perjantai 23. lokakuuta 2020

Aseet ankeilua vastaan koronatalven yli!

 

Niin. Sieltähän se saapui sitten upean, aurinkoisen ja kuulaan alkusyksyn jälkeen. Pimeys. Aamulla on vähintäänkin hämärää  kun työt alkavat ja iltapäivästä kun lopettaa hämärtää myös. Jos päivä venähtää yhtään, on pimeää. Ei mitään uutta auringon alla. Heh.

Korona tuo meille kaikille tietysti vielä yhden ekstraulottuvuuden tähän. 
Muistatteko, kun maaliskuussa juhlittiin sitä, että onneksi on sentään kevät ja valoisaa vaikka meidän elinympäristöä rajoitettiin? 

Nyt kun Suomessa ollaan jo kakkosaallossa, ja luvut ovat viime kevättäkin korkeammalla, ei voida hehkuttaa edes sitä. Henkilökohtaisesti osaan tietysti olla onnellinen siitä, ettemme nyt syksyllä ole espanjankaltaisessa lockdownissa, jossa oikeasti ei saa poistua neljän seinän sisältä. Se tuntuu edelleenkin jonkinlaiselta voitolta.

Ja koska tapanani (tai tapanamme) ei ole vaipua synkkyyteen, oli olosuhteet mitkä tahansa, tehdään tästä talvesta niin hyvä kun näissä olosuhteissa pystyy - ja pystyyhän sitä!

Näillä aseilla siis kaikenlaista synkistelyä vastaan.


Uni

Ilman unta ei ihminen selviä ja ilman riittävää unta ei ihminen selviä selväjärkisenä. Tämä on muuten fakta. Ja silloin kun tuntuu kaikista rankimmalta, on supertärkeää nukkua tarpeeksi ja hyvin. Olen tehnyt pyhän lupauksen itselleni, etten jatkuvasti ole valmis nipistämään jonkun asian takia yöunistani, koska se näkyy ihan kaikessa vähintään seuraavana päivänä.

Lisäksi keskittymiskyky ja päätöksenteko on huomattavasti helpompaa hyvin levänneenä. Samoin pinna kestää jos lapsilla vaikka sattuisikin olemaan huonompi päivä.Instagramin storyjä seuraavat tietääkin että meillehän tuli kesän lopussa uusi, i-ha-na sänky, jossa on joustinpatjan lisäksi geeli, joka mukautuu todella hyvin kehon muotoon ja tukee juuri sieltä mistä pitääkin. Lisäksi olen ostanut itselleni painopeiton jo aiemmin, joka entisestään syventää unta. 

Nämä kaikki edellämainitut ovat saaneet unenlaatuni hyppäämään potenssiin neljäkymmentäkaksi ihan vähintään. Olo on välillä kuin uudestisyntyneellä. Ajatus kulkee hereillä ollessa. Uni ei ole katkonaista. On yksinkertaisesti levännyt olo.

Hyvään uneen liittyy myös se, ettei myöhään illasta tee mitään erityisen kuormittavaa, eikä esimerkiksi istu zombiena scrollaamassa puhelinta pari tuntia.Happi ja liikunta

Etätyöaamuina olen pyrkinyt siihen, että teen vähintään 30 min, mielellään 60 minuutin kävelylenkin ennen kuin istahdan koneen ääreen. Lisäksi pyrin käymään lounastauolla ulkoilemassa lyhyesti. Toimistopäivinä taas joko hoidan hapensaannin pyöräilemällä toimistolle tai vähintään tekemällä vastaavasti illalla kävelylenkin.

Kun siihen vielä yhdistää luonnon, saa tuplavoiton. Luonto kuulemma laskee stressitasoja jo 15 minuutin jälkeen. Rakastan myös aamuisia kävelymaisemiani.

Keho tarvitsee liikettä ja aivot happea. Sieltä ne oksitosiinit sitten vapautuvat verenkiertoon ja saavat aikaan paremman fiiliksen!
D-vitamiini + rauta

Olen välillä kärsinyt molempien vajeesta. Erityisesti naisilla saattavat rautavarastot tyhjentyä helposti, ja vaikka hemoglobiini olisi kohtuullinen, rautavarastot huutaa tyhjyyttä. Pimeä ei varsinaisesti helpota, ja kasvisruokavaliolla joutuu kiinnittämään asiaan vielä enemmän huomiota. D-vitamiinia suomalaiset saavatkuulemma ympäri vuoden liian vähän.

Panostan itse näihin - mutta molempien tasot kannattaa mittauttaa, jotta tietää kärsiikö puutteesta ja johtuuko mahdollinen väsymys siitä.Mieluisa urheilu

Tätä aihetta sivuttiinkin jo aiemmin, mutta tarkennan vielä - pelkkä kävely ei nimittäin omassa skaalassani vielä yletä urheiluksi. Olen valinnut mieluisia lajeja, mitä pyrin harrastamaan 2-3 kertaa viikossa. Näihin kuuluu tehotreeni, eli HIIT-tunnit, pyöräily tai spinning, sekä jooga ja pilates. Tykkään oikeasti tehdä näitä, joten kynnys lähteä tunneille tai treenata kotona on pieni ja treeni tulee odennäköisemmin tehtyä.

Olen superpaljon virkeämpi ja jaksan paremmin kun liikun tarpeeksi. Lisäksi tästä tulee hyvä mieli.Kivat jutut ja tekemiset

Olen päättänyt mahduttaa ruuhkavuosienkin keskelle kivoja juttuja. Se voi tarkoittaa ex-tempore kahvilakäyntiä mieluisassa paikassa, tai jotain hauskaa aktiviteettia. Olen löytänyt mukavan naisporukan, jonka kanssa olemme päättäneet säännöllisen epäsäännöllisesti vaikka testata sumopainia hassuissa puvuissa, saunoa, pelata padelia tai kokeilla värikuulasotaa. 

Tai sitten lähdetään perheen kanssa vaikka syöttämään oravia tai johonkin luontoon liikkumaan, ja otetaan brunssiboksit mukaan lähikahvilasta.

Pääasia on, että tekee itselleen mieluisia asioita.


Hemmottelu

Olen pyhästi päättänyt eritoten näin ostolakossa kulutustottumuksiani pysyvästi muuttaen, että voin sijoittaa käyttämättä jääneet rahat itseeni. Niinpä olen tähän mennessä käynyt kesäloman jälkeen kahdesti kasvohoidossa, neljä kertaa hieronnassa, kahdesti vartalohoidossa - eikä loppua näy! Miten rentouttavaa onkaan antautua ammattilaisen käsiin, ja maata tunti tai pari nauttimassa.

Tämä on money well spent, todellakin.Minilomat

Matkailu ja lähimatkailu ei ole kiellettyä - noh, ainakaan vielä. Olemme varanneet useamman pienen loman maksimissaan 2 tunnin ajomatkan päähän kotoa, ja toivon mukaan varaamme vielä useamman. Mikäpä sen ihanampaa, kun lähteä pois arkiympyröiden keskeltä hetkeksi paikkaan, missä ei voi edes miettiä pyykkejä, tiskejä, ruoanlaittoa tai tavaroiden järjestelyä.

Yksi miniloma tehtiin jo kaksin Miikan kanssa ihan Helsingin keskustaan hotelliyö + paremman tason ravintolaruokailu ystävien kanssa. Jo se oli ihanaa.
Seuraavaksi tulossa ainakin kylpyläloma x2, ja toivottavasti vielä useampikin hotelliloma!

Hotelleilla on ollut ihan todella hyviä tarjouksia nyt syksylle, kannattaa pitää silmät auki koska tuskin jää kertaan tai kahteen kampanjat. Ja muista - koska elämme korona-aikaa, huolehdi turvaväleistä, kasvomaskien käytöstä sekä käsienpesusta ja -desinfioinneista.

Näin pidämme lähi- ja suomimatkailun yhdessä pystyssä.

Lisäksi kalenteriin on buukattu jo myös naisten adventtivaellus. Tässä yhdistyy monta hyvää asiaa kuten luonto, ulkoilu ja yhdessäolo hyvässä seurassa.Suklaa ja viini

Jossain vaiheessa huomasin, että siinä missä kesällä suu napsaa rosélasillisen ja kuplien perään, nyt himottelen lähinnä punaviiniä ja oluita. Johonkin vähän tukevampaan on selvästi kaipuu.

Lisäksi suklaa on vahvasti agendalla. Tällä saralla panosta eritoten käsintehtyihin konvehteihin, sillä niitä ei pysty makeutensa takia syömään muutamaa useampaa. Vaarallisen lähelle meitä on ilmestynyt Vanhankaupungin suklaa, jonka rasiat ovat olleet erinomaisia.
Oleminen

Liiankin tehokkaassa maailmassa on hyvä antaa itselleen lupa vaan olla. Aina ei tarvitse jaksaa lähteä ja tehdä ja olla mahdollisimman tehokas. Kyllä me tarvitaan myös pysähtymistä ja joutenoloa. Minä olen päättänyt antaa itselleni luvan myös vaan olla silloin kun huvittaa.

Ja viimeisenä listaan vielä tähän listaan positiivisen asenteen. Ei kannata etukäteen synkistellä että kamalaa tästä tulee kuitenkin. Eihän siitä välttämättä edes tule. Ehkä meillä on tarpeeksi järkeä päässä käyttäytyä vastuullisesti. Mauno Koiviston sanoja siteeraten:

"Ellemme varmuudella tiedä, kuinka tulee käymään, olettakaamme että kaikki käy hyvin."


Tällä listalla mennään. Onko hyviä vinkkejä vielä lisättäväksi?Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät
meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?


Vuoden 2020 #ReilutBlogit -kampanja kiinnittää huomion vaihtoehtoisiin matkustustapoihin ja
lentämisen kompensointiin. Lue ihmeessä ja osallistu, jos et vielä ole niin tehnyt
- kampanja onkäynnissä koko vuoden!

Vastuullisuusasioihin voi tutustua Suomen johtavien asiantuntijoiden haastatteluissa Gian ja
Tarinoita Maailmalta -blogin Annikan tuottamassa VastuullisuusPodcastista - klikkaa
itsesi Spotifyihin tai Acastiin kuuntelemaan!4 kommenttia:

 1. Eipä tuohon juuri ole lisättävää. On hyvä löytää ne asiat joista nauttii ja tehdä niitä. Meidän arkemme on aikalailla erilainen, mutta ulkoilu, pyöräily, omaan terveyteen panostaminen esim. terveellisesti ruokaillen, lastenlapset, käsillä tekeminen ja oman lähipiirin konsertit tuovat mielekästä sisältöä päiviin. Mauno Koiviston lausetta toistelen minäkin. Miksi vajota turhaan pessimismiin tai huolestua asioista, jotka eivät ehkä toteudu. Pidetään vain huolta itsestämme ja toisistamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokainen tekee arjesta juuri sellaisen, kun omannäköinen on, niinhän se kuuluukin. :) Tietysti, eläkkeellä on vähän enemmän jo vapaa-aikaakin, ja ehtii eri tavoin panostaa itseensä ja hyvinvointiin jo jaksamista vaan löytyy. Mutta ihanaa, kun ei sielläkään pessimismiin vaivuta. Ei tämä nyt myöskään maailmanloppu ole, jos ihan kaikkea sitä ei saa mitä aiemmin on ehkä saanut. Se voi olla ihan hyväkin asia. Ehkä tämä on myös hyvä hetki miettiä arvojärjestyksiään. :)

   Poista
 2. Todella hyvä listaus. Sen lisäksi, että näillä toimilla tekee hyvää omalle mielenterveydelle, tukee samalla suomalaisia yrittäjiä. Ja nämä listaamasi asiathan ovat loistavia joka syksyisiä kaamoksen karkoittajia!

  Mielenterveystalon sivuilta löytyy ammattilaisten laatima omahoito-opas korona-ahdistukseen:

  https://www.mielenterveystalo.fi/aikuiset/itsehoito-ja-oppaat/itsehoito/koronavirukseen_liittyva_huolen_ja_epavarmuuden_sietaminen/Pages/default.aspx

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeastaan mietin miksen ole miettinyt syksyä aiemmin tältä kannalta! Toistaiseksi on ainakin ihan hirveän mukavaa ollut. Pimeä ei varsinaisesti ole mieltäylentävää, mutta siihen kun suhtautuu oikein, voi olla myös itseään kohtaan vähän lempeämpi.

   Hyvä linkkivinkki, kiitos siitä!

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!