perjantai 20. marraskuuta 2015

Mitä maksoi Australia ja Uusi-Seelanti?

Koska tässä arkeen palaillessa on ollut aikaa ihmetellä että mistäs nämä kaikki visalaskut oikein ovatkaan kertyneet, niin lienee paikallaan avata taas vähän reissun kustannuksia. Budjettiasiat ovat olleet perinteisesti niiden luetuimpien postausten joukossa tässäkin blogissa, ja monesti kuulee myös kysyttävän että paljon tämä meidän reissu kokonaisuudessaan kustansi.

Kokonaiskustannuksiin palataan vielä myöhemmin kun saadaan kaikki kohteet ja visalaskut käytyä läpi. Tällä erää keskitytään Oseaniaan, ja hintatasoon joka Aasian jälkeen tuntui käyvän kukkaron päälle siihen malliin että piti miettiä uskaltaako täältä edes jatkaa eteenpäin Tyynen Valtameren yli kohti edelleen kalliita kohteita, vai joutuuko palaamaan kotiin takaisin Aasian kautta.


Kannattaa pitää mielessä, että pidemmäksi aikaa kun jää paikoilleen, niin majoituksista saa yleensä neuvoteltua parempia hintoja. Koska olimme kolmestaan matkassa, ruokiin sai menemään Australian ja Uuden-Seelannin kohtuullisen kalliissa kaupoissa ihan mukavan summan - etenkin hedelmien ja juustojen hintataso yllätti. Toisaalta jos onnistui löytämään farmer's marketin tai muun vastaavan tuottajan suoramyynnin, niin sitten hedelmät ja vihannekset olivat hyvinkin edullisia. Ja kyllä niitä silloin ostettiinkin.

News flash, ihmiset: Suomen ruokakauppojen hintataso ei olekaan kovin korkea näiden vertailukohtien mukaan!


Sitten maakohtaisesti summia.


Australia


Kuinka kauan oltiin?
77 päivää

Missä käytiin?
Koomattiin ystävien nurkissa Melbournessa (kiitos ja anteeksi Janica & Keenan!), tehtiin road trip Great Ocean Roadille ja Yarra Valleyn viinitiloille, rakastuttiin Sydneyyn ja nähtiin valaita ja delfiinejä kuin myös treffattiin Petri, Laura, koko Löfgrenin klaani ja Miia perheineen, oltiin kissavahtina Cairnsissä, nukuttiin teltta-autossa keskellä Daintreen sademetsää, nukuttiin campervanissa aika lailla kaikkialla Brisbanen ja Tin Can Bayn välillä.

Ihastuttiin avuliaaseen suomalaisyhteisöön ja vuokrattiin sitä kautta kämppä sekä Sydneyssä että Cairnsissa.

Mitä tehtiin?
Vietettiin aikaa vanhojen ja uusien ystävien kanssa, syötiin herkullista ruokaa aivan liikaa, nukuttiin erilaisissa autoissa, syötettiin villidelfiinejä, snorklattiin ja sukellettiin Great Barrier Reefillä, asetuttiin muutamiksi viikoiksi paikoilleen, ajettiin tuhansia kilometrejä.

Miten liikuttiin?
Autolla erinäisiä road tripejä. Melbournesta lento Uuteen-Seelantiin kuukaudeksi ennen kuin siellä tuli talvi, sieltä Sydneyyn. Ison kaupungin julkisista kokeiltiin kaikkea paitsi junaa. Lentäen Cairnsiin, vuokra-autolla Daintreehin, laivalla Great Barrier Reefille. Lentäen Brisbaneen, Jucyn campervanilla pitkin ja poikin Queenslandia. Kaupunkiliikkumiset fillarilla aina kun sellainen oli saatavilla.

Parhaat jutut?
Vanhat ja uudet ystävät, villidelfiinien syöttäminen, Great Ocean Road, valaistu Sydneyn Oopperatalo, maailman parhaat burgerit Moo Gourmet Burgerissa, paikalliseen elämäntyyliin asettautuminen Manly Beachilla, lainakissojen rapsuttelu, kengurut, wallabit ja koalat, ihana grillailupäivä The Basinissä.Päiväbudjetti: 107.03 €


Kokonaiskulutus: 8241.61 €
Uusi-Seelanti


Kuinka kauan oltiin?
29 päivää

Missä käytiin?
Kaikkialla! Asuttiin koko kuukausi matkailuautossa ja ajettiin etenkin eteläsaarta ristiin rastiin. Christchurch, Lake Tekapo, Mount Cook, Dunedin, Nugget Point, Milford Sound, Te Anau, Queenstown, Arrowtown, Gibbston Valley, Lake Taupo, Hamilton, Kaikoura, Wellington, Tongariro, Hobbiton, Auckland.

Mitä tehtiin?
Trekattiin, löydettiin uinuvat vaellusviettimme, nähtiin aivan käsittämättömän upeita maisemia ja huikean hienoa luontoa, katsottiin hylkeenpoikasta syvälle silmiin, vietettiin vappua suomalaisittain Matin ja Karinin kanssa, elettiin karavanaarielämää hyvässä ja pahassa ja vähän Katin ja Jannen pihalla, kuljettiin hobittien jalanjälkiä, lilluttiin kuumissa lähteissä ja ihailtiin kirkasta tähtitaivasta.
Miten liikuttiin?
Kuten karavaanarit konsanaan. Eteläsaarelta pohjoissaarelle lautalla.

Parhaat jutut?
Kaikki. Uudessa-Seelannissa ei huonoja juttuja ollutkaan. Luonto oli aivan mieletön, samoin kuin huikeat kohtaamiset eläinten kanssa. Kokonaisuutena huikein maa matkallamme.Päiväbudjetti: 121.94 €


Kokonaiskulutus: 3536.35 €

Australiassa ja Uudessa-Seelannissa rahaa kului yhteensä 11777.96 € ja keskimääräinen päiväbudjetti oli 111.11 €. Luvuissa ei ole mukana lentoja maiden välillä.

Vertailun vuoksi...


Uudessa-Seelannissa rahaa saa todellakin kulumaan ihan juuri niin paljon kun haluaa. Suomesta pelkät lennot saattaa maksaa useamman tonnin, ja riippuen siitä millä tavalla haluaa asua ja olla, siihenkin saa uppoamaan ihan hyvän summan rahaa. Meidän Kerttu -asuntoauto oli halvinta mallia, ja olot tietysti sen mukaiset myös. Hintaa Kertulla kuukauden ajan oli vakuutuksineen noin 1300 €, ja siihen päälle tulee vielä potentiaaliset yöpymismaksut karavaanariparkeissa.

Vaihtoehtona on myös yöpyä ns. free camping -paikoissa, joista ei tarvitse maksaa. Uudemmat ja isommat automallit maksavat luonnollisesti enemmän ja jos haluaa mukavuutta enemmän yöpymällä camping-alueilla, tulee hintaa meidän budjettiin nähden roimasti lisää. Itse hyödynsimme ilmaisia paikkoja niin paljon kun mahdollista, mutta akun latauksen takia piti välillä yöpyä myös maksullisissa parkeissa.

Lue lisää Uuden-Seelannin asuntoautomatkailusta aiemmasta postauksesta.


Toisena vaihtoehtona on myös ajella henkilöautolla ympäri ja yöpyä aina hotelleissa, mutta tuolloin missaa paljon siitä luonnosta, mikä on Uudessa-Seelannissa parasta. Tähänkin yhdistelmään saa kulumaan rahaa enemmän tai vähemmän preferensseistä riippuen. Majoituspaikkoja löytyy hyvistä hotelleista, halvempiin hostelleihin.

Tapasimme matkalla 4 kuukauden maailmanympärimatkaa tehneen Matin ja Karinin Uuden-Seelannin Milford Soundissa ja vietimme railakkaan vappuristeilyn yhdessä, ja näimme myöhemmin vielä Aucklandissa. Pariskunta vietti suurinpiirtein yhtä pitkään Uudessa-Seelannissa kuin mekin, mutta henkilöautolla ajellen ja hostelleissa joka yö yöpyen. Hostellit he varasivat aina edellisenä tai samana päivänä.

Vertailun vuoksi, Matin ja Karinin laskelmat budjetista olivat seuraavat:


Jucyn auto + bensat 489,42 €
Yöpymiset 1258,52 €
Yleensä itsetehty ruoka, joskus pientä välipalaa kahviloissa yms. 419,51 €

Aktiviteetit:
Rafting 48,94 €
Hevosvaellus 111,87 €

Yhteensä: 2328.25 €


Päiväbudjetti: 77,60 €
Mikä yllätti hinnalla?


Australiassa ruoka ja asuminen oli kallista, outletien ihana tarjonta sen sijaan halpaa. Hedelmät ja vihannekset olivat kalliita, paitsi jos osti suoraan tuottajilta.

Uudessa-Seelannissa yllätti kaikki kalleudellaan. Varsinkin aktiviteetit olivat järkyttävän hintaisia. Erikoismaininta Domino's -ketjun halvoille ja herkullisille pizzoille. Niillä ratkaistiin molemmissa maissa useampikin ruokailu.


Jälkikäteen postiluukusta tipahtanut ylinopeussakko Australiasta yllätti myös 100 € edestä. Oltiin ajeltu huimat 66 km/h kun rajoitus oli 60 km/h.

Mitä tästä voi oppia? Älä aja edes yhtään vähän liian kovaa.Uusi-Seelanti on superhieno, mutta ei olla ihan varmoja olisiko se asuinpaikkana ihan ykkönen. Australialainen lifestyle sen sijan hurmasi niin kovasti ettei olisi kovinkaan vaikea kuvitella itseään sinne asumaan.


Silti, kun kaikki kysyy mikä on se hienoin paikka missä matkan aikana kävitte, valinta on Uusi-Seelanti.


Iso sydän sille. Kannattaa mennä hinnoista huolimatta.

22 kommenttia:

 1. Ei tuo Uuden-Seelannin budjetti kuulosta ollenkaan pahalta. Odotin paljon suurempaa summaa. Mä niin haluaisin sinne asuntoautolla ajelemaan. Mieluummin heti kuin myöhemmin. Oliko kuukausi mielestänne riittävän pitkä aika sinne? Sekin tuntuu vain olevan ihan mahdoton saada töistä vapaaksi talvella. :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lomat, nuo ainainen ongelma :/

   Asuntoauto tuntuu kyllä olevan tuonne juurikin se oikea valinta. Kuukaudessa ehtii aika paljon, mutta kyllä siinä monta paikkaa jää näkemättäkin. Meillä kuukausi riitti kattamaan melkoisen suuren osan eteläsaaresta, mutta pohjoissaaresta jäi paljon näkemättä.

   Eteläsaari on kuitenkin meidän ja useamman keskustelun perusteella melkein kaikkien muidenkin mielestä paljon makeampi, joten jos pitäisi valita mitä kuukaudessa tekee niin on sitten vaikka koko ajan siellä etelässä eikä yritä ahnehtia liikaa. Pohjoisessa on sitten tietysti Hobbiton, ja sitä kannattaa miettiä vakavissaan vaikkei mikään Taru Sormusten Herrasta -fani olisikaan :)

   Poista
 2. Oon menossa 3 vko päästä 2 viikokis melvourne-Sydney-Grate Ocean Road akselille ja oon yrittäny miettiä mikä olisi paras paikka nähdä mahdollisimman paljon paikallisia eläimiä ilman että tarvii mennä eri safareille tms. jokaisen eläimen takia. Eli siis perus kengurut, koala, vompatiti mitä australiassa nyt onkaan.. Onko vinkkejä? BlueMountainia on TripAdvisorissa paljon suositeltu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Blue Mountainista saatiin itsekin paljon suosituksia, mutta se jäi sitten kuitenkin väliin eli siitä ei ole omakohtaisia kokemuksia. Great Ocean Roadin liepeillä on kuitenkin muutamiakin paikkoja eläinbongailuun,

   Koaloita voi bongata Otwayn majakalle vievän tien varrelta. Pysähdyt vain sinne missä on iso lauma ihmisiä tuijottamassa puuhun, niin sieltä niitä löytyy :D http://www.matkakuume.net/2015/04/great-ocean-road-1.html

   Koalat ovat usein suhteellisen korkealla puussa eli niitä ei välttämättä pääse kovinkaan läheltä ihmettelemään. Kiikarit kannattaa olla matkassa, niin voi ihailla paremmin niitä laiskoja karvapalloja.

   Kenguruita voi puolestaan ihailla Anglesean golfklubilla. Illan hämärtyessä niitä saattaa olla siellä kuulemma parikin sataa, mutta kyllä mekin päiväsaikaan nähtiin useampia kymmeniä tyyppejä loikkimassa ristiin rastiin. http://www.matkakuume.net/2015/04/kosseja-golfkentalla-ja-varpaita.html

   Sydneystä tunnin ajomatkan ja pienen lauttamatkan päässä on The Basin, jossa on oivalliset mahdollisuudet grillailuun, chillailuun ja wallabien hätistelemiseen pois ruokapöydältä.

   Näillä pääsee toivottavasti alkuun. Huikean hienoa reissua, Sara! :)

   Poista
 3. No koitetaampa kommentoida uudestaan ilman kirjoitusvirheitä :)
  Toi teltta-auto on kertakaikkiaan magee! Vuokrasitteko ja paljonko maksoi? Ja samaa mieltä Uudesta-Seelannista, se on vaan upea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teltta-auto on kyllä jaksanut kirvoittaa naurunpyrskähdyksiä useampaankin otteeseen, jotenkin kummallista kuvitella että ollaan sitten tuollaisessakin nukuttu jossain keskellä sademetsää :D Meilläkin olisi todennäköisesti ollut joku aivan toisenlainen auto, mutta herättiin vähän liian myöhään siihen, että oli koulujen lomat päällä ja piti sitten ottaa se jokseenkin ainoa jäljellä oleva vaihtoehto. Mutta hauskaa oli!

   Wicked Campers vuokraa noita ja muitakin, vähemmän hillittyjä autoja. Teltta-auto kustanti 200€ viideltä päivältä (neljältä yöltä), eli ei ihan mahdoton hinta.

   Poista
 4. Aikas kallista. Mä jotenkin koen ruoan halvemmaksi Ausseissa, mutta oon muuttanu ruokatottumuksia täällä, esim juustoja ja jugurttia ei tule ostettua samalla lailla kuin kotona. Oon sniiduillu 2,5 kk Ausseissa Melbournessa ja rahaa menny reilusti alle 500 euroa. Halpaa!!! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näissä budjetin avaamisissa pitää tosissaan aina ymmärtää mitä rahalla on saatu. 2,5 kuukautta yhdessä paikassa, ja rahaa menee ihan varmasti vähemmän kuin tekemällä paljon asioita 3 kuukauden aikana, käymällä monessa eri paikassa ja liikkumalla paljon. Pelkkä summan tuijottaminen ei vielä avaa tarpeeksi sitä mikä vastine on ollut.

   Paljon on kyse siitä mitä matkoiltaan haluaa (tai onko ylipäänsä matkalla). Lisäksi tässä on kolmen henkilön ruoat, asumiset, liikkumiset, hankinnat jne. Melbournessa myös maksoimme ystäväperheen ruoat, eli tähän sisältyy myös 3 viikon ruoat 7:lle hengelle. Kun siis ajattelet absoluuttista summaa tällaisen kautta verrattuna omiin lukuihin, asia varmasti alkaakin näyttämään erilaiselta. :)

   Kysymys muuten myös, miten asut Melbournessa?

   Jotkut jutut tosiaan on halvempia, etenkin kun onnistuu löytämään ne paikallisten suosimat paikat. Lihat butcherilta, tuoretuotteet farmer's marketilta ja niin edelleen, niin kyllähän siinä alkaa säästämään. Ruokailutottumusten muuttaminen ja ylipäätään hintojen katseleminen kaupassa tuo kustannuksia alas sekin, kuten huomautit. Meillä vaan välillä karkasi ruokaostokset lapasesta, kun oltiin viisi kuukautta syöty Aasiassa pelkkää ravintolaruokaa :)

   Poista
  2. Ehdottomasti, ei voi mitenkään verrata! Itse lomailin esimerkiksi Cairnsissa ja laitoin reilussa viikossa 1500 dollaria menemään, sillä kaikenlaiset aktiviteetit, hotellit ja ulkonasyömiset verottavat kukkaroa. Ja kyseessä oli tosiaan yhden ihmisen kulut :D. Nykyään en maksa asumisesta mitään, mikä on huomattava säästö. Tästä syystä kaikki kulutettu raha menee pääasiassa ruokaa, puhelimeen ja Myki-korttiin, mistä syystä kulut on pysynyt alhaalla. Toisaalta paikallaan on oltu eikä mitään erityistä olla tehty.

   Kohta on tiedossa Tasmanian ja Uuden-Seelannin reissua (toivottavasti), joten siellä taas rahankulutus nousee ihan eri lukemiin. Te olette selviytyneet yllättävän edullisesti Uudesta-Seelannista, täytyy nostaa hattua.

   Poista
  3. Ausseissa saa tosissaan rahaa menemään ihan lompakon paksuuden mukaan. :)

   Asuminen riipaisi kyllä todella suuren osan budjetista, koska se on tuollapäin ihan reippaan hintaista. Mahtavaa ettei sinun tarvitse siitä maksaa, säästää pitkän pennin!

   Tasmania olisi kiinnostanut meitäkin, muttei niin kylmänä ajankohtana kun meille olisi osunut. Ai että, tasmanian tuholaisista sitten kuvia! :D

   Uudesta-Seelannista kannattaa bongailla Jucyn edullisia tarjouksia ja samoin tsekkailla aktiviteetttiealennuksia paikalliselta Groupon-saitilta... vai olikohan se Scoopoon. Saattaa saada erittäinkin edukkaasti kivoja juttuja.

   Poista
 5. Hyvä postaus, budjetit tosiaan aina kiinnostaa. Kuulostaapa edulliselta tuo teidän asuntoauto ja tuon pariskunnan campervan. Me ollaan varattu ja maksettu campervan kolmeksi viikoksi, ja vakuutuksineen kaikkineen se kustansi lähemmäs 2500 euroa. No, toivottavasti on hyvä! :-D

  Pitääkin viimeistään joulun pyhinä palata taas teidän Uuden-Seelannin postauksiin, kun oma matka alkaa häämöttää. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä tuntuvat kyllä vetävän lukijoita tasaiseen tahtiin, ja kyllä näitä koitettiin itsekin löytää ennen reissua. Helpottaa suunnittelua jotenkin kun ei kuitenkaan ole pohjatonta lompakkoa :)

   Oltiin Uudessa-Seelannissa sesongin ulkopuolella, joten autovuokrat olivat alhaalla ylipäätään, ja lisäksi saatiin tuosta omastamme 25% alennus kymmenen päivän jälkeisistä vuokrapäivistä. Mutta olihan sillä autolla sitten ikääkin, mikä näkyi mm. homeena kylppärissä ja vähän muuallakin sekä muutamina epäkäytännöllisinä ratkaisuina. Jenkeissä kun oli alle vuoden ikäinen matkailuauto käytössä, niin ero oli kuin yöllä ja päivällä.

   Mutta palataan ihmeessä asiaan jos voidaan jeesiä jossain! :)

   Poista
 6. Mainitsitte finaalissa, että Uusi Seelanti ei ehkä asuinpaikkana kiinnostaisi, vaikka olikin reissun kohokohtia. Kertokaa lisää havainnoista, mitä Uusi Seelanti asuinpaikkana vaikuttaisi olevan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maa on aivan superkaunis, huikea luontokokemus - ja siis nimenomaan luontokokemus. Mitä tulee kaupunkeihin, ne eivät erityisesti sykähdytä. Jos siis pääsisi esimerkiksi luonto- tai eräoppaaksi tuonne, tai muihin passeleihin ulkoilmahommiin TAI saisi omistaa ja johtaa viinitilaa, se voisi toimia. Yleensä nämä oman alan hommat tuppaa kuitenkin keskittymään kaupunkeihin, ja ne taas ei ole erityisen häävejä kiiweissä.

   Bonuksena olisi tietysti lyhyt matka tajuttomaan luontoon, mutta koska se ei kuitenkaan olisi sitä arkea, parempi valita kohde jossa siihen liittyvät perusjutut toimii. Eikä esimerkiksi Sydneyn lähistölläkään mitenkään huonoja luontokokemuksia ole, vaikkei ihan yhtä hienoja. Balanssi Sydneyn kaltaisessa paikassa olisi parempi.

   Lisäbonuksena:

   rakennustekniikka ei ole ihan huippuluokkaa. Jos Suomen laatua valitetaan, täällä sentään osataan laittaa tupla- tai triplaikkunat, lämpöeristys jne. NZ:ssa suurimmassa osassa taloja tuulee nurkista sisään, joten talvisaikaan missään ei ole lämmintä. Sähköpeitto tai lämmitettävä patja on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Suomessa sentään pääsee sisälle lämpimään. Ei tarvitse palella koko aikaa.

   Poista
 7. Sama, siis Uusi-Seelanti nousee meilläkin ykköseksi upeimmista käydyistä maista RTW-reissullamme! Mutta en minäkään sinne asumaan muuttaisi. Ausseihin sen sijaan joo! :)
  Budjetithan kiiinnostaa aina, meillä ei vaan ollut näin tarkkaa kirjanpitoa menoista. Ainoastaan pakolliset (majoitus, autonvuokraus ja lautat, bensat), siinäpä ne about. Mutta nehän on samat sitten kaikille, joten sinänsä ihan relevanttia tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eiks ole jännää että vaikka niin hieno maa onkin niin ei huvittaisi siellä asua? Jotenkin se paletti ei vaan ollut niin kasassa asumisen suhteen siellä. Se oli vähän niinkun 2nd world country. Aussit sen sijan oli elämäntyyliltään aivan loistava!

   Noissa summissa saattaa olla aika isoakin vaihtelua riippuen siitä millaisen auton tai asumisen ottaa ja minne kaikkialle menee. Ja myös miten syö (ulkona vai itse laittaen) ja mitä (paljon prosessoitua vai tuoretta). Siksi näissä on aina tärkeintä ymmärtää mitä kaikkea rahalla on saatu ja millä tavalla matkustettu. Vähän lyhyemmällä reissulla olisin itse panostanut parempaan asuntoautoon, vaikka se meni näinkin. Mutta olis voinut olla parempikin. :P

   Hyvin näistä kuitenkin saa osviittaa siitä millaisella budjetilla pääsee liikkumaan!

   Poista
 8. Tergut täältä NZ:sta! Ja kyllä - rahaa täällä saa todellakin palamaan... Itse tykästyin kovasti Invergarcilliin, oli sellainen kiva pikkukaupunki, mutta lämmintähän täällä ei kyllä ole. Tulipahan koettua myös 200mm sadetta yhdessä päivässä - siinä on syy miksi kuuluisat jäätiköt päättyvät täällä sademetsään - aika märkää oli :D Myös Milford Sound oli ihan sika märkä paikka (mutta silti piti mennä vesiputoukseen seisomaan kun paatti sinne ajoi...? :P ) - vesiputoukset oli UPEITA ja bonarina oli vielä delfiinejä loikkimassa vuonossa! Tämä on ihan mahtava maa, mutta itse en kyllä toiste lähtisi cämpperillä tänne... Haast Pass mm. oli aika karmaiseva kokemus (etenkin kun alkoi vielä satamaan...) ja samoin aikamoinen kokemus oli ajella vuorilla tällä vänillä... Tiet on kohtalaisen kapeita ja kohtalaisessa kunnossa myös... Hieman hirvitti kun tiukassa mutkassa vastaan tuli säiliöauto... Pelkääjän paikalta näkee muuten sitten "kivasti" alas... Katsotaan miten rikki olen kun ajetaan tuo West Coast Scenery Road ja kyllä - mä istun siellä meren puolella :P

  Muille vinkiksi, että kannattaa vuokrata Maui tahi Kea kämpperi jos on rahaa, tää Apollo on 3-v wanha, mutta silti sisustus esim. suoraan 70-luvulta :D

  Meidän huikeimmat eläinkohtaamiset on ollut ratsastus (mä hannasin, koska olen pudonnut hevosen selästä ja lisäksi tuuli hieman liian inhasti mun makuun ja se reitti ei ois ollu mun mieleen - mitä polkuja vetivätkään rinteitä pitkin...), pingviinit (sinisen haluaisin vielä nähdä, mutta suattaapi olla, että jääpi haaveeksi...), delfiinit, hylkeet, pukekot, keat!, kiwit (käytiin eläinpuistossa katsomassa, siellä kasvattavat kiwit tarpeeksi isoiksi ja vapauttavat sitten luontoon - kuolleisuus 95% luonnossa syntyvillä kiweillä ja 35% noilla 5-6 v:nä luontoon palautetuilla, 5:stä kiwi-lajista ainakin yksi olisi jo kuollut sukupuuttoon ilman tätä apua) lisäksi Neiti rakastui tuataraan (näitäkin kasvatetaan siis puistoissa, joista niitä sitten vapautetaan takaisin luontoon ja saarille, joissa ei ole vihollisia eli mm. kissoja, koiria jne.) - merileijonat ja valaat olisi vielä kiva nähdä - Kaikoura, sulta odotetaan paljon! ;) En muuten tiennyt, että näillä on ihan sikana myös lehmiä ja näemmä laamoja ja kauriita pitävät täällä myös, opossumit ovat vihattuja ja syövät mm. myös tuataroja ja kiwejä... Kannattaa siis ehdottomasti ostaa opossumista tehtyjä hanskoja, pipoja yms. - kuulemma käyttävät osan tuloista sitten niiden pyydyksiin, joita on vähintään tuhansia pitkin poikin Fiordlandia.

  Lake Tekapo saattaa meiltä jäädä näkemättä kun en ollut karttaa tutkaillut tarpeeksi, eli saa nähdä riittääkö aika sinne vaiko ei - liian paljon joutunut jo tekemään kompromisseja tällä reissulla, mutta toisaalta - mitään en olis jättänyt välistäkään... Mä oon tullu siihen johtopäätökseen, että tällä eteläsaarella saisi kevyesti vietettyä aikaa puoli vuotta ja silti jäisi vielä paaaaljon näkemättä ja kokematta (Stewart Island esim. olis ollu ihana kohde ja siellä olisi voinut kiwejä nähdä luonnossakin, mutta toisaalta se laivareissu olis ollu ihan KAMALA (mut ois kestänny tunnin...)), sikana olis mielenkiintoisia vaelluksiakin, mutko ei oo aikaa ko muutamilla käydä :( - vuosi kun olisi aikaa, niin kerkeis pohjoissaarellakin käydä jajajaja... Sydänhän tänne jää <3

  terguin laiska glenni :D

  VastaaPoista
 9. Kyllähän noille reissuille hintaa tulee, toisaalta melkein saman verran menee rahaa paikallaan asuessa, ainakin täällä Melbournessa, jossa viikkovuokra on 350 euroa. Australian road tripit on jääneet meidän mieliin kaikista parhaina reissuina. Meillä on Uusi-Seelanti vielä koluamatta vaikka asutaan ihan vieressä. Syy siinä että sinne pitää sitä aikaa tosiaan varata.

  Australia on hyvä paikka asua, tänne vaan! Mutta jäi mietityttämään, minkä takia Uusi-Seelanti ei olisi? Maanjäristyksiä Eteläsaarella? Ollaan nimittäin sinne muuttamistakin joskus mietitty.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos työsi ei vaadi kaupunkia ja olet eräihminen, niin se on just passeli paikka, mutta jos kaipaat kaupunkien sykettä - sitä ei siellä ole (oletan, että näin myös pohjoissaarella? itse en käynyt kuin eteläsaarella). Itse eräihmisenä voisin tuonne muuttaa - säät aikalailla samanmoiset kuin Suomessa, paitsi oletan, että talvi on inan leudompi - siis eteläsaarella, pohjoissaarella taitaa olla erillaiset kuin Suomessa, lämpösempää...?

   Palvelukulttuuria ei myöskään ole - ruoat tilataan pääsääntöisesti tiskiltä ja aika usein ne saa itse hakeakin, maksu tapahtuu samoin usein kassalla. Fine dineingia kyllä löytyy! Ja se onkin sitten todellakin SUPER!

   glenni

   Poista
  2. Uusi-Seelanti on kyllä todella hieno, mutta tuntuu jotenkin että siellä ollaan vähän jotenkin kehityksestä jäljessä ja esim. rakennuset ovat paljon huonommin tehtyjä vielä kuin Australiassa - vaikka talvet on oikeasti kylmiä. Lisäksi siellä on aivan mahtava luonto, mutta kaupungit ovat aika mitäänsanomattomia ja tylsiä - ja me kaivataan asumiseen kaupungin sykettä. Wellington on ehkä ainoa paikka joka vakuutti jotenkin kaupunkina, se oli aika sopiva.

   Luonnon takia kyllä menisin mieluusti Uuteen-Seelantiin, mutta toisaalta luonto on Ausseissakin aivan jumalattoman hieno. Ja siellä on kaupunkikulttuurikin kuosissa.

   Siinäpä ehkä tärkeimmät syyt. :)

   Poista
 10. Voin kertoa, että meidän Singapore (okei 11h transitissa...) - Sydney - Uusi-Seelanti (eteläsaari) - Sydney -reissu maksoi liki tuplasti sen mitä teidän koko Oseanian reissu, mutta tuossa on toki lennot täältä mukana + kämpperi maksoi reilusti enemmän kun oltiin niin lähellä high seasonia. Me myös yövyttiin kämpperiseiteilla, mut ne oli 20-50 egee per yö, eli ei ihan kauheen hintaisia, mut tuovat toki lisää hintaa "kivasti", mutta antavat mukavuutta! ps. EN suosittele Milford Soundsissa yöpymistä - meillä ainakin satoi ihan koko ajan - aikasta märkää siis - doh, sademetsää... :D

  Sparkella (?) oli muuten ilmaista wifiä tarjolla aika monessa paikassa, sellasia pinkkejä puhelinkoppeja 100G per päivä ;)

  glenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuukaudessa kun päivässä maksaa 20-50 euroa ekstraa, niin siitä kyllä kertyy ihan jonkinmoinen summa. :P Milford Soundin mestat on kyllä aika sateisia, meille tosin sattui oikein hyvät kelit, eli trekit ja risteily meni tosi putkeen! Oli yksi maikeimpia paikkoja maailmassa!!

   100 megaa tuli aika nopsaan täyteen meillä, ja olisi pitänyt olla yhdessä paikassa vielä parkissa - vähän no-go. Ja heidän maksullisen wifin kanssa tuli A-I-V-A-N JÄÄÄÄÄTÄVÄT ongelmat. Puhelinpalvelu oli täysin aliarvoista ja rahojen palautukseenkin meni varmaan enemmän rahaa puheluihin kun mitä tuli takaisin. Vituttaa vieläkin kuin pientä oravaa se koko episodi.

   Ei siis mitään maksullista Sparkilta. En suosittele. En koskaan.

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!