sunnuntai 31. toukokuuta 2015

Hylkeitä hengailemassa, delfiineitä dyykillä - kuvankaunis Kaikoura

Hylkeitä.

Kymmenittäin.

Kivillä, ruohikossa, rannoilla, möllöttämässä raukeina. Ja parkkipaikoilla, ihan siinä vieressä kun astut ulos autosta.

Hajusta tuntee muuten heti, että täällä asustaa mereneläviä. Liekö päässyt kalanhajuisia röyhtäyksiä näiltä veijareilta.

Uuden-Seelannin eteläsaaren Kaikourasta löytyy paitsi näitä hylkeitä, myös valaita ja delfiinejä. Tämä on the paikka niiden kaikkien bongaamiselle. Turisteille on tarjolla delfiini- ja hyljekajakointia (~70€/hlö), delfiini- ja valasbongausristeilyjä (~70€/hlö), delfiiniuintia (~130€/hlö), valasbongauslentoa (~140€/hlö) ja kaikkea muuta, jonka loppusummaksi kolmihenkiseltä perheeltä olisi tullut jotain sellaista, ettei peppu tällä retkellä siihen ratkennut. Onneksi Kaikourassa voi tehdä kaikenlaista ihan ilmaiseksikin.

Niinpä me valjastimme Kertun nokan suuntaamaan suoraan Kaikouraan Queenstownista, jättäen länsirannikon Fox ja Franz Josef -jäätiköt näkemättä. Hei, eiköhän suomalaiset jäätä ja lunta ole nähneet! Lisäksi jäätiköille pääsee kävelemään tätä nykyä vain helikopterilennoilla (~160-320€/hlö).

Kaikourassa päädyimme asettumaan yöksi freedom camping -paikalle, eli ilmaiselle pysäköintipaikalle matkailuautoja ja campereita varten. Saavuimme aika lailla keskellä yötä pitkän ja rankan ajopäivän jälkeen, joten ranta oli täysin pimeä.

Aamulla herättiin huikean kauniilta rannalta vieläkin huikeampaan auringonnousuun. Ihastuimme niin kovin paikaan että ranta sai toimia meidän ja Kertun kotina kaikkiaan kolme yötä.

Vaikka etelämpänä Queenstownissa yöt olivat painuneet jopa pakkasen puolelle, Kaikourassa meitä tervehti kesä! Ja mainitsinko jo kuunnousun? Hämmästyneinä istuimme illan tullen rannalla siemailemassa viiniä ja katsomassa miten punainen kuu nousee taivaanrannan takaa vain hetki sen jälkeen kun aurinko laski selän ja vuorten taakse.
1800-luvlla hylkeille meinasi käydä Uudessa-Seelannissa kalpaten kun ne lähes metsästettiin sukupuuttoon. Vuonna 1894, eli yli 120 vuotta sitten, hyljekannan pienennyttyä lähes olemattomiin, maassa julistettiin hylkeet rauhoitetuksi eikä niitä enää saanut metsästää. Vielä tänäkään päivänä, eli sen 120 vuotta myöhemmin, kantaa ei olla saatu täysin elvytettyä. Nykyisen kannan arvioidaan olevan noin 10-20% alkuperäisestä. Surullista niin monella tapaa. Onneksi tulevaisuus on sentään nykyään valoisampi, vaikka tekemistä on vieläkin.


Hyljekolonioita Kaikourassa on useampia. Pienen ajomatkan päässä meidän rannalta sijaitsi yksi. Kerttua parkkeeratessa ei tietenkään huomattu lätysköitä, missä kiellettin menemään näköalatasanteelta alas. Itseasiassa, me ei nähty koko tasannetta. Niinpä me hilpaistiin pientä polkua alas ihan hylkeiden viekkuun, ei kuitenkaan liian lähelle. Osa hylkeistä vähän jänskäsi meitä ja lähti heti kauemmas, mutta muun muassa pieni poikanen jäi meitä tuijottamaan suurilla silmillään. Oi miten söpö!

Tämän kolonian lähellä on myös pienten hyljevauvojen ihan oma päivähoitopaikka!

Tai oikeammin se taitaa olla kuukausihoitopaikka. Kun vanhemmat lähtevät merille metsästämään, nämä hylkeenpoikaset löytävät jotenkin pientä jokea ylävirtaan vesiputouksille, jonne ihmisiltä menee noin 10 minuuttia kävellä joen viertä kulkevaa merkittyä polkua pitkin. On tutkijoillekin toistaiseksi vielä mysteeri miten nämä pienet, leikkisät tyypit osaavat hakeutua tänne suojaisaan paikkaan kasvamaan, leikkimään ja oppimaan olemaan hylkeiksi.

Aivan hurjan hellyyttäviä tyyppejä nämä! Katsokaa vaikka tämä video!
Kaikoura Peninsula Walkway taasen sijaitsee ihan kaupungin eteläkärjessä, reilu kymmenen kilometrin päässä meidän yöpymisrannasta. Sen parkkipaikalle ajaessa pitää vähän varoa miten autoa ohjaa. Siellä, ihan kaupungin kupeessa on toinen suuri hyljekolonia, jossa pötkylät eivät juurikaan ihmisistä välitä, vaan parkkeeraavat itse ihan minne tahansa paitsi rantakivillä ja sen välittömässä läheisyydessä kävelyreitille, myös parkkipaikoille.

Saakohan näitä sakottaa jos eivät ihan osu kunnolla ruutuun?
Nämä möllykät olivatkin ihan eri kastia edellisen kolonian kanssa, sillä näiden lähelle pääsi ihan viereen, kenenkään pelästymättä. Näitä kannattaa silti vähän varoa, sillä hylkeet saattavat häirityksi tullessaan puraista, ja siitä tuleekin sitten auttamatta sairaalakeikka.

Tässä postauksessa teitä hemmotellaankin ihan kahdella taatulla matkakuume.net -laatuvideolla, joten olkaa hyvät, innokasta ihmistä ja hengailevaa hyljettä tarjolla tässä. :)Lisäksi tuo itse patikkaretkikin on maisemiltaan aika palkitseva, etenkin kun meille osui tuollainen ihanan aurinkoinen kesäkeli.

Eikä tässä vielä kaikki!

Parissa tunnissa patikoitava Kaikoura Peninsula walkwaylla on kuulemma mahdollista hyvällä tuurilla bongata valaita ja delfiinejä. Vaan eipä meitä lykästänyt, muuten paitsi ihanien maisemien osalta.

Sen sijan kun istuimme viimeisenä aamuna meidän freedom camping -rannalla Kertun edessä, meitä lykästi! Parvi delfiinejä oli nimittäin päättänyt lähteä meidän hoodeille aamu-uinnille, ja siinä kun rauhassa istuttiin katselemassa aavaa merta ja juomassa teetä aamuselta, nämä iloiset veijarit tulivat esittelemään hyppytaitojaan meille.


Valitettavasti tämä jäi tallentamatta kameralle, joten otetaan tähän lopuksi vain fiilistelyä siitä rannasta. Tähän te varmasti osaatte kuvitella ne delfiinit tuohon eteen hyppimään kun aurinko vielä tekee nousua, ja me nautitaan fiiliksestä siinä rannalla tuoleissa.


Piis änd lööv!PS. Siveltimellä -blogin Sanna kävi täällä reilu kuukausi ennen meitä. Sanna kirjoitti tuosta Peninsula Walkwaystä vähän enemmän. Ihailkaapa sieltä vähän enemmän maisemia sieltä jos täältä jäi vajaaksi! Ja myöskin te, joita arpaonni suosi palautepostauksen arvonnassa, laittakaahan yhteystietoja tulemaan!


44 kommenttia:

 1. No nyt on upeaa ja ah-niin-söpöä! Voi söpistykset :). Kyllä kelpais, kaikki tuo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi vastustaa noita silmiä. :) Enkä maisemiakaan sen puolen! Uudessa-Seelannissa on niin paljon Kaikkea!

   Poista
 2. Hylkeet on ihania! Mä oon ottanut niistä aivan hulluna kuvia Galapagossaarilla, kun ne olivat niin kesyjä että välillä tuntui että ne oikein poseerasivat rantatuoleissa maatessaan. :') <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Galapagossaaret! Kerro lisää! Meillä on meneillä juuri suuri lentometsästys Tyynen valtameren yli ja nekin kiinnostaisi. Taitaa olla aika kuvauksenkipeää sakkia, nuo hylkeet. ;)

   Poista
  2. Kyllä kannattaa mennä, vaikka aika tyyristähän siellä on.. Mutta ainutlaatuista, ja jos (kun?) luonto kiinnostaa, niin se on todellakin just oikea paikka käydä. :)

   Tässä muutama Galapagos-aiheinen postaus, aika kevyitä tosin, mutta ainakin kuvia on paljon:

   http://sarrrri.com/2012/03/rakastuin-hylkeeseen/
   http://sarrrri.com/2012/02/kirjaimellisesti-kivinen-tie-galapagossaarille/
   http://sarrrri.com/2012/02/elamaa-galapagossaarilla/
   http://sarrrri.com/2012/02/konnat/
   http://sarrrri.com/2012/03/matkusta-sellaisena-kuin-olet/ (vähän eri aiheesta, mutta kuvat Galapagokselta)

   Poista
  3. Oho, vaude, hei nää mun pitää käydä lukemassa! Jos otetaan tuonne matka, se tulee olemaan varmaan aika adhoc kun tiedetään riittääkö budjetti vai ei. Lievästi kateellinen tuosta (silleen hyvällä tavalla :)!

   Poista
 3. Voi vitsi, Kaikoura <3 Ja voi miten söpöjä nuo hylkeen poikaiset "päiväkodissaan" olivatkaan :D harmi ettei siitä tidetty mitään omalla visiitillä. Tosin ei tiedetty kyllä paljon muutakaan, kun taidettiin vain muutama tunti aiemmin päättää ylipäätään et kaupunkiin mennään. Paras extemporepäätös minkä teimme Uudessa-Seelannissa! Niin upea paikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa hyvä että menitte tuonne! Tämä oli monestakin syystä yksi kivoimpia paikkoja eteläsaarella - osittain varmaan johtui myös tuosta kesäkelistä, joka taas mahdollisti kaikenlaista kivaa rannalla ja luonnossa eri tavoin kun etelämmät kylmemmät kelit.

   Ihan järjettömän herttaisia noi pienet hylkeenpoikaset! Kukaan ei vaan tosissaan ole keksinyt miten ne tuonne löytävät hoitoon. :)

   Poista
 4. Jestas mitkä maisemat! :O Ja tuo hyljekuva, jossa lötköttää vähän tummempi ja vaaleampi "hylje" on aivan mahtava! Ovatko nämä kuinka köntyksiä maalla? Jos tilanne alkaa kiristyä niin ennättääkö kipaista karkuun vai tuleeko hylkeen puremaa? -Janni

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaikourassa kyllä palkitsi noin niinkun kaikki. Sen toisen hylkeen muuten raahasin sitten kuitenkin mukaan meidän Kerttuun ja se on osoittautunut ihan hyödylliseksi tässä matkan aikana. ;)

   Ei nuo hylkeet ihan köntyksiä ole maallakaan, joten pieni etäisyys kannattaa kyllä pitää. Jos ne nyt ei ihan pikajuoksijoita ole, niin liian lähellä kun ovat, ei tarvita suuriakaan liikkeitä ulottaa hampaat kiinni kankkuun. :)

   Poista
 5. Tästä iski kyllä välitön ikävä Kaikouraan!
  Olipa tosiaan loistavaa että teille sattui noin upean lämmin sää Kaikoura Peninsula walkwaylle, jee! :) Noi lötköpötköt oli kyllä kerrassaan loistavia kavereita, miten hengailivat ja lojuivat vähän niinku kaikkialla tuolla, parkkiksella myös, hahaha :) Hylkeen poikasten päiväkotia ei tiedettykään! Aivan törkeen söpöjä! Kiitos linkkauksesta. Ihania muistoja tulee mieleen tuostakin hetkestä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me keksittiin tuo ja muutama muukin juttu aivan loistavasta appista, CamperMatesta, joka kertoi parhaat freedom camping -mestat aina. :) Ja joku vielä meidän rantamajoituksessakin tuosta vinkkasi.

   Nää oli isoinakin kyllä niin herttasia mötkäleitä, ja noi pienet ehkä vielä innan verran söpömpiä. :)

   Poista
 6. Vastaukset
  1. On, aivan helmi, jopa koko Uuden-Seelannin mittakaavassa! Tätä ei pidä missata jos tuonne menee. :)

   Poista
 7. Ihania hylkeitä! Mekin kävimme tuolla alkuvuodesta (postaus täällä: http://unelmatrippi.blogspot.fi/2015/02/kaikouran-hylkeet.html) ihailemassa noita hassunhauskoja pötkylöitä. Uusi-Seelanti on kyllä kaikin puolin upea paikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ihana postaus teillä, mä olin jotenkin missannut sen! Teilläkin näytti olleen tuolla kelit kohdillaan, joskin kesäaikaanhan te siellä olittekin. Kaikoura oli ihan helmi! Ilmeisesti ette tekään kokeilleet mitään maksullista toimintaa tuolla?

   Poista
 8. Aijai mitä maisemia taas! Ja niiiiin suloisia hyljevauvoja!

  Näihin postauksiin täytyy palata taas syksyllä uudelleen. Ostin nimittäin juuri lennot Uuteen-Seelantiin. Ensi helmikuu menee näissä maisemissa. \o/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi oi, ihan mahtista! Se on hieno maa! Helmikuu on muuten sitten yksi suurimpia sesonkiaikoja, joten muista varata kaikki ajoissa! Tuolla on ihmisillä ollut ongelmia saada autoa alle ja löytää majapaikkoja.

   Me kirjoitetaan vielä monta juttuja Uudesta- Seelannista, ihan juttuja eri paikoista, ja sitten koostepostauksia, joista on toivottavasti apuja juuri niille jotka sinne on menossa, joten stay tuned! Tulossa mm. kaikki käydyt paikat koosteena ja eräskin postaus "Kaikki mitä sinun tulee tietää matkailuautoilusta Uudessa-Seelannissa". :)

   Poista
  2. Huu, mä aattelin et joulu-tammikuu ois eniten sesonkia ja helmikuussa jo hellittäis. Kiitti vinkistä, täytyy siis ajoissa tehdä kaikki varaukset.

   Jipii, lisäpostauksia odotellessa! :-)

   Poista
 9. No ei huono paikka tökätä auto parkkiin, huhhuh! Ja ihana kun teillä on siellä pieni hovikuvaaja mukana niin tulee yhteiskuvia äidistä ja iskästäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hovikuvaaja siis lähes pakottaa äidin ja isän kuvaan. "Minä HALUAN ottaa teistä kuvan, menkää seisomaan tuonne!". Sitten pitäisi vielä saada joskus kuvaan kaikki kolmekin. :)

   Poista
 10. Kaikoura on ihan mun kaikista suurin reissu-unelma <3 Oon nyt ollut neljästi Australiassa, enkä kertaakaan Uudessaseelannissa, ensi kerralla on sitten jo pakko :D En kestä miten söpöjä nuo hylkeet on <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä ensi kerralla vaan bongaat jotkut passelit lennot eteenpäin ja otat auton alle. Laitan tosin selkä kuntoon ennen sitä, sillä istumista on tiedossa!

   Kaikoura ei ollut mitenkään meidän reissu-unelma - hyvä että edes tiedettiin paikasta - mutta nyt kun tietää sen olemassaolosta, se pääsee käytyjen paikkojen listalle aika korkealle!

   Poista
 11. Aika mieletön paikka pistää leiri pystyyn, tähtitaivaskin kuin suoraan elokuvista. Ja voi noita pieniä hylkeitä :') Onko tuon söpömpiä otuksia edes olemassa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei noita silmiä söpömpiä... ehkä kissanpentu pääsee samaan. :)

   Poista
 12. Kuten Sarrikin tuossa totesi, niin Galapagos tuli mieleen noista hylkeistä, ettei olisi jotain samaa tässä kuvassa kuin yhdessä kuvassanne :-)
  Galapagoksesta lisää, jos se nyt tähän juttuun jotenkin kuuluu :-) löytyy lisää täältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Pirkko tuosta Galapagos-linkistä! Ja aika hauska toi teidän jellonakuva! :D

   Poista
 13. Upea tunnelma välittyy näistä kuviasta, ja noi hylkeet - niin lutusia :).

  VastaaPoista
 14. Luontokohteet on kyllä kivoja! Itse kävin Etelä-Arfrikassa laivaretkellä bongailemassa hylkeitä pienellä saarella, ikimuistoinen retki sekin. NZ on kyllä sellainen paikka, etä sinne pitää joskus lähteä. Ja näköjään ison rahapinon kanssa, jos koko perhe lähtee matkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, muista laittaa rahaa jemikseen tuota varten. Avataan jossain välissä kustannuksetkin tuosta kunhan ehditään, jotta saa muutkin tuonne menevät osviittaa paljonko maksaa.

   Poista
 15. Voi itku mitä nappisilmäotuksia! Aivan mielettömiä kuvia ootte kyllä saaneet. Karavaanarielämästä en ole ollenkaan kiinnostunut, mutta Uuteen Seelantiin voisin lähteä vartavasten karavaanarilomalle. Tuollaisiin kohteisiin on vaan pakko päästä ^^

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin lähtökohtaisesti en ollut itsekään mitenkään innostunut karavaanaamisesta, mutta ei se ehkä ihan niin paha juttu ollutkaan kun olin pelännyt. Hitusen lämpimämmät illat olisi muutamassa kohteessa saanut olla, ja sateellahan se voi olla vähän tylsää. Mutta Uudessa-Seelannissa se on kyllä täysin oikea tapa liikkua!

   Poista
 16. Voi mitä otuksia! Mulla alkaa tällaisia postauksia lukiessa ajatukset liihotella jo ensi vuoden syksyssä/talvessa, koska ollaan hieman haaveiltu talven viettämisestä Uudessa-Seelannissa. Mutta ensiksi pitäisi elää tuleva talvi (ja hei haloo: kesä ennen mitään muuta!), kovasti suunnitellaan sen viettämistä Kaakkois-Aasiassa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Silloinhan tuolla olisikin vissiin ihan parasta olla! Kesät ei taida edes olla ihan järjettömän kuumia, joten hyvä aika mennä. Kannattaa tehdä buukkaukset etukäteen, sillä myös turistisesonki on kuumimmillaan ja paikat kuulemma tosi varattuja. Vähän sesongin ulkopuolella ei ollut mitään ongelmia.

   Tuleva talvi kauhistuttaa vähän, koska pahimpaan aikaa me taidetaan just palata Suomeen tyrksyihin. No, kaikesta on kai tavalla tai toisella pakko maksaa joku hinta. :P

   Poista
 17. En kestä :D. Aivan mahtavia hylkeitä. Ja ihan huippu tämä yksi, joka poseeraa videolla. Todella kauniita maisemia ja kuvia jälleen kerran. Aikamoinen reissu teillä on meneillään :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan supertyyppejä! Ja nyt kun itsekin katselee kuvia männäkuukausilta niin joo-o, aika paljon on saatu kokea ja elää. Uskomatonta. Siinä hetkessä se ei aina tunnu siltä.

   Poista
 18. Huomasin muuten just, että mun päivällä tänne laittama mobiilikommentti ei ole tullut läpi. Muistelen, että mobiilikommentoinnin kanssa on aikaisemminkin ollut vähän hankalaa, kun painaa julkaise-nappia niin kommentti vain katoaa. Oon yrittänyt muistaa aina tulla tarkistamaan sit myöhemmin koneelta että onko kommentti tullut läpi, mutta jos ei, niin tuossa syy. Outoa. Joka tapauksessa hylkeet ovat kyllä söpöjä linssiluteita ja olittepa onnekkaita, kun bongasitte vielä delfiinitkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti kun huomautit tosta! Pyytääkö se jotakin vahvistusta tms.? Yritän vielä tsekkailla tuolta noista asetuksista voisiko sille tehdä mitään vai onko bloggerin vika.

   Poista
 19. Näinkin yhteiskuvan Facessa miehestä ja hylkeestä. Aivan mahtava kuva. Hekottelin sille pitkään.
  Tuo onkin kiinnostavaa. Pikkuhylkeiden oma suojapaikka. Ihana. Toivottavasti ne saavat olla rauhassa turisteilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti ei kiinalaisilta - tuo paikka ei ole ilmeisesti ihan superyleisesti tiedossa, mutta jokunen kiinalainen oli paikalle löytänyt - ja heti piti tietysti tunkea pikkuhylkeen viereen selfietä ottamaan. Osa katosi, yhtä alkoi jurppimaan niin että yritti purra. Normimeininkiä. :/

   Poista
 20. Valtavan upeita kuvia! Jälleen. :) Olisi kyllä joskus kiva nähdä delfiini uiskentelemassa. Tarvinnee pakata kiikarit mukaan kesän uimarantareissuille. :)
  Kiitokset myös mielenkiintoisesta blogista! On ollut hauska roikkua reissussa mukana. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Delfiinejä meille tuli vielä Sydneyssä enemmän ja lähemmäs! Ne on aivan mahtavia tyyppejä! Kunhan nyt saa taas senkin postauksen tulille jossain välissä..

   Ihanaa irtiottoa teillekin Sanna!

   Poista
  2. Voi että, juttua mielenkiinnolla odotellessa. :)
   Paljon kiitoksia! :)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!