lauantai 4. heinäkuuta 2015

Kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää matkailuautoilusta Uudessa-Seelannissa!

Tämän postauksen luettuasi olet täysin pro matkailuautoilussa Uudessa-Seelannissa, eikä tarvitse opetella mitään kantapään kautta kuten eräiden tämän postauksen kirjoittaneiden.

Kiiwit on luontonsa osalta aivan huikea paikka, joten jos Uusi-Seelanti ei vielä ole bucket listillä, lisää se sinne! Tämä kokemus muutti meidät ihan eri tavoin ulkoilmaihmisiksi.


Riippuen siitä kuinka paljon fyrkkaa on käytössä, vaihtoehtoja toteuttaa tällainen reissu joko matkailuautolla tai campervanilla on monia. Osalla on tarpeeksi taskussa pätäkkää ottaakseen vähän parempi ja uudempi matkailuauto, jotkut vetävät vähän farmariautoa isomalla maata ympäri kyykkypissaten puskissa. Jotkut valitsevat erilaisen tien ja vuokraavat henkilöauton ja majoittuvat missä hotellissa, hostellissa tai airbnb:ssä milloinkin.

Autojen ja majoituksen saatavuuteen vaikuttaa paljon sesonki. Kiiwien kesäaikaan, aina joulukuusta maaliskuulle, kaikki paikat huutavat loppuunmyytyä. Kannattaa huomioida tämä aiotussa matkustusajassa ja olla etukäteen varattuna ainakin tärkeimmät, kuten auto, saarten välisen salmen ylitys ja tietyt campingpaikat ja retket.

Me olimme liikkeellä huhti-toukokuussa jolloin kelit kyllä olivat kesää koleammat, mutta ruuhkia ei ollut missään, ja meillä oli aivan huikean upea ruska vastassa jatkuvasti! Ei siis hassumpi aika ollenkaan sekään. Tästä myöhempää ajankohtaa en suosittele ellei tykkää kylmästä, pimeästä ja sateesta. Vietä siis se kesäloma vaan Suomessa ja tähtää tänne Suomen syksynä tai talvena.Uudesta-Seelannista saa parhaiten kaiken irti joko matkailuautolla tai campervanilla. Koko maa on yhtä suurta luontoa ja ulkoilmatekemistä, ja näillä kahdella vaihtoehdoilla pystyy elämään sen kaiken keskellä, pysähtymään minne haluaa, laittamaan lounaansa miten tykkää, tai vaikka vaan pysähtyä päiväunille tienposkeen kun patikkaretken jälkeen väsyttää. Henkilöauto yhdistettynä majoitukseen on omalla tavallaan hyvä. Illasta on enemmän tilaa huoneessa, aina lämpimät suihkut ja potentiaalisesti voi käydä ulkona syömässä, sen sijan että itse laittaa safkansa. Se on myös kallein vaihtoehto, sillä Kiiwilandia ei ole erityisen halpa paikka.


Tässä parhaat vinkit karavaanareille ja erähenkisille.1. Valitse autosi oikein

Riippuen matkajengistä ja vuodenajasta, mieti tarkkaan millaisen auton otat. Gia ei meillä olisi suostunut mihinkään matkailuautoa pienempään ja hyvä niin. Matkailuautossa on aina oma keittiö mukana, samoin punkat sekä vessa ja suihku, kaksi viimeisintä ainakin periaatteessa.


Jos olet liikenteessä sellaisina vuodenaikoina että ulkona on kylmää tai sateista, isompi ja mukavampi auto on aina parempi - ellet sitten tykkää värjötellä ulkona kylmissäsi, etkä koskaan saa oikein mitään kuivaksi. Meillä jotkut yöt olivat todella kylmiä ja aamulla maa oli huurteessa, mutta osa ajasta taas oli ihan lämmintä kesää. Kylminä öinä teki pahaa katsella miten ihmiset värjöttelivät omissa pikkuautoissaan pimeässä ja kylmässä luonnonpuistojen campingpaikoilla tai freedom camping -alueilla.

Ota myös huomioon tehdessäsi autovalintaa, että tuuli saattaa ottaa tosi kovasti korkeaan autoon ja tiet ovat kiemuraisia. Meillä kävi pari yllätystä onneksi muuten hiljaisella tiellä, ja erittäin viuhuvana päivänä ajeltiinkin välillä kahta kaistaa kun auto ei meinannut vaan mitenkään pysyä yhdellä.Lisäksi katso tarkkaan keneltä menopelin vuokraat. Me vuokrasimme Kertun Motorhome Republicin kautta, josta tuli oikein hyvät alennukset ja hyvä hinta. Auton toimittaja oli Wendekreisen.

Nämä kaksi onnistuivat kuitenkin sössimään veloitukset niin että ne meni ensin tuplana, ja sen jälkeen palautukset eivät täsmänneet. Vieläkin meillä on rahoja saamatta takaisin, joita tuskin koskaan saammekaan, joten takkiin tuli. Lisäksi Wendekreisenin omistamassa Kertussa oli hometta. Tästä tuli pieni hyvitys jälkikäteen, mutta lähtökohtaisesti ei ehkä kannata asua kuukautta homeisessa autossa. Emme siis näitä kahta tahoa pysty suosittelemaan, ainakaan yhdistettynä.2. Tavarat

No brainer, mutta älä pakkaa muuta kuin tarpeelliset tavarat. Meillähän nyt on pakosta koko vuoden kamat mukana. Yritä etsiä tavaroille omat paikat autossa, sillä se helpottaa hermoja pidemmän päälle. Meillä jaettiin kaikkien vaatteille omat yläkaapit, joten jokainen löysi vaatteensa helposti. Lisäksi pieniä pusseja roikkui erinäisissä paikoissa, josta löytyi pesuaineet tai hiekkalelut, tai vaikkapa osa kengistä. Tavaroille oli omat laatikkonsa.

Ei ota niin paljon hermon päälle kun ei jatkuvasti tarvitse etsiä ja penkoa paikkoja.
3. Lataa puhelimeesi CamperMate

Riippumatta siitä yövytkö maksullisissa pakoissa vai freedom campingeissa, eli ilmaisilla paikoilla, CamperMatesta löytyy todella paljon hyödyllistä tietoa. Täältä näkee lähimmät bensa-asemat, vesipisteet, kaupat, nähtävyydet, vessat, suihkut yms. Muun muassa Lord of the Ringsin eri kuvauspaikat oltiin kaikki merkitty tänne, joten ei tarvitse maksaa kierroksista jos itsekin voi pysähtyä katselemaan paikkoja ohi ajaessaan.


Tämä on erityisen hyödyllinen jos päätät freedom campata. Sovelluksessa on kaikki ilmaiset ja maksulliset paikat listattuna, joten näitä seuraamalla vältyt sakoilta, joka muuten saattaa nostaa matkabudjetin yllättävän korkeaksi. Appista näkee myös aiemmin käyneiden kommentteja siitä millainen paikka on, mitä kannattaa varoa, mitä sieltä löytyy jne. joka on todella hyödyllistä. Maksullisten paikkojen hintoja näkee myös täältä, jos sillä on merkitystä.Uudessa-Seelannissa on ilmaisia paikkoja, halpoja paikkoja jossa hyvin vaatimattomat peruspalvelut, DOC -campingalueet (Department of Conservation) joista maksetaan pieni summa, ja sitten holiday parkit, missä on sitten aina yöksi sähköä, vettä, vessat ja suihkut, yhteiset keittötilat, yleensä jonkinlainen hengailutila, usein pyykinpesutilat sekä matkailuauton vesien ja muiden säiliöiden tyhjennys- ja täyttömahdollisuudet.


Me yhdistelimme näitä kaikkia vaihtoehtoja muutamastakin syystä:


 • Matkailuautossa on kaksi akkua, toinen autolle, toinen kaikelle muulle. Jos kaikelle muulle oleva akku on tyhjä, valot eivät toimi, jääkaappi ei toimi, eikä esimerkiksi puhelimia voi ladata. Lisäksi on välillä ihan kiva käydä suihkussa ja pestä pyykkiä, sekä vaikkapa sadepäivänä viettää aikaa isommassakin tilassa. Läppärikään ei lataa ilman että auto on kiinni maksullisessa tolpassa.
 • Ilmaisilla paikoilla pääsee yöpymään aivan uskomattomiin maisemiin! Näitä maisemia ei ylitä yksikään holiday park mukavuuksineen, missä olimme. Ihan tajutonta herätä jostain rannalta auringonnousuun ja katsella kun delfiinit hyppivät ohi, tai kun ikkunasta avautuu vuoria. Vau! Lisäksi näillä voi säästää kohtuullisen paljon rahaa. Jotkut paikat oli myös vähemmän vau, mutta eipä sitä paljoa tarvitse jos pysähtyy kymmeneksi tunniksi, joista nukkuu kahdeksan.
 • Luonnopuistoalueilla ei usein ole muita vaihtoehtoja kuin DOC -saitit, joissa on yleensä vessat, ja mahdollisesti grilli, usein ei sitäkään. Esimerkiksi Milford Soundissa on mahdollista yöpyä muualla kuin DOC- saiteilla ainoastaan joko ihan Milford Soundin päässä tai Te Anaussa. Välimatkaa tässä on noin 120 km, kiemuraisia, mutta toki kauniita teitä, joita olisi pitänyt sahata edes takaisin jos useamman päivän olisi täällä viettänyt. Varsinkin jos halusi käydä patikoimassa eikä vain vuonoristeilyllä.Yöpymispaikkojen kustannukset ovat suurinpiirtein seuraavanlaiset:
 • Holidayparkit maksavat noin 40-50 NZ dollaria / yö / auto
 • Halvemmat ja fasiliteeteiltaan huonommat paikat n. 10-15 NZ dollaria / yö / auto
 • DOC -sitet n. 10-15 NZ dollaria / yö / auto
 • Freedom -campingit 0 NZ dollaria, mutta usein myös ilman mitään fasiliteettejaCamperMatesta löytyy myös tiedot siitä missä on olemassa ilmaiset lämpimät suihkut tai missä on nk. dump stationit, eli missä voi tyhjentää matkailuauton jätevesisäiliöt ja vessan, sekä täyttää lisää puhdasta vettä.

Niinjuu, ne pitää siis ihan itse täyttää ja tyhjentää, ja ei, et voi tehdä sitä missä tahansa.


Tällaisia sovelluksia löytyy varmasti myös monelle muulle maalle. Ainakin Australiassa on vastaava nimeltä WikiCamps, joka on meidän tämän hetken Aussi-roadtripillä todella kovassa käytössä. Terkkuja vaan Beerwahin kirjaston ilmaisen wifin ääreltä!4. Reitti & tekemiset


Sanomattakin lienee selvää että jonkinlainen reitti on hyvä olla edes omassa päässä. Tässä ollaan tosin vähän huonoja esimerkkejä, sillä meillä ei yksinkertaisesti ollut aikaa scoutata ihan kaikkea tekemistä etukäteen, mutta onneksi oli kahden Indonesiassa tapaamamme kiiwin piirtämät kartat!

Lisäksi CamperMatesta löytää merkattuna kaikkien paikkojen turisti-infot, joista saa todella hyviä vinkkejä ihan kaikkeen. Yleensä talsimme uudessa paikassa ensimmäisenä käymään infossa, josta saatiin kartat yms. tarpeellinen tieto, ja sitten arvuuteltiin mitä ja missä ja milloin .

Osa jutuista bongattiin etukäteenkin muiden blogeista, kuten Sannalta ja Lauralta - kiitos kollegat hyvistä postauksista!5. Ruoka

Ihan noin niinkun periaatteessa siinä matkailuauton keittiössä voi tehdä ihan kaikkea. Pari juttua kuitenkin: valitse mukaan ruokia, jotka ei pilaannu hirveän helposti. Karavaanarin kavereita on erityisesti säilykkeet. Kun tulee patikkaretkeltä ja vatsa huutaa ruokaa huolimatta kaikista energiapatukoista ja porkkanoista mitä siellä söit, esimerkiksi säilykekeitot ovat todella nopeita ja helppoja. Näihin kun lisää vielä purkin tai pari vaikkapa linssejä (säilykkeitä nekin), saa vatsa jo vähän enemmän täytettä.
Riisikakut säilyvät leipiä kauemmin. Avokadosta saa hyvää mössöä voin sijan, ja se on ehkä aavistuksen terveellisempääkin. Mysli on helppoa, nopeaa ja täyttävää. Maitopulverista saa ihan käypää maitoa myslin kanssa, ja sitä voi tehdä aina tarvittavan määrän.

Jos ei tietysti aio kauas ravitsemusliikkeistä, tätä ongelmaa ei ehkä ole. Meille kävi muutamaankin otteeseen niin, että jäimme aiottua pidemmäksi aikaa paikkoihin, missä kauppaa ei ollut lähellä. Silloin nämä tarvikkeet pelastivat monasti.

Ai niin, suklaa ja viini! Ellei muuta niin kyllä ne ainakin lohduttaa jos ei päivässä kaikki ole muuten mennyt putkeen.6. Vessa & suihku

Vaikka siinä matkailuautossa onkin vessa ja suihku, vesisäiliöt tyhjentyvät ja  vessasäiliöt täyttyvät nopeasti. Lisäksi suihkun vedenpaine on... noh, ehkä yhtä hyvä kun pariisilaisessa ullakkokämpässä. Käy vessassa muualla aina kun mahdollista, ja vaikkei tuntuisikaan ihan siltä. Aina kannattaa kokeilla tulisiko sittenkin edes lusikallinen! :)

Lisäksi kun et halua tuhlata kallisarvoista ja heikkopaineista suihkuvettä tee näin:

 • juo yksi kolmen litran mehupullo tyhjäksi
 • lämmitä vettä
 • kaada vesi mehupulloon ja sekoita sopivan lämpöiseksi
 • mene suihkuhuoneeseen ja pyydä karavaanrikaveriasi kaatamaan sitä päällesi mehupullosta (paine parempi kuin suihkussa)
 • ylläty siitä että 3 litraa riittää suihkuksi, vaikka kotona läträät aina 20 minuuttia lämpimässä suihkussa

Kannattaa myös etsiä CamperMatesta filtterillä "suihku" ja klikkailla punaisia suihkulogoja, sillä joissakin paikoissa, monasti esim. urheilupuistoista, löytyy tosissaan ilmaisia lämpimiä suihkuja.
7. Internet

Uudessa-Seelannissa löytyy monesta paikasta ilmainen wifi. Jos yöpyy holiday parkeissa, näissä on yleensä maksullinen tai megatavurajallinen yhteys. Wifiä on saatavilla myös aiemmin mainituista turisti-infoista, sekä usein mäkkäreiltä ja Starbuckseista, kuin myös vähän yllättäen bensa-asemilta.

Lisäksi kaikissa kirjastoissa on yleensä tämä palvelu, ja se toimii monasti myös sulkemisajan ulkopuolella kun ajaa autonsa ihan lähelle kirjastorakennusta. Tässä vähän ongelmaksi muodustuu tosin se että laitteen akku hyytyy ennemmin tai myöhemmin. Kannattaa ostaa mobiilidataa puhelimeensa, mutta sillä ei paljoa kuvia latailla blogiin tai facebookiinkaan, riippuen tietytsi millaisen paketin saa ja mistä. Älä ota Sparkin wifiä, siitä ei ole muuta kuin huonoja kokemuksia ja valituksiinkaan ei reagoitu ennen kuin alettiin riehumaan asiasta Twitterissä. Ihan ala-arvoista koko palvelu.


Kirjastoissa on muuten yleensä myös lapsille loistavat tilat, eli jos matkaat muksun kanssa ja tulee sateinen päivä, suuntaa kirjastoon!8. Monikäyttöinen kosmetiikka

Tämä pätee aika lailla mihin tahansa matkaamiseen. Koska tila on rajallinen, ota käyttöön monikäyttöinen kosmetiikka. Esimerkiksi sekä iholle että hiuksille sopiva pesuaine (Dr. Bonnerin piparminttupesu!) ja yleisrasva jolla lotrata koko kropa ja kasvot toimii sen aikaa kun tarvitsee ihan hyvin. Jos naamaan tulee tästä syystä ryppyjä, se ei ehkä ole sitten kiinni rasvasta tässä ajassa.

Lisäksi kun kaikkea ei ole saatavilla, ole luova. Esimerkiksi lasten talkki, jota löytyy lähes kaikista kaupoista, käy kuivashampoosta.


9. Seksi

Muista ottaa antenni alas katolta aina kun aloitat lempipuuhat sisällä. Tämä kuulemma erottaa amatöörit ammattilaisista. Muuten tyyli on vapaasti valittavissa.Uusi-Seelanti on aivan ihana maa. Valitse tarkkaan itsellesi sopiva tapa liikkua, nähdä ja tehdä. Kuukausikin täällä meni todella vauhdilla, ja tuntuu siitä että ehdittiin saada vain pintaraapaisu.

Mieti etukäteen mitä kaikkea ja missä haluat tehdä ja miten paljon ajaa näissä upeissa maisemissa, jotta saat mahdollisimman paljon irti. Meiltä tulee vielä myöhemmin koostepostaus kaikesta siitä missä käytiin ja mitä tehtiin, jotta saatte vähän omillekin matkoille tietoa mitä missäkin on.


Ja poimi tästä postauksesta vinkit talteen, niin menee karavaanaaminen helpomman kautta!

23 kommenttia:

 1. Hei KIITOS! Yksi "korjaus" (hei mulla on ukko, joka RAKASTAA asioiden ettimistä netistä ja sit asutaan maassa, jossa RAKASTETAAN kaiken sortin oppaiden tekemistä - myös Uuteen Seelantiin...). Eli siis freedom campingiä varten pitää olla kärrissä siihen oikeuttava tarra tai voi tulla sakot. Käytännössä vaatii sen vessan ja suihkun vaunulta.

  Tuohon reittiin, mä löysin tälläsen näpsäkän sivuston: http://www.newzealand.com/uk/trips-and-driving-itineraries/ tosin mua ei kiinnosta kaikki paikat, mitä tohon on laitettu sen meidän reissun päivien kohdalle (okei, ei löytynny just täsmälleen päiviä vastaavaa, mut luotan siihen, että saadaan 2-3 päivää kulumaan ilman reittiäkin...) Eli minä jään erittäin, erittäin suurella innolla odottelemaan sitä teidän koottua listaa!!!

  Lisäksi pieni kyssä: pitääkö paikkansa kun kaveri varoitteli asunto-auto varkaista Uudessa-Seelannissa, että olisi oikein paljonkin moisia siellä liikenteessä...? Huomasitteko?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa että postaus tuli tarpeeseen! Milloin teillä on aikomus tuonne mennä?

   Nyt joudut muuten vähän ojentamaan ukkoa; freedom campingia varten ei välttämättä tartte ns. self-contained tarraa, mutta se on paikkariippuvaista. Sama koskee kaikkia paikkoja, eli osassa DOC -saittejakaan ei saa olla ellei ole self-contained. Matkailuautossa tätä ei tosin tarvinnut miettiä, joten ei sen kummemmin laitettu merkille missä tartti ja missä ei.

   Kaikkialla näistä varkaista varoitetaan, mutta kertaakaan ei sellaiseen törmätty. Monasti otettiin arvotavarat kyllä mukaan tai piilotettiin lähtiessä huolella. Varmasti vähän myös tuuripeliä.

   Oi ihanaa että olette lähdössä tuonne!

   Poista
  2. ihan aina siis internettikään ei ole oikeassa! :D
   marraskuussa lähdetään, tosin liput ostettu vasta Sydneeyn ja takas ja asunto-auto vuokraamatta ;) (tein kokemus tuli siis tarpeeseen, yhet kaverit oli kans just viime vuoden lopulla Uudessa-Seelannissa ja sanoivat, et heit kans koetettiin k*settaa auton vuokrauksessa, heil siis oli tavallinen auto ja olivatkohan nyt 6 viikkoa vaiko 5 tuolla yhteensä - vaeltaen lapsettomina usean päivien reittejä)
   pakko mennä nyt kun sit ens vuonna alkaa Neidillä koulu ja sieltä ei olla täällä pois muutko tyyliin hautajaisten takia (hei oikeesti, pitää olla sairastodistus lääkäriltäkin jos on kipeenä :o ) mun 20-30 vuoden aikainen haave tämä ♥

   Poista
  3. Teillä on kelien osalta varmaankin huippuaika, mutta pistäkää vikkelään varaten! Joskus voi saada myös ns. earlybird -alennuksia kun ajoissa varaa. Sydneyssäkin on hirmusti kaikkea näkemistä ja tekemistä, myös patikointia ja luontoa! Meillä on niin monta tarinaa kirjoittamatta!

   NZ ei ollut meidän kummankaan toivelistalla koskaan, mutta täällä käytyä kehoitan lämpimästi kaikkia sen omalle listalleen laittamaan! Menisin uudestaan, todellakin!

   Mahtista teille, ihan superia!

   Poista
  4. Sydneyssä patikointia ja luontoa?!?!? oih! mulla ollu vähän hakusessa, et mitä muuta haluun nähdä kun Sydneyn oopperatalon tuolta :D no hotelli varattu mennessä yöksi ja tullessa kahdeksi yöksi, eli aikaa ei kauheesti ole... Saas nähä miten lennot onnistuu mein willikon kanssa - mä vaadin, et lennetään ns. öisin ja ollaan (toivottavasti! eli lento ajallaan) n. 10h Soulin kentällä (siel on spa!). eihän mein willikko osaa olla minuuttia pidempään paikoillaan *huoh*

   Varaillaan asunto-auto ens viikolla, kateltu jo, mikä otetaan ja sillai, toiv. ei olla liian myöhään liikenteessä ens viikolla - mua vaan harmittaa kun tää on tällain once in a lifetime -reissu, ettei olla pidempään, koska keksin kokoajan vaan lisää nähtävää, vaikka listaa pitäis lyhentää :D

   ja hei ihan mahtis tuo sovellus-vinkki! (ja se aikasempi alennuslippu linkki)

   Poista
  5. Sydney todellakin yllätti. Se on ihana kaupunki. Oopperatalon vieressä on kiva kasvitieteellinen, mutta ympäristö tässä kaupungissa on ihan helmi. Te saatatte muuten ehtiä valaskaudella vielä tuonne, eli kannattaa tsekata josko pääsisi risteilylle! Oikeasti kyllä harmi että jää noin lyhyeksi tuo teidän Sydney, se on yksi parhaita suurkaupunkeja koskaan, mutta sille pitää antaa aikaa.

   Tuskin vielä olette mitenkään liian myöhässä, mutta ihan viikon, parin varoajalla voi sesonkina olla hankala saada haluamaansa laitetta haluamansa hintaan. Britz ja Apollolla on ainakin uudempia ja parempiakin autoja, mutta hintakin veikaten rapsakampi, joten paljon riippuu budjetista.

   Hyvin ne lennot menee varmasti. :)

   Poista
  6. No Sydney lähinnä vaan, koska on samalla suunnalla - Uusi-Seelanti se, jonne halutaan - täytyy sit katella meneekö joskus Ausseihin kans ja sillai - aika on rajallista :( Veikkaan, että saatais kevyesti puoli vuotta kulutettua aikaa molemmissa maissa... ja siltikään ei kerkeis näkee oikeestaan ko hieman vaan...

   Nyt on kaikki varattu - Apollolta, kun ei ollut hintaeroa oikeestaan kun nimeksi verrattuna muihin. Onneksi tässä on vielä aikaa plänätä tuota reissua - rankkaa paikkojen tiputusta tiedossa... Budjetti on siis enemmän ko yksi sohva ;) (Vitsi kavereiden kesken, niiden sohva siis törkykallis, mut me laitetaan se summa ja enempi lomamatkaan :D). Kauas on on pitkä ja kallis matka...

   Saa nähdä miten lennot menee... Onnistuuko nukkuminen lentokoneessa, vaikka plikka odottaakin sitä jo nyt kovin - ei ole enää Suomen loma mittää - "Koska me lähdetään sinne Uuteen-Seelantiin?" :D Suomen lento liian lyhkänen... ;) (ja mitä oon antannu itteni ymmärtää, niin luonnonvesissä ei tänä kesänä ui tuollanen tikku, joka on tottunnu noihin uimahallien lämmitettyihin vesiin...)

   Poista
  7. Nyt on vielä pakko kysyä, et missä tuo kirjasto sijaitsi...? Toi kuva nimittäin osuis ja uppois mein Neitiin ;) Heh, Neiti leikkii nyt innoissaan "lomalle lähtöä" - nukkuu lentskarissa jne. ja pälättää kokoajan vaan "Uudesta-Seelannista, koska me lähdetään sinne lomalle?!?!?" :D

   Lueskelen tässä näitä tein juttuja siis vielä päivittääkseni mein pläniä tuolla - montakohan kertaa sekin kerkee vielä vaihtumaan tässä 5 viikon aikana...

   Poista
  8. Tuo kyseinen kirjasto oli pohjoissaaren Lake Taupolla - eli sinne ette taida olla menossa. Lähes kaikissa kirjastoissa on kuitenkin tosi kivat fasiliteetit lapsille, joten tsekkaile vaan CamperMatesta mistä löydät lähimmän kirjaston ja käy testaamassa!

   Ihanaa kun teillä on pieni noin innoissaan! Katsotaan ehtiikö meidän Uuden-Seelannin koostepostaus ennen teidän lähtöä!

   Poista
 2. Kiitos tästä, tämä menee kirjanmerkkeihin, jotta voin aiheeseen palata sitten, kun se on ajankohtaista! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa että tästä on hyötyä! Ja Uusi-Seelanti, oi, se on niin mestapaikka, ihan superia että on ainakin suunnitelmissa!

   Poista
 3. Kiitos, tosi hyvä lista! Täytyy laittaa muistiin siltä varalta, että joskus tarvii lähteä tuonne asuntoautolla.... Joka kieltämttä on jo jonkin aikaa ollut haavelistalla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, no sit toivotaan et tarviit tätä mielummin ennemmin kun myöhemmin! Lentolippuja vaan tsekkaamaan, on ihan maaginen maa!

   Poista
 4. Me olemme aikoinaan liikkuneet paljon purjeveneellä, niin Itämerellä kuin Karibialla ja Kreikassa ja paljon tuossa on samoja elementtejä. Melkeinpä voisin suositella juttuanne aloitteleville purjehtijoillekin :-) Tavaroille pitää olla paikkansa, jotta ne löytyvät ja jotta ne menevät aina takaisin sinne, sillä irtotavaraa ei veneen ollessa liikenteessä käytännössä voi olla tai ainakin tuulella tilanne voi heittäytyä vaaralliseksi. Vessa ja suihku saattavat veneessä kuvauksestanne päätellen toimia jopa paremmin kuin autoissa, mutta makeaa vettä on kuitenkin rajallisesti, samoin sähköä, ainakin jos on hyvät purjehduskelit eikä koneella tule ajettua, jolloin veneen saaminen kiinni sähköön ainakin välillä on tarpeen. Toisaalta hätätilassa voi tietysti aina ladata akkuja koneajollakin.
  Ja kartat ja satamaopas on hyvä olla, myös opastus luonnonsatamissa yövyttäessä on eduksi. Ja luonnonsatamissa kannattaa olla henkisesti valmis lähtemään aamuyöstä rivakastikin, jos tuuli sattuu yltymään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta muuten puhut, vähän samanlaiset lainalaisuudet molemmissa vehkeissä, liikkuvia kun ovat. Taisi oppi tulla meillä molemmilla purjehtimisesta, vaikka taitaa olla vähemmän kokemusta sillä(kin) saralla kun teillä. :)

   Suihkun paineissa voi olla autosta riippuen eroa, mutta kun ei ole kokemusta kuin tästä niin ei osaa sanoa. Lisäksi tuo on kyllä hyvä herätys siihen ettei puhtaaksi tulemiseen tarvita 20 minuutin vesilotrausta!

   Purtsailu välimerellä olisi muuten meilläkin agendalla jahka ensin ehditään kotio, oliko siihen sulla matkalukemista meille? Miika on Karibialla ollut myös purjehtimassa, eikä sekään kuulemma hassumpaa.

   Poista
 5. Tämä postaus palautteli mieleni kivasti noihin upeisiin NZ maisemiin! Tykkäsin kyllä kuin hullu puurosta campervan elämästä tuolla. Kiva postaus! :) Oma vastaava on ollut luonnoksissa, mutta ottaa vielä aikansa. Tärkein sanoma minultakin on, että varaa kärry ajoissa! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NZ maisemat on kyllä jotain uskomatonta. Iso sydän! Ei meistä suuria karavaanareita tule, mutta ei tuo nyt ihan kamalaakaan ollut. :)

   Heitä linkkiä kun laitat omasi julki, koska kaikilla on varmasti eri vinkkejä selviytymiseen, saavat meidänkin lukijat lisää näkökulmia aiheeseen!

   Poista
 6. Jäänyt vastaamatta tuohon "kysymykseesi" purjehtimisesta Kreikassa, mutta toisaalta, eipähän teilläkään asialla vielä ole ollut kiire :-)
  Tämän kirjoitin retrospektiivisesti aika äskettäin purjehdusreissusta Ateenasta Kosille.

  VastaaPoista
 7. Kiitoksia tosi paljon aivan älyttömän hyvistä vinkeistä. Ollaan lähdössä mieheni ja alta vuoden ikäisen poikamme kanssa lokakuun lopussa NZ & Sydney matkalle. Ollaan NZ:ssä 15pv ja 5pv Sydneyssä. Näillä vinkeillä päästään pitkälle. Jos tulee muita hyviä nähtävyyskohteita tai käytännön vinkkejä mieleen niin kertoilehan. :D Muuten missä kävitte pesemässä vaatteitanne NZ:ssä ja oliko teillä joku prepaid-liittymä vai miten kävitte netissä? Toinen hassu kysymys mutta katselin teidän ottamia kuvia ja ne ovat tosi hienoja. Mitähän kameraa & objektiiviä käytätte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi miten ihanalta kuulostaa, Sydneykin on aivan huippu vaikka Uuttta-Seelantia on vaikea päihittää! Meillä on vielä tulossa jossain vaiheessa kun vaan ehditään koostepostaus missä kaikkialla käytiin tällä roadtripillä ja mitä näistä suositellaan. Lähtökohtaisesti eteläsaari on kauniimpi, tosin esimerkiksi Hobbiton löytyy pohjoissaarelta.

   Pyykkiä voi pestä lähes kaikissa camping parkeissa pientä maksua vastaan. Suurimmasta osasta löytyy sekä pesukone että kuivaaja, joten yhdenkin illan pysähdyksen kun käyttää tehokkaasti, saa homman hoidettua.

   Mobiilinetin saa prepaidillä hoidettua näpsäkästi, mutta esimerkiksi kaikki blogipäivitykset piti hoitaa joko näiden camping parkien, yleensä maksullisella, netillä, tai kirjastoista joissa on ilmaiset wifit. Kirjastoissa on myös lapsille kaikkea hauskaa jos tulee sadepäiviä. Älkää missään nimessä ottako Sparkin Wifiä, sillä sitä ei saatu toimimaan koskaan millään tapaa, ja niiden asiakaspalvelu on todella syvältä. Puhelut menevät jonnekin Intiaan call centeriin missä ei pystytä auttaa missään, kukaan ei palaa moneen päivään asiaan, ja kun soitat uudestaan saat selittää kaikki samat perusasiat uudestaan, ja uudestaan ja uudestan.

   Meillähän on täällä matkalla, ja muutenkin mukana vain Sonyn RX-100 pokkari, kun kyllästyttiin joku vuosi takaperin kantamaan järkkäriä aina mukana. Tehtiin sitten laajempi selvity pokkareista ja valittiin tuo - eikä todella ole tarvinnut katua. Sen kanssa pitää päästä sinuiksi että saa kaiken siitä irti, mutta kun oppii asetukset ja säädöt niin jälkin on parempaa kun monella järkkärillä.

   Miika kirjoitti sukelluskuvausjuttunsa yhteydessä myös meidän kamerastamme. Postaus löytyy täältä. Aika hyvää jälkeä sillä saa siis aikaan myös veden alla.

   Mahtavaa että tästä on ollut apua!

   Poista
  2. Olen samaa mieltä kanssasi, että Sydney on huippupaikka. Asuin itse siellä vaihtoreissuni aikana yhteensä 6kk. :) Australiassa olisi muutenkin kiva kiertää enemmän, siellä on kanssa kaikkea mahtavaa näkemistä.

   Meillä on tarkoitus mennä myös Hobbitoniin (Olen fani :D), Rotoruaan sekä Coromandelin Peninsulaan käymässä Pohjois-saarella. Etelä-saarella tarkoitus on kiertää Mt. Cook:n alueella, Queenstownissa sekä vierailla Milford Soundissa. Näistä kohteista meidän NZ reissu tulee koostumaan. Ei jaksa enää odottaa reissua. :D

   Kiitoksia taasen hyvistä vinkeistä. :)

   Poista
  3. Kuulostaa todella hyvältä suunnitelmalta, ja myös paikkoja jota ei itse ehditty koluta. :)

   Oi ihanaa, olet päässyt asumaan Sydneyssä! Se olis myös aika lailla bucket list -juttu!

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!