tiistai 9. helmikuuta 2016

Maaginen kiinalainen uusi vuosi Kuala LumpurissaSiitä on aika tarkalleen vuosi aikaa kun vietimme matkaväsymyksestä uupuneina neljä päivää Kuala Lumpurissa. Maailmanympärimatkaa oli tuolloin takana reilu kolme kuukautta ja jatkuva elämysten ja uuden kokemusten ilotulitus oli saanut meidät väsymään. Sielut eivät saapuneet meidän mukana kaupunkiin. En ole ihan varma ovatko ne vieläkään palanneet maailmalta takaisin meihin.

Kuala Lumpur on meille molemmille entuudesta tuttu kaupunki. Se ei ole oikein koskaan kunnolla puhutellut meitä. On siinä puolensa - niin länsimaista toimintaa, puhdasta, turvallista, helppoa.

Jotenkin se ei vaan resonoi meidän rytmille.
Viime vuonna osuimme paikalle juuri kiinalaisen uuden vuoden aikaan, eli juuri nyt kun sitä juhlitaan taas. Koko kaupunki pukeutui parhimpiinsa ja tapahtumia oli jatkuvasti kaikkialla. Tilat kietoutuivat punaisiin lyhtyinsä, ihmiset samanvärisiin vaatteisiinsa. Kiinalainen uusi vuosi on myös varsinainen kulutusjuhla, sillä tuolloin on tarkoitus uudistua myös vaatteiden osalta.

Kun katselen näitä kuvia kaiken Suomen harmauden ja tämän järkyttävän kamalan kelin keskellä en edes mieti että olisin lähtenyt katsomaan mitään Helsingissä järjestettävää tapahtumaa - joka tosin oli sunnuntaina, jolloin vielä vietin Bellan kanssa aurinkoista uima-allaspäivää Dubaissa ja Miika Indonesiassa sukeltaen merikäärmeen kanssa.

Olipa Kuala Lumpurissa ihanan aurinkoista, lämmintä ja kostean hiostavaa tähän Suomen märkään ja pimeään verrattuna.Vuosi sitten lyhdyt loistivat punaisenaan ja lohikäärmeet valtasivat kadut ja hotellin aulat paukkupatruunoineen Kuala Lumpurin kadulla. Pienen googlettelun tuloksena päätimme ottaa taksin alle hotelliltamme Chinatownista kohti Thean Houta, eli Taivaallisen Äidin temppeliä.Ainoat turistit ja mieletön show


Taksista astuessa huomaamme olevamme ainoat turistit paikan päällä. Taino, ainakin ainoat valkoihoiset länsimaalaiset turistit. En erota kuka on kiinalainen, kuka malesialainen tai indonesialainen. Autojono temppelille on massiivinen.

Jo temppeli itsessään on varmasti sellaisenaankin kaunis, mutta nyt se on koristeltu sadoilla, ellei tuhansilla punaisilla lyhdyillä, pihalle on tuotu kaikki kiinalaisen kalenterin eläimet, ja paljon muitakin valoinstallaatioita. Kartiomaisten hattutornien kulmia koristavat lohikäärmeet.Käy ilmi että hiukan myöhemmin esitetään show - päätämme jäädä odottamaan vaikka ilta menee myöhäiseksi. Ilta alkaa pikkuhiljaa hämärtymään ja temppeli pääsee oikeuksiinsa kun lyhdyt syttyvät ja punainen valomeri aaltoilee katoissa, seinillä ja ihan kaikkialla.

Tunnelma on todellakin maaginen. Onneksi jäimme.


Ja sitten onkin kohta aika ahtautua suureen saliin, jonka tuolit loppuvat nopeasti. Yhtään ei ole tiedossa mitä tuleman pitää, mutta eiköhän se kohta selviä.

Lavalle tuleekin mitä mielettömämpiä pieniä ohjelmanumeroita! Erityisesti ihailen ihan joka suuntaan taipuvia akrobaatteja, jotka tekevät toinen toistaan hienompia, eläviä muodostelmia. Väliin on ilmeisesti otettu myös kummin kaiman serkku tekemään vähän avuttomampia taikatemppuja. Esiintyjällä on enemmän intoa kuin taitoa, mutta onhan se tietysti vähän herttaista.


Kaikki spiikit tulevat ehkä kiinaksi, tai ainakin sellaisella kielellä mistä emme ymmärrä mitään. Pitäisi kai edes yrittää nauraa mukana kun muut nauravat, mutta keskitymme sittenkin vaan nauttimaan esityksestä täysin rinnoin siltä osin kun kielimuurista huolimatta pystymme.


Ennustukset - ja miten ne kävivät toteen?


Uuteen vuoteen kuuluvat ennustukset. Temppelissä voi jännän näköisestä 'tynnyristä' ottaa itselleen numerotikun, etsiä numerolla varustettu laatikko tynnyrin kyljestä ja ottaa sieltä lappu, joka kertoo mitä tuleva vuosi pitää sisällään, sekä ohjeet miten kannattaa ja ei kannata toimia eri aiheissa.En ole ihan varma voiko näin ympäripyöreistä ennustuksista sanoa yhtään mitään, mutta hyvinhän tässä loppujen lopuksi vuosi on mennyt pulkkaan. Unholaan jäi se utopia siitä että maailman voisi nähdä vuodessa. Taloudelliset resurssit ovat kyllä vähän jäissä matkan jälkeen. Naimakauppoja pitää ilmeisesti odotella rauhassa eikä toimia hätiköiden. ;)

Ehkä tämä todellakin piti sittenkin paikkansa.Viime vuosi oli muuten minun vuoteni, lampaan (tai vuohen) vuosi. Jos et tiedä omaa kiinalaista horoskooppiasi, katselepa täältä tarkemmin mikä merkki osuu oman syntymävuotesi kohdille ja opi samalla lisää näistä. Vuosi 2016 on apinan vuosi.

Pikahoroskoopit ensi vuodelle voit kurkata esimerkiksi täältä, jos nyt sellaiset kiinnostavat.Kun lähdemme pois temppeliltä, bussit ja taksit ovat jumissa. Päätämme kävellä pimeässä pitkin tienpiennarta. Kai sillä johonkin päätyy. Vastaan ei tule mitään, mikä viittaisi minkäänlaiseen julkiseen liikenteeseen eikä taksejakaan näy. Ei myöskään muita ihmisiä.

Heilutamme katumaasturia pysähtyväksi kysyäksemme neuvoa miten päästä täältä edes metroasemalle. Nuori, öljyalaa opiskeleva nuori poika on matkalla jalkapallotreeneihin ja pyytää meitä hyppäämään auton kyytiin. Lähimmälle asemmalle on kilometrien matka. Jutustelemme niitä näitä peukalokyydin edetessä kohti asemaa. Pääsemme asemalle ja lähdemme vielä käymään katsomassa miltä Petronaksen tornit iltavalaistuksessa näyttävät, heti kun olemme hyvästelleet ja vuolaasti kiitelleet avusta.


Tämäkin koko kokemus tuli meille enempi vähempi sattumalta. Ei meidän pitänyt Kuala Lumpuriin edes päätyä, mutta ilman suunnitelmaa niin nyt sitten vaan kävi. Kun antaa sattumalle mahdollisuuden matkalla, voi päätyä juuri tällaisiin tilanteisiin, paikkoihin, jotka suurelle yleisölle jää tuntemattomaksi.


Ja taas on yksi kokemus enemmän taskussa kiikkustuolia varten.

12 kommenttia:

 1. Ihania kuvia. Pitääpä koittaa ensi vuonna ajoittaa loma tuohon aikaan, vielä kun isä KL:ssä asuu. Mutta tuosta "niin länsimaista toimintaa, puhdasta, turvallista, helppoa." en ole kyllä ihan samaa mieltä. Omaan korvaan kuulostaa enemmän Singaporelta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmaan riippuu paljon minkälaista kokemusta on pohjalla. Saavuimme Kuala Lumpuriin Kambodzasta, ja tuolloin KL näyttäytyi meille hyvin länsimaisessa valossa putipuhtaine shopping malleineen ja hotelleineen. Singaporea kuvailisin ehkä pikemminkin sanalla kliininen. :)

   Jos sattuu olemaan tuolla oikeaan aikaan niin kannattaa tänne kyllä mennä, oli sitten matkaväsymystä tai ei. Täällä se oli keskittynein, vaikka esimerkiksi kaikissa hotelleissakin omat viettonsa ja tapahtumansa oli.

   Mahtavaa että sieltä löytyy ihan oma city sherpakin käyttöön! :)

   Poista
 2. Ei edes Kiinalaisen uuden vuoden ilotulitusta Kuala Lumpurissa?

  Oltiin joku vuosi sitten uusi vuosi KL:ssä, seisoskeltiin siinä sitten katsomassa Petronas torneja ja odoteltiin että laskuri pärähtää nollaan ja tulee vähintään Burj al Khalifan veroinen show. _Kaksi_ rakettia, mallia edes Raketti Keiju ei myy niin pieniä. Sen jälkeen selän takaa alkoi kuulua pauketta ja puitten takana, matalalla oli ehkä yksi maailman pateettisimmista ilotulituksista. Muuallakaan ei raketteja näkynyt eli ilmeisesti kiellettyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritettiin kovasti bongailla josko kunnollisia ilotulituksia olisi, mutta ei. Täällä temppelilläkin ammuttiin yksittäisiä raketteja aina silloin tällöin, ja kaupungilla oli enemmän kaikenlaista paukkuvaa, jolla peloteltiin pahoja henkiä pois. Voi tosin olla että nukuttiin matkaväsymyksissä kaikkien juttujen ohi. :D Olen tosin ymmärtänyt että muutenkin tätä juhlitaan näillä paukkupanoksilla ja karnevaaleilla enemmänkin.

   Onneksi täällä temppelissä oli tunnelmaa senkin edestä, ei jääty varsinaisesti kaipaamaan niitä ilotulituksia.

   Poista
 3. Noiden lyhtyjen määrä... Huh! Hienolta näyttää :) Kiehtovan erilaiselta. Oon muuten tässä noin kahen viikon aikana lukenut koko teidän maailmanympärimatkan sisällön alusta tähän päivään. Kirjotan teille jossain vaiheessa pitkän ja kunnollisen kommentin kunhan saan kaikki mieleen tulleet ajatukset koottua! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kieltämättä, oli aika vaikuttava näky paikan päällä nuo lyhdyt. Tuli itseasiassa ihan sellainen fiilis että haluisi omaan puutarhaansa laittaa samanlaisen kesäksi, vaan lienee tuo Suomen kesä vähän arvaamaton niille. :)

   Ja huh, siinä on ollut pieni urakka! Mutta siis aivan ihanaa että olet lukenut läpi kaiken! Ei niitä ajatuksia niin tarvitse kasailla, ei mekään oikein vieläkään tiedetä mitä koko asiasta pitäisi ajatella. :D

   Jäädään innolla ja kauhulla odottamaan mitä kaikkea sanottavaa asiasta onkaan! :)

   Poista
 4. Mulla on ilmeisesti jotain outoja vaikeuksia saada kommenttia läpi, mutta siis : Wau! Mielettömän näköistä. Harmi, että meidän pitäisi olla KL:ssa vasta huhtikuun puolen välin tienoilla, tuo show olisi ollut mieletön kokemus!
  Kiira / Lifelong Adventure (http://kiiralindfors.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blogger bugaa välillä pahasti kommenttien osalta - meillä on vaihto wordpressii meneillä..

   Mutta juu, hienon näköistä oli tosissaan! Ehkä tuo temppeli on huhtikuussakin ihan kiva, en ole ihan varma, mutta varmasti kiinalaisen uuden vuoden aikaan puettuna parhimpiinsa.

   Btw, jos KL ei muuten inspaa, sunnuntaisin joissain hotelleissa on tarjolla free flow -samppanjabrunssi, joka voi olla ihan kiva kokemus. :) Me ei hirveästi tuosta KL:stä välitetä kaupunkina, mutta Malesia on muuten kyllä hieno maa.

   Poista
 5. Täytyy sanoa, että olisi hienoa olla tuolla paikan päällä kiinalaisen uuden vuoden aikaan! Upean näköistä koristelua ja ohjelmanumerot säilyvät muistissa pitkään :-)

  Itse olen käynyt Kaakkois-Aasian risteilyllä yhden päivän Kuala Lumpurissa eli käytännössä muutaman hassun tunnin. Siinä Petronas towerin viereissä "Näsinneulassa" käytiin ihastelemassa kaupunkia ylhäältä päin sekä tutustuimme yhteen upeaan temppeliin (jonka nimeä en muista ilman muistiinpanoja). Oikeastaan tuolla reissulla tuli kaksi asiaa selväksi: Kuala Lumpuriin on joskus mentävä pidemmäksi aikaa ja risteilyllä kannattaa olla todella tarkkana, minkälaisille päiväretkille osallistuu. Omatoimimatkailijoille laivojen valmisretket usein eivät ole se paras vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpäs oletkin käynyt sitten paikassa minne me emme ole käynneillämme vielä koskaan eksyneet, juuri sinne Näsineulaan. :)

   Kuala Lumpur on aika iso, mutta se ei oikein meihin kaupunkina iske. Sen sijan monen monta muuta paikkaa Malesiassa olisi sellaisia minne mentäisiin mielellään käymään. Mutta Kaakkois-Aasian risteily, siinäpä konsepti mistä en olekaan aiemmin kuullut. Kerro lisää?

   Poista
 6. No siinä on koristetta kerrakseen! Todellakin maaginen tunnelma noissa iltahämärässä otetuissa kuvissa, olisinpa ollut mukana :) Me emme ole koskaan Malesiassa käyneet, mutta jos sinne joskus päädymme, niin tämän perusteella yritämme ajoittaa visiitin KL:iin kiinalaisen uudenvuoden aikaan.

  Sinä olet vuosikaima meidän Minireissumiehen kanssa :) Vuohen vuotena oli hänenkin kohtalonsa syntyä, vaikka epäilemättä tämä apinan vuosi olisi ollut aika omiaan (kuten myös tuolle meidän perheen toiselle miespuoliselle, jolle hänellekään se ei natsannut kohdalle).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutenhan se kiinalainen uusi vuosi ei kaupungilla ole yhtä maaginen, paitsi kiinalaiskortteleissa, mutta juuri täällä temppelissä pistettiin kyllä todella parastaan. :)

   Parhaat on vuohia, ja meilläkin taitaa löytyä kotoa yksi sellainen, jolle tuo apinan merkki olisi osunut paremmin. :D

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!