perjantai 11. syyskuuta 2020

Anna Salon yllättää - suuntaa sinne jos kaipaat hyvää ruokaa, golfia, kulttuuria ja nostalgiaa!

 

Salo. Salora. Nokia. Ehkäpä siinä ensimmäiset mielleyhtymät monella, kun mainitaan tuo Varsinais-Suomessa sijaitseva Salo. Eikä se ihan vikaan menekään. Minulle Salo taas on ollut muisto lapsuuden mökkikesien taianomaisesta paikasta, jonka torilta sai aina herneitä ja mansikoita - ja ehkä Dingon rintamerkin. Paikallisesta Maxi-Marketista ostettiin kouluunpaluuvaate. Onpa Salo muuttunut, totesin, kun vietimme siellä ja lähistöllä viikonloppua ystävättäreni Anun kanssa.

Kaupallinen yhteistyö: Visit Salo


Salo on siitä mukavassa paikassa, että jos rajoitettu majoituskapasiteetti vaikkapa Mathildedalin Ruukkikylässä ja sen lähistöllä on täynnä, kuten se monasti on, Saloon hurauttaa noin puolessa tunnissa. Se on kätevällä etäisyydellä siis lähikohteista, mutta on sillä itselläkin tarjottavaa. Täydellisen viikonlopun löytävät eritoten luonto-, urheilu- ja golfhenkiset ihmiset, jotka arvostavat hyvää ruokaa.


Golfia x3 huippuluokan kentillä: Wiurila Golf & Country Club, Salo Golf ja Meri-Teijo Golf

Golf on harrastus, joka on tässä perheen lisääntymisen, puutaloremppojen, kahdeksan muuton, Espanjan ja kaiken muun tiimoilta jäänyt niin sanotusti "vähän tauolle". Anun kanssa olemme kuitenkin tehneet aikana ennen täysiä ruuhkavuosia paljonkin hauskoja pelikierroksia eri kentillä yhdessä.
Salon välittömässä läheisyydessä on kolme erinomaista golfkenttää, Meri-Teijo Golf saavutettavissa 30 minuutin säteellä keskustasta, Wiurila reilu viiden kilometrin päässä ja Salo golf vain kilometrin päässä. Koska aikamme oli rajattu, ja jaettu Teijon kansallispuiston ja Mathildedalin Ruukkikylän välillä, jäi meille aikaa testata vain Wiurila Golf.

Wiurila olikin jo hieman ennalta tuttu, mutta täytyy sanoa, että olin tyystin unohtunut miten järjettömän hienot puitteet kenttä tarjoaa. Nimittäin Aminoffin suvulle kuuluva Wiurilan kartano on kentän kiintopiste. Siellä sijaitsee Wiurilan museon lisäksi myös klubirakennus. Kartanon mailla on suvun asuinrakennuksia, ja golfkenttä itsessään on rakennettu kartanon tiluksille.

Otetaan tärkeimmät ensin: Wiurilan kartanon ravintola, Club Engel, palvelee niin museo- kuin golfasiakkaita, ja tekee sen hyvin. Lista ei ole pitkä, mutta siellä on kaikki tarpeellinen. Sisätilat on remontoitu kauniisti, viinilistakin on ihan pätevä. Minä syön kasvishampurilaisen Beyond Meatin pihvillä (pisteet tästä!) ja Anu valitsee itselleen listalta tavallisen hampurilaisen. Olemme molemmat erittäin tyytyväisiä valintoihimme. 

Club Engelin ruokalista näyttää niin hyvältä, että harmittaa ettemme ehdi syömään useampaa annosta siellä reissun aikana.

Ravintolassa tai terassilla viihtyisi aurinkoisena päivänä pidempäänkin, mutta golfkierros kutsuu!


Wiurilan golfkenttä on sekoitus pelto- ja metsämaisemia. Korkeuserojakin löytyy eritoten takaysillä. Kenttää on hoidettu hyvin, griinit rullaavat mukavasti ja uusia tiiauspaikkojakin on tehty vanhan viljasiilon kohdalle.

Wiurila on visuaalisesti hyvin miellyttävä kenttä - ainakin näin kauniina, aurinkoisena päivänä, mutta aurinkoisen kelin pelaaja minä pääasiassa olen aina ollutkin.

Takaysin eräs hauskimpia kenttiä on "tuulimyllyväylä". Greenin taustalla komeilee vanha tuulimylly, joka aikoinaan on tietysti ollut kartanolle tärkeä. Viereisessä hirsitalossa asutaan edelleen. Mikäpä siinä, hyvin hoidetun golfkentän laidalla.
Wiurilan komein rata on varmasti kuitenkin viimeinen väylä. Mäen päältä valutaan alaspäin korkeaa mäkeä, ja peli päättyy kartanon ja klubirakennuksen eteen.
Ja kun nyt kerran paikalla on, aivan ehdottomasti kannattaa käydä katsomassa paitsi kartanon taidenäyttely, myös kotiseutumuseon tarjonta. Oppaaksi saattaa saada vapaaherratar, paronitar Anna Aminoffin. Kartanon vanha hevosvaunukokoelma on varmasti vertaansa vailla. Moisia vaunuja on tullut nähtyä ehkä vain Lucky Luke -sarjiksissa ja vanhoissa kuvissa.

Tämä on todennäköisesti Suomen laajin vanhojen vaunujen kokoelma. Niitä ei muualla juurikaan näe. Museossa on myös Aminoffin suvun vanhoja kalusteita, asitoita ja pukuja.


Wiurila Golfiin voi tietysti ostaa pelkän green feen, mutta paras tapa nauttia siitä ja Salosta on ostaa golfpaketti.

Yöpymispaikkamme, hotelli Fjalar tarjoaakin hyvin kilpailukykyisiä golfpaketteja matkailijoille. Esimerkiksi yhdistelmä green fee Salo golf tai Wiurila + yöpyminen Fjalarissa ovat alkaen 96€. Vaihtoehtoisesti 3 yötä + 1 greenfee Salo golfiin ja 1 Wiurilaan on alkaen 253€. Nämä kentät ovat n. 5 km päässä hotellista. Fjalar järjestään myös Meri-Teijo golfiin vieraille paketteja. Meri-Teijon golfkenttä on n. 26 km päässä hotellilta.

Lue lisää yöpymispaketeista täältä!

Ja hotelli Fjalarista puheen ollen...


Hauska ja nostalginen Fjalar tarjoaa erilaiset puitteet yöpymiselle

Hotelli Fjalar tekee hauskan poikkeuksen tavallisiin hotelleihin. Kyseinen hotelli on nimittäin Fjalar Nordellin, Saloran entisen toimitusjohtajan ja omistajan koti, joka sittemmin on muutettu hotelliksi.

Olemme ensin hieman ihmeissämme, kun navigaattori ohjaa autoa keskelle omakotitaloaluetta. Ei ole hotellia täällä näkyvissä ei. Sijainti on jossain muutaman kilometrin Salon keskustan ulkopuolella. Seuraavaksi parkkeeraamme pienelle parkkipaikalle ja kävelemme hieman hulppeamman omakotitalon aulaan, josta löytyy respa. Pikkuhiljaa kupletin juoni alkaa selviämään.
Hotellia on pyritty säilyttämään alkuperäisessä asussaan ja se mukailee 70- ja 80-luvun tyylisuuntausta monessa. Sauna- ja uima-allastilat, kuin myös aamiaistilana toimiva lisäsiipi on remontoitu. Ei tule kuitenkaan yhtään tunnelmaa siitä, että oltaisiin jämähdetty menneeseen.Hotelliin on rakennettu myös huoneiden lisäämiseksi lisäsiipi, joka on valmistunut 90-luvulla.

Hotellin hauskaa ja omaperäistä tarinaa kerrotaan vähän joka paikassa. Salorahan yhdistyi sittemmin Nokiaan, jonka menestyksen ja romahduksen suomalaiset tuntevat liiankin hyvin. Lisäsiiven käytävän reunalla on paitsi Saloran vanhoja mainoksia, myös kaikki puhelinmallit, mitä Nokia ehti tehdä ennen yhdistymistä Microsoftin kanssa.

Huoneita Fjalarista löytyy vähän joka lähtöön, olit matkassa sitten yksin, kaverin tai perheen kanssa. Isommissa huoneissa vuodesohvista saa levitettyä ekstravuoteen jopa kahdelle. Kaikissa huoneissa on myös parveke tai terassi, jossa nauttia aamukahvista tai illalla lasillisesta.

Huoneita ei ole kovinkaan montaa, joten hotellissa säilyy hyvin kodinomainen ilmapiiri.
Yksi vetonaula on tietysti ulkonäöstä päätellen aika vastikään rempattu sauna- ja uima-allasosasto. Ne ovat erittäin hyvässä kunnossa ja asukkaiden käytettävissä aina klo 22 asti illalla. Allas ei ole lämmitetty, mutta kyllä siellä ui vähän kylmää karttavakin.
Aamiainen on oikein mainio, ja sieltä löytyy myös keliaakikolle runsaasti apetta. Leivät tuodaan erikseen pyydettäessä keittiöstä. Aamiainen on sen verran reilu, ettei haittaa että saamme seuraavan kerran ruokaa vasta myöhään iltapäivästä reilun aktiviteettipäivän jälkeen.

Koko hotelli on täynnä hienovaraisia tarinoita ja kertomuksia menneestä ajasta. Oikeastaan aika hauska! Tämä on erityisesti niille, jotka kaipaavat vähän omintakeista, rauhallista ja kodinomaista majoitusvaihtoehtoa.

Lue lisää Hotel Fjalarin historiasta täältä ja huoneita voit katsoa täältä!


Saloon syömään? Bistrohenkinen Ravintola Kastu kelpaa hyvää ruokaa arvostavalle!


En ollut etukäteen asettanut Salon ruokatarjonnalle suuria odotuksia. Ohjelmaamme oltiin merkitty ruokailu bistrohenkiseen Ravintola Kastuun, joten ohjasimme Anun kanssa Mustan Pantterin nokan kohti Salon keskustaa.

Ravintola Kastu löytyy Kastun vanhasta jugendtalosta, joka hetkellisesti seisoi ihan tyhjänä. Nyt se on kunnostettu, ja saatettu uuteen loistoon. Juuri ravintolan kohdalla on joskus aikaa sitten toiminut leipomo. Leivinuuni on yhä tallella.
Ravintolaan on saatu aikaan todella hurmaava bistrohenkinen tunnelma. Kiinnitän myös ensimmäisenä ovelta huomion kohtuullisen hyvään viinivalikoimaan. Paikkaan voi piipahta vain lasillisellekin. Ihan hetken päästä saamme paikan sommelierin tykömme kertomaan sekä ruokalistasta, että viineistä.

Alkupalaksi kampasimpukat, kyllä kiitos. Ne ovat nimittäin erityistä herkkuani. Anu valitsee jättikatkaravut. Toteamme molemmat oikein herkulliseksi.

Viinilistalta löytyy mukavasti vaihtelua, suurin osa jokseenkin keskihintaista (50-60e/plo), ja yksi perushyvä shamppanjakin. Päädyn kampasimpukkojeni kanssa rieslingiin.

Kastussa olisi tarjolla myös kausimenu kohtuulliseen 59€ hintaan, mutta päädymme ottamaan á la carte -listalta annoksemme. 

Eteeni tuodaan päivän kala, wasabilohi, jonka kanssa saan pikkelöityjä vihanneksia ja sieniä, misokastikkeella höystettynä. Makuyhdistelmä on todella yllättävä, mutta erittäin hyvä. Annoksen maut ovat keskenään niin hyvä match, että lisukkeena tilaamani potut eivät käy sen kanssa lainkaan yksiin. Potut jäävät syömättä, mutta lautasen voisin nuolla.

Anu kiittelee myös maalaiskanaansa. Rehtiä, puhdasta ruokaa, mutta pienellä tvistillä.
Jälkkäriksi otamme vielä yhteisen tonkatsupapu - pannacottan, koska vatsat ovat ruoasta niin täydet. Se on su-per-her-kul-li-nenKiitämme päätöstämme jaksaa sittenkin vielä jälkkäri päälle. Kyytipojaksi pieni, makea viini, ja sitten onkin aika hyvästellä mainio ravintola Kastu ja lähteä unten maille lataamaan akkuja seuraavaa aktiivipäivää varten.


Mitä Salolla on siis tarjota?


Salo on itsessään pieni ja helposti haltuun otettava paikkakunta, joka toimii hyvin kiintopisteenä kun alueeseen haluaa tutustua laajemminkin. 

Pienen kaupungin keskustassa on mukava käydä vaikkapa torilla kahvilla, tai fiilistellä joenrantaa pitkin. Lisäksi kaupungista löytyy ainakin yksi hyvä ravintola. :) Epäilen tosin, että useampikin, sillä ainakin Seurahuonetta kehuttiin myös instagramseuraajieni kesken.

Salosta pääsee myös helposti ja nopeasti käymään vaikkapa Teijon kansallispuistossa tai Mathildedalin Ruukkikylässä. Lisäksi läheltä löytyy paljon laadukkaita golfkenttiä, missä harrastaa.
Jos oikein reippaasti haluaa nauttia luonnosta, myös Meri-Teijon Bike Park tarjoaa huikeita elämyksiä pyörän selkään uskaltaville - mutta siitä lisää myöhemmässä postauksessa.


Luonnosta, golfista ja kauniista maisemista nauttivat
herkkumahat - tervemenoa Saloon ja anna sen yllättää!Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät
meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


Vuoden 2020 #ReilutBlogit -kampanja kiinnittää huomion vaihtoehtoisiin matkustustapoihin ja
lentämisen kompensointiin. Lue ihmeessä ja osallistu, jos et vielä ole niin tehnyt
- kampanja onkäynnissä koko vuoden!

Vastuullisuusasioihin voi tutustua Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluissa Gian ja
Tarinoita Maailmalta -blogin Annikan tuottamassa VastuullisuusPodcastista - klikkaa
itsesi Spotifyihin tai Acastiin kuuntelemaan!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!