perjantai 19. helmikuuta 2016

Syö, juo San Francisco - ja liho oikein kunnolla!


Lihoin San Franciscossa jotakuinkin 5 kiloa. Oikeastaan on lievä ihme, että painoa tuli vain sen verran lisää, sillä San Franciscon ravintolascene on niin uskomattoman hyvä että siellä on synti syödä kotona. Ei tämä muuten niin kipeää tekisi - pari kiloa sinne tai tänne - mutta kun kotona odottavista farkuista edes ne läskifarkut, joita käytän kun olo on vähän turvonnut, eivät tuntuneet reissun jälkeen kunnolla mahtuvan jalkaan. Nyt, kun tilanne on taas hieman tasaantunut ja jo puolet 14 farkkuparistani mahtuvat päälle, uskallan taas katsoa näitä kuvia, ja kertoa teille näistä uskomattomista gastronomisista kokemuksista.
San Francisco on paitsi normiruokailijoille, myös kaikkien erikoisruokavaliota noudattavien taivas. Kaupungista löytyy lähes kaikkea maidottomana, gluteenittomana tai vegaanisena. Ja kaupan päälle vieläpä hyvän makuisena! Useamman kuukauden pakon edessä huonomman ruoan parissa kärvistelyn jälkeen annoin todellakin palaa. Mitäs siitä jo vyötärölle kertyy vähän enemmän mitä rakastaa, kun on saanut syntisen hyviä herkkuja mitä maistella.

Meidän San Franciscon majapaikkamme sijaitsi Mission Districtissä, sellaisella Kallio-henkisellä alueella, mutta elämää on vain paljon enemmän hyvässä ja pahassa. San Francisco on myös tunnettu siitä, että siellä on asumistiheyteen suhteutettuna eniten ravintoloita USA:ssa. Sanfranciscolaiset ovat hulluna ruokaan, ja erityisesti sen jonottamiseen, ja tietysti paikan maineen kannalta jonot ovatkin mannaa. Mutta ei niitä jonoja syyttä suotta kerrytetä. Parasta on se, että ruokaa saa lähestulkoon mihin aikaan tahansa vuorokaudesta.


Aloitetaanko loogisesti aamiaisesta?


Tartine Bakery panee suut makiaks


Tämän leipomokahvilan perässä on San Franciscoon tullut jopa Hans Välimäki. Jo heti aamusta luovan luokan ihmiset, ja Silicon Valleyn hyväpalkkainen kansa kertyy jopa korttelin pituiseksi jonoksi Tartinen ulko-ovelle jonottamaan maailmankuuluja croisantteja ja aamiaispullia.
Me lomalaiset ehdimme paikalle hieman myöhemmin kun pahin ruuhka on jo ohi. Miika ja Bella tuomaroivat croisanttinsa, pullansa ja sitruunaleivoksensa kyllä aivan leivonnaisten kärkikastiin. Gluteenittomana löytyy jumalaisen täyteläista suklaamoussea, jota teeni kanssa nautiskelen hitaasti katsellen kun ihmiset hitaasti kiirehtaen aloittavat uuden päivän.

Tiskillä on toinen toistaan herkullisemman näköistä leivonnaista ja pullaa. Täältä löytyy ihan varmasti jokaiselle jotakin nautittavaksi lämminhenkisen bistron tuolilla, tai miksei pienellä katuterassillakin. Tartine Bakeryssä vietetään nautinnollinen aamu.

http://www.tartinebakery.com/

Tartine Bakery löytyy osoitteesta 600 Guerrero Street, San Francisco, CA 94110Duboce Park Cafen aamiaisella on valinnanvaraa


Sanfranciscolaiset ovat hulluna aamiaisiin. Tietysti se näkyy tarjonnassa. Missionin hipsterialueen Dolores Parkiin kerääntyy joka ilta laumoittain ihmisiä katselemaan auringonlaskua, ottamaan viimeisetkin irti. Kauniina päivänä puiston vieressä oleva kahvila on heti aamusta alkaen täynnä. Me otamme viikonloppuaamuna suunnan kohti Duboce Parkia, jonka vieressä on Dolores Parkin sisarkahvila Duboce Park Cafe. Paikka on hieman pienempi ja hiljaisempi, mutta ihastun heti rentoon tunnelmaan suurine ikkunoineen, vanhoine lottokoneineen ja värikkäine sisustuksineen.

Kun pääsen sisään vitriinien ääreen, huomaan ilokseni miten orgaanisten raakamehujen ja todellisten superruokasmoothieiden lisäksi tarjolla on niin paljon gluteenitonta ja vegaanista. Aamiaislautasista valitsen talon klassikkoleivän, jonka saa tietysti myös gluteenittomana ja herkullisena. Se palkitsee. Kaikki hiljenevät ruokansa ääreen. Miika kehuu lohimunakastaan erinomaiseksi. Vastapuristetut luomumehut katoavat nopeasti parempiin suihin.

Lapsillekin löytyy oma menu, josta kulinaristilapsemme vähemmän yllättäen valitsee hodarin. Pirkka, Samuli ja me istumme nauttimassa kaikki maan mainioita aamiaisiamme ulkona sopivan lämpöisessä kelissä. Aina välillä joku tuttu moikkailee isäntäpariamme, joka näyttää kotiutuneen kaupunkiin paremmin kuin hyvin kolmessa vuodessa. Karvatonta Herkules-hauvaa pysähtyy yksi jos toinenkin ihailemaan. Herkules itse näyttää enemmän kiinnostuneelta Bellan tarjoamista herkkupaloista.


http://www.duboceparkcafe.com/

Duboce Park Cafe löytyy osoitteesta 2 Sanchez at Duboce, San Francisco, CA 94114


Pica Picassa lounaalla jatkuvasti


Suosikkilounaspaikkamme selviää kertaheitolla: muutaman kymmenen metrin päässä San Franciscon kodistamme sijaitsee venezuelalaisia cachapoita ja arepoita valmistava Pica Pica. Iloitsen tästä erityisesti, koska nämä ovat luontaisesti gluteenittomia, maissijauhoihin valmistettuja lettuja tai leipäsiä, jotka täytetään mitä herkullisemmilla, omavalintaisilla täytteillä.


Siitä asti kun jätimme yhdeksi meidän maailman lempikaupungiksi muodostuneen San Franciscon taaksemme olen himoinnut tuota ihanan mehevää, makeaa, suolaista, grillatulla kanalla, kasviksilla ja majoneesilla täytettyä cachapaa, ja yrittänyt metsästää eikö Suomessakin olisi löytyisi paikkaa josta näitä saa. Pelkästään tämä olisi tarpeeksi iso syy ostaa liput taas San Franciscoon ja koputella Pirkan ja Samulin ovea. Mikään laihdutusruoka tämä ei taida olla. Mutta saahan noita farkkuja kaupasta uusiakin. ;)http://picapica.com/

Pica Pica löytyy osoitteesta 401 Valencia Street, San Francisco, CA 94103La Taquerian tacot vievät kielen mennessään


Ihan ensimmäisenä iltana pojat päättävät viedä meidät tacoille alueen uudehkoon ravintolaan. Ajattelen hiljaa että onpa hieman laimeeta, niinkun tacoja, mutta päätän nauttia siitä että pitkästä, pitkästä aikaa näemme ystävämme, ex-naapurimme, maidonlainaajamme, arkiapumme, joista toinen irroitti taannoin hiukseni kihartimesta eräskin aamu kun en itse saanut.

Ennakkoasenteeni osoittautuu turhaksi. Eihän nämä tacot täällä ole lainkaan sama juttu kuin Suomessa! Maissilätyt ovat kuin pieniä fajitaksia, pehmeitä, ja täytteissä on mistä valita. Tulisempaa, miedompaa, kasvista, lihaa. Vaikka lätyt itsessään ovat gluteenittomia, täytteet eivät kaikki ole. Mutta niin ihanasti täällä osataan palvella että suosituksia tulee kuin apteekin hyllyltä keliaakikolle. Ja näiden itsetehty guacamole! Apua! Kyllä voisin syödä vaikka heti lautasellisen!

Tacot katoavat alta aikayksikön nälkäisiin suihin. Kyytipojaksi pari kannullista sangriaa. Pilkahtaako siellä pieni Aperol Spritzin, hieman kitkerä makukin joukossa, piristämään perusjuomaa? Niin tai näin, tacoja hyvässä ravintolassa kannattaa San Franciscossa kokeilla, joka on peruja vahvasta väliamerikkalaisesta maahamuuttoliikkeestä.
https://www.facebook.com/LaTaqSF/

La Taqueria löytyy osoitteesta 2889 Mission St, San FranciscoAatxe - USA:n 50 parhaan ravintolatulokkaan joukossa


BonVivants -ravintolakonsepti tekee yksi toisensa jälkeen täysosumia San Franciscon ravintola- ja baariskenessä. Uusin tulokas Aatxe ampaisi kertalaakista USA:n 50 parhaan ravintolatulokkaan listalle vuonna 2015, ja ihan täysin syystä.


Jos joku väittää että parhaita tapaksia saa baskimaasta, hän valehtelee. Parhaat tapakset koskaan löytyvät nimittäin täältä. Espanjasta oppinsa hakenut chef Ryan, hymyilee viekottelevaa hymyään ja kertoo miten halusi tuoda parhaan espanjalaisilta San Franciscoon ja yhdistää se niihin maailman parhaimpiin raaka-aineisiin mitä maailmassa on tarjota täällä. Konsepti on enemmän kuin onnistunut. Vaikken yleensä välitä mustekalasta, tekee lähinnä mieli itkeä kun syö juuri oikein valmistettua lonkeroa, joka usein jää kumimaiseksi. Liemi ja kasvispeti, jolla lonkerot tarjoillaan, on niin täydellinen yhdistelmä ettei vastaavaa ole tullut koskaan vastaan. Pirkka ja Samuli kehuvat leivän kanssa tarjoiltavat talon itse tekemät säilykkeet maasta taivaaseen. Maistan näitä kaikki lusikoilla, ja kyllä, kehunsa ovat ansainneet. Kaikki mahdollinen tehdään täällä itse.

Juomapuolella Aatxe on erikoistunut gineihin. Näistä kertominen onkin ihan oman tarinansa arvoinen toisessa postauksessa. Ravintolaan voi tulla syömään useamman ruokalajin illallisen, tai piipahtaa sisään ottamaan töiden jälkeen tapaksia ja drinkin, helposti ja vaivattomasti.


http://www.aatxesf.com/

Aatxe löytyy osoitteesta 2174 Market Street, San Francisco, CA 94114Creamin jäätelösandwich kruunaa illan


Kun napa ruskaa kaikesta oikeasta ruoasta, on aika ottaa käyttöön jälkkärimaha. Tiedättehän sen, minne mahtuu vähän makeaa vaikka luulee olevansa jo täynnä?


Jälleen kerran San Francisco osoittaa kyntensä keliaakikon paratiisilomakohteena kertomalla että lähestulkoon kaikkea jäätelösandwichkahvilan Creamin listalta saa myös gluteenittomana. Retrohenkisessä kahvilassa vegaanivaihtoehtojakin on! Keksivalikoimaa on normiruokailijalle yllin kyllin ja keliaakikollekin muutama. Valitse keksien väliin minkä makuista jäätelöä laitetaan, laitetaanko vielä vähän vaikka kastiketta, nonparelleja tai kermaa, ja sen jälkeen vaan nauttimaan. Valinta kohdistuu yleensä suklaakeksiin ja karamellijäätelöön. Huhhuh, mikä kaloripommi. Kerrankos sitä. Tai kaksi. Tai seitsemän. Pakkohan se oli kun ystävämme Raisakin sattui olemaan San Franciscossa samaan aikaan meidän kanssamme.

Voi hyvä luoja, kuka keksii tuoda tämän Suomeen, ja vielä meidän kotinurkille niin että niitä saa puoliltaöinkin!

Ice cream sandwichit eivät ole mitään pieniä, joten useimmiten en jaksa edes kokonaan loppuun tätä loistavaa herkkua. Niin, ja siitä huolimatta ne farkut kiristävät kotiin päästessä. ;)http://creamnation.com/

Cream löytyy osoitteesta 3106 16TH STREET, SAN FRANCISCO, CA 94103Herkulliseen San Franciscoon kannattaa lähteä syömään


San Francisco on kaikin puolin herkullinen kaupunki. Tuli täällä myös hutivalintoja, siksi päätin koostaa ne parhaat paikat tähän yhteen. Kun menee San Franciscoon, ei tosissaan kannata tehdä itse ruokaa. Naurahdin kun katselin paljonko meillä meni USA:ssa rahaa ruokaan muihin maihin verrattuna. Ei mikään ihme jos budjettimopo vähän karkasi. En ehkä koskaan ole Suomessakaan laittanut näin paljoa rahaa ruokaan kuukaudessa.

Mutta tiedättekö mitä? Se oli kaikki joka ikisen lantin arvoista. Elämästä kuuluu nauttia. Ruoka ja juoma on nautinto. Vaikka ne farkut ei sitten ihan heti menisikään taas jalkaan. San Francisco jää sydämeen, vyötärölle ja lanteille. ;)

PS. Muista tsekata myös Whole Foods -ruokakauppa, joka ei tähän tekstiin edes mahdu. Sieltäkin saa valmista evästä mukaan. Suosittelen lämmöllä heidän jättikokoisia sandwichejä ja lämminruokatiskiä. Voi pyhä jysäys. Jos tämä koskaan saadaan Suomeen asti, meidän perheen ruokabudjetti tulee pompsahtamaan taivaisiin.

21 kommenttia:

 1. Voi että näyttää herkullisilta! Pitää muistaa laittaa korvan taakse. Itsekkin suunnitellut tekeväni ruoka postauksen omasta matkastani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja kyllä kannattaa, täältähän ei paikat lopu kesken.

   Parasta on jotenkin se koko tunnelma mikä näissä paikoissa on, yhdistettynä niin uskomattomiin makuihin etten oikein muista kokeneeni vastaavanlaista ruokakokemusta missään. ♥

   Poista
 2. Byääääää, niin ihanasti kerroit SF:stä, että mahassa oikein muljahti ja kyyneleet tulivat silmiin. Se on niin ihana kaupunki, lähtisin milloin tahansa uudestaan. <3 Ja minulle ainakin loma tarkoittaa sitä, että saa syödä ja juoda ja olla juuri niin päin kuin lystää, ei silloin lasketa kaloreita tai sarjatoistoja. Niille on ihan oma aikansa. Syöminen on mulle monesti loman ydintä! Paikalliseen kulttuuriin pääsee parhaiten sisälle syömällä. :) Lomamekot onneksi monesti on semmoisia väljempiä. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselleni tulee kamala nälkä ja ikävä myös kun näitä kuvia katselee. Voi herranpieksut sentään, voisipa istua aamiaisella taas Dubocessa, hakea välipala Whole Foodsista ja jatkaa iltaa vaikkapa tacoilla tai tapaksissa. ♥

   Puhut kyllä niin asiaa - ei ole loma kalorienlaskentaa varten. Tosin vuoden "lomalla" on ihan hyvä vähän katsoa mitä suuhunsa pistää. :D Useimmiten valinnanvaraa ei juurikaan ollut, ja Kiribatin jälkeen pankki kyllä räjäytettiin San Franciscossa sitten. Myös meille ruoka on yksi olennaisimmista osista matkailua. Se kertoo paikasta ja ihmisistä oman tarinansa.

   Poista
 3. Whole Foods on kyllä mahtava kauppa, kulkee siellä myös nimellä "Whole Months Salary"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei juuri meinasin kommentoida ihan samaa :) Että sitä kutsutaan myös nimellä Whole Paycheck. Joskus olen kauhistellut, että Whole Foodsin deli ostoksen hinnalla olisi jo käynyt ravintolassa syömässä. Mutta kiva kauppa muuten.

   Tosi kiva blogi! Miten em ole aiemmin sattunut löytämään.

   Poista
  2. :D

   Välillä katteltiin itsekin että olis taas pitänyt vaan mennä jonnekin ravintolaan syömään, eikä käydä Whole Foodsissa. Kyllä se vaan niin on että hyvään ruokaan kannattaa panostaa. :)

   Mahtista että löysit tiesi tänne nyt, Paula! ♥

   Poista
 4. Ihanan näköisiä ruokiaaaa! Ei ihme, että kelleri kasvoi ja niin se tekee aina kun jenkeissä matkustaa, ainakin mulla. Työharjoittelussa siellä ollessani taisin lihoa kolmessa kuukaudessa seitsemän kiloa :D Omalla maailmanympärysmatkallani me oltiin jo niin köyhiä saapuessamme San Franiin, että syötiin kyllä aika paljon kämpillä. Paitsi, että sekin tietty Whole Foodsin aineksista, että ei me varmaan sitte niin köyhiä oltukaan!
  Kiva seurata teidän matkaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En enää nykyään ihmettele miksi jenkkeihin vaihto-oppilaaksi lähteneet kaverit tulivat jonkin verran isompina takaisin. :D

   Ens kerralla sitten kun pääsette San Franciscoon, olkaa sen verran varoissanne että pääsette myös ulos - vaikka eihän tuo Whole Foodsista syöminenkään varsinaisesti paha juttu ollut. :D Sinnekin sai uppoamaan satasen jos toisenkin, ja vielä helposti. Mutta kaikki sen arvoista! :)

   Poista
 5. Joo terve :D Oli kyllä aika hyvää toi jätskijuttu, vaikken niin jätskistä yleensä välitä. Ja Whole Foods on taivas! Onneks ei oo Suomessa, ei ois enää varaa matkustaa ku menis kaikki rahat sinne... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jätskisandwich. ♥ Kyllä söisin jos Suomestakin saisi.

   Tiedätkö, ehkä se ei oliskaan niin paha vaikkei olisi varaa matkustaa, koska kyllähän nyt lähestulkoon kaikki aistit olisi niin täydellisesti palveltu Whole Foodsissa käynnin jälkeen että se riittäisi. :P

   Poista
 6. Voihan ruoka! <3 Haluan tuonne. Nyt heti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sama. Ei tosissaan ole ollut kaukan lentolippujen kliksuttelu tuonne. Hirveän hyvällä ei tosin pomo katso jos jatkuvasti ruinaa lomaa vuoden vuorotteluvapaan jälkeen. :D

   Poista
  2. Haha, voisi pomolla tosiaan johdot kärähtää :D

   Poista
 7. La Taqueria näytti niiiiiiiiiin hyvälle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ja se niiiiiiiin oli! ♥

   Täytteet olis varsin ensiluokkaisia, mahtavia sekoituksia. Ongelma on myös ettei näiden tex-mexien jälkeen enää viitsi laittaa rahaansa Suomen vastaaviin kun laatu ei yllä lähellekään. :/

   Poista
 8. Mä lihoin jo tätä postausta ahmiessa :D Huikean näköinen G&T, nams! SF on kyllä niin must kohde nähdä joskus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin mäkin! :D

   Geeteissä oli mistä valita, ja jokainen yhtä hyvä! SF on niin mahtava paikka. Muuttaisin per heti jos kaikki käytännön jutut saisi fiksattua. ♥

   Poista
 9. Tulin tsekkaamaan nämä ravintolavinkit (kun muistan lukeneeni blogistanne näistä Friscon ravintoloista). Muutin tänne kulmille pari viikkoa sitten ja ensi viikonlopun vietänkin Friscossa. Ainakin Pico Pico, La Taqueria ja Aatxe täytyy testata! Ja farkut ovat Suomessa, täällä kuljen mekoissa ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt iski kamala kateus - siis muutit tuonne?! Aivan mahtavaa!

   Pica pican catchapoita kuolaan mielessäni melkein viikoittain. :D Ja muista käydä Trick Dogissa myös drinkeillä! Voisipa itsekin käyttää vain mekkoja: :D

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!