maanantai 25. tammikuuta 2016

Näin paljon maksaa 342 päivän maailmanympärimatka - 11 maata ja lovi lompakossa


Vuoden 2014 marraskuussa lähdimme toteuttamaan suurta unelmaamme, vuoden mittaista maailmanympärimatkaa koko kolmihenkisen perheen voimin. Jotkut olivat hieman kauhuissaan, toiset innoissaan, ja osa taas piti meitä jonkinlaisina sankareina. Meille tämä oli jättimäinen henkinen ja taloudellinen investointi pitkäaikaiseen haaveeseen, jota toteutettiin kovalla työllä.


Mistä rahat reissuun ja miten?


Matkan suurin askel oli henkisen kynnyksen ylittäminen. Monta pitkää iltaa ja yötä vietettiin pohtimalla erilaisia skenaarioita. Konkreettisin huolenaihe oli kustannuspuoli - mietimme, tulevatko rahamme riittämään käsillä olevaan seikkailuun.

Alun perin tarkoitus oli lähteä matkaan vasta vuotta myöhemmin, mutta koska vuorotteluvapaan ehtoja tiukennettiin, suunnitelmia jouduttiin aikaistamaan vuodella jos vuorotteluvapaaoption ylipäänsä aikoi käyttää. Muutenhan töistä vapaan saaminen saattaa olla enemmän kuin hankalaa.

Vuotta aikaisemmin tapahtunut lähtö puolestaan tarkoitti vuotta lyhyempää aikaa kartuttaa matkakassaa.Etsimme suunnitteluvaiheessa tietoa paljonko missäkin maassa eläminen maksaa, mutta vielä tuolloin infoa oli todella niukalti tarjolla. Me ja matkabloggaajakollegamme ovat tämän jälkeen ansiokkaasti avanneet omia kustannuksiaan reissuistaan, jotta seuraavilla reissuaan suunnittelevilla on hieman kättä pidempää.

Ja siiheen huutoon tämäkin postaus pyrkii vastaamaan.


Matkakassamme karttui paitsi vuorottelukorvauksista, omista säästöistä, sekä omistusasunnon vuokratuloista.

Lainaa meidän ei tarvinnut ottaa. Vuorottelukorvaukset ovat muuten yllättävän pienet, sillä siitäkin leikataan progressiivisesti, ja luonnollisesti kaikista etuuksista maksetaan 20 % veroa vähintään.


Kaikki mitä sinun tulee tietää kustannuksista


Tästä paketista löydät tietoa kustannusten jakautumisesta maittain, sekä koko reissun kokonaiskustannukset.

Kokonaiskustannuksiin on laskettu mukaan aivan kaikki, lähtien rokotuksista ja tarvikkeiden ostamisesta ennen reissua, päätyen lentojen ja majoitusten kautta Thaimaasta ostettuun pähkinäpussiin, jonka sisällön tarjosimme oravalle.

Tämän postauksen tarkoituksena on ennemminkin näyttää kokonaiskuvaa, sekä sitä, miten menot ovat jakautuneet ensinnäkin kokonaisuutena, ja toisaalta maakohtaisesti. Maakohtaisia kustannuksia on avattu täällä tarkemmalla tasolla jo aiemmin, ja linkit postauksiin löydät lopusta.

Pelkkiä summia tuijottamalla ei kuitenkaan saa tietää muuta kuin absoluuttisesti kuluneen rahamäärän.


"Raha tekee onnelliseksi vain, 
jos sillä ostaa matkan."
- Riku Rantala
Kustannukset on jaettu neljään tai viiteen osaan kaikkien maiden osalta.
 • Majoitus pitää sisällään nimensä mukaisesti majoituskulut.
 • Ruoka-osioon mahtuu paitsi ravintoloissa nautitut ruoat ja juomat, myös kaupoista ostetut välipalat ja raaka-aineet sekä muutamatkin synttäritarjoilut.
 • Ostokset/Palvelut/Aktiviteetit käsittää ostosten lisäksi kaiken tekemisen ja erilaisista elämyksistä ja palveluista nautiskelun. Tähän kuuluu mm. sukellukset, nähtävyyksien pääsymaksut, hieronnat, viisumit, Gian kahdeksan mekkoa, Miikan yksi t-paita sekä oravan onnelliseksi tehnyt pähkinäpussi.
 • Julkiset pitää sisällään julkisilla kulkuneuvoilla liikkumisen, olivat ne sitten junia, tuktukeja tai perämoottoriveneitä. Poikkeuksena lennot, jotka on jätetty tästä pois mutta niputettu yhteen kokonaiskustannuksissa.
 • Vuokra-autokustannukset käsittävät kaikki vuokra-autoihin liittyvät kulut, eli käytännössä itse vuokran, vakuutukset, polttoaineet sekä matkailuautojen osalta myös kaasun. Pysäköintimaksut ja erilaiset camping/caravan park -maksut eivät tähän kuulu, vaan ne on laskettu osaksi palveluita ja majoitusta.

Lisäksi muutamia poikkeuksia edelliseen:
 • Valmistelukustannuksissa on hieman eri jaottelu, koska kustannukset ovat suurilta osin eri luonteisia kuin matkan päällä tapahtunut rahanmeno. Tarvikkeet pitävät sisällään kaiken passikuvista uuteen rinkkaan ja juomapullon korkkiin. Kustannuksia nostavat osaltaan uuden läppärin ja kameran sukelluskotelon isommat menoerät.
 • Nepalin osalta on eritelty kahdeksan päivän mittainen Himalajan vaellus kohti Annapurna Base Campia, koska se oli siististi oma pakettinsa, joka saattaa muutamiakin Nepaliin suuntaavia kiinnostaa.
 • Kokonaiskustannuksissa on nimensä mukaisesti nivottu kaikki matkaan liittyvät kustannukset yhteen.


Mutta tästä niitä kustannuksia, matkamme osalta kronologisessa järjestyksessä. Mielenkiintoista itsekin katsella näin jälkikäteen, miten nämä ovat jakautuneet!


Valmistelut, 5565 €
Nepal, 2300 €


Missä kävimme: Kathmandu, Pokhara, Himalaja, Chitwan, Bakhtapur.

Thaimaa, 3300 €


Missä kävimme: Phuket, Koh Lipe, Krabi, Koh Lanta, Bangkok.
Vietnam, 1100 €


Missä kävimme: Hanoi, Halong Bay, Da Nang, Hoi An, Ho Chi Minh City.

Kambodža, 1400 €


Missä kävimme: Phnom Penh, Siem Reap, Angkor Wat
Malesia, 500 €


Missä kävimme: Kuala Lumpur.
Indonesia, 2800 €


Missä kävimme: Bali, Nusa Lembongan, Gili Meno, Gili Air, Gili Trawangan, Amed.

Australia, 8200 €


Missä kävimme: Melbourne, Great Ocean Road, Yarra Valley, Sydney, Cairns, Port Dougals, Cape Tribulation, Brisbane, Sunshine Coast.


Uusi-Seelanti, 3500 €


Missä kävimme: koko kuukausi asuntoautolla ympäri ämpäri maata, sekä eteläsaarella että pohjoissaarella.Fiji, 4100 €


Missä kävimme: Nadi, Navotua Village (Yasawa -saaret), Taveuni, Leleuvia, Suva, Pacific Harbour.
Kiribati, 1000 €


Missä kävimme: Kiritimatilla, eli Kiribatin Joulusaarilla.

Yhdysvallat, 10 000 €


Missä kävimme: Havaiji (Honolulu), San Francisco, Napa Valley, Yosemite, Grand Canyon, Flagstaff, Jerome, Route 66, Las Vegas, Denver, Orlando, Miami.
Kokonaisbudjetti, 53 000 €
Kohde Aika Kokonaiskustannukset Päiväbudjetti
Valmistelut
-
  5565,75€
-
Lennot
-
  9179,48€
-
Nepal 30 päivää   2299,08€   76,64€
Thaimaa 44 päivää   3342,00€   75,95€
Vietnam 15 päivää   1109,12€   73,94€
Kambodza 18 päivää   1425,05€   79,17€
Malesia   6 päivää     522,94€   87,16€
Indonesia 38 päivää   2782,50€   73,22€
Australia 77 päivää   8241,61€ 107,03€
Uusi-Seelanti 29 päivää   3536,35€ 121,94€
Fiji 34 päivää   4135,97€ 121,65€
Kiribati   7 päivää     952,29€ 136,04€
USA 47 päivää 10089,39€ 214,67€
Yhteensä 342 päivää 53181,53€ 139,23€


Oliko tämä sen kaiken arvoista?


Lyhyesti: oli.

Kaikkein tärkeintähän tässä on ymmärtää nimenomaan se, mitä rahalla on saatu. Meillä oli matkassa kolmihenkinen perhe, ja usein emme ole etsineet halvinta mahdollista vaihtoehtoa, vaan parhaan hinta/laatu -suhteen tarjoavaa. Esimerkiksi majoitusten osalta se tarkoitti käytännössä sitä, että hostelleissa viihdyimme ainoastaan yhden yön. Toisaalta sitten myös nukuttiin muutama yö auton katolla teltassa keskellä sademetsää, koska muussa tapauksessa olisi pitänyt maksaa vuokra-autokustannusten lisäksi ylihintaisesta majoituksesta.Vuoden reissuun meni
kokonaisuudessaan
reilu 53 000 euroa
.Kuulostaa äkkiseltään isolta summalta, mutta jos pikaisesti lasket, paljonko perheenne yhteenlasketut nettotulot vuodessa ovat ja vähennät siitä säästöön jäävän osuuden, niin sitäkin kautta voi miettiä minkä verran saat Suomessa kulumaan rahaa vuoden mittaan. Suomessa meillä olisi mennyt vuoden aikana enemmän asumiseen, ruokaan, liikkumisiin, hankintoihin jnpp., joten siinä valossa se reissu ei ollutkaan aivan kohtuuttoman hintainen.


Tuo rahamäärä mahdollisti kuitenkin uskomattomien kokemusten elämisen sekä toi lukemattomia muistoja, jotka kantavat läpi koko elämän ja epäilemättä myöskin muokkaavat viisivuotiaan tyttäremme maailmankuvaa tavoilla, joita ei pysty millään rahalla ostamaan."Nowadays people know
the price of everything

but the value of nothing."
- Oscar Wilde

Olemme kuulleet monelta taholta kysymyksen, että miten meillä on varaa matkustaa?  Eivät nämä matkat ja kokemukset ole meille itsestään tulleet, eivätkä varsinkaan mitenkään hopealautasella tarjoiltuna. Takana on paitsi paljon suunnittelua, luopumisia, säästämistä, etsimistä, myös erityisesti arvovalintoja elämisen suhteen.

Tätä asiaa pohdimme jo aiemmin huikean suositussa "Vain ökyllä on varaa matkustaa" -postauksessa.


Mitä teimme, missä nukuimme, ja miksi auton katolla on teltta?


Täältä blogista löytyy enemmänkin tarinaa kaikesta siitä, mitä matkalla tehtiin, nähtiin ja koettiin. Lisäksi maakohtaisia budjetteja on avattu tarkemmalla tasolla aiemmin, joten jos kiinnostaa mitä rahalla on saatu, niin kannustamme lukemaan ainakin seuraavat postaukset:

Mitä maksaa kolmen hengen vuoden maailmanympärimatkan valmistelut
Mitä maksoi 5kk Aasiassa - Eurot ynnätty maittain
Mitä maksoi Australia ja Uusi-Seelanti
Fijin ja Kiribatin yllättävän kallis budjetti
Budjettimopo karkasi Yhdysvalloissa"Kyllä sinne kannattaa lähteä."

- BellaJa vertailun vuoksi, lue täältä:

Seven Seas -blogin Sannan budjettiavaus 9 kuukauden maailmanympärimatkasta, sekä
Unelmatrippi -blogin Jennin budjettiavaus 8 kuukauden maailmanympärimatkasta.Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista- olethan jo seurannut?

55 kommenttia:

 1. Vaikka tällainen matka ei ole omissa suunnitelmissa ehkä koskaan, tämä oli siitä huolimatta todella mielenkiintoinen ja erityisesti informatiivinen postaus :). Helpotti vielä erityisesti, että teitte tällaiset yhteenvedot eri maista ja käytitte pie charteja! Tietysti tuo summa kuulostaa isolta, mutta se on täysin totta, että Suomessa menisi tuotakin enemmän rahaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se tuollain yhtenä könttänä tosiaan isolta vaikuttaa, mutta kun ripottelee koko vuodelle niin se alkaa jo näyttäytyä toisenlaisessa valossa.

   Mutta hienoa jos postaus oli mielenkiintoinen ja informatiivinen, kuulostaa siltä että toimi niin kuin pitikin!

   Ja hei - never say never :)

   Poista
  2. Yhden rtw:n kokeneena, voidaan sanoa että kannattaa kyllä tarkkaan miettiä lähteekö siihen. Ei ole kaikille tarkoitettu moinen, eikä tarvitse ollakaan. Pitää olla unelma ja intohimo, erityisesti jos ei ole pistää rahaa rajattomasti, koska aikamoista epämukavuutta joutuu välillä kärsimään.

   Vastapainoksi tietty aivan loistavia kokemuksia, mielettömiä. :)

   Poista
 2. Kiitos tästä postauksesta! Olen täysin samaa mieltä, että maailmanympärysmatka rikastuttaa elämää enemmän kuin köyhdyttää. Ja muuten tuo video oli aivan mahtava! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se näin on, että äkkiseltään ei tule mieleen yhtään reissua, jolle ei olisi kannattanut lähteä. Hienoa että videokin upposi, tykätään siitä itekin kovasti :)

   Poista
 3. Kiitos postauksesta!! Varmasti oli hintansa väärti! Nuo muistot on teillä ikuisesti, ja se on todella arvokasta se.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin valokuvien määrästä päätellen niitä muistoja tosiaan riittää :D Aika usein huomaa kuvia katsellessa että aika huikeissa paikoissa on tosiaan käyty. Reissu avautuu omalla tavallaan tällain jälkikäteen, kun on saanut vähän etäisyyttä.

   Poista
 4. Kaikkea ei voi rahassa mitata – materia katoaa, muistot eivät! :) Olisi muuten ihan äärettömän mielenkiintoista laskea, jos vaan viitsisi, kuinka paljon Suomessa saa rahaa kulumaan vuoden aikana. Lopputulos saattaisi laittaa asiat taas ihan uuteen perspektiiviin! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet asian ytimessä, Saana! Tuollainen laskutoimitus olisi tosiaan mielenkiintoinen, joskin varmasti myös masentava. Sikälihän tuo olisi helpohko laskea - ainakin suuntaviivat saa kun katsoo vain minkä verran on palkasta jäänyt käteen viime vuonna, ja paljonko siitä on enää tilillä jäljellä :)

   Poista
 5. ihan loistava postaus joka avasi vastauksia moneen kysymykseen. Ja ihan ehdottomasti olen sitä mieltä, että sijoitus tuo oli ja sieltä kannattavimmasta päästä: se arvoa, mitä te olette tuolla rahalla saaneet ei varmastikaan voi rahassa aedes mitata <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sijoitus nimenomaan, sen myötä pystyi kuitenkin ruksaamaan aika monta juttua bucket listiltä. Hankala näille kokemuksille ja muistoille on konkreettista hintalappua laittaa, mutta ehdottomasti kannatti lähteä <3

   Poista
 6. No ei varmasti tarvitse edes kysyä kannattiko! Jonakin päivänä toivottavasti tehdään sama. Eniten kiinnosti tuo Uusi-Seelanti, se on meillä toivon mukaan pian edessä. Mietin, että jos yli kuukaudeksi lähtee niin kannattaa varmaan ostaa auto, sen verran hintavaa tuntuu olevan vuokraus sielläkin. Kiitos oivasta postauksesta, pie chartit oli hyviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Autovuokrat on tosiaan kalliita siellä, mutta auton hankintaa pohtiessa kannattaa myös miettiä, millaisissa tiloissa on valmis siellä asumaan ja elämään. Meillä oli asuntoauto, mutta sen verran pieni ja vanhanaikainen, että neliöt alkoivat välillä käydä ahtaiksi, etenkin jos ulkona oli sateista.

   Oltiin siellä hieman sesongin ulkopuolella jolloin autovuokrat olivat normaalia halvempia, mutta kyllä siihen silti sai ihan pitkän pennin uppoamaan. Isompi, uuudempi ja nykyaikaisemmin varusteltu auto olisi ollut loistava, mutta se olisi mennyt meillä yli kipukynnyksen. Mutta upea maa ja upea kuukausi yhtä kaikki, ja epäilemättä teilläkin tulee olemaan hienoa! :)

   Poista
 7. Kiitos jälleen kun kerrotte avoimesti budjetista :) Matkailu ei mene koskaan hukkaan, sillä luo muistoja loppuelämäksi ja osaa arvostaa asioita eri tavalla kun näkee miten muualla maailmassa toimitaan, jne.
  Ai niin, Sylvin ja Kekkosen kuulumisia olisi kiva kuulla vaikka omassa postauksessaan! Miten olivat innoissaan kun tulitte takaisin, onko arki lähtenyt niiden kanssa rullaamaan entiseen tapaan, jne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä todellakin ehti silmät avautua muutamankin asian suhteen matkalla. Vaikka Suomessa helposti valitetaan milloin mistäkin, niin loppujen lopuksi meillä on pääsääntöisesti asiat todella hyvällä mallilla.

   Sylvi ja Kekkonen ovat edelleen hoidossa, meillä on ollut sen verran matalentoa tämä paluun jälkeinenkin aika ettei olla niitä haluttu vielä ottaa kotiin. Ollaan toki kissakaksikkoa käyty katsomasssa ja rapsuttelemassa, ja kyllä sieltä taas pienen mielenosoituksen jälkeen löytyi yhteinen sävel :)

   Poista
 8. Uijjui, hurjan mielenkiintoinen postaus, kiitos tästä kokoamateoksesta! Erityisen tarkkaan tuli tiirattua Uusi-Seelanti, Thaimaa ja USA jossa itsekin kävimme. Me oltiin matkalla 3 ihmistä (2 aikuista ja lapsi 4 v) ja meiltä meni 4 kk aikana lentoineen 20.500 €. Hintaa laski vähän se että saimme matkailuauton maksutta käyttöön kuukaudeksi Uudessa-Seelannissa (se ois maksanut noin 4 tuhatta euroa) ja Jenkeissä yövyimme viikon kavereiden luona Losissa.

  Eli aika samaan tasoon menee teidän reissun kanssa, kun suhteuttaa matkan pituuteen. Paljon teidän lennot maksoi?

  Täs mun oma postaus, jos sopii että linkitän: http://www.salamatkustaja.com/2014/05/maailmanymparimatka-nain-paljon-se.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeks mä sekoilen, siis viisi kuukautta oltiin reissussa, eikä neljä. Aika kultaa muistot. Ehkä ois taas pian aika lähteä :)

   Poista
  2. Todellakin sopii linkittää, sun postauksesi oli yksi niistä harvoista joista löysimme mitään kättäpidempää miettiessämme oman reissumme budjettia. Joten jos aiemmin jäi sanomatta, niin lämpimät kiitokset näin jälkikäteen, Satu! :)

   Aika samassa hintatasossa tosiaan liikutaan. Meillähän ei ollut maailmanympärilentoja vaan ostimme niitä matkan päältä sitä mukaa kun keksimme, minne haluamme seuraavaksi suunnistaa. Lentojen yhteishinnaksi tuli vähän yli 9000€. Samoissa hinnoissa suurin piirtein mentiin rtw-lippujenkin osalta, mutta niissä olisi ollut vähemmän pysähdyksiä. Samalla olisi muutenkin ollut sidottu aikatauluihin ja saattanut missata muutaman mielenkiintoisen paikan. Tää lentojen buukkaaminen yksi kerrallaan toimi meille hyvin, vaikka kolikon kääntöpuolena sitten vietettiin ilta jos toinenkin googlen ääressä...

   Muutamia säästökohteita löytyi meilläkin kun roikuimme ystävien nurkissa Melbournessa ja San Franciscossa. Australian ja Uuden-Seelannin hintataso oli Aasian jälkeen pienoinen kylmä suihku, ja asuntoautoiluhan oli siellä kiivien luvatussa maassa julmetun kallista. Hienoa, että teiltä löytyi säästökohde sieltä, ja epäilemättä autokin oli toista luokkaa kuin meidän reilu viidentoista vuoden ikäinen Kerttumme :D

   Poista
  3. Joo me huomattiin reissun päällä, että olisi voinut tosiaan ottaa joustovaraa lentoihin... Nimittäin Samoalla alkoi kyllä jo kahden viikon jälkeen käydä aika aika pitkäksi, kun oli niin pirun kuuma että ei voinut oikein tehdä mitään aktiviteetteja. Sama juttu Thaimaassa, kolme viikkoa ois riittänyt ihan hyvin kuukauden sijaan. Näin jälkeenpäin ajateltuna ois kannattanut siirtää aikaa enemmän Uuteen-Seelantiin, johon me haksahdettiin ihan täysin :D

   Ensi kerralla - jos ja kun semmoinen joskus vielä tulee - niin otetaan tosiaan noita lentoja vähän vähemmän suunnitelmallisemmin.

   Poista
  4. Kuulostaa niin ensimmäisen maailman ongelmalta "Samoalla kävi aika pitkäksi". :D

   Sikäli kyllä täysi ymmärrys tälle, koska samanlaisia hetkiä koettiin Kiribatilla, mutta sieltä ei mennyt kuin yksi lento viikossa, joten joustovaraa ei ollut.

   Oli aika vaikeaa ylipäänsä suunnitella koko hommaa etukäteen (siksi ei sitä tehtykään), kun ei tiennyt missä haluaa 10kk jälkeen olla maailman ollessa avoin. Nyt kun tietää enemmän taas itseästään ja maailmasta, olisi vähän iisimpää miettiä miten haluaa liikkua ja olla.

   Meidän seuraava maailmanympärimatka näyttäisi kyllä todella erilaiselta - mitä olisitte tehneet eri tavoin?

   Poista
 9. Mieletöntä, että olette jaksaneet näin tarkkaan pitää lukua budjetista! (se onkin niin kovin vapauttavaa se excelöinti!) Kolmihenkiselle perheelle tuon mittaiselle matkalle, ottaen huomioon kaikki puuhastelut jne, niin kuulostaa kyllä aika passelilta. Meillä kosahti aika alkuunsa tuo budjetin ylöskirjaaminen, joten harmillisesti ei ole edes tarkkaa kokonaissummaa tiedossa, saatika sitten maakohtaisia budjetteja. Vain mutulla voin heittää, että jossain oli halpaa tai jossain oli kallista. Pöh. Meillä meni kuitenkin 7 kk reissuun suhteessa huomattavasti enemmän, ottaen myöskin huomioon, että meitä on kaksi. Alle tuon teidän luvun jäätiin, mutta ehkä kymppitonnilla tjsp. Afrikan kuukaudet siitä söivät suurimman osan ja me tosiaan olimme alunperin kaavailleet myös vuoden mittaista reissua, mutta kun se Afrikka tuli mukaan kuvioihin niin päätimme, että reissu lyhenee ja vastaavasti safarit, sukeltaminen ja kaiken maailman muut ihanat, mutta elämääkin kalliimmat aktiviteetit saavat täyttää reissumme, eikä niiden suhteen sniiduilla yhtään. Ei ollut ilmaista, ei todellakaan, mutta ei harmita!! :) Tuskinpa teitäkään... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä meni hetki jos toinenkin kun Exceliä näpelöitiin matkalla, tai siis lähinnä meistä toinen sitä teki. Lapsi ei ihan tuplaa kustannuksia, mutta tietysti tulee oma lisänsä.

   Afrikan kanssa ei oltaisi varmaan voitu noin pitkään olla mekään, ja jäihän meiltäkin rahan takia paikkoja näkemättä - muun muassa Galapagos, joka olisi ollut lentoineen varmaan sellainen viiden tonnin ekstrapaukku tuohon päälle. Etelä-Amerikkakaan ei hirmuisen halpa ole. Samoin Japanin sakura päätettiin jättää toiseen kertaan.

   Noi teidän Afrikkajutut on niin houkuttelevia, että meillä on jo kamala hinkun niille suunnille! Ja on siitä kyllä vähän kiittmistä myös Elinan ja Pirkokinkin postauksia. :)

   Ei ollut ilmaista. Ei harmita. En lähde ihan heti uudelleen. ;)

   Poista
 10. Kiitos loistavasta postauksesta, itsekin lähdössä muutaman viikon päästä kiertämään palloa. Mulla matkan pituus vaan 65 päivää josta 30 vrk risteilyaluksella Sydney - Hawaii välillä. Budjettia itsekin väännellyt, mutta summa kuullostaa kauhealta (n. 18 t) mutta risteilyn osuus siitä on pelkästään yli 10t. Sen siitä saa kun yksin matkustaa :D Mä tingin sitten muusta, kuten siitä että otin halpislentoja ja majoitukset airbnb:n kautta... Saas nähdä kuinka pahasti oon laskenut pieleen ja joudunko soittamaan vanhemmille ja ruinaamaan rahaa kesken matkaa :D

  Mun reissusta voi sitten keväällä lukea täältä : www.tanjanmatkassa.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisaalta, siellä riseilyllähän onkin sitten kaikki maksettu, eli ei tarvitse mietttiä sen jälkeen kustannuksia. Pääsettekin sillä risteilyllä muuten aivan mielettömän hienoihin paikkoihin, uskoisin!

   AirBn'b :stä löytyy oikein hyviä paikkoja, niitä mekin monasti käytettiin. Erityisesti ausseissa ja Uudessa-Seelannissa hotellien hinnat olivat niin korkeita, että näiltä löytyi oikein hyvä hintalaatusuhde. :)

   Pitääkin käydä kurkkailemassa sun blogiasi! Aivan mielettömän upeaa matkaa! Keräähän taskuun oikein mahtavia kokemuksia!

   Poista
 11. Huikea, desimaalin eiku sentin tarkka budjettipostaus, josta on varmasti apuja niin monelle! Mulla vetäs taas kylmiä väreitä tätä lukiessa, sillä niin money well spent ja tulvi hyviä omia muistojakin mieleen. Te ennätitte olla Australiassa ihailtavan pitkään. Me taas hengailtiin leijonan osa Jenkeissä, joissa onkin about samanhintaista olla. Onko tuosta Fidzin haisukelluksesta muuten tullut jo postaus? Jos on, niin on pahasti päässyt ohi...

  Ja kiitos linkityksestä <3 Silloin parivuotta sitten näitä maailmanympärimatkan budjetteja sai todella hakea. Nyt niitä on onneksi jo useammaltakin jaossa. Ja viesti on sama kaikissa - kannatti! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Exceliä hakattiin täysillä! Ja toivon mukaan siitä on tosissaan apuja mahdollisimman monelle!

   Vaikka summa on kertalaakista suuren tuntuinen, se on paljon pienempi kuin mitä kotona olisi mennyt asumiseen, ruokiin, liikkumisiin, vakuutuksiin yms. Pitäisi varmaan suorittaa pikkuinen arkiexcelöinti kotonakin. :)

   Fidzin haisukelluksesta ei ole vielä tullut postausta, siitä on aikamoisia videoitakin tarjolla! Kunhan tässä nyt antaa aika myöten, kaiken muun sähellyksen ohella!

   Kiitos itsellesi kun olit jo aiemmin avannut kanssamatkustajille kustannuksia myös! Sadun postaus taisi olla tosissaan ainoa mikä tuli vastaan tuolloin kun näitä katseltiin ennen matkaa, ja sitten Laura avasi niitä ihan f2f, kuin myös Henna. Siitä sai jo vähän uskoa hommaan.

   Nyt toivottavasti muutkin saavat vähän pontta lähteä, ja apuja suunnitteluun - vaikka edelleen, tärkeää on myös ymmärtää mitä rahoilla saatiin ja miten elettiin.

   Kiitos lämpimästi Sanna taas sanoistasi! ♥

   Poista
 12. Erinomainen postaus, kiitos tästä! Isolta summaltahan tuo kerralla kuulostaa, mutta teillä on ollut kyllä niin upeenoloinen vuosi, että varmasti on kannattanut. Ei ole kyllä koskaan harmittanut, että on rahaa laittanut matkailuun. "Kyllä sinne kannattaa lähteä". :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Lotta! Eihän se mitenkään pieni summa ole - säästämisessä menee varmasti pitkään jos ei muita tulonlähteitä matkan ajaksi ole. Ja sitten tietysti meitä matkaa kolme, joten se nostaa aina hintaa.

   Ei kyllä kaduta tämä panostus lainkaan. Lähinnä se ettei tullut tehdyksi aiemmin! :) Kannattaa lähteä. Aina. :)

   Poista
 13. Ja sitten väitätte, että kuka tahansa voi reissata vaikka maailman ympäri kun vaan haluaa. Jep. Mites yksinasuvat? Pienituloiset? Tuo 53 000€ on minun kahden ja puolen vuoden palkkani. Ei ole omistusasuntoja eikä edes puolisoa, omistusasuntoakaan ei saa ostettua kun ei ole mahdollista laittaa lainaan tuhansia alkupääomaa. Että muuten ihan kiva, kivasti listattu mutta ne puheet siitä, että kuka tahansa pystyy mihin vaan on ihan jonninjoutavaa lässytystä ja median huomion hakua. Jatkossa vois sitten mainostaa muulla tavoin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelisin että luet Vain ökyllä on varaa matkustaa -postauksemme tästä aiheesta, jossa huomioidaan eri kulmia.

   On helppoa jäädä tuijottamaan ihan pelkkää numeroa.

   Lisäksi - puolikkaalla tällä summalla voisi hyvin lähteä esimerkiksi Aasiaan, olla pidempään paikalla, ja nauttia niistä muutamasta paikasta pidempään. Mutta lue postaus. Siitä saat perspektiiviä, eikä tarvitse tuijottaa pelkkää summaa tässä postauksessa.

   Poista
  2. En halua enkä aio lukea. Toivon, että teillekin käy josksu huonosti, ehkä puoliso pettää, toinen sairastuu, tulee ero, loppuu työt ja lähtee kämpät sun muut alta. Sitten sitä ymmärtää, miltä tuntuu olla köyhä, huonosti toimeentuleva, pienituloinen. Sitten ymmärtää, miltä tuntuu kun muut väittävät olevansa pienituloisia ja että tällaisetkin reissut ovat kaikille mahdollisia. Kyllä sekin päivä teille joskus koittaa.

   Poista
  3. Kiitos paljon palautteestasi Anonyymi, ja näistä pahan onnen toivotuksista.

   Pari juttua:

   tämä postaus on tarkoitettu niille, jotka miettivät budjetteja vastaavanlaisille reissuille, ja jaamme ne avoimesti, koska itsellämme oli vaikeaa löytää vastaavaa tietoa suunnitellessamme. Monet eivät näitä avaa juuri sinunlaistesi takia - suomalaisilla on tapana olla kateellisia ja se johtaa juuri tällaisiin nimettömiin purkauksiin. Ymmärrän hyvin miksi, sillä tällaisia kommentteja on todella ikävä lukea.

   Emme ole koskaan väittäneet olevamme pienituloisia. Emme missään vaiheessa. Päinvastoin, olemme monasti painottaneet ymmärtävämme miten etuoikeutettuja asemassamme olemme. Senkin tietäisit jos lukisit tuon edellisen postauksen. Mutta ethän sinä viitsi koska on helpompi vihata ja purkaa pahaa oloa näin.

   Painotan myös ettei mikään meille ole tullut ilmaiseksi. Oikeastaan sillä ei ole mitää väliä vaikka olisikin.

   Kaikesta huolimatta, toivomme että sinulla on jatkossa parempi olo itsesi kanssa, ettei tarvitse tulla purkamaan vihaa elämää ja muita ihmisiä kohtaan nimettömänä blogeihin, ja löydät tasapainon itsesi kanssa. Pahaa emme osaa toivoa kenellekään.

   Sitä on maailmassa jo muutenkin ihan tarpeeksi.

   Poista
  4. Kommentoijan on hyvä huomioida, että kyseessä on kolmen henkilön kulut ja kaksi henkilöä on ollut tienaamassa rahaa matkalle. Kuten alussa myös kerrottiin, koko raha ei tullut säästöistä, vaan tuloa tuli vuorotteluvapaakorvauksista ja asunnon vuokratuloista.

   Jos lähtisin itse reissuun yksin, voisin hyvin majoittautua hostelleissa, valita halvempia ja epämukavampia lentoja ja syödä välillä nuudeleita. Ei minullakaan ole rahaa laittaa 50 000 euroa maailmanympärimatkaan, mutta herran jumala sentään, osaan silti olla iloinen toisten puolesta enkä toivo heille mitään pahaa. Toisten mielettömät kokemukset eivät ole minulta millään tavalla pois!

   Poista
  5. Todella ikävä asenne anonyymillä :/ Sen sijaan, että toivoo toiselle pahaa, eikö kannattaisi mieluummin olla iloinen toisten puolesta? Katkeran valittamisen sijaan miettiä, voisiko ehkä jotain tehdä itse toisin, että olisi mahdollisuus pyrkiä samaan? Elämäntilanteita on toki monenlaisia, mutta esimerkiksi itse keräsin rahat lähes vuoden mittaiselle reissulle vaikka olin opiskelija, asuin vuokralla ja kävin osa-aikatöissä. Valintoja, valintoja. Tähän loppuun kiitos ihanasta ja inspiroivasta blogista! Löysin tänne vasta vähän aikaa sitten, mutta jään ehdottomasti seurailemaan :)

   Poista
  6. Sandra ja Kata! ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥

   Kun meitä oli matkassa kolme, hostellit olisi tulleet monasti yhtä kalliiksi kuin keskitasoinen hotelli. Lisäksi hostelliajat on kyllä meidän osalta jo eletty - sängyt eivät ole useimmiten järin hyviä joka vaikuttaa unen laatuun ja jaksamiseen matkalla, oma rauha nollissa ja olosuhteet on muutenkin... noh, hostellimaiset. Yksin, nuorena reppumatkaavana ne ovat varmasti monestakin syystä ihan kiva vaihtoehto ja parhaimmassa tapauksessa löytää myös matka- tai retkiseuraa.

   Te olette ihan mahtavia tyyppejä!

   Nämä:

   "...herran jumala sentään, osaan silti olla iloinen toisten puolesta enkä toivo heille mitään pahaa. Toisten mielettömät kokemukset eivät ole minulta millään tavalla pois!"

   "Sen sijaan, että toivoo toiselle pahaa, eikö kannattaisi mieluummin olla iloinen toisten puolesta?"


   Kiitos kun olette siellä ruudun toisella puolella. Silmäkulma kostuu teidän sanoista. Ja keep on traveling!

   Poista
 14. Niin... Oltiin reilu 3 viikkoa Sidney - Uusi-Seelanti (+ Singapore) ja mein bujetti kolmelle oli n. 17 000 egeä, josta lentoliput jo liki 7000 egeä (halvemmalla ois saanu (1500?), mut mä EN lähde mein Willikon kans ilman min. 8h:n välipysäkkiä lentokentällä lentämään tollasta 10h+ lentoa kahta peräkkäin - konsepti muuten toimi - Willikko nukku ok, takastulomatkalla kiukkus keskellä yötä pari minuuttia, muuten ei mitään ongelmia - selvis aika-erostakin meistä parhaiten), et ei tuo musta paha summa ole - Off-seasonilla asunto-auton ois saanu liki puolet halvemmalla ja käytiin fine diningissakin NZ:ssa - hämmästyttävää, se ei kyllä ollut läheskään niin kallista kuin täällä tahi Suomessa. Sidneyn hotelliyöt meni pisteillä, muuten oist tullu 1000 egee lisää hotelliöistä (no, kolme yötä kun on, niin haluaa olla mahdollisimman keskustassa jne.). Tuohon summaan sisälty useemmatkin sisäänpääsyt mm. kylpylöihin, kolme paattireissua NZ:ssa ja ratsastusreissu Neidin synttärilahjana jne. Mut me lähdettiinkin tonne ns. once in a lifetime, eli ei kauheesti säästämään (no meinas tulla ihan sikakallisreissu, kun mentiin unohtamaan menomatkalla Sidneyn hotelliin ison iso tukku rahaa ja passit säilytyslokeroon - onneks oltiin varattu reilusti aikaa kentälle ja ehdittiin jopa aamiaiset pikana vedellä ennen koneeseen menoa...). Ainiin, kallis hotelliyö otettiin myös täällä Münchenissä kun Luffe lakkoili ja puhelimella ei noita lentoja saanu järkättyä - tiskillä sai ilman jonoa JA ennen lentojen virallista perumista homman hoidettua (heh, pelasti tääkin meidät - jotkut tampiot ei ollu tajunnu, et tarttee viisumin (lienee aika uus juttu, kun ei pari vuotta sitten tuolla reissanneet tieneet asiasta mitään?), eli oltiin kentällä niinko ihan sika aikasin ja kerettiin järkätä ne viisumit siinä sit kuntoon - ilman lakkoa ei oltas oltu kentällä noin aikasin - kiitos Luffeli siis lakkoilusta!)
  -glenni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noihin maihin saa uppoamaan ihan just niin paljon rahaa kun vaan koskaan haluaa heittää. Mutta saahan niille rahoilleen kyllä vastinettakin! Mukavaa että teilläkin oli loistava NZ & AU! ♥

   Poista
 15. Loistopostaus, mä olen odottanut tätä pitkään! :) Teillä on ihan mieletön reissu takana! Noita muistoja ei mitata rahassa, ei sitten millään. Kuten olen joskus aiemminkin tainnut sanoa, en tunne ketään, joka katuisi maailmanympärimatkaan sijoittamista - ja itsekään en todellakaan niin tee. Reissu oli ihan parasta aikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Odottavan aika saattaa olla pitkä, mutta niin on excelinvääntäjänkin, Iisakin kirkko saatiin sittenkin valmiiksi.

   Ei noille kokemuksille voi mitenkään laittaa arvoa, niin tajuton paketti kokonaisuudessaan oli - kuten niin hyvin tiedättekin! :) Elämä on ihmisen parasta aikaa, mutta kyllä toi reissu aika top-listoille parhaudessaan sijoittuu. ;D

   Poista
 16. Laskeskeltiin taannoin, että vuosi reissussa olisi kustantanut meille noin 20.000 € per aikuinen ja päädyttiin 6kk reissulle. Hyvin saman oloista päiväbudjettia tuntuvat monet muutkin pidempään reissanneet pyörittävän ja teitä ollessa matkassa kolme, niin summa on varsin samassa linjassa. Itselläni tosin olisi saattanut budjetti lentää jorpakkoon jos olisi jatkettu vielä pidempään matkaa. Saatoin toki tulla kotiin rahallisesti köyhempänä, mutta ah niin monta mittaamattoman arvokasta kokemusta rikkaampana :) Päivääkään en vaihtaisi seikkailuistamme pois!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurinpiirtein just noissa summissa ne liikkuu jos jotain tekeekin, ja lapsesta tulee suurin piirtein 10k kustannus lisää ruokien, lippujen ja hankintojen osalta, niin kauan kun on vielä pieni. Jos olisi pidempään paikoillaan niin kustannuksia saisi tietysti alaspäin kun ei tulisi tehtyäkään niin paljoa asioita, eikä liikkumisiin menisi rahaa.

   Meillä karkasi USAssa niin täydellisesti budjettimopo, joka näkyy kaksinkertaisessa päiväbudjetissakin verrattuna muihin maihin, kun ei vaan enää jaksanut. Erityisen paljon naurettiin tolle ruokakustannukselle, joka on aivan järjestön; melkein neljä tonnia, 1,5 kuukaudessa! :D Ei mikään ihme jos ei meinaa farkun napit mennä kiinni! :D Mutta oli niiiiin sen arvoista kaiken kärvistelyn jälkeen erityisesti ne San Franciscon herkut.

   Ainoastaan "romanttinen viikonloppu" Pirita "Top" Spa:ssa taannoin on ollut sellainen, mistä on miettinyt että olishan tota voinut rahansa muutoinkin sijoittaa. Senkin kun otti oikealla asenteella niin olihan se aikamoinen elämys. :) Muutoin reissuihin laitettu raha ei ole harmittanut koskaan. Ei edes kun Visa-laskut on kolahtaneet postissa.

   Nää jutut on oikeasti priceless. ♥

   Poista
 17. Mielenkiintoinen postaus. Rahaa meni toki, mutta upeista kuvista päätellen oli sen arvoista. Moni saattaa laittaa vastaavan summan vaikka autoon, jonka arvo laskee vuosi vuodelta. Tuo matka on kuitenkin aina teidän muistoissa eikä lapselle voi varmasti tarjota hienompaa elämystä kuin tuollainen reissu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meneehän sitä tosissaan kun tekee ja näkee paljon, mutta sen väärtiä, joka penni.

   Autoanalogia on aivan loistava, tuo summahan on tosissaan vastaava kun vähän paremmasta keskiluokan autosta, joka aika monelta Suomestakin löytyy. Jokainen saa tehdä rahoillaan mitä haluaa, paljon matkaavia kuitenkin usein syyllistetään näistä jutuista, ja ihmetellään miten on varaa, ymmärtämättä että monien kohdalla kyse on arvovalinnoista.

   Ja aina tosissaan pitää ymmärtää mitä sillä rahalla on saanut, ettei se jää vain luvuksi muiden joukossa. :)

   Poista
 18. Varmasti ihana reissu ja upeita muistoja! Ahmin teidän matkatarinat parissa päivässä. Hienoja fotoja myos. Valokuvausintoilijana haluaisinkin tietää mikä kamera/kameratarvikkeet teillä oli käytossä matkan ajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli huikea, mutta aikamoisen urakan olet tehnyt sinäkin kahlaamalla koko tuotannon läpi!

   Meillä oli matkassa mukana Sonyn erinomainen pokkari RX100. Kamerasta ei olla vielä erillistä postausta tehty, mutta täällä sitä on vähän sivuttu: http://www.matkakuume.net/2015/07/gili-air-divers.html

   Poista
 19. Olipa ihanaa luettavaa ja ikuisesti matkakuumeilevana ei ainakaan hellittänyt menohaluja. Todellakin myös "köyhä" voi matkustaa, elämä on täynnä valintoja ja säästämällä itsekin päässyt vähän maailmaa katsomaan. Matkaanne liittyen kiinnostaisi kovasti tietää myös mikä ei mennyt suunnitelmien mukaan ja millaisia yllätyksiä/ongelmia matkan aikana ilmeni. Vatsapöpöt? Uhmakohtauksia lentokoneessa? Taskuvarkaudet? Raajarikot? Kuulosti niin aurinkoiselta reissulta, että kävi epäilyttämään ;) Kiitos tästä kuitenkin kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me ei varsinaisesti olla koskaan sanottu olevamme köyhiä, mutta eipä meistä kumpikaan ole kultalusikka suussa syntynyt. Sellaisia tavan tallaajia pikemminkin, joskin lähes mihin tahansa maailmankolkkaan verrattuna etuoikeutettuja, kuten suurin osa suomalaisistakin.


   On meillä täällä kertomuksia siitäkin miten rankkaa vuoden verran matkustaminen on ollut. Se on oikeasti todella väsyttävää puuhaa, josta tuntuu että ei olla vieläkään kokonaan palauduttu. Taudit meitä ei pahemmin vaivannut, mutta yllättävinta oli ehkä nimenomaan se väsymys ja miten paljon aikaa suunnittelu ja seuraavan paikan löytämiseen menikään.

   Suosittelen lukemaan muun muassa tämän "Päivä matkabloggaajan kanssa" -postauksen, sekä lukemaan näitä tarinoita täältä muutenkin.

   Pääasiassa reissusta jää kuitenkin mieleen ne parhaat palat, lasimme on yleensä puolitäysi, ja mieluiten samppanjaa. ;) Kirjoittanemme jossain välissä jonkun kirjoituksen näistä suurimmista kipukohdistakin. Onhan meillä vielä ihan huimasti tarinoita tulossa tältä reissulta, sillä matkan päältä niitä ei yksinkertaisesti ehtinyt kirjoitella.

   Stay tuned ja kiva kun löysit tänne! :)

   Poista
 20. Todella mielenkiintoinen postaus, kiitos siis tästä! Pitäisi opetella itsekin seurailemaan reissujen kuluja paremmin... Näin ulkosuomalaisena opin nyt ihan uuden jutun samalla - siis Suomessa voi ottaa duunista vuoden vapaata ilman että ottaa lopputiliä, ja siitä vielä maksetaan korvauksia! :O Googletin vuorottelukorvaukset ja opin taas uuden syyn sille miksi Suomi on hieno maa :D Itse pyysin viime vuonna palkatonta lomaa pariksi kuukaudeksi, kun sitä ei annettu otin lopputilin. Toimi se niinkin, tosin sitten piti vaan palatessa etsiä kokonaan uusi työpaikka :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuorotteluvapaata on harmillisesti muutamaan otteeseen heikennetty, mutta kyllä Suomessa on edelleen monet asiat mallillaan. Ei ollut ihan yks tai kaks kertaa kun reissun aikana avattiin budjettia ja reissun rahoituspohjaa milloin minkäkin maalaisille kanssareissaajille, ja reaktiot oli kyllä poikkeuksetta yllättyneitä juurikin noiden vuorottelukorvausten osalta. Monet olivat valmiita muuttamaan Suomeen :D

   Harmi ettet saanut palkatonta, mutta hatunnosto siitä että uskalsit kuunnella itseäsi! Työpaikoilla ei välttämättä aina ymmärretä että palkattomankin loman myöntäminen on usein molemminpuolinen etu, eikä sitä työntekijä ihan lämpimikseen yleensä pyydä.

   Poista
 21. Tää on ehdottomasti kattavin ja huolellisin budjettipostaus jonka oon tähän mennessä nähnyt, pisteet siitä! ;) Tästä on varmasti apua monelle. Ja taas vahvistui päätös tehdä oma maailmanympärimatka heti kun se tulee mahdolliseksi. Tuollaiseen matkaan kannattaa laittaa jokainen sentti jonka voi, ei hitsi. Myös näin opettajaksi opiskelevan näkökulmasta se, että toteuttaessanne oman unelmanne annoitte myös lapsellenne tällaisen lahjan, lämmittää ihan erityisesti sydäntä. Ootte ihan huipputyyppejä! Toivon, että voin joskus tehdä saman, jos/kun saan lapsia :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kauniista sanoistasi, Ida! Tällainen palaute vetää aina kovin sanattomaksi - ei tähän muuta osaa kuin ottaa nöyrästi kehut vastaan, silmäkulma liikutuksesta kostuneena. :,)

   Vaikka reissu ajoittain tuntuikin raskaalta, niin se oli ehdottomasti kokemisen arvoinen. Se opetti maailmasta yhtä ja toista sekä meille aikuisille että myös perheen pienimmälle matkaajalle - sellaisia asioita, joita ei voi mistään kirjasta lukea.

   Mahtavaa, jos pystyimme toimimaan inspiraationa sinulle ja reissusuunnitelmillesi! Kun tavoite pysyy kirkkaana mielessä, niin keinot sen toteuttamiseksi kyllä löytyvät. Tsemppiä siis matkan suunnitteluun, ja muista tulla sitten meillekin kertomaan miten mahtavaa maailmalla oli! :)

   Poista
  2. Tuntuu hyvältä ilahduttaa teitä, kun ootte jo lyhyessä ajassa antaneet niin paljon ajattelemisen aihetta ja inspiraatiota! :) Ja kyllä, kuulette kyllä heti kun tässä päässä alkaa tapahtua! ;)

   Poista
 22. En tiedä, osuuko teille edes silmään tällainen vähän vanhempaan postaukseen jätetty kommentti, mutta nyt on pakko kehua! Nämä teidän budjettipostaukset ovat mielettömän hyödyllisiä ja informatiivisia ja saatte oikeasti olla niistä ylpeitä. Ehdottomasti selkein toteutus, joka on vastaan tullut ja sen ansiosta näistä saa hyvää kuvaa siitä, millaista hintatasoa missäkin päin maailmaa uskaltaa odottaa. Tietyllä tapaa tällaisten laskelmien julkaiseminen vaatii rohkeuttakin, koska aina jostain taitaa kuulua soraääniä...

  Itsellänihän tilanne on nyt siis se, että olen Amerikassa ja pienten budjettiylitysten jälkeen pohdimme parhaillaan, kannattaako lähteä Australiaan ja Uuteen-Seelantiin vai pitäisikö palata halvemman hintatason maihin kitkuttelemaan. Näistä teidän postauksista olen hyvin saanut kättä pidempää näitäkin pohdintoja varten, joten kiitos, kiitos, kiitos! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Ja osuuhan nämä, näistä myöhemmistä kommenteista tulee ihan ilmoituskin meiliin. :)

   Kiitos Anna ihan hirmupaljon palautteestasi! Ollaan juuri tästä syystä pyritty näitä avaamaankin, jotta ihmisillä olisi kättä pidempää, sitä kun oli vaikea löytää silloin kun itse matkaansa suunnitteli. Soraääniä saattaa tietysti kuulua sellaisilta, jotka ei ihan loppuun asti asioita aina ajattele, ja joiden ajatukset pyörivät pientä ympyrää. Onneksi niitä näyttää olevan vähemmän kuin niitä, jotka tästä kiittelevät.

   Ausseissa ja Kiiweissä riippuu tosi paljon siitä mitä haluaa nähdä ja tehdä (ja haluaako siellä esimerkiksi tehdä töitä samalla), kuinka paljon hintaa tulee. Kalliita ne maat on joka tapauksessa, ellei sitten yövy aina teltassa jossain free camping -alueella. Sinnekin tosin yleensä tarvitsee auton päästääkseen.

   Jos on jotain kyseltävää, kysy ihmeessä! Jeesitään aina kun vaan pystytään kanssamatkaajia. :) Mahtavaa matkaa!

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!