tiistai 16. huhtikuuta 2019

Matkassa on usein mutkia, niin tässäkin kotimatkassa - varaa sattumalle aikaa!


Keli oli eilen upea. Ajelimme Ranskan maaseudun halki, keltaisinaan kukkivat rypsipellot huikaisivat näkymillään. Matka joutui niin mukavasti, että päätimme ajaa sittenkin koko 700 kilometriä putkeen, vaikka alkuperäisessä suunnitelmassa meidän piti jäädä yöksi matkalle.


Pariisi kävi mielessä. Jos muutamat crepesit gluteenittomana, Eiffel, Notre Dame ja juustokauppa ja siitä eteenpäin? Sitten luimme uutisen, että Notre Dame palaa. Eteenpäin, kaupunki on varmaan kaaoksessa.
Champagnen alueelle tultaessa hiljalleen alkoi näkymään myös kasvun alkuvaiheessa olevia viiniköynnöksiä. Épernayn kylä avautui eteemme juuri kun aurinko laski, ja alkoi värjäämään taivasta pastelleilla.Saisimme AirBnb -asuntomme avaimen vasta 40 minuuttia saapumisesta, kello oli jo paljon, joten suuntasimme läheiseen leikkipuistoon syömään iltapala ja jalottelemaan. 700 kilometriä on pitkä matka aikuiselle, saati lapselle.

Puistosta ranskalaismies puhuu murtaen meille ruotsia, ja saamme jugurtit mustikoilla tyhjennettyä. Miika lähtee autolle. Hetken kuluttua puskien takaa kuuluu "Gia. Giiaa!". Noh, vastaan takaisin.

"Meillä on rengas puhjennut."


Jaahas. Rengas puhjennut, niinpä tietysti. Vieläpä jossain Ranskan maaseudulla.

Sitten mietin asiaa uudestaan: olemme vain 400 metrin päässä yöpaikasta, olemme koko päivän posottaneet 130-140 km/h motarilla, kyseessä on vain rengasrikko, ja kaipa täällä autokorjaajaa löytyy jostain, käyhän täällä turisteja paljon ja paikallisiakin asuu. Oikeastaan tämä oli täydellinen hetki renkaan puhjeta, jos sen piti puhjeta.

Sitäpaitsi, mehän lähdimme päivää liian aikaisin, ja otimme vielä ajopäivän aikana yhden päivän lisää kiinni. Champagnen alueelle on siis kaksi ylimääräistä päivää alkuperäiseen suunnitelmaan nähden.
Sattumat voi olla hyviä tai huonoja. Esimerkiksi maailmanympärimatkalla ihana sattuma oli se, että päädyimme monestakin sattumasta Gili Airille, ja tykästyimme siihen niin, että jäimme reiluksi kuukaudeksi paikoilleen.

Huono sattuma oli se, että Bella mursi Nepalissa kyynärpäänsä, ja jouduimme tutustumaan paikalliseen sairaanhoitoon vain viikko siitä kun vuoden matka oli alkanut. Onni tässä tietysti oli se, että se tarvitsi vain kipsausta.


Huono sattuma oli se, että autosta puhkesi nyt rengas. Hyvä oli se, ettei se tapahtunut keskellä motaria, ja olimme jo määränpäässä.

Kun lähtee vähän vähemmän organisoidulle matkalle - tai aloittaa vaikka projektin aiheessa, mistä ei ehkä ole ihan kartalla kaikessa, tai vaikka olisikin - aikatauluja ei kannata pistää liian tiukalle. Sattumia voi tulla, hyviä ja huonoja, ja ne yleensä kuluttavat aikaa, olivat ne sitten kumpia tahansa.


Tänään aamulla löysimme autokorjaamon, joka lupasi uuden renkaan meille kahdessa päivässä. Jos olisimme tulleet sen kaksi päivää myöhemmin, olisi meidän kaikki aikataulutetut samppanjatilakäynnit menneet mönkään rengasrikon takia. Toisaalta, se rengas olisi varmasti rikkoutunut myös jossain muualla.


Épernay on täynnä ihania samppanjabaareja ja mukavia ravintoloita ja puistoja. Ja lisäksi meillä on mukana myös pyörät, jolla pääsee lähikyliin ja -tiloille. Mikäs meillä täällä odotellessa, että ranskanpullat saavat auton korjattua.Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


6 kommenttia:

 1. Kurja juttu törmätä vastoinkäymisiin. Ja tosi hieno juttu, että pystyt näkemään noin paljon positiivisia tapoja selvitä siitä ja kääntää tilanne hyväksi. Yllättävä pysähdys voi joskus johtaa vaikka mihin hyvään. Muistan itse yhden tällaisen yllätyksen. Olimme Brüggessä, kun auton ilmastointilaite vaati korjausta ja paria lisäpäivää. Se johti siihen, että tutustuimme brüggeläiseen musiikinopettajaan ja se taas siihen, että hänen koululaisorkesterinsa tuli viikoksi Suomeen ja Juhan koululaisorkesteri vieraili viikon Brüggessä. Saimme hienon kokemuksen, myös lapset tekivät jotain itselleen ikimuistoista ja saimme ystäviä, joihin olemme yhteydessä vieläkin. Viime keväänä olimme tulomatkallamme yötä tuolla musiikinopettajalla. Ei sitä vielä tiedä, mitä te saatte siitä, kun olette pari ylimääräistä päivää paikoillanne :) Hyvää matkaa ja positiivista mieltä!

  VastaaPoista
 2. Sorry, huitaisin tuon kommenttini menemään identifioimatta itseäni. Siis tässä nimellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa ihana kohtaaminen! Meilläkin kävi niin, että tapasimme Gili Airilla Indonesiassa hurmaavan äidin aikuisten lastensa kera, ja Australiassa ollessa yövyimme hänen luonaan pari yötä. Muutenkin sattuma on saanut aikaan aika hauskoja juttuja monasti - mutta aina välillä ne on kyllä olleet ihan kökköjä tapauksia, mutta niin se elämä kai menee. :D

   Poista
  2. Olipa ihana kohtaaminen! Meilläkin kävi niin, että tapasimme Gili Airilla Indonesiassa hurmaavan äidin aikuisten lastensa kera, ja Australiassa ollessa yövyimme hänen luonaan pari yötä. Muutenkin sattuma on saanut aikaan aika hauskoja juttuja monasti - mutta aina välillä ne on kyllä olleet ihan kökköjä tapauksia, mutta niin se elämä kai menee. :D

   Poista
 3. Toivottavasti ette ihan hirveästi aja sateella noilla renkailla. Näyttää kaikin puolin hyvin kypsältä tuo esimerkkikappale .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vaihtoon nämä, ja nuo toisetkin. Oli aikakin, mutta juuri tuo puhkeamisen aiheuttanut kohta on kyllä tullut jostain muusta. :/

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!