdat menevät tietysti aina nopeiten. Myöhemmin huoneen yhteyteen on tarkoitus rakentaa esteetön sauna ja tasaisella nurmipihalla voi jo liikkua esteettömästi, samoin kuin pihapiirissä olevalle laavulle nuotiolettuja ja nokipannukahveja varten!
Majoituksen voi ottaa riisuttuna ja edullisemmin ilman esimerkiksi lakanoita ja ruokailuja, ja kokkailla keittiössä itse, tai sitten hieman hinnakkaammin valmiina pakettina sisältäen kaiken.

Anne kokkaa ruoat kasvispohjaisena omassa keittiössä, ja täytyy sanoa, että näin aloittelevana vegaanina ne olivat kuin suoraan taivaasta! Lasagnea, keittoa paahdetuilla siemenillä, muurikkalettuja mansikoilla ja kermavaahdolla, kermaista palak paneeria ja lähestulkoon aina lämpimät, itseleivotut leivät - siinä sopii aamukahveja terassilla juoda lämpimäisten kera.

Ja kaikki myös gluteenittomana!Annelle on kuitenkin tärkeää, että vaihtoehto löytyy jokaiselle kukkarolle, joten palvelutasoa voi oman budjetin kantokyvyn mukaan säätää. 


Me olemme ensihetkestä täysin hurmaantuneita Hellämielen Tilasta. 


Esiteini rakastaa kissoja, ja on räjähtää onnesta, kun pihan kissat Aksu ja Armi kuopsuttavat huoneen ovea ja mankuvat sisään - ja laittavat maate viereen nukkumaan. Siinä ne köllöttelevät molempina öinä ja välillä päivälläkin kehräämässä vuoroin kenenkin kyljessä kun päästämme ne huoneeseen.
Neljä koiraa - muhkea ja iso Pietu, pikkuinen Danny ja huskyt Brita ja Minttu huseeraavat aidatulla pihalla, jossa kuopus tykkää leikkiä hiekkalaatikolla ja keinulla. Erityisesti Pietu on koostaan huolimatta lapsiystävällinen, ja hyvä niin. Bianca rakastaa halitella Pietua ja paijata sitä. Pietu on saadusta huomiostaan täysin lunki.Palveluihin kuuluu luonnollisesti myös eläinten kanssa peuhaaminen. 

Eläimet ovat jatkuvasti läsnä tilalla, mutta pääsemme mm. erikseen valmistamaan kanoille ja kukoille iltapalaa lähikaupan hävikkiruoasta. Kanat ovat kaikkiruokaisia, joten lautaselle päätyy niin hedelmiä kuin vihanneksiakin. Saamme kuulla kaikkien tarinoita ja syitä päätyä Hellämieleen. Anne sanoo välillä pohtivansa, onko joillekin kanoille tarpeeksi tilaa. 

Eräässä ulkohäkissä majailee viisi kanalintua. Lattiakanalassa niitä saisi samassa tilassa olla 90. Huh!

Tehotuotannosta tulevat kanat ovatkin usein huonossa kunnossa, eivätkä ne oikein osaa käyttäytyä kuin kanat yleensä. Menee kuukausia saada ne taas kuntoon – mutta kuntoon ne täällä hoidetaan.


Martta ja Risto latkivat maitoa 1,2 litraa päivässä ja Emma-vuohi syö kaiken 

Lammaskatraan uusimmat tulokkaat, karitsat Martta ja Risto, päätyivät talvella Hellämieleen niiden emon ollessa huonossa kunnossa. Kun me menemme iltaruokinnalle lammashakaan, Martta ja Risto ovat ensimmäisenä meitä vastassa, eikä tuttipullosta syöttämisestä meinaa tulla mitään.

Tämä kokemus on minulle kaikista paras tilalla; lampaat tulevat aivan liki, eivätkä hievahda ennen haleja ja rapsutuksia, kenties muutamaa pusuakin. Ne tulevat kainaloon myös lapsille, jotka hihkuvat innosta!

Voisin mieluusti nukkua näiden tyyppien kanssa, tai käydä lammasjoogassakin, joka nyt kesällä onkin alkamassa.

Vuohiaitauksessa säysein vuohi Emma tulee meille harjattavaksi ja talutettavaksi. Minun kanssani se kyhnyttää ja halailee oikein kovasti. Bianca saa taluttaessa maanitella kovasti saadakseen Emman liikkumaan, koska aitauksen ulkopuolella olisi niin paljon syötävää!

Vuohille kelpaa kuulemma mikä vaan, pahvilaatikoista alkaen, jos sellaisen äärelle päätyvät.
Aitaukseen päästyä saamme syöttää kaikille vuohille leipää. Ne eivät ole vuohihousuissaan pysyä, kun herkut rapistelevat taskussa ja hyppivät kiveltä toiselle.

Ihania.


Lisäksi laitamme belgialaiset jättikanit Ruusun ja Kuutin yöpuulle porkkanoiden kera. Yleensä tätä rotua käytetään lihankasvatukseen, niin myös näitä kahta. Niillä kävi onni, kun syövät nyt porkkanoita meidän kädestä sen sijaan, että täyttäisivät jonkun vatsaa.
Hellää mieltä myös parisuhteelle


Onneksi Annen ja Raunon lapset ja meidän mukulat viihtyvät yhdessä pihalla säätäen milloin vesileikkejä, milloin mitä tahansa päätöntä. Anne on nimittäin myös seksuaalineuvoja ja on suunnitellut tilalle parisuhdetta vahvistavan Lempeä Luontoon -retken pariskunnille.

Anne vie meidät pellolle, metsään, joen varrelle ja teettää pieniä tehtäviä, joissa puhumme toistemme ja suhteemme vahvuuksista, kiitollisuudesta ja rakkaudesta. Ja vaikka juuri me puhumme paljon tässä meidän suhteessa, on aina hyvä vahvistaa yhteisiä kokemuksia. Retki on ihana parisuhteen vahvistamiseen ja sen syventämiseen - ja mukaanotettavaksi jäi paljon hyvää. 
Tämä on oiva kokemus niin lapsettomille kuin perheellisillekin, jos käyntiinsä haluaa lisätä pientä, mukavaa ekstraa ja kenties hengähdystaukoa jälkikasvustaan... 


Hellämielen Tilalla parasta on....

Olen oikeastaan lähtenyt Hellämielen Tilalle erityisesti mielessä se, että lapset pääsevät paitsi aitoon maatilamiljööseen, myös eläinten kanssa kosketuksiin. Yhä harvempi lapsi pääsee enää samalla tavalla tutustumaan siihen, mistä vaikkapa ruoka tulee, tai mitä kaikkea kaupunkien ulkopuolella on. Helposti sitä etääntyy luonnosta.
Mitä enemmän ymmärsin Annen tavasta toimia eläinten kanssa, sitä lämpimämpi ja valoisampi tunne kasvoi jossain sisälläni - on ihmisiä, jotka aidosti välittävät ja arvostavat eläimiä muutenkin kuin resursseina tai hyötynäkökulmasta. Lisäksi ajatus tehdä kokemuksesta mahdollinen paitsi budjettimielessä, myös erilaiset erityistarpeet huomioon ottaen huokuu aitoa välittämistä.

Vaikka eläimet ovatkin käynnin pääsyy ja yksi kohokohta, piilee Hellämielen Tilan koko hienous sen arvoissa ja tunnelmassa - missä jokainen kohdataan yksilönä, arvostaen ja kunnioittaen.
Ja koska teitä kaikkia kuitenkin kiinnostaa hinnoittelu; Anne on luvannut päivittää esimerkkejä Hellämielen Tilan sivuille, vaikka kaikki räätälöidäänkin tarpeiden mukaan.

Me yövyimme kaksi yötä huoneessa, söimme kolme lämmintä ruokaa, aamiaisen ja nuotioletut ja pannukahvit, ja huoneessa oli lisäksi kahvi- ja puurotarpeet, vietimme aikaa eläinten kanssa, saunoimme, meloimme ja kävimme Lempeä Luontoon -retkellä. 

Sille kokonaisuudelle hinta meidän nelihenkiseltä perheeltämme olisi ollut suurin piirtein 500-550€.Vertailun vuoksi, saman hinnan saa helposti kulumaan kahteen hotelliyöhön ja ruokailuihin samalle poppoolle - ilman sen kummempia elämyksiä (eläimet, Lempeä Luonto -retki, melonta, laavulla letut ja kahvit). 

Jätän vielä kertomatta sen, miten maalaishenki valtasi lapseni niin nopeasti, että nuorin hyppi lähtöhetkellä täysin ilkosillaan pihan trampassa. Jääkööt tämä kuitenkin meidän keskinäiseksi salaisuudeksi.Jos vierailu, yöpyminen tai muut palvelut Hellämielen Tilalla kiinnostaa, kannattaa laittaa viestiä joko sivujen kauttaFacebookista tai heidän instagramistaan

Lisäksi voit myös kurkata instagramista omat storyni vierailusta videoineen kaikkineen! Ja jos ei vielä käynyt ilmi - suosittelemme ihan täydestä sydämestä vierailua täällä!

Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät
meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?
 

Vastuullisuusasioihin voi tutustua Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluissa Gian ja
Tarinoita Maailmalta -blogin Annikan tuottamassa VastuullisuusPodcastista - klikkaa
itsesi Spotifyihin tai Acastiin kuuntelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!