lauantai 29. huhtikuuta 2017

Rakkauden raunioilla - Museum of Broken RelationshipsMeillä kaikilla on niitä. Ne ovat jälkiä ja muistoja eletystä elämästä. Joistain saattaa mennä kylmät väreet, joistain tulla haikeakin mieli kun ne muuton tai siivouksen yhteydessä osuvat eteen pitkän ajan jälkeen nurkasta, kellarista, laatikonpohjalta.
Jokaisen päättyneen ihmissuhteen jälkeen nurkkiin jää tavaroita, jotka muistuttavat meitä ihmisestä joka joskus on ollut läheinen ja rakas. Ne tavarat saattavat myös herättää inhoa ja huonoa oloa asioista, joita ei olisi koskaan halunnut tapahtuvan. Ne ovat jossain pahvilaatikossa, jossa ehkä lukee päällä “valokuvat”, “varastoon” tai jotain muuta tyhjänpäiväistä. Niistä tavaroista voi olla vaikea luopua, koska niihin liittyy paitsi muistoja ihmissuhteesta, myös muistoja tietystä elämänvaiheesta.

Sellaisista, jotka ovat tehneet meistä sen ihmisen, joka olemme nyt.
Museum of Broken Relationships perustettiin rikkoutuneiden ihmissuhteiden raunioille. Pieni ovi Zagrebin vanhan kaupungin kujalla johtaa sisälle valkoiseen ja sokkeloiseen taloon. Sen jatkuva näyttely kertoo muun muassa dominaoppilaasta, joka lapsuudessaan ihastui poikaa. Vuosi oli 1966 kun he nuorina viettivät ihanan kesän. Tiet erosivat.

Tytöstä tuli prostituoitu ja myöhemmin domina. Eräässä sessiossa nuoruudenrakkaus tuli vastaan. Sessio jäi kesken. Mies pyysi saada pitää toisen stilettikorkokengän. Vuosi oli 1998. Museoon päätyi toinen kengistä tarinan kera.

Äitinsä syövälle menettänyt tyttö rakasti pitää äitinsä vanhaa kesämekkoa ja jakkupukua. Kaipaus on jatkuvaa. Muistot äidistä juuri niissä vaatteissa kauniina ja iloisena on jäänyt tytön muistikuviin elämään.

Tai se ensirakkaus, jonka piti kestää kaikki. Se, johon syntyi kolme lasta, ja joka loppui siihen kun mies vaan rakastui toiseen 30 vuoden jälkeen.

On liikuttavaa miten osa tarinoista on kymmenien vuosien takaa. Silti ne ovat olleet niin vahva osa jonkun identiteettiä, että hän on sen halunnut jakaa myös muille. Kai me kaikki kannamme oman historiamme tarinoita mukanamme aina. Niistä ei taida päästä vaikka hävittäisi ne pahvilaatikotkin sieltä varastosta.


Museum of Broken Relationships löytyy Zagrebista osoitteesta Ćirilometodska 2, 10000, Zagreb, yläkaupungin korkeammalta puolelta. Sisäänpääsymaksu on 30 kunaa, eli noin 4 €. Aukioloajat ovat 09.00-22.30 kesäisin ja 09.00-21.00 talvisin.

 Joka päivä lähistöllä ammutaan tykinlaukaus keskipäivällä kello 12. Yhdistä käynti tässä museossa siihen.Kroatiassa olimme VisitCroatian vieraina. Osa ohjelmasta oli järjestettyä, osan järjestimme itse. Useimmat kohteista oltiin saatu ohjelmaan mukaan omasta pyynnöstämme, jotta kävisimme kohteissa jotka muutenkin meitä kiinnostaisivat.

7 kommenttia:

 1. Ihana idea museolle ja toteutuskin tuntuu toimivan hyvin. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli museoksi kyllä hauska, joten jos käyt Zagrebissa, lämpimästi voi suositella! :)

   Poista
 2. Mulla oli tismalleen samanlainen Snoopy-pehmo lapsena, oli vähän yllättävää nähdä samanlainen tässä! :D Täytyy sanoa, etten olisi kyseiseen museoon omin toimin varmaan koskaan törmännyt. Ensireaktioni oli, ettei olisi minun paikkani, mutta kyllähän siellä varmaan on mielenkiintoisiakin tarinoita. Ja varmaan museoon tarinansa jakaneille toimii jonkinlaisena terapiana asian käsittelyyn, ehkä eron kokeneille vieraillekkin, mutta omalta kantilta ajateltuna vierailu voisi olla myös vähän ahdistava. On noita museoita joka lähtöön!

  VastaaPoista
 3. Eipä olisi tullut mieleen, että tälläiselläkin teemalla voi museo olla olemassa. Aika mielenkiintoinen. Hyvin erilainen kuin perinteiset museot. Tuolla varmaan täytyy käyttää aika paljon aikaa tarinoihin sisälle pääsemiseen. Itse esineethän ei sinällään kerro paljonkaan, vaan juuri ne tarinat.

  VastaaPoista
 4. Yleensä en ole kovin museoiden perään, mutta tämä voisi kiinnostaakin. Mielenkiintoinen idea ja varmasti monet noista tarinoista ovat aika koskettaviakin ja esineet tekevät ne jotenkin aidoimmiksi. Tuo dominatarina oli ennemminkin vähän hämmentävä ja erikoinen kuin liikuttava, mutta sitähän tämä elämä on. Kaikista ei ole Hollywood-elokuvaksi... osa päätyy pornoleffan tarinaksi :D

  VastaaPoista
 5. Eipä olisi tullut ikinä mieleen, että tällaisestakin aiheesta voi tehdä museon. Varmasti ajatuksia ja vahvoja tunteita herättävä paikka. Kuinka iso museo tuo on, paljonko siellä käyntiin kannattaa suurin piirtein varata aikaa? Jollain lailla tämä herätti mielenkiinnon, on varmaankin ihan uudenlainen museo paljon nähtävyyksiä nähneellekin.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoinen museoidea, ei voi muuta sanoa. Ei ehkä kuitenkaan mun juttu, mutta vaikea sanoa, vaikka itseni tuolta löytäisin alueella tallustellessani. Aika mielenkiintoinen oli tarina dominasta ja entisestä heilasta...

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!