tiistai 20. elokuuta 2019

Pohjois-Saksan maaseudulla Hoisdorfista löytyy satumainen yöpymispaikka


Viimeinen ilta Euroopan road tripiä Fugesta Helsinkiin pitää viettää jossain lähellä Travemündeä, koska sieltä lähtee meidän laiva kohti Helsinkiä keskellä pimeintä yötä. Hotelli ei oikein tunnu hyvältä vaihtoehdolta, joten päädymme selaamaan AirBnb'tä. 

Ja tuossa, n. 50 km päässä satamasta Hoisdorfissa huomaamme sympaattisen oloisen 'mökin'. Tai sillä nimellä sitä markkinoidaan.
Ajamme pitkin Saksan maaseutua, pienet kylät vaikuttavat vaikka ja kuinka sympaattisilta. Lehmukset koristavat kauniisti ajotietä. Käännymme huomaamattoman portin eteen, ja ajamme sisään pihalle.

"Onpa hurmaava maatila", ajattelen heti. Pihalla on vastassa vapaana kulkeva kissa, aitauksessa näkyy olevan lampaita, ja kanatkin kotkottavat jossain. Hyvin hoidettu piha on vehreä. "Mökiksi" tituleerattu näyttää pikemminkin vanhalta kesähuvilalta.


Se on kuulemma omistajapariskunnan isännän lapsuuskoti, mutta toiminut pitkään puutarhanhoitajan asuntona, kun uusi ja modernimpi rakennettiin tilalle. Nyt se on meidän iloksemme AirBnb-käytössä.


Koska kello on saapuessamme jo paljon ja kauppaan on muutama kilometri, hurmaava isäntäperhe toivottaa meidät tervetulleeksi mukaan syömään. Saamme samalla kierroksen uudessa talossa, ja katsauksen historiaan.

Alunperin tontille ei ole kulkenut edes kunnon tietä, ja sen hankintahinta joskus sata vuotta sitten, ellei ylikin, on ollut hyvin edullinen. Edes vieressä olevaa kylää ei ollut, vaan talo rakennettiin käytännössä keskelle ei mitään periaatteella "palvelut seuraavat kyllä perässä". Maata on omistuksessa paljon ympäristössä. Uusi talo on suunniteltu todella ympäristön huomioiden, ja takana aukea isoista ikkunoista ja terassilta mielettömät maisemat niitylle.


Sitä niittyä, sitä tosissaan riittää. Tilalla pidetään lampaita, jotka huolehtivat siitä, ettei ruoho pääse kasvamaan yli. Lampaat ovat puolivillejä, ja ne halutaan sellaisena pitääkin. Samaa lajiketta ei muuten juurikaan enää löydy, joten näitä lampaita lainataan välillä lammasvauvatalkoisiin, ettei laji katoa.

Saamme osallistua kanojen ruokintaan ja lampaiden keräämiseen yöpuulle navettaan. Lapset rakastuvat viimeistään tässä vaiheessa.


Talo on vanha, mutta siitä on pidetty hyvää huolta. Alakerrassa on keittiö ja olohuone, hyvin skandinaaviseen henkeen sisustettu designhuonekaluilla. Nurkassa on talon lasten vanhoja leluja. He ovat jo itse aikuisia. Yläkerrassa on kaksi isoa makuuhuonetta ja kylpyhuone.


Me nukumme kaikki yön erinomaisen hyvin, ja heräämme kirpeään alkukesän aamuun ilman ajastettuja herätyksiä. Kurvaan lähikaupalle ostamaan aamiaistarpeet. Tuorepuristettua appelsiinimehua juodessa kaikessa hiljaisuudessa maisemia ihaillen mietin, ettei se elämä landellakaan, varsinkaan Saksassa, varmaan hassua olisi.


Ehdimme vielä ennen lähtöä tekemään kävelylenkin lähimaastoihin. Rypsipellot kukkivat keltaisenaan, peltojen halki kulkeva luontopolku lähikylään soljuu yllättävän nopeasti. Myös kirsikkapuut kukkivat juuri samaan aikaan.Kirsikkana kakun päällä huomaamme vielä pienen lammen tilan mailla. Puunoksaan on kiinnitetty keinu. Lampaat laiduntavat muutaman kymmenen metrin päässä rauhassa sillä välin kun kiikutan esikoista keinussa, ja kokeilen vähän itsekin.

Maisema on kuin sadusta.

Tila on kerrassaan niin hurmaava, että mietin milloin pääsisimme tänne ihan ajan kanssa vain olemaan ja lorvimaan. Vähän syöttämään kanoja, kulkemaan keskellä peltoja, keinumaan lammen luona. Ehkä taas vuoden kuluttua, tai ehkä aiemminkin.


Puutarhurin taloa vuokrataan edullisimmillaan yhdelle henkilölle 45 € / yö. Nelihenkiseltä perheeltä veloitettiin 95 €, mutta hinta on luonnollisesti riippuvainen ajankohdasta. Nyt syksyllä taloa näkyy vuokrattavan edullisemminkin. Jos vähän erilainen, satumainen yösija Saksan maaseudulla lähellä Travemündeä kiinnostaa, klikkaa itsesi tänne AirBnb-sivulle. Selvisimme ruuhka-ajan ulkopuolella Finnlinesin satamaan täälä noin 40 minuutissa.

Muista olla varaamatta kuitenkaan niitä päiviä, mitä me tarvitsemme. ;)

Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän 
facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?2 kommenttia:

  1. Tää on ihan loistovinkki! Ja kun satun vielä asumaan Malmössä, meiltä pääsee tuonne vaikka viikonlopuksi. Kiitos!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule, eipä kestä, hieman kateellisena kyllä siitä, että teillä on niin lyhyt matka tuonne! Mieluusti viettäisimme siellä pitkiä viikonloppuja mekin. <3

      Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!