sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Great Ocean Road on todellakin Great!

En oikein tiedä mistä tämän alottaisin, kun mikään ei tunnu oikealta kuvailemaan kaikkea sitä mitä Australian etelässä sijaitseva Victorian alueella oleva huikea Great Ocean Road on. Kertoisinko maisemista, siitä miten henkeäsalpaava koko ajomatka on? Kaikista rannoista, vuorista, aalloista, tyrskyistä, vihreistä laaksoista ja kukkuloista, sademetsistä, vesiputouksista? Vai kertoisinko nähtävyyksistä, majakoista, kahdestatoista apostolista, tunnelmallisista pikkukylistä, hylyistä, historiallisista paikoista? Vaiko aktiviteeteista, luonnonpuistoista, trekkaamisesta, surffaamisesta, pyöräilystä, viinitiloista? Mahtava meritie on todella mahtava.

Aloitetaanko vaikka siitä, että Australia on iso. Välimatkat ovat pitkiä suomalaisittain, mutta aussit ovat tottuneet ajamaan. "Vain tunnin ajomatkan päässä" on lähellä. Great Ocean Roadissakin riittää ajettavaa - ja mutkateitä sekä keskellä metsää, rannan vieressä, korkeammalla kallioilla että alpakoiden, lehmien ja lampaiden laidunmaiden keskellä ajetaan vauhdikkaasti, ainakin vasemmanpuoleiseen liikenteeseen ja näihin teihin tottuneiden paikallisten toimesta. Jännää muuten tuo väärällä puolella ajaminen, kun kaikki auton toiminnotkin on vastakkaisella puolella. Ette usko miten usein meillä pyyhittiin ikkunaa vilkun näyttämisen sijan. :)


Hypätiin ystäväperheen toiseen autoon ja ohjattiin valkoinen ratsumme kohti Great Ocean Roadia. Alunperin yhdeksi yöksi aiottu pikkuajelu venyi meillä kolmen yön road tripiksi. Jo pelkkä Mahtavalla meritiellä ajaminen on aivan huikaisevaa ja matka kestää, koska haluaa jatkuvasti pysähtyä ottamaan kuvan jos toisenkin itsestään, maisemista ja itsestään maisemissa. Katsokaa nyt näitä. ♥


Päädyimme ottamaan kolmeksi yöksi tukikohdaksi Apollo Bayn, vähän vajaa keskivälistä Great Ocean Roadia. Ensimmäisen maailmansodan australialaisten uhrien kunniaksi rakennettu tie on 243 km pitkä, alkaen Angleseasta jatkuen aina Warrnambooliin saakka. Monet vetävät setin camper vanilla tai asuntoautolla, mutta meillä oli alla henkilöauto, jolla pääsi ajamaan kaikille teille myös ympäristössä. Osa teistä etenkin luonnonpuistojen alueella on niin kapeita, ettei sinne saa asuntoautolla tahi –vaunulla mennä. Ja luonnonpuistot taas ovat turkasen hienoja, joten ne kannattaa road tripilleen sisällyttää.

Aussien majoitushinnat eivät ole mitenkään erityisen edulliset- päinvastoin, täällä saa maksaa halvimmillaan 90-100 aussidollaria huoneesta, myös ihan hostellistakin. Dormimajoituksia saa toki hieman alle 30 AUD/yö/hlö, mutta meitä on kolme, ja 3x30 on 90, joten meidän kannattaa vaan suoraan oman mukavuudenkin takia yöpyä privahuoneissa. Edulliseksi, mutta hyväksi osoittautuneiden YHA-hostelleiden talo löytyi Apollo Baystäkin, mutta oli täyteen buukattu koulujen parin viikon pääsiäislomien takia. Apollo Holiday Park tarjosi aitoa trailerpark-elämää (!) 100 AUD:n (n. 70e) yöhintaan ihan mukavassa kahden huoneen keittiöllisessä mökissä. Muuten Apollo Bay on aika hiljainen pieni kylä, jossa on passelisti palveluita ravintoloiden ja kauppojen muodossa, sekä varsin kelpo ranta.

Jos ensimmäinen päivä meni eri paikkojen ja maisemien ihasteluun, toisena päivänä otettiin taas ratsu alle suuntana 12 apostolia, The twelve apostles – yksi reitin kuuluisimmista nähtävyyksistä. Matkalla on niin paljon muutakin nähtävää, että pysähdyksiä tulee väistämättä, ja päivästä tulee pitkä.

Ensimmäinen pysähdys oli Marengon pienessä kylässä, jossa on hyljekolonia. Pienelle luonnonpuistokivikolle on mahdollista kajakoida, mutta näillä syyskeleillä meri on sen verta aallokkoista ettei se tuntunut oikein hyvältä idealta. Rannasta käsin näkyi pieniä päitä kaukana, joita oli mahdotonta kuvata ilman paparazzi-putkea. Mutta siellä niitä oli! Toivottavasti nähdään vähän lähempää Uudessa-Seelannissa!

Toiseksi pyähdyksesi parinkymmenen minuutin päästä valikoitui Mait's restin pieni sademetsäluontopolku, jossa voi ihastella 300 vuotta vanhoja puita. Ei hassumpia lain! Luontopolut ovat tehty todella iiseiksi kenelle tahansa, sillä ne ovat päällystettyjä polkuja keskellä sademetsää. Kävelet käytännössä joka puu- tai metalliritilän päällä koko ajan. Jos nyt ei kannata parhaita korkkareitaan tänne pistää, ei varsinaisesti trekkikenkiäkään tarvitse.

Suomalaisittainkin vain pienen ajomatkan päässä on Otwayn majakka, jonka tiellä kuulemma näkee aina koaloita. Tie ei pettänyt meitäkään, ja siellähän ne pörröiset marsupilamien sukuhaaraan kuuluvat univeijarit nukkuivat puissa. Jos nyt välillä vähän venyteltiin ja etsittiin parempi asento mutta pääasiassa pallona puussa. Pieniä koaloita hengasi joko äideissään kiinni, tai ihan lähettyvillä. Söpöjä otuksia!

Eukalyptuspuut ovat sen verta korkeita ettei koaloita pääse hirveän lähelle katsomaan, kuten monessa eläintarhassa, joissa niitä saa ottaa syliinkin. Sitten voi tosin miettiä miten luonnollista käytöstä koaloilta on istua ihmisten sylissä halailemassa. Luonnossa koaloiden kynnet ovat niin pitkät että pienikin huitaisu aiheuttaa niin syvät naarmut että sairaalakeikka tulee. Parempi siis katsoa luonnossa – ja kaukaa.

Majakka jäi sen sijan katsomatta, sillä 19 AUD / hlö sisäänpääsymaksu oli meistä turhan paljon. Majakkaa lähellekään ei pääse edes ulkoa kuvaamaan, joten kun olet bongannut koalat, käänny takaisin, ellet halua kiivetä maksua vastaan majakkaan.

Matkalla apostoleille löytyy hylkyrantoja ja –reittejä, jos sellaiset kiinnostavat, sillä karu rannikko on osoittautunut monelle laivalle aikoinaan kohtalokkaaksi. Meidän matka jatkui suoraan apostoleille. Saatte jo muutaman kuvan näistäkin, mutta varsinainen info- ja kuvapläjäys tulee muutaman päivän päästä tänne blogiin.Kolmannen päivän ohjelmassa meillä oli pieni vesiputoustrekki. Tunnin ja vartin lehmislaitumien läpi menevien sekä kiemurtelevien ja kapeiden sademetsä-luonnopuistoteiden ajelun jälkeen päädyttiin Triplet Fallsien luontopolulle. Myös tämä polku oli päällystetty, joten Haglöfsin punaiset trekkikengät eivät ehkä päässeet ihan niin rajuun käyttöön kun ne on tarkoitettu. Yhtä kaikki tällainen siisti sademetsissä samoilu oli sekin mukavaa, vaikka oli odottanut vähän parempaa treeniä tältä. Ja vesiputoukset, ne ovat tietysti aina hienot!

Näitä luonnonpuistoja löytyy Mahtavan meritien varrelta vaikka kuinka. Tänne voisi ottaa pidemmänkin loman ja tulla vetämään pieni haikkeja tai pidempiä trekkejä viikoksi tai pariksi. Myös 91 km pituinen Great Ocean Walk -trekki jäi vähän kaivelemaan, joten ehkä vielä joku kaunis päivä takaisin tänne kunnon treenilomalle.Lapsellisille matkaileville: Australia on superlapsiystävällinen. Kaikkialla on leikkipuistoja, lapset tervehditään mukaan kaikkialle, luontopoluista on tehty perheystävällisiä ja monessa ravintolassa on leikkipaikka. Täällä on lasten kanssa todella helppoa. Jopa meidän trailerparkissa oli oma pieni leikkipuisto ja uima-allas, sekä kerhotilassa pingispöytää, biljardipöytää ja ties millaisia pelejä.

Ymmärrän oikein hyvin jos australialaisista itsestään ei tunnu siltä että tarvitsisi lähteä täältä minnekään. Tien näkymissä on jotain samaa kuin Kroatian rannikkoteillä, jossa jylhät vuoret ja eri sinisin välkehtivä meri muodostavat niin kauniin kontrastin. Ja sittenkin myös jotain yhtäläistä Toscanan vehreiden maisemien kanssa. Näin monipuolista luontoa on kuitenkaan harvassa maassa tarjolla samaan tapaan, ja faunakin on näin eurooppalaisen silmin huikean hieno. Missäpä muualla normilinnut puissa on papukaijoja!
Paluumatkalla käytiin katsomassa toista majakkaa, testaamassa rantoja ja loikkimassa kengujen kanssa. Mutta otetaan se seuraavassa postauksessa, että ehditte vähän hengähtää ja imeä itseenne nämä maisemat ensin!

12 kommenttia:

 1. Upeaa!! Luonnon rakastajana kuvanne saavat sydämen hyppimään halusta lähteä reissuun. Patikointi on parasta! Upeaa reissua siellä kauakana, nauttikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No täällä sitä luontoa riittää ja riittää ja riittää, joten suunnitelmia kehiin ja matkalippujen ostoon! :) Patikointi on kyllä todella hienoa, vaikka reissun alussa Himalajalla tuntui kyllä siltä hetken että nyt sitä on saanut ihan tarpeeksi. Mahtikokemuksia silti!

   Poista
 2. Ihan huikeita kuvia! Suloiset koalapallerot <3 Nuo jättimäiset puut ja luonnon ylitsepursuavuus tuo mieleen myös Azorit.
  Turvallista matkaa! //hennamaria.j

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koalat oli _kaukaa_ katsottuna joo aika ♥. :) Azorit meillä onkin vielä toistaiseksi käymättä, mutta sitäkin on kehuttu. Golfkentätkin on siellä kuulemma ihan omaa luokkaansa. Hetki vielä tätä, ennen kuin siirrytään muunlaisiin maisemiin. :)

   Poista
 3. Mulla on Great Ocean Road vielä näkemättä ja kokematta mutta ehdottomasti listoilla! Australiassakin on niin paljon must-nähtävyyksiä että ei meinaa riittää aika vaikka täällä asuukin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän kyllä runsaudenpulan tuskan varsinkin hyvin - tuntuu siltä että vaikka olisi vuosi aikaa kiertää Ausseja, silti jäisi valtavasti näkemättä! Mutta otahan silti auto alle ja lähde tuonne viettämään aikaa, parhaimmillaan viikko tai enemmän, mutta jo parissa päivässäkin ehtii paljon. Tuoko tie koskaan takaisin Suomeen vai onko Aussit uusi tukikohta kokonaan?

   Poista
 4. voi morjes mitä kuvia ja juttuja <3

  VastaaPoista
 5. Vielä lisää pitää kommentoida... Tämä teidän reissu on ruudun tällä puolella olevalle aivan kuin joku huikea interaktiivinen matka(opas)kirja. Sillä erotuksella vaan tavalliseen paperiopukseen, että tämä vaan jatkuu ja jatkuu eikä lopu harmillisesti kesken. Saadaan lukea ja katsella vielä kuukausitolkulla. Huippua :D Koskaan ei tiedä mitä jännää tänne on tullut kun tulee kurkkaamaan. //hennamaria.j

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihan mahtista kuulla hennamaria! Kaikki hyvä loppuu aikanaan, valitettavasti tämäkin, mutta vielä on yli puolet jäljellä, joten paljon on kaikkea tulossa. Toivottavasti siis viihdyt jatkossakin. Tosi kivaa että viihdyt täällä, nää palautteet on ihan parasta! ♥

   Poista
 6. Iiiks. Ihanannäköistä! Ja niin upeita kuvia!!

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!