sunnuntai 25. heinäkuuta 2021

SUPpailuvinkit kiinnostuneille - miten aloittaa, valita lauta tai meloa oikein - ja kerätä parhaita muistoja!


SUPpailusta nousi nopeasti trendilaji. Minä näin ensimmäisen kerran instasta miten joku seisoi surffilaudan näköisellä laudalla mela kädessä jossain Suomen vesistöillä auringonlaskun siintäen taustalla kauniisti. Mietin, että hauskaa varmasti, mutta mikä järki tässä on kun voi meloa tai surffata, eikä se tekeminen edes näytä miltään kuntoilulta. Olin vielä tuolloin sitä mieltä, että urheilu on sitä, että sydän hakkaa kahtasataa, ja treenivaatteet on hiestä märät suorituksen jälkeen. Pian lautoja alkoi näkya enemmänkin ja niitä sai vuokrata melkein minkä tahansa pienemmänkin lätäkön ääreltä, isommista nyt puhumattakaan. 

Sittemmin olen korjannut käsitystäni, sekä urheilusta, että SUPpailusta. SUPpailu onkin yksi huomattavan mukava tapa nauttia luonnosta vähän eri perspektiivissä, ja yleensä kohtuullisen ilmastoystävällinenkin - liikkumiseen kun käytetään pääasiassa lihasvoimaa.

Kaupallinen yhteistyö: SUP-opas Addnature




SUP, eli Stand Up Paddle, tuli sittemmin enemmän kuin tutuksi. Oikeastaan niin tutuksi, että aina kun vaan on mahdollisuus, lähden suppailemaan. Useimmiten siinä ei tule mikään älytön hiki, mutta jos vesi ei ole peilityyni, laudalla seisominen ja melominen harjoittaa hyvinkin paljon syviä vatsalihaksia ja koko corea. Myös jalat tuntuvat välillä spagetilta, jos aaltoja on yhtään ja lauta ei ole vakainta mallia.

SUPpailu on kuitenkin erinomaisen hauska laji, eikä sen aloittamista kannata pelätä lainkaan. Harjoitus tekee mestarin lajissa kuin lajissa, eikä mestariksi edes tarvitse tähdätä. SUPpailu on mainio tapa viettää kaunista kesäiltaa ystävien kanssa, nauttia luonnon rauhasta tai vaikka nollata työpäivän jälkeen. 

Laji ei myöskään ole mitenkään ikäsidonnainen - tämä sopii ihan kaikille iästä ja kunnosta riippumatta, niin kauan kun on uimataitoinen.







Miten kannattaa aloittaa?

Kuten mikä tahansa urheilulaji, hyvillä varusteilla tekeminen on aina mukavampaa. Jos omia varusteita hankkii, on kuitenkin tärkeää ensin ymmärtää minkälainen suppaaja on, ja mihin tarkoitukseen lautaa on hankkimassa - ihan suinpäin sellaista ei kannata hankkia. Ja jotta tämä selviää, on vain kokeiltava erilaisia lautoja erilaisissa vesistöissä ja ennen kaikkea aloitettava.

Jos ensimmäinen kerta ei tunnu mukavalta, ei syy välttämättä ole suppaajassa, vaan siinä, että lauta ei ollut menijälle sopiva. Ei siis kannata lannistua ensimmäisen kerran jälkeen, jos kaikki ei heti suju kuin tanssi!

Vauhtiin päästäkseen kannattaa suunnata vaikkapa lähimpään mahdolliseen vuokrapisteeseen, tai katsoa olisiko jossain mukavassa retkikohteessa (minne ehkä muutenkin on menossa) mahdollisuus SUPpailla. Esimerkiksi Naturaviva tarjoaa monessa kansallispuistossa tai rantakohteessa lautoja vuokralle, ja useimmilla vesistöjen äärellä sijaitsevilla lomakohteilla on lautoja myös käyttöön vierailleen.

Ja kun kerran on saanut laudan alleen, voi hyvin aloittaa kokeilun vaikka istumalla laudan päälle ja siitä meloen, tai nousemalla polvilleen. Tuolloin painopiste säilyy matalammalla, ja laudalla on helpompi säilyttää tasapaino. Lisää perusteista voit lukea täältä.







Ensimmäisillä kerroilla melontatekniikka ei välttämättä myöskään suju täysin, mutta senkin ehtii myöhemmin oppia. Parasta on keskittyä fiilikseen ja pystyssä pysymiseen, vaikka kauniina kesäpäivänä pieni pulahduskaan tuskin haittaa. 

Lisää vinkkejä esimerkiksi sopivasta SUP-pukeutumisesta, melontatekniikasta tai ihan käytännön vinkeistä miten laudalle noustaan veteen putoamisen jälkeen, kannattaa kurkata tästä Addnaturen SUP-oppaasta!


SUPpailu antaa paljon!


Palatakseni ensimmäisiin kertoihin, vuosi oli 2009 ja paikka Maui. 

Olimme menossa salaa naimisiin Miikan kanssa, ja eräällä samassa paikassa majoittuvalla oli oma lauta ja mela mukana. Ja tottakai halusimme testata tätä uutukaista lajia! Miika täräytti suoraan Havaijin kuuluisiin tyrskyihn, mutta pysyi yllättäen pystyssä. Lainalauta nimittäin oli leveämpää mallia kuin surffilauta, ja myös leveämpi kuin useampi lauta mitä nykyään vuokraamoista saa. Minä otin hieman rauhallisemmin ja pysyttelin rannan tuntumassa. Osittain syynä oli vatsassa kasvava perheenlisäys.


Yksi hauskimpia suppailuun liittyviä muistoja on SUP-laudalla tehty yksityisjoogatunti Gili Airilla Indonesiassa 2015 maailmanympärimatkalla. Miika sukelteli Bellan kanssa tunnin ajan ympärillä koralleissa sillä välin kun vääntäydyin sellaisiin asanoihin laudalla, että näin jälkikäteen ihmettelen vähän itsekin että miten.




Olen jo jonkun kesän havitellut omaa, ilmatäytteistä lautaa, jonka saisi ottaa mukaan veneelle. Kesäthän vietämme Saimaalla monasti veneillen, ja vierassatamissa pääsisi tutustumaan vesistöihin vieläkin paremmin. Lisäksi rakastan auringonlaskuja Saimaalla, ja SUP-laudan päältä ne näyttävät vieläkin paremmilta.

Tänä kesänä olen tiuhaan testaillut eri SUP-lautoja, joita kanssaveneilijöillä on ollut mukanaan matkassa. Parhaan treenin saan aikaan kapeammalla laudalla, joka on "kiikkerä", ja jolla tasapainoilua saa välillä tehdä tosissaan. Mukavinta taas on lipua laudalla, joka on hieman leveämpi, ja sen verran stabiili ettei ihan pikkulaineisiin reagoi.





Ajattelin seuraavaksi paneutua hieman ajatuksella erilaisiin SUP-lautoihin, ja ajatuksella miettiä mikä meidän käyttötarkoitukseen olisi sopiva. Ehkä ensi kesänä päästään vierasvenesatamissa jo liikkumaan omalla laudalla.




Ainiin, se paras SUP-muisto? On pakko palata muutama vuosi ajassa taaksepäin; olimme sopineet pienellä naisporukalla SUPpailuillasta Fuengirolassa. Märkäpuvut päälle liikkeestä ja laudat rantabulevardin yli rannalle ja veteen. Fiilistelimme tammikuista iltaa yhdessä Välimeressä aina auringonlaskuun saakka, ennen siirtymistä erinomaiselle illalliselle.

Mieluisa yhdessätekeminen voittaa muistoissa aina.





Jos kaipaat lisätietoja melontatekniikasta, SUP-laudoista ja niiden valinnasta, tai oikeastaan mistä tahansa, kannattaa kurkata urheilu- ja outdoorvälineitä ja -vaatteita myyvän Addnaturen SUP-opas tästä mainiosta lajista. 


Hyviä muistoja saa kerättyä vain uskaltamalla ja lähtemällä. ❤️



Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät
meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


Pyrimme elämään mahdollisimman ilmastoystävällistä elämää koko perhe. Henkilökohtainen hiilijalanjälkemme on n. 2300 kg CO2e per henkilö, joka on neljäsosa suomalaisen keskimääräisestä hiilijalanjäljestä. Ilmastoystävällinen elämä ei tarkoita kaiken kurjistumista - pyrimme olemaan siitä esimerkkinä. Matkasta suuripäästöisestä perheestä aina tähän pisteeseen voi lukea täältä.
 

Vastuullisuusasioihin muuten voi tutustua Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluissa Gian ja Tarinoita Maailmalta -blogin Annikan tuottamassa VastuullisuusPodcastista - klikkaa
itsesi Spotifyihin tai Acastiin kuuntelemaan!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!