perjantai 24. marraskuuta 2017

Black Fridayn parhaat säästövinkit


Joskus aikoinaan suurinta hupiani matkoilla oli shoppailu. Juokseminen kaupasta toiseen, etsien mitä ihanempia vaatteita tai sisustustavaroita. Mitä useampi kassi oli mukana tuliaisena, sitä onnistuneempi reissu. Se, että kaapit pursusivat rättejä jo aiemmasta, oli merkityksetöntä.

Sitten joskus jokunen vuosi takaperin työmatkalla paikalliset, miespuoliset työkaverit kyselivät mitä tein edellispäivänä saavuttuani. Rouva varmasti kävi shoppailemassa, eikö? Olin vaellellut kaupungilla fiilistelemässä, kavunnut korkealle kirkon katolle, etsinyt itselleni kahviloita ja ravintoloita enemmän ja vähemmän onnistuneesti, istuskellut katselemassa ohikulkevia ihmisiä aurinkoisena päivänä. En ollut edes miettinyt shoppailua.

Tajusin siinä hetkessä että matkailutapani oli muuttunut aivan älyttömästi.


Olin alkanut arvostamaan enemmän elämyksiä kuin materiaa. Mietin myös joskus kuinka paljon olinkaan laittanut rahaa menemään kaiken maailman turhuuksiin. 


Samanlainen hetki kun Carriella Sex and the Cityssä, kun hän tajuaa panostaneensa kämpän käsirahan verran kenkiin.
Palveluita ja elämyksiä


Tänä vuonna 2. elokuuta vietettiin maailman ylikulutuspäivää. Se tarkoittaa sitä, että laskennallisesti olemme käyttäneet tämän vuoden luonnonvarat loppuun jo monta kuukautta sitten. Suomen laskennallinen ylikulutuspäivä oli jo 3. huhtikuuta. Niin, meidänkin pieni maamme onnistui siis neljässä kuukaudessa vuoden kahdestatoista käyttämään koko vuoden resurssinsa. Emmekä me suinkaan varmasti ole pahimpia saastuttajia maailmassa.

Suurimmat kulutusjuhlat ovat kuitenkin vasta tulossa. Niistä yksi on Black Friday, jota vietetään tänään. Se on rantautunut Suomeen yllättävän myöhässä, ja tehnyt läpimurron vasta muutama vuosi takaperin.

Toinen kulutusjuhla lie joulu.

Kun aloimme tosissaan säästämään maailmanympärimatkaa varten, karsimme ihan kaiken kulutuksen minimiin. Aloin välttelemään kaikkea, mikä saisi aikaan halun ostaa mitään - koska sitä tarpeen tunne usein on, jollain tavalla rakennettu halu saada jotain. Sen sijan aloin arvottamaan asioita sen kautta mitä silläkin rahalla matkalla voisi saada. Pienistä puroista syntyi isompi joki, ja saimme kasaan tarvitun summan lähteäksemme vuodeksi reissuun.

Tapa on jäänyt. Välttelen edelleenkin sellaisia vaikuttimia, joista aiheutuisi halu saada jotain, vain koska se näyttää hyvältä, tai siitä on rakennettu jollain tavalla haluttava mielessäni.

Panostan mielummin matkoihin, tai elämyksiin ja palveluihin. Ne tekevät minut onnellisemmaksi kuin materia, olen huomannut.


Paras säästövinkki: laatua, laatua, laatua - ja käytettyä kun mahdollista, tarpeeseen


Loppupeleissä ihminen tarvitsee aika vähän pärjätäkseen. Välillä särkee sydäntä katsoa sinällään hyvissä Facebookin kirppariryhmissä, kun ihmiset laittavat myyntiin esimerkiksi vaatteita, joissa on vielä laputkin kiinni.

Ryhmät ovat sikäli mahtavia, että niistä saattaa löytää käytettynä mitä itse tarvitsee. Viimeksi taisin hakea mammasukkikset kun tavalliset eivät enää menneet päälle, ja ruokapöydän ääreen puuttuvat tuolit.

Kun me perheen vanhemmat ostamme itsellemme vaatteita, pyrimme aina siihen, että se on mahdollisimman laadukas. Paitsi että se kestää hyvänä pitkään, on todennäköisempää, että vaate tai tuote on kestävämmin tuotettu ja kuormittaa näin luontoa vähemmän. Edelliset talvikengät ostin 7 vuotta sitten. Nyt ne ovat kuluneet pohjasta puhki, eikä niitä pysty korjaamaan, joten oli aika ostaa uudet.
Lisäksi se on yleensä halvempaa vaihtoehtoa parempi, joskaan ei aina. 

Raskausajan vaatteista meillä on ystävien kanssa toiminut kivasti rinki, jossa annetaan omat vaatteet aina seuraavalle käyttöön. En ole tainnut hankkia kuin kahdet housut, kolme toppia ja sukkahousuja uutena. Vaikka välillä pännii vetää samoja vaatteita taas kerran päälle, tämä vaihe on niin nopeasti ohimenevä, etten jaksa siihen erityisesti panostaa.

Lasten vaatteita pyrimme yleensä hankkimaan käytettyinä. Olemme saaneet uudelle vauvalle aivan älyttömän määrän vaatteita ja tarvikkeita ystäviltä. Kaikki eivät ehkä aina ihan täysin istu omaan makuun ja värit ei keskenään mätsää, mutta olisi sulaa hulluutta - niin ekologisesti kuin ekonomisesti - hankkia kaikki uudet vaatteet vain sen takia, ettei ne sitä pientä hetkeä miellytä silmää. 


Olen yksi niitä äitejä, jotka eivät tunne viimeisimpiä lasten trendivaatemerkkejä, ja jonka mielestä monta sataa ulkoiluvaatteesta pienelle lapselle olisi silkkaa tuhlausta, ellei mukana kuvioissa ole eettinen aspekti. Tuntuu siltä että olen aika lailla vähemmistössä. Voin olla väärässäkin.
Viime vuosina on ylipäänsä tehnyt mieli vähentää tavaraa niin paljon kun mahdollista. Toivoisin, että joku tulisi viemään pois nuo 9 muuttolaatikkoa, joita emme tammikuun muuton jäljiltä ole purkaneet. Tuskinpa niitä enää tarvitaan jos ei tähän mennessä olla tarvittukaan.

Siksi jokainen hankinta on alkanut olemaan vieläkin tiukemman harkinnan kohteena; tarvitaanko kyseistä tavaraa oikeasti, vai voisiko sen tarvittaessa vaikka lainata? Tuleeko se ihka oikeasti tarpeeseen?

En voi väittää onnistuvani aina, mutta ainakin yritän.


Säästövinkit


Me suomalaiset olemme jo kuluttaneet tältä vuodelta osamme luonnonvaroista. Siksikin on hyvä pysähtyä miettimään muutamaa asiaa ennen kuin ryntää ostamaan tavaraa vain sen takia että se on näennäisesti halpaa:
 • Tuleeko tuote oikeaan tarpeeseen vai haluatko sitä vain jostain syystä?
 • Voisiko sen saada lainattua jostain kun sille on tarve?
 • Olisiko sitä mahdollista saada käytettynä jostakin?
 • Paljonko ihan oikeasti säästät?
Todellinen säästäminen on kuitenkin aina se summa raha, jonka jättää kokonaan käyttämättä.Ja sen rahan voi käyttää sitten siihen, mitä oikeasti haluaa ja tarvitsee, kun tarpeensa tunnistaa.

Tarjousten perässä juoksemisen sijan voi hyvin liittyä esimerkiksi amerikkalaisen ulkoilu- ja urheiluketjun Rein jokavuotiseen #OptOutside -kamppikseen. Ketju nimittäin sulkee kaikki liikkeensä aina 24.11. eikä edes lähde hintakilpailuun. Sen sijan kaikki työntekijät lähtevät luontoon ulkoilemaan.

Myös suomalainen Makia ilmoitti sulkevansa ovet perjantaiksi, osana hinnanalennuspolitiikkaansa, jota ei siis tehdä. He haluavat painottaa että ilman alennuksia pystyvät tuottamaan eettisemmmin vaatteitaan, ja maksaa työntekijöilleen koko arvoketjussa kunnon korvausta. 

Arvostan.2 kommenttia:

 1. Täyttä asiaa! Ei tarvittaisi todellakaan yhtään kuluttamiseen yllyttävää teemapäivää. Ja kun useimmiten hankinnat näiden päivien innoittamana on hetken mielijohteesta tehtyjä. Tietty jos jotain asiaa oikeasti tarvitsee, niin se on asia erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se, jos oikeasti jotain tarvitsee niin kannattaa se hyvällä hinnalla ostaa tietysti. Mutta se, että luo itselleen tarpeita onkin ihan eri asia. Ei tule maapallo kestämään nykyistä kulutustahtia pitkään.

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!