torstai 22. tammikuuta 2015

Kalliokiipeilyä Krabin Railay beachillä! // Rock climbing at Railay beach, Krabi!

Pre-Scriptum: Kuvat otettu puhelimen kameralla. Laadussa kärsitään se mikä innokkuudessa voitetaan niiden osalta.


Suurelle turistimassalle Krabin Railay beach on tunnettu järkyttävän hienosta ja valkoisesta hiekastaan, turkoosista ja kristallinkirkkaasta vedestään, sekä henkeäsalpaavista maisemistaan. Rantahotellien hinnat ovat sen mukaiset, eikä niiden ravintoloista pääse edes hakemaan ruokaa, vaan nälkäisen travellerin naamaan tunkee vartijan käsi ja kieltää astumasta sisään. Rahalla saa ja hevosella pääsee jos niin haluaa, eli yksityisyys ulkopuolisilta taataan hotellin vieraille. Se on sikäli ymmärrettävää, sillä rannan valtaavat päiväksi muualta tulleet, ja rahan suoma yksityisyys olisi hetkessä kadonnut jos pääsy olisi kaikille sallittu näihin resortteihin. Me tavisturret ostettiin ruoat pitkähäntäveneistä, joista on tehty rannalle snägärinkaltaisia.

Kiipeilijöille Railay beach on paremmin tunnettu yhtenä maailman parhaimmista kiipeilymestoista, ja ihan syystä. Pystysuoraan merestä nousevat kalliolohkareet ovat särmät, ja niissä on juuri sopivasti muotoja jotta kiipeilijän käsi löytää ylöspäin noustessa sopivan sijan. Sopivia reittejä on kaikenlaisia aloittelijoista ihan huippuihin saakka - täällä ei päivät käy varmasti tylsäksi ihan heti minkään tasoisella kiipuilijalla. Ja jos ei muuta, voi aina ottaa paatin kauemmaksi saarille, missä voi mm. boulderoida suoraan vedestä ja myös tipahtaa suoraan sinne voimien loppuessa käsistä.

Varasimme Ao Nangista puolikkaan päivän kiipeilyreissun paikalliselta kiipeilyfirmalta, joka olisi voinut jotenkin vähän orgaisoidummin koko homman hoitaa. Saatiin extra-special-only-for-you-my-friend -tarjous 800 bahtia (n. 20€) per henkilö hinnalla tämä retki, kun monet paikat pyysivät 1500-1900 bahtia samasta setistä. Meidät haettiin myöhässä vaikka mesta oli tyyliin tien toisella puolella (varaukset oltiin tehty toisaalta pienestä matkatoimistosta), kamojen sovittamiseen meni pieni ikuisuus ja kun vihdoin päästiin autolla satamaan, paatti ei todellakaan siellä odottanut. Ihan normimeininkiä toisaalta täällä, ja juuri se mihin täsmällisyyteen tottunut suomalainen välillä turhautuu.

Kun Railay beachin kiipeilykalliot vihdoin näkyivät, turhautuminen alkoi helpottamaan. Porukassa oli enimmäkseen mukana aloittelijoita, joten mentiin helpommille reiteille, joka meille amatöörikiipeilijöillekin sopi vallan mainiosti. Varjoisella seinustalla neljä reittiä pistettiin pystyyn, ja niitä pääsi sopivin väliajoin kaikkia kokeilemaan. Seinät olivat totta tosissaan aivan huikean hyvät kiipeilyyn, ja jonnekin aivojen takanystyröihin kiinnittyi ajatus pelkästä kiipeilyreissun tekemisestä jossain vaiheessa näihin maastoihin! Meistä molemmat veti kaikki reitit ylös asti ja jo tästä pienestä setistä kädet tärisi ihan tarpeeksi harjoituksen puutteesta. Myös Bella kokeili aina huikeaan 1,5 metrin korkeuteen asti kiipeilyä, koska paljon kivempaa oli heittäytyä roikkumaan köyden varaan ja lekotella siinä. Ehkä siinä on itua; miksi tehdä kivoista asioista turhan hankalia kun helpommallakin voi päästä...

Koska retki oli vain puolipäiväinen, vedettiin loppupäiväksi bikinit päälle ja nautittiin Railay beachin ranta-annista. Turisteja rannalla on tosissaan enemmän kuin tarpeeksi, joten mikään koskematon paratiisi tämä ei ole. Rannan puolella kiipeilymaastot jatkuvat, ja kun rannan toisessa päässä olevaan laguuniluolaan snorklaa, kiipeilee sen kallioille ja luolastoon, pääsee ihailemaan vähän kokeneempien kiipeilijöiden edesottamuksia, jotka tehdään piilossa massojen silmiltä.


Vaikka ei aiemmin olisi kiipeillyt, tätä kannattaa täällä kokeilla. Jos ei muuten niin maisemiensa puolesta, ja kokemuksena, josta saattaa syttyä isompikin kipinä.

//

Briefly in English: Railay Beach offers world-class climbing. Routes from beginners to hardcore pros this destination has something for everyone. Beach is also stunningly beautiful but oh so crowded. Good food is available from longtail boats transformed into takeaway restaurants.

5 kommenttia:

 1. Siistiää! Harmi ku ei tullut kokeiltua taannoin tuota hommaa noilla kulmilla, hauskan näköistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nomutta ehtiihän sitä myöhemminkin, kun todennäköisesti ehkä vielä joskus meette Thaimaahan takaisinkin. Kannattaa tuolla kyllä piipahtaa jos on lähimaastoissa!

   Poista
 2. Hauskan näköistä hommaa :)

  En mä tiedä uskaltaisinko itse kokeilla, mutta jo seuraaminenkin voisi olla mielenkiintoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kunhan varmistukset on tehty huolella niin toi on aika turvallista puuhaa. Vaikka täytyy myöntää että välillä korkeammissa paikoissa itseänikin vähän huimaa näkymät. Ei vaan pidä liikaa katsoa alas! :D

   Hyviä kiipeiljöitä katselee kyllä mielellään, ne kun menee niin ketterästi ja helpon näköisesti itselle vaikeat paikat. :)

   Poista
 3. No just tällaisia hyviä vinkkejä kaipailinkin, tää menee kyllä heti mitä-mä-haluan-kokeilla -listalle reissua varten! :)

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!