maanantai 26. tammikuuta 2015

Satumainen Ha Long Bay - lohikäärmeiden koti // Fairytale-like Ha Long Bay

Kun puhutaan Vietnamin Halong Baystä, ei voi välttyä tarinoista lohikäärmeestä. Yhden tarinan mukaan lohikäärmeet tulivat vietnamilaisten pelastukseksi kun sitä yritettiin vallata. Lohikärmeet syöksivät jalokiviä ja jadea vihollisten eteen, jotta heidän veneensä murskautuisivat niihin. Näistä jalokivistä ja jadesta muodostuivat Ha Long Bayn tavaramerkkinä tunnetut kaikki 1 600 kartiomaista ja korkeaa kalkkikivivuorta. Myöhemmin lohikäärmeet päättivät maailmanympärimatkansa (!) päätteeksi asettua poukamaan asumaan, ja näin vesi nousi jättäen vain vuorten huiput näkyviin.

Yhtään lohikäärmettä me ei kyllä meidän risteilyllä nähty - harmillista! :)


Meillä on siis matka jatkunut Thaimaasta eteenpäin Vietnamiin, jonka ei pitänyt olla listalla - ainakaan vielä. Thaimaa -postauksia on tulossa vielä, ja sinne meidän matka tulee palaamaankin jonkin ajan kuluttua. Reitti -sivulta voi katsoa miten tähän mennessä matka on toteutunut.
Geologien mukaan Ha Long Bayn vuorten muodostumiseen on mennyt ainakin 500 miljoonaa vuotta. Viimeisen 20 miljoonan vuoden aikana muodostuivat vuorten huiput, joista korkeimmat mitatut ovat aina 331 metrin korkeudessa. Vuonna 1994 paikka jullistettiin UNESCO:n maailmanperintökohteeksi.


Ha Longiin voi tehdä kokonaan omatoimimatkan niin halutessaan ja sitä mekin reppureissaavat travellerit maailmanympärimatkalla ensin katsottiin, mutta useamman oppaan, muun muassa Lonely Planetin mukaan säästöä ei juurikaan tule, lähinnä säätöä kun pitää neuvotella joka ikinen hinta ja löytää hyvät järjestäjät. Itse lahteen pitää joka tapauksessa ottaa joku niistä samoista paateista, johon olisi päätynyt Hanoista ostetulla pakettimatkallakin. Hanoissa on tarjolla aina 50 dollarista lähtien pakettimatkoja, päätyen satojen dollareiden luksuspaketteihin. Kaikkein halvimmista varoiteltiin monilla saiteilla, joten päädyttiin ottamaan meidän omasta hotellista tarjottua n. 150 dollarin (per hlö) hintaisen vaihtoehdon. Kaikki hoitui tällä matkanjärjestäjällä aivan ensiluokkaisesti ja majoitukset ja ruoka olivat enemmän kuin hyvät. Oltiin ihan yllättyneitä. Matkoja on eri pituisia. Päiväretki tuntuu ajanhukalta, sillä yhteen suuntaan menee bussiajeluun Hanoista pelkästään 3-4 tuntia. Meidän pakettiin kuului kaksi yötä ja kolme päivää, öistä toinen paatilla ja toinen Monkey Island -saaressa todella hyvässä resortissa.

Huomioi muuten tämä: risteilyjä ei kannata ostaa itse etukäteen netistä, sillä hotellit saavat niistä alennuksia. Saat todennäköisesti siis noin 20% edullisemman hinnan varaamalla hotellistasi paikan päällä!


Ha Long Bay on suuri alue, mutta voihan vinde sitä fiilistä kun risteilyalus ohjautuu keskelle tätä maailmankuulua nähtävyyttä ensimmäistä kertaa! Vaikka miten on käynyt Krabin ja Thaimaan kaikki samantyyppiset muodostelmat, tämä alue on niin paljon isompi ja vaikutttavampi, että pieni ihminen siinä ihan hengästyy.
Kun alus on ajettu keskelle sitä tunnetuinta näkymää, turret viedään katsomaan vaikuttavaa Sung Sotin luolaa ja heti perään pääsee kajakoimaan lahdessa ympäri ämpäri, miten sitten haluaakaan. Tarjolla on paitsi se tunnetuin kohta josta monet kuvat on, myös pienempiä laguuneja, jonne mennään kalliotunnelien läpi, ja muutenkin todella hienoja melontamaisemia. Alla teille ilahdutuksena vähän videofiilistelyä kajakoinnista, vaikka värit ei kyllä harmillisesti siinä toistu niin hyvin kuin kuvissa.
Uimaankin saisi mennä, mutta niin lämmintä vesi ei tammikuussa ollut, että olisi huvittanut. Lisäksi monissa paikoissa lahden vedessä kellui aika paljonkin roskaa, mikä oli todella surullista nähdä. Toivottavasti vietnamilaiset oppivat vaalimaan tätä maailman ihmettä niin että myös tulevilla turreilla ja maailmanvaltaajilla on jotain nähtävää.Meillä on ollut tällä tripillä todella hyvää tuuria säiden suhteen, sillä tammikuut saattavat olla todella kylmiä, märkiä ja sumuisia. Siitä ei nyt ollut tietoakaan, vaan laivan kannella otettiin sortseissa ja teepparissa aurinkoa paatin lipuessa hiljaa näissä huikeissa maisemissa. Tarkistettiin tosin jo Bangkokissa ennen kuin buukattiin lentoja että kelien pitikin olla kunnossa - muuten suunnitelmat olisivat olleet toiset.

Toisen päivän aamuna saatiin ihailla satumaisen kaunis auringonnousu laivalta käsin aamupalan yhteydessä, ja hetken kuluttua siitä laiva kiinnittyi pienen saaren satamaan, josta kivuttiin jokunen porras ylös näköalahuipulle. Hetken sellaista kauneutta oli siinä silmien edessä ettei paremmasta väliä. Tämä ja auringonnousu Himalajalla on tähän mennessä selkeästi reissun upeimmat näkymät ja kokemukset.

Toinen päivä jatkui risteilyaluksen lipuessa kohti Cat Ban saarta. Koko meidän 15-henkinen turrejengi käytettiin trekkaamassa saaren luonnonpuistossa parin tunnin trekki, jonka meidän sankarilapsi veti kaikkine boulderointikohtineen aivan uskomattoman hienosti. En olisi muuten uskonut vielä puoli vuotta sitten, että seison kallionkielekkeellä tasapainoilemassa huikean korkeissa maisemissa vuorten huipulla Vietnamissa. :) Huipulle meni kyllä polku portaineen, mutta välillä se katkesi, jolloin eteneminen oli ihan pelkkää kalliokiipeilyä, mutta ilman varusteita. Ponnistelu palkkittiin ylhäällä.

Hienon, mutta työlään trekin jälkeen vedettiin bussi-vene -yhdistelmällä eteenpäin Monkey Islandin resorttiin iltapäiväksi ja yöksi. Matkalla sai nähdä hieman paatin kannelta millaista elämä on paikallisessa kalastajakylässä, missä rakennukset on tehty veteen. Ihmetyttää suorastaan miten niitä lapsia tuolla pystyy kasvattamaan, mutta ehkä ne lapset eivät ole samanlaisia energiapakkauksia kun tämä meidän..
Monkey Island Resort, rankattu jonkinlaiseksi lukuskohteeksi, oli erinomaisen hyvätasoinen mesta, ja jos kelit olisivat olleet lämpimämmät, me oltaisiin pyydetty pientä pidennystä yöllä tai parilla tähän osuuteen - sen verran kaunis oli auringonlasku myös tällä puolella Ha Long Bayta hotellin näköalapaikalta, ja rantakin juuri passeli relaamiseen ja hiekkahäsäämiseen.


Ha Long Bay on ollut jo pitkään meidän must see -listalla. Ollaan näin parin päivän jälkeenkin vielä todella fiiliksissä tätä keikasta. Itseasiassa jopa vähän äimän käkenä kaikesta näin lyhyessä ajassa koetusta ja tehdystä. Ihan superia saada tällaisia kokemuksia, sillä aina kaikki ne sadunomaiset paikat, mistä lukee ja näkee kuvia ei sitä sitten paikan päällä enää olekaan.


Me ollaan jo matkalla kohti seuraavia bucketlist -kokemuksia. Mikä on sun seuraava?//
Ha Long Bay is amazing. It has been on our bucket list for some time already, and we were a bit afraid we'd miss it now, since it's "the wrong time of the year", January. It's usually drizzly, foggy and cold, but this January Halong Bay showed it's best parts to us.

We took a cruise from Hanoi for 2 night and 3 days including everything but our drinks. Cost about 150 USD per person and was money well spent. You can get the cruises cheaper in Hanoi, but several sites and for example Lonely Planet warns that they might not be so good.

When cruising in to Ha Long, the views just makes one feel small. Even if you've seen Krabi or other similar sights in Thailand, Ha Long is just so much more. The cruise took us to the bay first night, where you could see a huge cave and go kayaking. Even swimming if the water wasn't so cold. :P

The next morning we cruised to a view point with just spectacular views after a few climbed steps. After this we headed further along the beautiful landscapes toward Cat Ba island and its National Park, where we got to do a 2 hour trek to the top of the hill. Once again, pretty amazing views even if it might be a bit tricky to actually climb the rocks they haven't yet transformed to stairs.

Our second night was spent at Monkey Island and it's resort. The luxurious resort offered a great place to chill and relax - or at least good ground for some playing and action. :D If the water would have been warmer, we would have stayed some additional nights.

We have yet another things checked from our bucket list. Which is your next?

14 kommenttia:

 1. Siis upeaa! Mitkä värit ja maisemat! Tekisi mieli buukata samantien matka Vietnamiin. Mies on tuolla jo käynyt, joten hänellä ei ole sinne samanlaista hinkua ja siitä syystä tuo ei ole matkasuunnitelmissa esille noussutkaan. Mikä olisi paras aika vuodesta käydä tuolla? Lämpöä kaipaisin enemmänkin kuin sen 19-20 astetta :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halong Bayn, Hanoin ja nyt Hoi Anin perusteella suosittelen Vietnamia todellakin matkustuskohteeksi! Tämä on ihan mieletön maa! Ei tietenkään ihan yhtä helppo kun Thaimaa, mutta kaukana kuitenkin esimerkiksi Nepalista joka on vielä ihan kehitysmaa monessa mielessä. Tämän hetken paikka Hoi An on hurmannut meidät täysin monipuolisuudellaan, ja vanha kaupunkin on vaan aivan järjettömän kaunis. Täällä on myös ranta, joka ei nyt ihan maailmanluokan biitsi ole, mutta erinomainen kuitenkin.

   Halongissahan meillä oli +24, täällä Hoi Anissa +30, mutta tammikuu tuntuu sitä viileämmältä, mikä on ihan mukavaakin. Sadekausi taisi olla täällä jostain huhtikuusta syyskuuhun, joten maaliskuu tai loka-marraskuu lienee parhaat hetket jos oikein lämmintä haluaa. Etelämmässä on vielä noita varsinaisia biitsikohteita, Mui Ne, Nha Trang ja tietysti Phu Quocin saari, jossa on nytkin ihan trooppinen ilmasto. Se tässä maassa onkin niin hienoa että täältä löytyy vähän kaikenlaista. :)

   Poista
 2. Wau miten upeita kuvia jällleen kerran! Näitä on kyllä upea katsella ja aina jää miettimään, että millaistahan olisi olla paikan päällä :)!!

  VastaaPoista
 3. Hyvä sää on tosiaan teille sattunut! Kävimme itse tuolla lokakuussa ja silloin oli tosi lämmin. Uiminen lahdessa ei silti ollut mitään herkkua, sillä vedestä jäi iholle ällö ruskea limakerros. :/ Aika saasteista taitaa vesi olla. Mutta kaunista siellä on silti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yh, no ehkä sitten ihan hyvä ettei tullut edes mieleen hypätä sinne pelkän lämpötilan takia. :)

   Harmittavan paljon tosissaan roskaa siellä vesistöissä, käsittämätöntä ettei sitä valvota jotenkin paremmin. :/

   Poista
 4. Voihan kauneus! Upean näköistä! Nyt ehkä himpun verran harmittaa että jätettiin kohde välistä tammikuun ihan alussa, vedoten kylmään säähän. Teitä ainakin säät suosi, ja hyvä niin :) Täytynee tsekata jokin toinen kerta tämä kohde. Loistavaa reissun jatkoa! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No vähän ehkä saa harmittaakin. :) Mutta jääpähän jotain nähtäväksi vielä teidänkin pitkän reissun jälkeen! :)

   Kelit saattaa tammikuussa kyllä olla todella huonot, joten jos etukäteen oltaisiin tehty suunnitelmat, ei todennäköisesti oltaisi menty itsekään. Nyt oli optio muutta lennosta. Hauskaa reissunjatkoa myös sinne! :)

   Poista
 5. Hei, ihanan näköinen reissu. Satutko muistamaan laivan nimeä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai hitsit että tää on jäänyt vastaamatta. Sorry Aino.

   Me buukattiin tämä hotellin kautta, Tu Linh Palace II oli sen paikan nimi. Se oli sieltä kalliimmaasta päästä, kun oltiin luettu ettei niitä halvimpia kannata ottaa. Ja oltiin tähän tosi tyytyväisiä kyllä. Hotelleilla on yleensä hyvät discountit, paremmat kun mitä webistä saa.

   Poista
 6. Moikka, satutko yhtään muistamaan kuka oli matkanjärjestäjä/laiva. Itse luin nimenomaan huonoja kokemuksia (aivan liikaa) joten nyt kaipaan jotakin iloa päivään. Itse lennän Hai Phongiin ja siellä olla 1 yö jonka jälkeen mennä paatille 2vrk

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka,

   tämä oli tosissaan suoraan tuolta Tu Linh Palace -hotellilta otettu reissupaketti, eli tämä:

   http://tulinhpalacehotel.com/ha-long-bay-tours/30/halong-cat-ba-3days-2nights-boat-hotel-or-bungalow?fbclid=IwAR19dRedyLPbME9lskZLdp3pdRN-riVC3bVZpFeWdIsvEabGFJcK0QX8AR0

   Hinta kannattaa pyytää suoraan hotellilta, tilaa niillä kai yleensä on. Lisäksi: jos saatte jäädä pidemmäksi aikaa Monkey Islandille, se oli tosi kiva!

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!