maanantai 5. syyskuuta 2016

Kuralätäköitä ja rakastumisia Lapissa


Hankin juuri uuden pyörän. Se oli kolmas kasvavaan katraaseen. Se on aivan järkyttävän hyvä. Poljen kovempaa kuin koskaan aiemmin, uusi fillari vei pyöräilyn ihan uudelle tasolle. Oikeastaan olen rakastanut pyöräilyä niin kauan kun muistan, mutta nyt rakastan sitä vielä enemmän.

En edes oikein osaa sanoittaa sille syytä, eikä se ehkä ole niin tarpeenkaan. Joitain asioita vain rakastaa, vuodesta toiseen, miettimättä asiaa sen kummemmin. Kuten pullaa, salmiakkia ja samppanjaa.
Uudelle tasolle rakkaudessa pyöräilyä kohtaan pääsin myös Lapissa. Oletko koskaan kuullut fatbikingista? Läskipyörän renkaat ovat huomattavan leveät. Sellaiset oikein kunnon paksut renkaat, joiden avulla maastossa meneminen ei tunnu missään. Siinä missä maastopyöränkin renkaat saattavat märässä maastossa kaivautua maahan ja tuntua raskaalta poljettavalta, läskipyörä kiitää ongelmitta.Loppukesä elokuussa oli mitä mainiointa aikaa tälle aktiviteetille. Ilmat eivät nimittäin olleet liian kuumat, eikä reiteillä tullut muita vastaan missään vaiheessa. 


Liekö syynä ollut pieni tihkusade jossain välissä, joka loppui yhtä nopeasti kun alkoikin. Selväksi kävi kuitenkin, ettei näitä Lapin kaikkia luontoaktiviteetteja olla vielä täysin löydetty. Jos siis kaipaa aktiivilomaa kauniissa maisemissa kannattaa vakavasti harkita Lappia myös kesällä. Se on niin paljon muutakin kun talvikohde.

Harrinivan keskukselta otan alleni fatbiken ja lähdin polkemaan kohti Olosta maastoreittiä pitkin, joka talvisin tunnetaan myös hiihtolatuna. Ihana hiljaisuus. Suovillat polun varressa, hillat vielä kypsymässä hiljan, ja minä pyöräni kanssa. Useampi tunti siinä menee, kun hikikarpaloiden pikkuhiljaa valuessa pitkin otsaa ja selkää nautin siitä että koko kroppa saa tehdä työtä, ja hengittää samalla maailman puhtainta ilmaa. Se puhtaus on nimittäin tieteellisesti todennettu.


Kun vielä Torassiepin kylässä tarjoutuu mahdollisuus lähteä maastoon pyörällä yhdessä matkabloggaajakollegoitteni kanssa, en todellakaan sano ei.


Toiset saavat alle läskipyörät, minä maastopyörän. Ero läskeilyyn on huomattava tässä maastossa.Olen vakuuttunut siitä että tarvitsen alati kasvavaan pyöräkokoelmaani vielä yhden pyörän, maastoon tarkoitetun. Miten täällä etelässä löytyy vetistä maastoa, en ole ihan varma, joten nähtäväksi jää onko seuraava läskirenkainen vai pelkkä maastoon sopiva. Lisäksi tarvitsen myös pyöräilyloman erikseen vaikka tuonne Muonioon. Harvoin sitä nimittäin pääkaupunkiseudulla pääsee noin tilavasti nauttimaan rullaamisesta, maisemista nyt puhumattakaan.


Porukastamme Lotta todisti myös sen ettei läskipyöräkään estä kaatumasta suoraan kuralätäkköön jos niikseen tulee. Ja sen, että kun hätä on suurimmillaan, matkabloggaajakollega kaivaa mielummin kameran esiin kun menee nostamaan pyörää sieltä kuralätäköstä. :)

Elokuun alussa vietin blogimatkalla aikaa Harrinivan vieraana Muoniossa sekä hotelli Harrinivassa, että Torassiepin lomakylässä luontoaktiviteettien, hyvän ruoan ja laadukkaan majoituksen parissa., josta nämäkin tarinat tulevat.

Kanssani matkanneen Lotan aktiivilomapostauksen voi lukea täältä. Saanan jutun taas täältä.

11 kommenttia:

 1. Mä näin noita pyöriä ensimmäisen kerran nyt kesällä Suomessa. Tekisi kyllä mieli lähteä sellaisella metsään, mutta epäilen, ettei Rölli pysyisi vauhdissa mukana...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maailmalla näitä jonkin verran näkyi, ja yllättävän paljon näkynyt kaupungissa nyt kesällä.

   Maastossa mennään kyllä aika hitaasti kuitenkin. Tai riippuu varmaan maastosta ja ajajasta! :)

   Poista
 2. Pyöräilyssä on tosiana jotain hienoa! Ihan liian vähän tullut harrastettua viime vuosina. Ehkäpä tässä tulevina kuukausina sekin muuttuu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä se on ensisijainen kulkuvälinekin, joten sen takia tulee paljon ajeltuakin. Kannattaa kyllä kaivaa fillarilla alle ja lähteä viilettämään! :)

   Poista
 3. Minä rrrrakastan salmiakkia ja pullaa, vaan en ollenkaan sampanjaa tai pyöräilyä. Minulla on vihreä Jopo, jolla poljen Regattaan syömään pullaa, mutten yhtään pidemmälle. Toki asiaan voi vaikuttaa se, että siinä ei ole kuin yksi vaihde, joten polkeminen on hieman raskasta. Lapsena pyörällä siirryttiin paikasta toiseen, mutta en koskaan päässyt ns. huvikseen pyöräilyn makuun. Mutta fatbikea en ole koskaan kokeillut ja jostain syystä tekisi tosi paljon mieli. Se näyttää niin mehevältä (!) ja sellaiselta, että sen päällä voisi oikeasti olla hauskaa. Ja jos tähän vielä yhdistettäisiin Lappi, niin ehkä alkaisi olla jo oikeastikin hauskaa... ♥ Hih!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreä Jopo on tosi kiva sekin. :) Se on vähän niinkun meidän punaiset cruiserit, yksivaihteisia fiilistelypyöriä, joilla lähdetään kauniille sunnuntaiajelulle, mutten minnekään pidemmälle.

   Onpa jotenkin hauskaa lukea tällaisistakin tyypeistä, jotka ei ole koskaan päässeet vauhdin huumaan pyöräilyn kanssa! Noh, erilaisuus on rikkaus. :) Onhan sussa kyllä paljon hyvääkin kun tykkäät salmiakista ja pullasta. ;) Ja Lapista!

   Poista
 4. Muistan kyllä, että pyöräilyssä on hetkensä - etenkin syysiltaisin tyhjillä kaduilla sateen vielä kihelmöidessä ilmassa. Sitä ihan kuin liitää!

  Vuosiin en ole toin pyörän selässä ollut ajettuani kolarin. Fatbikingistä en ollut kuullutkaan ennen tätä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämpimät kesäyöt pitkin Helsingin rantoja ovat suosikkejani. Mutta ei tuo syysiltakaan hassumpi ole!

   Kolarit on ikäviä juttuja. Toivottavasti vielä joskus kiipeät satulan selkään!

   Poista
 5. Toi viimeinen kuva naurattaa. Yksi kaatunut pyörällä, yksi marjastaa ja yksi kuvaa :-D Noi läskipyörät on mielenkiintoisen näköisiä, olisi kiva testata ja mielellään tietty Lapissa. Harrinivan luksustelttailu kiinnostaa kovasti, just luin siitä myös Blue Wingsistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kukaan ei välitä siitä että Lotta on maannut juuri kuralätäkössä pyöränsä kanssa. :D

   Luin itse myös Finnairin koneessa matkalla Pariisista Helsinkiin noista teltoista. Ainakin ne on nyt olleet tosi paljon esillä eri kanavissa, eikä syyttä. Kokonaisuudessaan ihania paikkoja ja aktiviteetteja on tarjolla - myös kesällä!

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!