lauantai 25. tammikuuta 2020

Bloggaajanainen heiluttaa: maanantaina alkaa junamatka Málaga-Helsinki - Amazing Race halki Euroopan


Be the change you want to see.

Eräässä australialaisessa pikkuputiikissa Brisbanessa oli julistetaulu. Vaaleanpunainen, valkoisella tekstillä ja kehyksillä. Kaunis, ajattelin. Ja aika hyvä. Muutoshan aina lähtee jostain, eikä se aina ole helppo, mutta ne, jotka ensimmäisenä alkaa sitä toteuttamaan, silottavat tietä muille.

Jos vaikka haluaa ajatusmuutosta johonkin asiaan, siitä pitää uskaltaa puhua, vaikka aina on niitä jotka eivät ole muutokseen valmiita. Ei tietenkään. Muutos tarkoittaa monasti jostain luopumista ja uuden omaksumista tilalle. Sukupuolten välistä tasa-arvoa - eli ihmisoikeuksia vaativat - ovat olleet viime vuosiin asti epäsuosittuja ihmisiä, aihe kun on ollut vähän ikävä. Vasta viime aikoina on alettu tutkimusten ja yhteisesti jaettujen kokemusten kautta heräämään aiheeseen laajemmin.




Sama koskee tällä hetkellä keskustelua omien päästöjen ja kulutuksen vähentämisestä. Siitä ei oikein saisi puhua, se kun on niin ikävää ja jollekin voi tulla paha mieli - ja se vaatisi meissä itsessämme muutosta.

Arvasin kyllä, että kun Tarinoita Maailmalta -blogin Annikan kanssa julkistimme tämän vuoden #ReilutBlogit - kampanjan, jossa kehotamme joko matkustamaan muuten kuin lentäen, tai vastaavasti kompensoimaan lennot, ettei se eritoten matkabloggaajille tule resonoimaan niin paljon kuin aiempien vuosien kamppikset. Eikä monelle muullekaan jotka sattuvat tykkäämään matkustamisesta.

On helpompaa aina ajatella, että pelastus tulee jostain muualta kun siitä, että itse pitäisi muuttua tai muuttaa jotain. Moni tukeutuu siihen toivoon, että kyllä teknologia vielä pelastaa meidät kaikelta. Mutta entäs jos ei pelastakaan? Kannattaako kaikkia munia laittaa yhteen koriin ja vain toivoa kovasti?

Se ei useimmiten ole kovinkaan tehokas strategia.




Tämän vuoden kampanjan myötä pitäisi tehdä muutosta muun muassa siinä ajatusmaailmassa, että kaikki mitä itse tekee ei ehkä ole ihan niin hyvästä. Monet ovat myös sitä mieltä, että elävät kyllä muuten niin ilmastoystävällisesti, ettei matkustamisessa tarvitse tehdä muutoksia.

Yksikin lento nostaa kuitenkin henkilökohtaista hiilijalanjälkeä ihan roimasta.

Eikä lopulta kyse ole edes siitä, että pelkästään omaa lentomatkailua pitäisi ilmaston nimissä vähentää, vaan meidän pitää tehdä muutosta vähän joka saralla.

Suomalaisen hiilijalanjälki on keskimäärin 10 000 kg hiilidioksidiekvivalenttia. Maailma kestää per henkilö 1000 - 2000 kg, eli kulutuksemme on moninkertainen. Yksi edestakainen lento Hki-Málaga-Hki välillä tuottaa noin 1500 kg hiilidioksidiekvivalenttia. Yhdellä edestakaisella lennolla kuluttaa siis sen, minkä vuodessa saisi kuluttaa koko elämiseen.




Koska muutos aina vaatii ensin ihmisiä, jotka tekevät massasta poikkeavia ratkaisuja, teemme kuten #ReilutBlogit -kamppiksessa pyydetään muitakin tekemään ensisijaisesti jos mahdollista - matkataan maata pitkin. Se ei ole massan tapa matkata, ainakaan vielä, eikä siitä tähän mennessä ole löytynyt hirveästi tietoa, vaikka miten saitteja on selannut..

Jos teknologia ei ole pelastanut meitä siihen mennessä kun öljy loppuu maailmasta (tai maailma on muuttunut elinkelvottomaksi), tai joku keksinyt vaihtoehtoisen tavan lentää ilman fossiilisia polttoaineita, junalla matkaaminen tulee kuitenkin olemaan autojen ja bussien lisäksi yksi harvoja tapoja päästä paikasta toiseen.

Ellei tietysti luonnonmullistukset ole vääntäneet ratojakin pois paikoiltaan.




Maanantaiaamuna minä aloitan matkan kohti Helsinkiä Málagasta, ja taitan sen ensin Lübeckiin asti junalla, ja siitä eteenpäin Finnlinesin rahtilaivalla - siis sillä, jolla kuljimme viime vuonna mennen tullen talvehtiessa Aurinkorannikolla Espanjassa. Silloin tosin Euroopan halki kuljettiin autolla.

Odotan kuitenkin sitä, että pääsen laivaan asti. Se oli nimittäin kovin seesteinen kokemus viimeksi, ja erinomainen hengähdystauko kun oli ensin pakannut elämänsä Helsingissä varastoon ja paluumatkalla matkannnut Euroopan halki ensin Travemündeen.






Tämä jännittää niin hitokseen.

Siitä on nimittäin aikaa, kun olen matkustanut näin pitkän matkaa ja aikaa yksin. Lisäksi en ole näin pitkiä junamatkoja, näin monella vaihdolla tehnyt koskaan, enkä varsinkaan omaa kokemusta kuinka paljon junat yleisesti on myöhässä ja kauanko vaihtoihin Euroopan asemilla menee.


Tämän siirtymän tavoitteena on tehdä matka mahdollisimman nopeasti. Eri paikkojen fiilistelylle ei siis jää aikaa. Jos kaikki menee putkeen, lähden maanantaiaamuna Málagasta ja olen torstaina aamusta Helsingissä.





Tähän mennessä matkasuunnittelua on käynyt ilmi seuraavat asiat:

1. Suoria reittejä hyvillä kellonajoilla ei tälle reitille ole erityisen montaa.
2. Lippujen ostamista ja hintojen vertailua ei ole tehty helpoksi.
3. Interraillippujen hinnoittelun ymmärtämistä ja paikkavarauksien tekemistä ei ole tehty helpoksi - varsinkaan nopealla aikataululla.
4. Tällaista matkaa on hankala suunnitella edes viikossa, jos aloittaa nollasta.
5. Kukaan ei osaa kertoa paljonko vaihtoihin menee aikaa, tai mitä pitää tehdä jos vaihto ei onnistu.
6. Interraillipujen ostaminen Espanjasta vaatii joko kätsivällisyyttä tai hyvää espanjankielen taitoa.
7. Tämä ei välttämättä ole kovinkaan edullinen tapa matkata.

Ja viimeisenä mainitusta rahasta puheen ollen, nopealla aikataululla optimaalisten lentojenkaan järkkääminen ei olisi kovinkaan halpaa ollut. Meno-paluu suorilla lennoilla Málaga-Helsinki-Málaga olisi ollut noin 900€ ja siihen päälle vielä kompensoinnit. Ja nämä eivät olisi edes olleet Flex-lippuja vaan sitä halvinta kategoriaa.

Toistaiseksi olen maksanut noin puolet siitä hinnasta junamatkailusta.





Se mikä hinnan painaa vaakakupissa on seuraava asia:

Menopaluulento olisi tuprutellut päästöjä 1500 kg CO2e:n verran ilmaan.

Juna+lautta taas noin 180 kg CO2e:a



Maanantaina kun junamatka alkaa, päivittelen instastoryissä matkan etenemistä. Sieltä pääset siis seuraamaan kuinka bloggaajanainen heiluttaa, ja millä asemalla, ja eteneekö matka suunnitelman mukaisesti vai tuleeko eteen mutkia. Ja jos, niin mitenkäs siitä selvitään.


Lisäksi tämä tarkoittaa noin kolmen viikon erossaoloa perheestä, eli Miikasta ja noista kahdesta, ihanasta tyttärestä. Olisi tämä matka tarkoittanut pitkää poissaoloa joka tapauksessa perheen luota, vaikka sen olisi tehnyt lentäen. Nyt joitain päiviä enemmän vielä.





Yritän ajatella sen niin, että minulla on kolme viikkoa omaa aikaa, pakollisten asioiden lisäksi, jolloin saan ilman arkipäivän perheen myötä kannettavia vastuita viettää omaa lomaa.


Seuraamalla gia_matkakuume -instatiliäni ja sen instastoryja, pääset katsomaan miten matka etenee. Oliko tämä täysin Mission Impossible siirtyä Málagasta Helsinkiin junalla ja lautalla, ja vielä mahdollisimman nopeasti?


Jännittävää. Todella jännittävää.


Tätä matkaa toteuttamassa on mukana Finnlines kaupallisena yhteistyönä.






PS. Paneudun myöhemmissä postauksissa siihen, miten junamatkaa kannattaa suunnitella, kuinka paljon tämä maksaa, miten tällainen reitti eteläisestä kärjestä melkein Euroopan pohjoisimpaan onnistuu, ja myös päästöihin ja niiden muodostumiseen, koska arvaan, että kohta joku ottaa esiin vanhan ja jo vääräksi havaitun tutkimuksen siitä, että rahtilaivat on pahimpia saastuttajia koskaan. Uusimman tiedon mukaan eivät sittenkään ole.






Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

Vuoden 2020 #ReilutBlogit -kampanja kiinnittää huomion vaihtoehtoisiin matkustustapoihin ja lentämisen kompensointiin. Lue ihmeessä ja osallistu, jos et vielä ole niin tehnyt!


13 kommenttia:

  1. Hyvää matkaa! Tämä kiinostaa kovasti senkin takia, että ajatus Malaga - Helsinki välistä on käynyt omissakin ajatuksissani. Varsinkin siksi, että meillä ei olisi noin kiire mihinkään. Olen todella innokas kuulemaan kuulumisesi.

    VastaaPoista
  2. Kiinnostava postaus! Seuraan innolla!

    VastaaPoista
  3. Nauti matkasta! Noihin listaamaasi 7 asiaan löydät vastauksia ainakin Maatapitkin matkustavien FB ryhmästä, esim. sen HAKU-toimintoa käyttämällä. Mukava seurata reissuasi, itse matkaan syksyllä samoilla suunnilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sieltä onkin tullut mielettömän paljon hyviä vinkkejä ja löytynyt linkkiä ja materiaaleja! Valitettavasti sielläkään ei kukaan tee suoraan matkavarauksia ja etsi reittejä ja vaihtoja, eikä välttämättä osata kertoa jokaisesta yksityiskohdasta kaikkea - eikä tietysti tarvitsekaan. :) Interraillipun saaminen fyysisesti Espanjassa oli yksi tällainen + mahdollisuudet buukata etukäteen osuuskia, ja miten paikkoja esimerkiksi reililipulla löytyy on sitten ihan taas toinen juttu...

      Onneksi kuitenkin vertaistuki valoi uskoa tämänkin toteutumiseen, vaikka jossain vaiheessa tuntui kyllä epätoivoiselta koko homma. :)

      Poista
  4. Seuraan innolla! Kiitos kun jaat kokemuksia. Varjelusta matkalle!

    VastaaPoista
  5. Seuraan innolla! Kiitos kun jaat kokemuksia. Varjelusta matkalle!

    VastaaPoista
  6. Hyvää matkaa vaan. Eiköhän tuo nyt onnistu ilman sen suurempia ongelmia. Joskus ennen muinoin ennen kännyköitä ja Internettejä sadat tuhannet suomalaisnuoret reilasivat ympäri Eurooppaa ja kaikki ovat päässeet takaisin. Pitäisi olla nykyisin paljon helpompaa kun ihmiset osaavat koko ajan paremmin englantia ja kaikesta voi ottaa netin kautta selvää ja ylipäätään kännykällä saa tarvittaessa apuja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ongelman aiheuttaa siis lähinnän kiire päästä perille mahdollisimman nopeasti. Jos yksi osuus myöhästyy, en löydä laituria tai seuraavaa asemaa, kaatuu korttitalo kerrasta, ja paluu viivästyy ainakin päivällä koska lauttoja ei kulje kuin yksi päivässä. Lisäksi kokemus on tässä osoittanut, että esimerkiksi puhelinpalveluita ei ole ihan sillä intensiteetillä kuin olisi toivinut, eikä apukaan aina ihan sitä mitä oli kuvitellut. Mutta tähän asti ollaan päästy, niin eiköhän Helsinkiinkin! :)

      Poista
  7. Hyvin se menee, käytät vain Espanjassa opittua käsien heilutusta.


    Päästöjen laskutavoista ja tiedon saamisesta olisi mukava kuulla lisää, ei sillä ajatuksella että ne ovat aina väärin (;-) vaan enemmänkin analyysina kuinka avoimia eri tahot ovat, kuinka paljon niitä kenties yksinkertaistetaan liikaa jnpp.

    Esimerkiksi VR, Deutsche Bahn ja SCNF kertovat aika erilaisia lukuja, SNCF:n luvuissakin tulee n. 10x haitari erilaisten junatyyppien mukaan (oma TGV on tietysti paras, ja olennaisesti parempi kuin muut nopeat junat :-), EcoPassengerin esimerkeissä sama matka Ranskassa tai Puolassa on merkittävästi erilainen, Ranskassa kun käytetään ydinvoimaa ja Puolassa hiilivoimaa sähkön tuottamiseen. Mikä tietysti pistää mietityttämään Deutsche Bahnin lukuja, jotka ovat tämän joukon parhaimmat, ja mistä se sähkö heillä tulikaan. Eihän tuo junasta tee pahaa matkustamiseen mutta tuossakin on jo haitarina 1-133g/km.

    Lentoyhtiöt tietävät tasan tarkkaan paljonko yksittäisellä lennolla on matkustajia, rahtia, kerosiiniä, kauanko lennettiin, missä korkeuksissa, paljonko polttoainetta kului, minkälainen kone jne. eli yksittäisen matkustajan päästöt olisi helppo laskea hyvinkin tarkasti -- mutta onko se yhtiöiden interesseissä? Tyhmempi voisi kuvitella että tuo olisi markkinointietu yhtiölle, joka lentää uusilla, paremmilla koneilla ja hyvillä täyttöasteilla. Viisaampi taas epäillä että aihe on yhtä epäilyttävä kuin Kiinan koronatauti, jonka takia ylimääräistä tietoa ei kerrota.

    VastaaPoista
  8. No nyt olet -keksinyt--hyvän tavan matkustaa..onnea matkaan...ja tervetuloa Suomeen toivotaan kohta moni seuraa sinun ideaa...

    VastaaPoista
  9. Mahtavaa kun teet tämän! Matkustin itse viime vuonna kuukaudeksi Belgiasta Suomeen, ja olisin halunnut tehdä matkan junalla, mutta suunnitelma kaatui juurikin käytännön vaikeuteen, ja minulla kyse oli niinkin lyhyestä matkasta kuin Bryssel-Helsinki (tai Tallinna/Tukholma). Harmi että näin tämän jutun vasta tänään, olisi ollut kiva seurata instassa koko matka. Luen mielenkiinnolla tulevat blogijuttusi aiheesta.

    VastaaPoista
  10. Tätä sun reissua oli tosi mielenkiintoista seurata Instassa! Innolla odotan jatkopostausta tästä. Mulle tuli kans yllätyksenä tää, että maata pitkin matkustaminen ei välttämättä olekaan edullisempaa kuin lentäminen, näin kertoi mulle myös podcast haastattelussa ollut Timo Wright kun puhuttiin just maata pitkin matkustamisesta. Ja sun jutun perusteella myös suunnittelu vaatii vaivaa aika paljon. Toivottavasti tähän tulee pian parannusta!

    VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!