lauantai 9. toukokuuta 2015

Mitä maksoi 5 kuukautta Aasiassa - eurot ynnätty maittain

Aasia on jäänyt taakse. Tuntuu siltä että ehdittiin nähdä viidessä kuukaudessa niin pieni osa, että takaisin on vielä tultava ajan kanssa uudestaan. Jos aiemmin kuukauden-parin reissut tänne ovat tuntuneet pitkältä, tämä aika meni hujauksessa! Lisäksi rennonletkeät biitsihengailukohteet olivat niin mukavia, että tulevaisuuden lomat näissä paikoissa tekevät varmasti sitten joskus terää kesken Suomen talven ja duunikuormituksen jälkeen.

Vaan koska meidän vapaudensymbolia eli lomaexceliä on pyöritetty pennilleen budjetin osalta, alla avaus siitä mitä ensimmäiset viisi kuukautta Aasiassa ovat maksaneet.

Näitä lukuja katsoessa kannatta pitää mielessä pari juttua:

meitä on matkassa kolme, ja vaikka voidaan asua kaikki samassa huoneessa, ruokakustannukset ja liput menevät yleensä kolmen hengen mukaan. Paljon riippuu siitä mitä tekee, millaisissa paikoissa yöpyy ja mitä syö. Välillä ollaan säästeltykin, ja monasti katsotaan vähän minkä hintaisissa paikoissa syödään, sillä Aasiassa voi edullisestikin syödä hyvin. Hotelleissa ei oteta aina halvinta, vaan sopivin - joka ei kuitenkaan ole satoja dollareita maksava punkka. Ei näin pitkällä reissulla.

Kannattaa myös huomioida että mitä pitempään yhdessä paikassa hengailee, sen pienemmäksi jää viisumi- ja liikkumiskustannukset, koska ne jyvitetään useammalle päivälle. Jos esimerkiksi monta kuukautta hengailee vain yhdessä paikassa, saa edullisemmat majoitushinnat eikä liikkumiskustannuksia samalla tavalla tule.

Tässä eurot avattuna kontekstissa.


Nepal


Kuinka kauan oltiin?
30 päivää

Missä käytiin?
Hengattiin Kathmandussa, kuljettiin bussilla Pokharaan josta lähdettiin reilu viikon trekille Himalajalle, vietettiin viikko safaripaikassa Chitwanissa ja hengailtiin taas ennen lentoa Kathmandussa.

Mitä tehtiin?
Trekattiin huikeissa maisemissa, pelattiin golfia maailman korkeimmalla kentällä Himalajalla, käytiin safarilla, pestiin elefantteja, joogattiin, testattiin nepalilainen sairaanhoito (kamala) ja paranneltiin murtunutta kyynärpäätä, kauhisteltiin Kathmandun liikennettä ja nähtiin paljon apinoita temppelissä. Syötiin ja juotiin hyvin.

Miten liikuttiin?
Kerran bussilla ja sen jälkeen yksityisautoilla ja takseilla, koska Gia ei suostunut enää busseilla kulkemaan.

Parhaat jutut?
Trekki Himalajalla, golf ja Chitwan. Sikahyvää Saag Paneeria kun löydettiin oikeat paikat. Mukavaa kun trendikaverimme Elinakin oli samoilla huudeilla!

Päiväbudjetti (kaikki paitsi lennot sinne ja pois): 76.64 €

Kokonaiskulutus: 2299.08 €Thaimaa

Kuinka kauan oltiin?
44 päivää

Missä käytiin?
Lennettiin Phukettin, hengailtiin Naithonilla pari päivää, mentiin Koh Lipelle, jonne unohduttiin ja saatiin uusia ystäviä Taelin perheestä, käytiin Krabin turrehuudeilla pari päivää viisuminuusimismatkalla, treffattiin Tämä Matka -blogin Anna ja Teppo, hengattiin Koh Lantalla Miian, Mikon ja Nooran ja Mikon kanssa puolitoista viikkoa, käytiin yllättäen Bangkokissa kääntymässä ja hoitamassa asioita.

Mitä tehtiin?
Eipä paljon mitään. Hengattiin biitsillä, snorklattiin ja syötiin hyvin. Kuten oli tarkoituskin, ja tuli tarpeeseen. Ainiin, Gia kävi kokkauskurssilla ja Miika sukeltelemassa, vähän ajettiin mopoilla Koh Lantalla ja käytiin snorkkeliretkellä.

Miten liikuttiin?
Yllättävän kalliilla lautalla Phuketista Lipelle, paatilla ja pikkubussilla Krabille, sieltä pikkubussilla Lantalle ja pikkubussilla + bussilla hemmetin pitkä matka Lantalta Bangkokiin (19h).

Parhaat jutut?
Vanhojen ystävien kanssa hengailu, ja uusien ystävien saaminen. Miikalla bongattu valashai sukellusreissulta. Rannat on tietty ihan kiva juttu, mutta niitä löytyy muualtakin. Muutenhan Thaimaa on aika nähty.

Päiväbudjetti: 66.81€

Kokonaiskulutus: 2939.69 €
Vietnam
Kauan oltiin?
2 viikkoa (suomalaisille ilmainen viisumi)

Missä käytiin?
Hanoissa, Ha Long Bayssä, aivan iiiihanassa Hoi Anissa, sekä aivan jäätävässä Ho Chi Minh Cityssä.

Mitä tehtiin?
Ihan hirveästi kaikkea! Ha Long Bayssä kolmen yön retki, Hanoissa water puppet show sekä fine diningia, joskin katukeittiöiden herkkuruoka oli parempaa, Hoi Anissa kokkauskurssia ja kajakointia, Gia teetti vaatteita räätälillä ja bongattiin jumalattomia makuelämyksiä. Yritettiin löytää jotain kivaa Ho Chi Minhistä siinä onnistumatta.

Miten liikuttiin?
Ha Longiin bussilla, Hoi Aniin Hanoista 20 tunnin hermojakiristävä junamatka, Hoi Anista lento Ho Chi Minhiin (edellisen junamatkan takia).

Parhaat jutut?
Ha Long Bay ja Hoi An kokonaisuudessaan. Banh Xeo -letut, joita aiotaan kotonakin tehdä, Hanoin katukeittiöt ja fiilis sekä munakahvi! Eikä meistä kumpikaan edes juo kahvia!

Päiväbudjetti: 77.04 €
Kokonaiskulutus: 1155.66 € Kambodza

Kauan oltiin?
18 päivää

Missä käytiin?
Phnom Penhissä ja Siem Reapissa katsomassa Angkorin temppeleitä. Niin huonot tiet ettei menty enää takaisin etelään kuten oli tarkoitus.

Mitä tehtiin?
Phnom Penhissä syötiin todella hyvin ja kierreltiin kaupunkia, ja käytiin katsomassa historialtaan karmivan Killing Fieldsin. Jatkettiin Siem Reapiin, jossa joogattiin, hengattiin, Gia teetti (taas) vaatteita, ja vietettiin kolme päivää temppeleillä. Myös Siem Reapin gastronominen maailma palkitsi.

Miten liikuttiin:
Bussilla Ho Chi Minh Citystä Phnom Penhiin (tiet ok, matka ihan jees), tuk-tukilla Phnom Penhissä, myös Killing Fieldseille, aivan järkyttävän huonoa tietä Phnom Penhistä Siem Reapiin ja tuk-tukilla taas koko Angkorin temppelit. Lentäen eteenpäin.

Parhaat jutut?
Phnom Penhin ruokascene, neljän tähden edulliset hotellit, lapsiystävällisyys, sekä henkeäsalpaavat Angkorin temppelit.

Päiväbudjetti: 79.17 €

Kokonaiskulutus: 1425.05 €
Malesia


Kauan oltiin?
5 päivää (ihan liikaa)

Missä käytiin?
Eipä juuri missään. Bella halusi hengata lähinnä hotellin uima-altaalla. Vähän käytiin katsomassa kiinalaista uutta vuotta ja ainoaina turisteina paikallista juhlintaa Thean Hou -temppelissä.

Mitä tehtiin?
Lähinnä syötiin lähi-intialaisessa ja ihailtiin temppeleitä, silloin kun ei oltu uima-altaalla. Kuala Lumpurissa piti halvempien lentohintojen takia olla se viisi päivää.

Miten liikuttiin:
Taksilla, metrolla ja kävellen. Ei paljoa tosin liikuttu.

Parhaat jutut?
Hyvä hotelli ja uskomattoman hieno temppeli, jossa muita turreja ei ollut lainkaan.

Päiväbudjetti: 87.16 €
Kokonaiskulutus: 522.94 €
Indonesia


Kauan oltiin?
38 päivää

Missä käytiin?
Balilla, Nusa Lembonganilla, Gili Airilla, Gili Menolla ja Gili Trawanganilla. Miika kävi myös Amedissa vapaasukeltamassa.

Mitä tehtiin?
Käytiin snorklaamassa paholaisrauskujen kanssa, nähtiin sikahieno auringonlasku, sitten vaan oltiin ja hengailtiin kolme viikkoa. Miika sukelsi, yhdessä snorklattiin. Joogattiin. Rauhoituttiin. Balilla tehtiin vähän ostoksia ja Miika ja Bella kävivät vesipuistossa.

Miten liikuttiin:
Saarten välit lautoilla, saarilla kävellen tai pyörällä, Balilla taksilla.

Parhaat jutut?
Paholaisrauskut, kaikki auringonlaskut mutta erityisesti Nusa Lembonganin Devil's Tear, turkoosit vedet, valkoiset rannat ja hurmaavat Gili-saaret.

Päiväbudjetti: 73.22 €

Kokonaiskulutus: 2782.50 €

Osa maista oli arveltua kalliimpia, mutta asiat pitää suhteuttaa aina siihen miten asuu, miten syö, montako on matkassa ja mitä kaikkea tekee. Sniiduillessa ihan tosissaan pääse paljon halvemmallakin, mutta meille se ei enää olisi tuntunut rentouttavalta ja lomalta jos oltaisiin tästä menty vielä alaspäin. Esimerkiksi hostellit ja dormit ei meitä tässä iässä ja elämänvaiheessa puhuttele, ja ruokakin saa mielummin olla hyvälaatuista ravintoarvoiltaan. Eikä siinäkään tunnu olevan järkeä ettei paikan päällä tee mitään - ellei se sitten ole juuri se juttu mitä ollaan tultu tekemään. :) Eräs entinen duunikaveri vietti miehensä kera reilu vuoden maailmalla, mutta ei liikkunut yhtä paljoa ja tarkkaili kustannuksia vielä enemmän, ja heidän kuukausibudjettinsa oli jotakuinkin 1200 €. Kaikki riippuu ja roikkuu niin monesta asiasta.

Parhaan käsityksen siitä mitä tällä rahalla on saatu, on lukea matkan postaukset.


Yhteenvetona eri maiden päiväbudjetit näyttivät seuraavanlaisilta:


Nepal76.64 €
Thaimaa66.81 €
Vietnam77.04 €
Kambodza79.17 €
Malesia87.16 €
Indonesia73.22 €Keskimääräinen päiväbudjetti Aasiassa: 74.66 €


Kokonaiskulutus Aasiassa: 11 124.93 €Täällä Oseaniassa eli Ausseissa ja Uudessa-Seelannissa hinnat onkin sitten jo ihan eri sfääreissä ja tällaiset budjetit on unta vain.

Siitä sitten joskus lisää - jos teitä kiinnostaa?

10 kommenttia:

 1. Kyllä jatkossakin nämä jutut kiinnostaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niitähän tulee lisää. Varsinkin tästä Uudesta-Seelannista on kehitteillä sellainen todella mielenkiintoinen rahavertailu ja budjetin avaus - vaikka meillä on vielä pari viikkoa tätä jäljelläkin. :)

   Poista
 2. Budjettiasioista on aina mielenkiintoista lukea! Niin totta kyllä tuo säästö mikä tulee jos ei paikka vaihdu jatkuvasti. Nyt haaveilenkin pidemmästä "reissusta", jossa oltaisiin paikallaan pidempiä aikoja eikä kierreltäisi niin paljon. Haastavaa vaan, kun maailmalla on niin paljon kaikkea ihanaa tarjota, että uteliaisuus vie helposti voiton :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos muuta! Vuosikin tuntuu vierhtävän niin nopeasti, vaikka aluksi se tuntui todella pitkältä ajalta! Mekin ollaan vähän pidemmäksi aikaa pysähdytty muutamaankin paikkaan, mutta ei ihan niin pitkäksi että se tuntuvasti alentaisi kustannuksia.

   Tämä on se MOOT -syndrooma (Missing Out On Things) joka niin kovasti vaivaa matkailijaa, vaikka hyväähän se tekis hetken taas hengähtääkin. Aika pienelläkin summalla todennäköisesti pärjäisi kun vuokraisi jonkin paikallisen asunnon jostain Aasiasta ja elelisi kuukausia sitä paikkallista elämää siellä.

   Poista
 3. Mielenkiintoista! Kiva kun olette laittaneet budjetteja tänne, kiinnostaa kyllä. Mun reissukaverilla on krooninen Aasia-kuume ja näiden lukujen sille vilauttaminen vähän onneksi hidastaa hommaa; meillä myös haaveena pidempi Aasian reissu tulevaisuudessa. Ihanaa matkan jatkoa sinne teille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aasia voi olla todellakin halpa paikka olla ja asua, ja kyllä nämä lukemat ovat pienempiä kun mitä Suomessa kuluisi samalla tavalla eläen. Jos haluaa esimerkiksi asua edullisemmin, 5-10 eurolla / henkilö pääsee nukkumaan dormeihin, eikä ruokaankaan tarvitse laittaa ihan älyttömiä määriä.

   Kaikki on tosissaan suhteellista, mutta hyvä jos näistä on apuja! Antaahan se osviittaa siitä mitä juuri tällainen matka maksaa.

   Hyvää kevättä sinne myös Ida!

   Poista
 4. MInusta on ihan hyvä, että ihmiset ovat enenevässä määrin alkaneet myös avata matkojaan siltä osin, että mitä matka maksoi.
  Itse olen tehnyt sitä kohta parin vuoden ajan ja aika paljon luettuja juttuja nuo kustannusyhteenvedot ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, nuo budjetit kertovat vähän siitä paljonko rahaa kannattaa mihinkin varata. Samalla lukijan kannattaa muista laittaa summat aina kontekstiin, eli mitä rahalla on ostettu. Samanlainen matka vaatii samanlaisen budjetin, sitten on asioita mistä voi nipistää jos joku tuntuu kalliilta eikä ole itselleen tärkeä tai lisätä, jos kaipaa enemmän aktiviteettia tai parempaa majoitusta.

   Se on muuten jännää miten paljon nämä raha-asiat kiinnostavat, ne ovat meilläkin luetuimpia juttuja blogissa. Sikäli vähän harmi, sillä se tarkoittaa sitä etteivät kaikki osaa asettaa summia mitenkään oikeaan suhteeseeen, ja itseasiassa tärkeimmnät jutut, eli ne kokemukset, jäävät lukematta!

   Poista
 5. Hyvä ja kattava postaus! Kiinnostaa ehdottomasti jatkossakin. :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jatketaan siis excelin pyörittelyä jatkossakin! :) Kiitos Lotta palautteesta! ♥

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!