tiistai 12. toukokuuta 2015

Päiväpatikointi Milford Soundin Key summitissa

Milford Sound on UNESCO :n maailmanperintökohde. Se on Uuden-Seelannin legendaarisin luonnonpuisto, ja se pitää nähdä jos Uudessa-Seelannissa käy. Se on myös todennäköisesti maan kuvatuin kohde.

Näissä maisemissa kun ajaa, ei voi muuta kun ihmetellä millä pensselillä maisemat on maalattu. Varsinkin näin ruskan aikaan kaikki on väri-iloittelua. Tienvierusta menee uskomattomat maisemat ja aamulla saattaa herätä sateenkaaren alta. Vesi on niin kirkasta ettei sitä ota uskoakseen. Kaikkialla on puhdasta.
Milford Sound ei oikeastaan ole mikään sound eli salmi, vaan se on vuono, englanniksi fjord. Vuono sai alunperin virheellisen nimen, eikä sitä sittemmin ole korjattu. Virhe yritettiin korjata nimeämällä luonnonpuisto Fiordlandiksi, vaan himputti sentään, siihenkin iski kirjoitusvirhe ja j:n sijan nimeen tuli i, joten nimi on melkein oikein. Sattuuhan sitä.

Milford Soundissa on mahdollista tehdä useamman päivän patikointeja, mutta sanotaan nyt näin että Himalajan reilu viikon kestäneen trekin jälkeen  meillä ei ole tarvetta ehdoin tahdoin lähteä kokeilemaan 53 kilometrin Milford trackia, tai myöskään toista kuuluisaa, Kepler trackia joka on pituudeltaan 60 km. Jälkimmäisen ensimmäisen osan 27 km matkan oli muuten meidän vappukaverit Matti ja Karin vetäneet yhdeksässä tunnissa, respect!

Vaan luonnonpuistossa tarttee silti patikointeja vetää, joten meille valikoitui Key Summitin 2-3 tuntia edestakaisin kestävä reitti. Polku on käytännössä yhtä ylämäkeä vuoren huipulle, mistä on näkymät muun muassa Marian-jäätikköjärvelle. Maisemissa ei olla pihdattu, vaan näkymää jaetaan avoimella kädella patikoijalle.

Trekki alkaa metsämäisesti mutta noin 45 minuutin patikoinnin jälkeen noustaan yli puurajan. Polku myös jakautuu kahtia josta toisesta mennään Summitin näköalapaikalle, ja toisesta jatketaan pidempää trekkiä eteenpäin, sellaista, joka kestää useamman päivän.Miika halusi yrittää tehdä täällä myös sellaisen Avara Luonto -henkisen dokkarivideon. Sitten voitte tästä alta katsoa miten hyvin se onnistui, kun vaimokin otettiin mukaan kuvaan.Eniten diggaan tässä videossa Miikan wtf-mv -katseesta tossa hetkeä ennen totaalirepeämistä.


Key Summit reitti on kohtuullisen helposti patikoitava, ja täältä saa todella hulppeat maisemat luonnonpuistoon. Veikkaan tosin, että niin saa miltä tahansa trekiltä näillä alueilla, sillä täällä joutuu autollakin ajaessa sen yhden luonnonpuistoalueen halki menevän tien ajan arpoa kumpaa puolta katsoisi, jotta näkee paremmat maisemat.

Vuoria, metsiä, vettä, jäätikköjä, tuhansien ja miljoonien vuosien aikana muovattuja näkymiä vain pienen päiväpatikoinnin päässä. Uusi-Seelanti on ulkoilmaihmisen maa. Ja vaikkei oliskaan mikään supertrekkaaja, kyllä näistä maisemista saa paljon irti siitä huolimatta.
Tämä matkailuautoelämä on siitä tosi mukavaa, että voi pistää autonsa parkkiin mihin tahansa kivannäköiseen paikkaan ja ottaa teehetken tai lounastauon. Ei hassumpaa, ei lainkaan. Voi herätä sateenkaaren alta, tai pomia sametinpehmeitä kiviä käteensä, ja tunnustella niitä, sitä miten ne on tuhansien vuosien saatossa muovautuneet siksi mitä ne nyt on.


Näissä maisemissa olen tajunnut olevani aikamoinen ulkoilmaihminen myös patikoinnin osalta. Ne taisikin aiemmin vain olla maisemat, jotka puuttuivat.

6 kommenttia:

 1. Ihana!

  "Näissä maisemissa olen tajunnut olevani aikamoinen ulkoilmaihminen myös patikoinnin osalta. Ne taisikin aiemmin vain olla maisemat, jotka puuttuivat." - tervetuloa meille - Alpit tossa kupeessa, käydään vaeltamassa, maisemat ei lopu kesken, lupaan sen ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kutsusta, katotaan millon tekee mieli seuraavan kerran matkalle kunhan selvitään kotiin saakka joskus ensin. :)

   Poista
 2. Gialla vaan drinksut mielessä! :D Ei vaan, just hyvä kevennys toi jääheitto perusfaktoille ;) Me käytiin kans vaeltamassa tuonne Key Summitille Milford Soundsin sumuisen risteilyn jälkeen, ja matkalla huipulle oli muuten ihan loistava puolipilvinen keli, mutta kun huipulle päästiin, niin koko view Lake Marianille oli ihan täyspilvessä, eli se sit siitä näkymästä! Kiva nähdä nyt se näistä teidän kuvista :D Istuttiin noilla penkeillä, jotka vilahti videossakin, evästämässä leipiä ja omppuja ennen paluumatkaa. On muuten myös tutun näköiset sapuskat teillä, spagettia tuli vedeltyä kiitettävät määrät meilläkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähemmästäkin trekkaamisesta alkaa suu napsaamaan! :D

   Enpä nyt tiedä oliko tuo Marian mitenkään erityisen huikea näky, kun kaikki täällä on vaan niin huikeaa, joten ei tartte sitä harmitella. Omppuja meilläkin mukana, porkkanoita ja vähän patukoita. Kyllähän sitä kelpaa näissä maisemissa niitä vedellä kunhan ei tuulee liikaa. :)

   Kotona vähän niinkun vältellään pastaa eikä vedetä sitä kun erityistilaisuuksissa. Näkyy muuten vyötörän mitassa se, samoin kun ne kaikki viinit, mitä siis on vaan _pakko_ juoda. :D Tarttee kyllä varmaan päästä kohtapuolin ruotuun tässä ruokapolitiikissa. Kunhan nyt saa road tripin vedettyä loppuun...

   Poista
 3. Vastatkaa nyt lapselle että MITÄ?!! :D :D :D
  Jep, paras video tähän saakka. Taso on selkeesti nousussa.
  hennamaria.j ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ihan ykkösellä keksinyt miten kiteyttää kaikki se tieto tuonne taustalle joka aikuisille asian tekee niin hauskaksi. :D Me yritetään pitää taso vähintäänkin yhtä korkealla jatkossakin! ;)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!