torstai 10. toukokuuta 2018

Kroatialla on ongelma (ja se on ihana)


Kroatian paras puoli on, että se on äärettömän monipuolinen kohde. On kaupunkielämää, on hyvää ruokaa, on aurinkoa ja rantaa, on vuoria, on vehreää luontoa, on aktiviteettia ja vesiurheilua, viinitiloja ja ystävällisiä ihmisiä - oikeastaan ihan kaikkea, mita ihminen lomallaan kaipaa.


Saan usein kysymyksiä siitä minne Kroatiassa kannattaa mennä. Mikä on paras paikka, kivoin tunnelma, paras ruoka?


Kroatialla on ongelma. Ja minäpä kerron millainen.


Ensimmäisellä lomalla saavuimme ensin Mali Stonin kylään ja yhden yön jälkeen jatkoimme Orebiciin. Ihania, pieniä kyliä molemmat, punatiilikattoisia rakennuksia ja mahtavia maisemia. Hyviä ravintoloita. Kirkasta, turkoosia vettä ja kivinen ranta. Nautin.


Seuraavalla kerralla lähdimme Zagrebista valumaan alaspäin. Päädyimme mm. Zadariin. Ihania punatiilikattoisia taloja. Vanhaa tunnelmaa, hyviä ravintoloita. Kirkasta turkoosia vettä ja kivinen ranta.Jo toista vuotta olimme Baska Vodan kylän lähellä sijaitsevassa villassa. Baska Vodan kylä on ihana. Siellä on punatiilikattoisia taloja, ihania vanhoja kujia, hyviä ravintoloita, rantabulevardi. Kirkasta, turkoosia vettä ja kivinen ranta.


Kävimme myös Makarskassa ja Brelassa. Arvaatteko mitä siellä on? Niinpä. Punatiilikattoisia taloja, hyviä ravintoloita, tunnelmaa, rantabulevardia. Kirkasta turkoosia vettä ja kivinen ranta.

Sama toistuu jokaisessa paikassa. Jotkut kylät ovat toisia isompia, ja niissä on enemmän hyviä ravintoloita, isompia kauppoja, enemmän rantaviivaa tai pidempi rantabulevardi. Ja ne ovat kaikki ihania.


En ole vielä toistaiseksi eksynyt kroatialaiseen kylään meren rannalla, joka näyttäisi hirveän erilaiselta. Toisissa on enemmän turisteja, toisissa vähemmän. Kaikissa melkeinpä on ihana ranta, kirkasta vettä ja vuoristomaisemaa taustalla. Erityisen huonoihin ravintoloihin en ole vielä törmännyt.Kuulostanko kyyniseltä? Siltä että olen kyllästynyt? En suinkaan. Olen rakastanut jokaista hetkeä jokaisessa kylässä.


Mikä sitten on pointtini? Kroatiaan ei kannata mennä ajelemaan kylästä kylään. Ne ovat kaikki melkein samalla sabluunalla piirrettyjä. Kannattaa valita itselleen sopiva paikka ja majoitus sen perusteella mitä aktiviteetteja haluaa tehdä, tai paikkoja, mitä haluaa nähdä.

Eri osissa maata on upeaa luontoa, erilaisia aktiviteetteja ja muita paikkoja mitä nähdä. Zagrebissa museoita oli aivan älytön määrä. Paklenicassa upeat vaellusreitit. Plitvicessä ihanat vesiputoukset. Istriassa viinitilat. Ja Splitin lähellä Omisissa aktiivi- ja extremeihmisen aktiviteetit.Ajaminen kylästä toiseen hakien uusia kokemuksia ei ehkä ole sen väärti. Ellei sitten tietysti vaan tykkää roadtrippailla ja istua autossa. Sillä kyllähän ne ajomaisemat jaksavat huokailuttaa ainakin viikon putkeen.

Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

3 kommenttia:

 1. Mä taas sanoisin, että ehdottomasti kannattaa roadtripata Kroatiassa! Me oltiin ekaa kertaa vaavin kanssa Zadarissa ja koska meidän vaavi oli huono matkaamaan autossa (ei tykänny olla paikoillaan ja nukkui vähän) niin oli se nyt aika tylsää olla paikoillaan viikko. Käytiin me Paklenicassa ja Kornatissa. Itse Zadar oli nähty päivässä ja useasta vinkkelistä... Jos tykkää biitseilystä, ni sit tosiaan ei kannaa roadtripata, mut meidän perhe ei siitä perusta. Sellain puolen tunnin biitsisessio on ihan tarpeeksi nyt ton 8-v:n kanssa. Luontokohteet ja historialliset kohteet puolestaan on buenoja. Viime vuonna vetästiin 16 päivässä: Graz (A) - Čakovec (HR) - Zagreb (HR) - Plitvička jezera (HR) - Split (HR) - Mostar (BIH) - Cavtat (HR) - Kotor (MNE) - Zelenika (MNE) - Dubrovnik (HR) - Šibenik (HR) - Krka (HR) - Starigrad (HR) - Paklenica (HR) - Opatija (HR) - Kamenjak (HR) - Pula (HR) - Postojnska jama (SLO) - Ljubljana (SLO) - Flachau/Therme Amade (A) ja ei, ei yövytty joka paikassa. Meillä menee yleensä 2-4h autossa istumiseen per siirtyminen - nää on oikeesti suunniteltu näin ja vaativat tosiaan aina paljon ennakkoplänäystä. Hotelleja ja muita majoituksia varaillaan sitten lennosta, eli valmiiksi ei koko reissua buukata koskaan. Melko muuttumattomana tuo Kroatian keikaus pysyi ja siihen sisältyi niin vaelluksia, kaupunkeja (Dubrovnik & Split oli oikeesti ne tylsimmät mestat), raunioita, vesiputouksia, amfiteattereita, grillausta kroatialaisten tuttujen kanssa, useita loistavia ravinteleita (Leut Cavtatissa oli helmi), luonnonpuistoja, vesipuistoja, biitsejä jnejne. Tää matkustustapa ei ole kaikille, koska vaatii myös ennakkoon pakkaamista, eli niin ettei kaikkia kamoja tartte roudata ihan joka majapaikkaan. Me yövytään yleensä 1-3 yötä per paikka. Meidän tyylillä noustaan myös kohtuullisen aikaisin ylös ja käydään nähtävyydet katsomassa kun ollaan uuteen kohteeseen päästy. Tarkoittaa yleensä sellaista 3-5h:n kävelyä kaupungilla/kohteessa. Sit illallinen ja saatetaan vielä käydä kävelyllä ennen nukkumaanmenoa.

  Ei me osata olla yhdessä paikassa kauaa, tää tyyli sopii meille paremmin. Joku voi väittää, että jää paljon näkemättä, mutta sen verran olen vertailuja esim. blogien kautta tehnyt, että uskallan väittää, että tämä väite on hatusta temmattu. Yleensä googletan nimittäin kohteen ja sieltä pomppaa aina blogeja ja meidän näkemät/kokemat asiat on moninkertaisia bloggaajien asioihin verrattuna (tokihan kaikkea ei blogata). Mä kun yleensä etsin tiedot kohteista tiheellä kammalla, eli teen rankkaa pohjatyötä ja parhaimmat lähteet on kaverit, lehdet, kirjat ja vikana tulee blogit.

  Nyt on suunnitelmissa Ranskan kiekaus ens pe alkaen. Aina Bretagneen asti ja sieltä Normandian kautta takas. Alustava pläni hiottu valmiiksi, ekat majoitukset plakkarissa. Kamat pakkaamatta, mut ehtiihän tuota vielä. Erikoisuutena meinataan kiertää Pariisi tyystin tällä kertaa.

  Toki voisi tehdä noita reissuja jostain yhdestä paikasta käsin, mutta sitten se vaatisi useamman reissun (ei oikein onnaisi Zagreb - Dubrovnik - Pula jostain yhdestä kohteesta käsin) ja tylsyys pääsisi iskemään... Nostan hattua niille, jotka ton taidon osaa!

  VastaaPoista
 2. Olipas hengästyttävän pitkä kommentti, kiitos kun jaksoit ottaa kaiken ajan ja kirjoittaa sen! :)

  Roadtrippailu siis kannattaa Kroatiassa ehdottomasti - mutta ei kylästä kylään ajeleminen kylien takia, vaan nimenomaan erilaisten luontokohteiden tai aktiviteettien takia. Sitähän Kroatia on parhaimmillaan, erilaisia kokemuksia eri puolella maata. Ja se luonto siellä on aivan henkeäsalpaavan kaunis. <3

  Ihanaa Ranskaa teille!

  VastaaPoista
 3. Kirjoitin jo aiemmin kivemman tekstin, mut se hävis bittiavaruuteen... juu ei todellakaan kande ajaa kylästä toiseen - se luonto ❤️

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!