maanantai 8. heinäkuuta 2019

Miksi kaiken pitää aina olla halpaa?


Tiedättekö, aina kun kirjoittelemme jotain rahasta tänne blogiin, joka ikiseen kanavaan ilmestyy aina joku ihme joukko, jonka mielestä kaikki on ollut niin hälvatun kallista että oksat pois, ja että paljon halvemmalla olisi pitänyt kaikki saada. Tapahtuuko teillekin niin aina kun puhutte jossain rahasta? Vai puhutteko koskaan rahasta?


Meillä on ollut tapana avata erilaisten reissujen ja ihan ylipäänsä elämän kustannuksia. Yleensä ehkä enemmän sellaisista jutuista, jotka saattavat olla jonkun muunkin unelmia, tai ihan agendalla nyt tai tulevaisuudessa. Meiltä pyydetään edelleenkin aina välillä haastatteluja maailmanympärimatkan sikatarkasti tehdyn budjettipostauksen takia. Osittain varmaan siksi, että harva ehkä on kirjannut menojaan tällaiselta reissulta niin tarkkaan, osittain siksi, että vielä harvempi on avannut niitä kenellekään, ja varmasti myös siksi, että harva haluaa julkisesti puhua rahasta.
Ei se meillekään mikään itsetarkoitus ole lätkiä kaikki taloustiedot kaikesta julkiseksi, mutta koska olemme itse yrittäneet joskus etsiä vastaavaa tietoa sitä löytämättä, olemme halunneet auttaa muita vastaavanlaisten suunnitelmien edessä.


Se kyseinen budjettipostaus on yksi blogin luetuimpia edelleen, ja varmasti myös yksi eniten kommentoiduista - paitsi täällä blogissa, myös muissa kanavissa. Se on onneksi saanut myös paljon kiitosta, mutta heti sen julkistamisen jälkeen löytyi tusina ihmisiä, jotka tulivat lähinnä taivastelemaan kuinka paljon rahaa on mennyt, ja miten itse olisi tehnyt sen paljon halvemmalla.

Tämä siis tietämättä lainkaan, mitä olemme sillä rahalla tehneet, nähneet ja kokeneet.Vähän samalla tavalla kävi, kun päätimme avata huomattavasti suurpiirteisemmin Espanjaelon kuukausikustannuksia viime talvelta. Oli liian kallis asunto, meni ihan hirveä summa rahaa ruokakauppaan, puhumattakaan siitä ökyilevästä törsäilystä, jonka laitoimme ulkona syömiseen.


Moni väitti erityisesti pärjäävänsä huomattavasti pienemmällä ruokakauppasummalla Suomessa.

Ehkä niin. Hyvä heille.


Itse epäilen kovasti, että samalla summalla saa Suomessa lähellekään yhtään niin paljon hedelmiä ja vihanneksia, mitä viikottain roudasin tiistaimarkkinoilta aina kotiin. Eritoten kun ihan vaan vaikkapa mangot ja avokadot maksavat Suomessa hunajaa.

Mutta ei silläkään ole oikeastaan niin väliä.


Eniten ihmettelen sitä, miksi se on niin tärkeää, että jotain voi saada paljon halvemmalla.

Tottakai, melkeinpä kaikkea voi aina saada halvemmalla. Yleensä se kuitenkin vaatii ihan todella paljon enemmän esimerkiksi vaivannäköä, juosta eri kaupoissa tarjousten perässä, ehkä ensin ottaa niistä selvää, laittaa aikaansa siihen kaikkeen. Se on ihan ok jos niin haluaa tai joutuu tehdä.

Jotkut maksavat palveluista, vaikka saman asian saisi absoluuttisesti halvemmalla tekemällä itse. Moni vaan arvostaa ja arvottaa omaa aikaansa tai muita tekemisiä enemmän, kuin sen rahan edestä jonka maksaa vaikkapa siivoojalle, tai siitä, että joku tuo kauppakassit suoraan kotiovelle.

Rahasummalla voi ostaa esimerkiksi enemmän yhteistä aikaa perheen kanssa.
Meidän rahapostausten tarkoitus on vain ja ainoastaan antaa esimerkkejä siitä, kuinka paljon tällä elämäntavalla eläminen tai näillä intressikohteilla noin suurin piirtein maksaa eri kohteissa.

Meillä on harvoin nykyään tarve etsiä absoluuttisesti halvinta vaihtoehtoa, vaan pikemminkin meidän elämälle sopivin vaihtoehto. Se voi joskus tarkoittaa sitä, että asuminen maksaa enemmän kuin halvin hinta, minkä löytää. Se voi joskus tarkoittaa sitä, että pelkästä mielenrauhasta maksamme hieman enemmän. Se voi olla sitä, että ihan vaan säästääksemme itseämme, tai nauttiaksemme elämästä, käytämme erilaisia palveluita, siivoojasta ulkona syömiseen.

Joskus se voi olla todellisten huippudiilien löytämistä, tai oikeasti vaikka halvimmassa mahdollisessa paikassa lomailua. Se aina riippuu niin monesta asiasta. Tärkeintä on hyvä vastine rahalle.
Ymmärrän ihan hyvin senkin, että jos rahaa on käytettävissä tietty summa, ja kulut pitää saada mahtumaan siihen, silloin on tehtävä valinnat sen mukaan. Eikä rahoja kannata varsinaisesti heittää myöskään ihan turhaan menemään. Jos auto maksaa yhdessä liikkeessä sata euroa, ja toisessa tuhat, eikä niissä ole mitään eroa, tottakai kannattaa valita se edullisempi.


Ja kun nyt rahasta puhutaan, ja eritoten matkailusta ja rahasta: matkatessa on hyvä myös miettiä kuinka todennäköisesti tukee esimerkiksi ihmiskauppaa tai muuten vaan epäinhimillisiä työolosuhteita jos vaikkapa hieronnasta maksaa kaksi euroa tai käsityöstä yhtä vähän. Joskus ihmiset voivat olla aikamoisen pakkoraon edessä, ja itse voi miettiä haluaako sellaista tukea omilla toimillaan. Usein halpa hinta on myös tae siitä, että maapalloa tuhotaan mahdollisimman paljon.
Erityisesti toivoisin kuitenkin, että kun joku haluaa ja uskaltaa avata asioita tällä tavalla, yritettäisiin istuttaa se oikeaan kontekstiin. Ei aina siihen, että kaikkea pitää saada halvalla. Halpa hinta kun yleensä tarkoittaa sitä, että jostain pitää karsia, esimerkiksi jouhevuudesta, mukavuudesta, tai ehkä ilosta tai nautinnosta. Minkä arvoista eläminen sinulle on, jos absoluuttista tarvetta laskea jokainen sentti ei ole?


Oscar Wilde kirjoitti aikoinaan "A cynic is a man who knows the price of everything but the value of nothing."

Sen syvintä tarkoitusta on selitetty muun muassa näin:

"A cynic is a person who believes that people are motivated purely by self-interest or selfishness and materialistic value rather than acting for honourable or unselfish reasons. A cynic's outlook is scornfully and habitually negative."The cynic is one who never sees a good quality in a man, and never fails to see a bad one." He judges everything by its monetary value but is unable to realize its emotional or sentimental value and unless it can be transformed into price, it's absurd for him.

For instance, A cynic would see the only the cost of a doll. He would not be able to understand the value of the doll, that it brings a smile to a child's face or a look of utter excitement to the child's eye and warmth to the giver's heart.

In this quote Oscar Wilde is saying that if you focus on what things cost, as opposed to what they can do for you, you end up becoming bitter and negative (in other words, you'll be a cynic) and won't make the most of your situation."

Tähän minä sanon 'word'.
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


14 kommenttia:

 1. Hieno postaus.
  Matkustaa voi todella monella hinnalla. Itse olen asunut esimerkiksi Afrikassa todella huokeasti, mutta huokeus sisälsi automaattisesti mukanaan sivuefektejä, jotka piti vain hyväksyä. Matkan hinta on suorassa suhteessa siihen, mitä haluaa ja tarvitsee. Jos haluaa saada kunnon turvallisuutta ja päästä vaivatta maasta toiseen, niin yhdysvalloista lähtee säännöllisesti maailman ympäri lentävä lento, jonne pääseminen maksaa muistaakseni miljoona dollaria - hinnalla pääsee todella moneen maailman valtioon ja kaikki asiat on etukäteen järjestetty luksustasoon. Toisaalta maailman voin kiertää hyvin pienellä rahasummalla, kun hoitaa itse turvallisuuden, majoitukset ja kaiken maailman byrokratia jutut ym.

  Aika moni niistä ihmisistä, jotka lukevat toisten tekemiä sepostuksia budjeteista, matkustavat korkeintaan turistibussissa muutaman päivän elämässään tai katselevat maailmaa television ruudun takaa. Jos viettää viikon verran ulkomailla ja luulee oikeasti tietävänsä, mitä maksaa asuminen ulkomailla, on jo ilmoittanut olevansa tyhmä.

  Matkustaminen on aina yksilöllinen tapahtuma - Kenenkään ei pitäisi mennä arvostelemaan millään tavalla toisen matkustamistapoja, koska jokainen elää omaa elämäänsä. Mutta koska näitä ns. melko yksinkertaisia arvostelijatyyppejä on - ihan kaikessa elämään liittyvässä ja heidän mielestään he tietävät aina sen ainoan oikean tavan elää -, niin paras ratkaisu on vain ohittaa heidän juttunsa tai olla tekemättä postausta, jossa kertoo matkustamisen faktoista mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt on kyllä varmasti vaivatonta matkailua, jos tuolla hinnalla mennään pallon ympäri. :D Meilläkin budjetit vaihtelee kovastikin riippuen kohteesta, matkasta ja sen tarkoituksesta. Jokaiselle on aikansa ja paikkansa.

   On jotenkin aina hassua, että ihmisiltä löytyy tarve kommentoida mikä on oikein ja mikä on väärin, tuntematta kaikkia taustoja, tai tosissaan tietämättä välttämättä edes kohteista mitään. On aina mukavaa, kun pääsee hyvään dialogiin lukijoiden kanssa, jolloin keskustelu avaa molemmille osapuolille varmastikin paljon uusia näkökulmia. Anonyymit kommentoijat on jo aikaa sitten jätetty ihan omaan arvoonsa. :)

   Poista
 2. Oi tämäpä oli hyvin kirjoitettu! Suhteellisuus rahan käytön suhteen on monille ihan vierasta. Kun kerroin saaneeni kolmellasadalla kahden hengen matkan Budapestiin lentoineen ja hotelleineen se kuitattiin yksinkertaisesti hölynpölyksi. Niin halpaa ei voi ollakaan. Jos taas käytän johonkin matkaan tai elämykseen tuhat euroa, sitä pöyristellään ja kysytään etteikö muka yhtään halvemmalla olisi päässyt mihinkään. No kyllä pääsee, mutta niitä hintoja ei sitten uskotakaan. Samat tyypit ostavat pihalleen hiukan kalliimman ja uudemman auton, moottorikelkan tai muun, eivätkä ymmärrä ettei minulla mene rahaa sellaiseen.
  Nautitaan elämästä jatkossakin parhaaksi katsomallamme tavalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koskaan ei voi olla hyvin ja oikein. :D Aina välillä voi saada vaikka ja kuinka hyviä diilejä, varsinkin jos on vähän seikkailuhenkeä, eikä pelaa kaikkea varman päälle. Ja sitten tämä rahankäyttö, ah! Tosissaan, jos alkaisi avaamaan yhtään kulurakenteita, voisi ymmärtää paremmin, että valinnoistahan nämä on keskituloisella usein kiinni. Toiset laittaa asumiseen, autoon ja muuhun härpäkkeeseen, toiset elämyksiin. Rikkaimmat molempiin. :D

   Poista
 3. On totta, että jokainen saa itse päättää millä budjetilla matkustaa ja paljonko lompakko antaa myöden. Olen itse vasta hetken aikaa blogannut ja olen jo yhden postauksen tehnyt budjetista, jonka aiheena oli interrailin budjetti. En avannut summia kauhean yksityiskohtaisesti, mutta mainitsin kuitenkin paljon sellainen parin viikon reissu meiltä kustansi. En tähän mennessä ole (onneksi) saanut negatiivista palautetta aiheesta. Mielestäni on hyvä, että budjetteja avataan, koska itseäni ainakin juuri eniten kiinnostaa se- paljonko asiat kustansivat, sillä matkustan itse hyvinkin tarkkaan mietityllä budjetilla, koska olen opiskelija.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta jotenkin tuntuu, että sellaisista normireissuista harvemmin tuleekaan palautetta, yleensä ne tulee sellaisista isommista jutuista, jotka jollain tapaa liittyy myös elämäntapavalintoihin - meillä tuo vuoden maailmanympärimatka, ja Espanjan talvehtimisen kuukausikustannukset. Ja kyllä, juuri nimenomaan siksi näitä asioita on hirveän hyvä avata, koska tätä tietoa ei ole ollut kovinkaan pitkään saatavilla näin läpinäkyvästi. Kyllä se auttaa ihmisiä suunnitelmissa, joten kiitos kun olet ollut mukana tekemässä tästäkin rahapuhekulttuurista avoimempaa! <3

   Poista
 4. Tietty halpuus ja halvin mahdollinen vaihtoehto saa kiinnostaa, jos oma tilanne sallii vain rajallisen budjetin. Mutta se että alkaa sitten odottaa, että kaikki muutkin tikittävät saman vaatimuksen mukaisesti, on aika höhlää toimintaa. Itse kun tunnen molempien matkustustapojen ilot - sekä laadun ja kokonaisuuksien että halpojen hintojen - en oikein keksi muun kuin jonkinlaisen katkeruuden ja kateuden syyksi saamillesi kommenteille. Itselleni on muuten lähivuosien kenties suurin löytö ollut juuri tämä katkeruuden tunnistaminen. Kun sen bongaa, voi siitä kumpuavat ilmiöt vaan suvereenisti sivuuttaa. Ei kosketa! :D Väitän että meille ulkosuomalaisille naljaillaan edelleenkin aika paljon, etenkin hieman vanhemman Suomen kantaväestön toimesta. Reteästi vaan etiäpäin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se, eihän kaikkien tarvitse aina tehdä asioita samalla tavalla. Olemmehan mekin vuosien varrella tinkineet paljostakin, koska taloudellinen tilannen on ollut ihan erilainen. Nykyään menee aika lailla mukavuudenhalun piikkiin se, että on valmis maksamaan enemmän - kahden lapsen kanssa ei jaksa ihan samalla tavalla pitää torakoista kuhisevaa bungalowia hurmaavana osana seikkailua. :P

   Kaupaan vähän sellaistakin tähän rahapuhekulttuuriin, että muutettaisiin sitä käsitystä, että kaikki haluavat aina kaiken mahdollisimman halvalla. Kai se on vähän muuttumassakin nuorempien polvien myötä, onneksi. Ja karavaani, sehän todellakin kulkee vaan! :)

   Poista
 5. Hyvä pointti. Itsekään en ymmärrä sitä että kaikki pitäs saada erittäin halvalla. No, tietty meillä kaikilla on joku budjetti mutta jos on mahdollista käyttää rahaa mukavuuteen, palveluihin jne niin miksi ei. Ja usein se on juuri niin että erittäin halvassa hinnassa on yhteiskunnallisia ongelmia; ei ehkä maksettu kaikkia velvotteita, miten tuotteet on tuotettu jne.
  Eiköhän se ole jokaisen oma asia mihin ihan omat rahansa haluaa käyttää. Tästä syystä minua ei mitenkään yleisesti kiinnosta muiden rahankäyttöpostaukset. Ehkä jos olisin juuri suunnittelemassa jotain tiettyä, mutta yleisistä lähteistä on kuitenkin hyvin mahdollista laskeskella kaikenlaisia kuluja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinpä näin, maksamalla vähän enemmän, päästää itsensä yleensä hieman helpommalla, ja ehkä myös palveluntarjoajankin paremmalla.

   Pyrimme juuri tähän spesifiin tarpeeseen vastaamaan avaamalla tiettyjen matkojen budjetteja, jolloin osataan esimerkiksi miettiä, voisiko talvi Espanjassa, tai vuoden maailmanympärimatka olla ihan mahdollinen. Aina tietysti pitää vähän ymmärtää, mitä käytettyyn rahaan on sisältynyt! :)

   Poista
 6. Hyvä Gia!! Mä en oo koskaan ollut varsinaisella budjedttimatkalla, sillä lomalla tulee nauttia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sillon kun ollaan lomalla, sillon sen tosissaan kuuluu tuntua siltä että on LOMALLA. :) Sitten on erilaisia reissuja, jotka ei välttämättä ole lomaa. :E

   Ja lähtökohtaisesti jokainen valitse itselleen sopivan tavan, eikä muilla siihen nokkaan koputtamista!

   Poista
 7. Itse en ole tehnyt budjettipostauksia, mutta luen niitä kyllä, jos reissun sisältö kiinnostaa. Ei tulisi mieleenkään arvostella muiden tapaa käyttää rahaa. Minä metsästän lentotarjouksia ja pihtaan matkoilla asumiskuluissa, mutta "tuhlaan" mielellään elämyksiin ja ruokaan. Kaikki menkööt tyylillään. Pääasia, että itse nauttii.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän on ihan juuri näin! Parasta on tietysti, jos löytää hyviä tarjouksia kaikesta, mutta aina se ei ole mahdollista, eikä aina myöskään jaksa. Meillä on pitkään ollut vähän samalainen mentaliteetti kun sinulla, mutta nyt kun matkassa on kokonaiset neljä, alkaa kriteerit monelle asialle muuttumaan, ja sitä haluaa päästää itsensä mahdollisimman helpolla ja mukavalla. :)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!