sunnuntai 12. lokakuuta 2014

Lapsen kanssa matkustaminen // Traveling with kids

Olemme matkustaneet jollain mittarilla paljon. Ennen lapsen syntymää ehdimme koluta Etelä-Amerikkaa, USA:ta, Aasiaa ja Eurooppaa yhdessä. Tyttären syntymän jälkeen olemme valloittaneet yhdessä lisää Aasiaa ja Eurooppaa.

Koska matkustaminen on meille tärkeä harrastus tai ehkä pikemminkin elämäntapa, päätimme jo raskausaikana että lähtökohtaisesti emme tätä(kään) harrastusta jätä lapsen syntymän myötä, vaikka lapsen kanssa matkustaminen erilaista olisikin.

Ensimmäisen matkan tytär teki Thaimaahan ja Indonesiaan viisikuisena. Kyseessä ei ollut mikään pakettimatka vaan laitoimme rinkan selkään, vauvan kantoliinaan ja lähdimme Bangkokin kautta ensin Thaimaan Koh Taolle ja siitä Indonesiaan Lombokille ja Balille. Matkaa kesti tasan 4 viikkoa. Aika moni kauhisteli siinä vaiheessa miten vauvan kanssa voi lähteä minnekään niin kauas. Jossain keskusteluryhmässä kehotettiin jopa miettimään kannattaako lähteä ollenkaan vai voisiko vaan kotona nyt nauttia tästä ajasta lapsen kanssa.

Puolentoista vuoden ikäisenä skidi pääsi mukaan kuuden viikon matkalle, joka suuntautui pääasiassa eri puolille Filippiinejä (Boracay, Palawanilla Port Barton ja El Nido, Manila),  ja lopuksi vielä viikko Hong Kongissa ja Macaussa. Lisäksi ollaan koko perhe käyty Euroopassa muun muassa Kroatiassa ja Italiassa, Malediiveilla piipahdettiin eräskin talvi ja esimerkiksi Barceloonaan perheen pienin lähti äidin ja ystävien kanssa kaksin.

Tähän mennessä lapsen passissa on leimoja jotakuinkin 13:sta eri maasta. Ja lisää ollaan keräämässä piakkoin. :)

Matkoilla on kaikki mennyt paremmin kuin hyvin.


Thaimaa/Indonesia - ikää 5 kk
:


Millaista lapsen kanssa matkustaminen sitten on? Hirveää? Kamalaa? Antoisaa? Autuasta?

Fakta on, että jos et ole matkustellut paljoa ennen lapsen saamista, et ehkä aloita kaikkein vaativimmista reppureissaajien kohteista. Silloin pakettimatka voi olla ihan hyvä vaihtoehto.

Lapselle itselleen on kuitenkin tärkeintä, että perusasiat ovat kunnossa, se on sitten sama missä päin maailmaa hoitotarpeiden täyttäminen tapahtuu. Muista tämä: Kaikkialla maailmassa syntyy lapsia, ja suurimmassa osassa maailmaa lapsille löytyy ruokaa ja juotavaa niin että pärjäävät. Lopusta perustarpeista huolehtii vanhemmat. Helpointa on liikkua lapsen kanssa joka on pelkällä rintaruokinnalla eikä vielä liiku paljoa.

Taaperoidenkin kanssa matkanteko onnistuu. Tärkeintä on valmistautuminen sekä tavaroiden, että henkisen puolen osalta. Paljon on kiinni omasta asenteesta ja jaksamisesta. Viikon tai kahden pakettimatka on varmasti helpompi vaihtoehto kun backpackaaminen erilaisissa kohteissa. Esimerkiksi Tjäreborg ja Finnmatkat tarjoavat lapsiystävällisiä majoituskohteita, joissa lapset on erityisesti huomioitu. Näissä lienee turha odottaa hiljaisuutta ja rauhaa, mutta kuten todettua, helppoja kohteita jos ei ole tottunut reppureissaamaan ja vähän seikkailemaan.


Filippiinit, Hong & Macau, ikää 1,5v. :

Matkalle valmistautuminen on  hieman erilaista lapsen kanssa kuin aikuisten kahdenkeskisellä matkalla. Alla pääpiirteittäin tärkeimmät muistettavat:

 • Matka-apteekki, lääkkeet ja rokotukset
  Ihan ensimmäisenä kannattaa tietysti varmistaa että kaikilla on perusrokotukset kunnossa ja selvittää mitä muita mahdollisia rokotteita tai lääkityksiä matkalle tarvitsee. Esimerkiksi Livingston -seuran matkailijan ohjeet -sivulta löytyy tietoa ensihätään. Jos lähtee jonnekin missä lääkäriä tai sairaalaa ei ole lähellä, kannattaa varustautua hyvällä matka-apteekilla. Lääkäreiltä saa reseptilääkkeitä varuiksi mukaan, ja omia neuloja kannattaa myös pienen ensiapupakkauksen lisäksi ottaa jos menee alueille jossa hygieniasta ei voi olla varma. Selvitä mahdolliset hätännumerot/lähetystön numero hätätilanteita varten. Tee niistä lista, jota pidät mukana.
 •  
 • Hotellit ja matkat
  Jos varaat hotellit etukäteen, pyydä saada huone joka on mahdollisimman lähellä rantaa tai allasta. Saat lapsen nukkumaan päiväunia/yöunia huoneeseen ja voit itse nauttia auringosta. Hanki hyvä itkuhälytin tai radiopuhelimet. Selvitä minkälaisia matkustusvälineitä joudut käyttämään. Esimerkiksi kuulosuojaimet lapselle voi olla tarpeelliset ja hyvä olla. Tämä on pariin otteeseen todettu. Myös omat pelastusliivit lapselle voi olla paikallaan. Osta hyvä matkasänky, joka on kevyt kantaa ja kulkee mukana. Moskiittosuoja on ehdoton. Samaa sänkyä voit käyttää aurinkotelttana ulkona kun hankit siihen aurinkosuojan.   


  Osassa kuvia näkyy meillä ensimmäisellä matkalla lainassa ollut Samsoniten Bubble. Omaksi ostettiin seuraaville matkoille Little Lifen Arc, joka menee edelleen nyt neljävuotiaalle, eli voittaa Bubblen käyttöiässä ja on myös monikäyttöisempi. Samsoniten Bubble menee hieman pienempään tilaan. Molempiin sänkyihin saa myös aurinkosuojan, jotta sänkyä voi käyttää myös rannalla & poolilla lapselle suojana.

 • Lapsen kuljettaminen
  Selvitä tarvitsetko hyviä matkarattaita vai pärjäätkö pelkällä kantorepulla/-liinalla. Useimmat kohteet meillä on olleet sellaisia ettei rattailla tekisi siellä mitään. Kantoliinalla on menty. Ainoastaan Euroopan kaupunkilomilla rattaat ovat olleet mukana, ja tuolloinkin on useasti silti käytetty kantoliinaa. Aasiassa on turha odottaa että sieltä löytyy turvaistuimia lapselle autoon, edes aikuisille ei aina ole turvavöitä. Tähän on pakko vaan asennoitua jos näihin kohteisiin aikoo.

 • Ruoka & vaipat
  Rintaruokinnalla olevalle lapselle ei sen kummempia tarvita. Aasiasta löytyy Nan -korviketta jauheena, kannattaa ottaa oma kertakäyttöpussipullo mukaan ja tarpeeksi pusseja. Purkkiruokia ei juurikaan kaupoissa ole, mutta suurin osa ravintoloista vääntää lapsellesi sopivaa ruokaa kun vaan kerrot mitä haluat ja olet valmis selittämään käsin ja varpain jos sanat eivät riitä. =) Muutama tärkeä sana paikallista kieltä lie hyvä opetella. Vaippoja löytyy, paras merkki on Mamy-Poko, ne ovat paikalliset Pampersit. Näitä jos löytyy kannattaa ostaa mieluiten. Jos menet kauas sivistyksestä, muista varata tarpeeksi vaippoja mukaan. Muutama kestovaippa voi myös olla hyvä olla mukana siltä varalta että kertakäyttöiset loppuvat.


 • Hygienia
  Emme ole sen kummemmin tämän asian kanssa painineet vaan menneet kaupunkilaisjärjellä. Vaalea lapsi on kohtalaisen harvinainen näky Aasiassa ja lapsesi tulee saamaan paljon huomiota ja häntä halutaan kosketella ja kanniskella. Harvoin olemme joutuneet Aasiassa syömään eri aikaan, aina joku ravintolahenkilökunnasta on halunnut tulla kantamaan ja leikittämään lasta. Aasialaiset ovat geneerisesti hyvin lapsirakkaita. Jos haluat olla varovainen, voit ottaa mukaan tarpeeksi Savetteja tai vastaavia, tai käyttää käsidesiä kun lasta on hellitelty.

 • Auringolta suojaaminen
  Hanki muutama kunnollinen UV-suojapuku (esim. Reima), kunnolliset aurinkolasit ja hattuja ja osta Suomesta ruiskutettavaa aurinkosuojaa jossa on tarpeelliset kertoimet (ulkomaiset ei välttämättä kaikkialla ole ihan yhtä hyviä). Lapsesi ei todennäköisesti pidä haalareista ja paksuista talvivaatteista yhtään sen enempää kuin sinäkään ja nauttii ulkona olemisesta, hiekkaleikeistä ja auringosta. Hanki myös hyvä hyttyssuoja Suomesta jos menet malaria- tai denguekuume -alueelle. Lasten hyttyssuojat saattavat etenkin Aasiassa olla liian heppoista ja aikuisten taas turhan tiukkaa tavaraa.

 • Matka-aikataulu
  Suhteuta matkanteko lapsen rutiinien mukaan. Jos lapsesi ei nuku muualla kun sängyssä pimeässä huoneessa, älä kuvittele tekeväsi matkaa 24h putkeen eri matkavälineissä. Jos taas olet saanut hyväunisen lapsen, voit suunnitella matkasi sen mukaan. On turha ajatella juoksevansa kaikki matkanähtävyydet yhden päivän aikana, ainakaan taaperon kanssa. Varaa lapselle aikaa tutustua ja liikkua paikkoihin. Älä unohda rutiineja vaikka olettekin matkalla. Lapsi tarvitsee ruokaa ja lepoa sopivassa määrin. Teet asiat itsellesi näin helpommaksi.

  Meillä ei olla koskaan menty tiukoilla aikatauluilla tai rutiineilla kotonakaan, mutta jonkinlainen päivärutiini on olemassa; jossain välissä syödään aamiainen, lounas, nukutaan, syödään lisää, ja mennään iltaunillekin. Tätä on sitten toteutettu missä milloinkin. Alla videoesimerkki päiväunien vetelystä kovaäänisessä bangkassa Filippiineillä island hopping -päivänä. Hyvä esimerkki myös siitä miksi pelastusliivit ja kuulosuojaimet lapselle on hyvä juttu matkalle mukaan.


  Malediivit, ikää 2,5v.:
Näyttävätkö nämä kuvat ihan hirmuiselta kärsimykseltä?
Omien kokemustemme perusteella voimme suositella lämpimästi lapsen kanssa matkaamista. Se antaa ihan uusia ulottuvuuksia matkustamiselle, vaikka tietysti myös karsii osan. Toisaalta, me emme ole yhdelläkään matkalla harrastaneet muutenkaan villejä bileiltoja, jotka on lähinnä se asia joka lapsen kanssa matkustamisessa karsiutuu. Lapsen kanssa matkaaminen vaatii tietysti hieman enemmän valmistautumista ja suunnittelua, mutta tärkein asia, jonka otat mukaasi matkalle on kuitenkin asenne.

Matkustaminen voi olla joko lapsenhoitoa hankalissa olosuhteissa, tai lapsenhoitoa kauniissa maisemissa. Sinä päätät.

Jos et muista mitään muuta näistä vinkeistä, muista edes tämä: kolme tärkeintä asiaa mitä voit ottaa mukaasi lapsen kanssa matkustaessa on asenne, asenne ja asenne.
Kroatia, ikää 3v.:Nautinnollisia hetkiä!

// Sorry, this was too long to translate to English. But if you're traveling with a kid, we can give you tons of good advice. Just feel free to ask :)

11 kommenttia:

 1. Mainio postaus! Meillä poika oli mukana ekan kerran kymmenkuisena , olihan se hauka passikuva omaan passiin kun isänsä piteli kainaloista ylhäällä ;) kerran - pari vuodessa on reissattu, tosin emme tuollaisilla kaukomatkoilla . Kaikki on aina sujunut hyvin, joskin välillä on pitänyt turvautua lääkärin apuun. Niistäkin on selvitty , matkavakuutus on tärkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos anneaulikki! Toivottavasti tästä on tosissaan apuja muillekin lapsen kanssa matkaaville.

   Meillä oli ensimmäisessä passissa tuollainen samanlainen hauska kuva, mutta vieläkin siitä hyvin tunnistaisi. :) Eihän sillä niin väliä missä matkustelee, menee sinne minne mieli tekee, jos mieli tekee. Kaikki ei tykkää samanlaisista paikoistakaan eikä samalla tavalla matkustamisesta.

   Matkavakuutus on muuten ihan ehdoton, ja niiden pienet präntit kannattaa lukea huolella, jotta tietää mitä vakuutus ihan oikeasti sitten sisältää.

   Poista
 2. jeps, täällä myös reissattu skidin kanssa (viimeksi käytiin la Salzburgissa - lasketaanks sitä...? Keski-Eurooppa <3 )

  neuvoihin ei ole mittää lisättävää - sangen kattavat ja toivottavasti auttavat muita!

  meidän eka ns. matka suuntautui eksoottisesti Lappiin autojunalla - hyvin siitä junassa nukkumisestakin selvittiin (huonounisen vaavin kanssa), vaikka paluumatkalla hytti olikin liki 30-asteinen :p - ikää taisi olla... eh... 3kk:tta... ja pakkasta "riittävästi", mutta hieno reissu ukon sukulaisten kanssa! hienoin reissu meillä ollut ehdottomasti Islanti!

  vaikka kehuin jo neuvoja niin sellain vinkki tuli mieleen mitä ite harrastan: otan skidille aina just passeleita/inan pieniä vaatteita ja jätän vaatteet reissuun (Suomen reissuilla ehdoton, koska mm. vk-vaatteet on ostettava Suomesta - täällä sellasia käytä muutko me hullut suomalaiset :D autolla reissatessa en noudata tätä vinkkiä), itelle puolestaan otan huonompia vaatteita ja jätän ne kans samoin kohteeseen (no alkaa olla jo haastavaa kun kohta ei ole mistä vähentää :p ), majoituksena ollaan suosittu huoneistoja, joissa pesukone, mutta ollaankin reissattu vaan Euroopassa. (huoneistossa skidin saa omaan huoneeseen nukkumaan - kiva "huoneistolisä" ;) )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkkilisä tuohon glenni! Me pyrimme myös aikuisten kohdalla tuota tapaa noudattamaan kuten tekin - mukaan vain sellaisia vaatteita joiden osalta ei haittaa vaikka reissussa rähjääntyisi ja voi heittää vaikka pois. Varsinkin silloin kun niitä tavaroita pitää kantaa mukana. Usein ollaan jätetty myös leluja yms. paikallisille lapsille.

   Riippuen vähän missä päin maailmaa menee, mutta etenkin Aasiassa on sen verta halpaa pesettää vaatteet ettei sillä juurikaan ole väliä vaikkei omaa konetta ole. Euroopassa hieman kalliimpaa, ja tietysti ruokakustannuksissakin voi säästää jos omilla kämpillä voi jotain tehdä.

   Poista
 3. Täyttä asiaa turiset!
  Me aloitimme myös reissaamiset Mirkun ollessa alle vuoden. Ja hyvin pärjäsimme, vaikka reissut vain pitenivät vuosi vuodelta. Nykyään hänen passissa taitaa olla jo leimoja enemmän, kun mulla. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta tuo viimeinen epäkohtahan pitää tietysti korjata, ja mahdollisimman nopeastikin sitten! :D

   Poista
 4. Tulin ihan hirveän iloiseksi kun löysin tämän blogikirjoituksen! Näinhän se on, tärkeintä on asenne. Ja järjellä ja varovaisuudella varustetut vanhemmat. Meidän pojan eka reissu 8kk iässä oli NY-Meksiko ja pian vajaa kaksivuotias matkustaa Thaimaahan ja Balille. Kun vaan sukulaiset saisi relaamaan ja ymmärtämään, että kauas matkustaminen ei tarkoita lähes varmaa kuolemaa... Aion lukea bloginne läpikotaisin, mahtavaa meininkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihan mahtavaa Merri että löysit itsesi tänne! Ja ihan mahtavaa että näytätte tekin lapselle maailmaa! Tottakai matkustamisessa on omat vaaransa ja varautumisensa, mutta niin on kotonakin. Usein ihmisiä vain pelottaa sellainen mistä eivät tiedä. Jaa tämä postaus sinne vanhemmille ja sukulaisill niin saavat ehkä vähän luottavaisemman olon siitä että lapsenkin kanssa voi olla ja mennä maailmalla - kunhan on vähän älliä mukana ja varautuminen kunnossa! :)

   Poista
 5. Paljon hyviä pointteja! Ollaan just tällä hetkellä kuukauden mittaisella road tripillä Eurooppaa kiertämässä 10kk poikamme kanssa. Aika lailla erilainen reissu kuin aiemmat tekemämme, mutta asenne tosiaan ratkaisee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikilla reissuilla on aina omat haasteensa kun muksun kanssa menee, mutta yleensä ei ylitsepääsemättömiä, kunhan on oikea asenne matkassa mukana. Aivan mahtavia reissuhetkiä teille sinne täältä Fijiltä! :)

   Poista
 6. Hieno postaus! Muksut on vain osa matkaseuruetta, niin sillä ajattelulla pärjää pitkälle :-)

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!