sunnuntai 20. elokuuta 2017

TeaHouse of Wehmais sijaitsee Juvalla, ja se ansaitsee sinunkin käyntisi


Minä olen juuri se stadilaisgimma, joka viime kesänä ajatteli että koska sekä Ruka että Muonio on jossain kehäkolmosen ulkopuolella ja etelästä katsottuna pohjoisessa, ne on lähekkäin. Istuttuani 8 h bussissa, tajusin korjata vähän ymmärrystäni.

Samoin olen ajatellut, että parhaat ruokaelämykset saa kehäkolmosen sisäpuolelta. Tai jos nyt ei ihan, niin ainakin vähän isommilta paikkakunnilta.
Kylläpä sai tämä paljasjalkalainen taas kerran tuta kesälomallaan.


Oletteko kuulleet paikasta nimeltä Juva? Se on aika lähellä Sulkavaa, joka tunnetaan souduistaan. Tiesitkö, että Juvalla on ainakin 6 kampaamoa? Yhdestäkään ei saanut kampaaja-aikaa perjantaille, kun samana päivänä soitti.

Juvalla on myös Suomen ainoa englantilainen teehuone, TeaHouse of Wehmais. Kukapa olisi uskonut?
Kävimme ensimmäistä kertaa Juvan teehuoneella viime kesänä Miikan sedän ja vaimonsa kera. Päätin, että kun se nyt kerran on lähellä meidän kesäparatiisia, tästä voisi tehdä jokakesäisen tavan.


Vanhan kartanon tunnelma


TeaHouse of Wehmais on rakentanut teehuoneensa kartanon alueen vanhaan punamultarakennukseen. Sisäpuolella kukkatapetit tervehtivät vierailijaa ja pöytäryhmät kutsuvat tyylikkäillä, pehmustetuilla tuoleillaan joko sisälle, patiolle tai puutarhaan.Teelaatuja, mistä valita, on noin sata, ja ne kaikki ovat maustettu joko luonnollisilla raaka-aineilla tai aromeilla. Puritanisteille löytyy tietysti ihan vaikka puhdasta vihreää teetä, tai yhtä lemppareistani, marokkolaista minttuteetä. Mustia on maustettuja vaikka ja kuinka. Milky oolong kuulostaa niin hyvältä, että vaikka se jää maistamatta, ostamme sitä mukaan.

Haluamansa menyn saa valita listalta.


Afternoon tea on peruja 1600-luvulta


Iltapäivätee on monelle käsitteenä tuttu, mutta sen alkuperä ei. 1600-luvulla Bedfordin herttuatar Anna kärsi väsymystä iltapäivisin ja ottikin tavakseen tilata iltapäivästä teetä ja pientä hiukopalaa boudoiriinsa. Myöhemmin hän kutsui mukaan ystävänsäkin. Idea lähti nopeasti lentoon, ja pian afternoon tea oli suosittu tapa eliitin keskuudessa.


Sittemmin sitä on alkanut harrastamaan ihan tällaiset tavan tallaajatkin kuten me.


TeaHouse of Wehmaisten meny sisältää perinteisen Afternoon Tean, kuin myös hieman pienempiä versioita jos nälkä ei ole kovinkaan suuri, esimerkiksi Cream Tean ja Garden Tean, jotka sisältävät pelkkiä skonsseja tai kakkua kolmikerroksisen vadin sijan.


Minä olen tietysti innostunut siitä perinteisestä, Afternoon Teasta, kuin myös Miika. Valinta on selvä. Bella ei halua niin suurta kattausta, joten hän tyytyy skonsseihin, kermaan ja hilloon jääteensä kanssa, eli Cream Teahen. Enempää ei kuulemma pieni vatsa olisi vetänytkään.

Meille aikuisille eteen tuodaan kolmikerroksiset vadit, jossa päällä on makeaa, keskellä on skonsseja ja alimmalla lautasella löytyy Miikalle sormileipiä, ja minulle gluteenitonta, suolaista piirakkaa. Skonssitkin löytyvät gluteenittomana, joka päivä ilman erillistä tilausta.


Jos tilauksen olisi tajunnut tehdä päivän etukäteen, olisi gluteenittomaltakin tarjottimelta löytynyt sormileipiä suolaisen piirakan sijan. Mutta piirakka on aivan loistavaa, todella herkullista.


Nautimme suuresti kaikista antimista, moitteen sijaa ei jää gluteenittomalle kakulle, Miikan mousselle, skonsseille tai leivillekään. Skonssien kera tarjotaan luonnollisesti myös kermaa ja hilloa ja euron lisämaksusta sopivan kirpakkaa lemon curdia, joka kannattaa ottaa jos on yhtään curd-ihmisiä. Minä kyllä olen.
Afternoon Tean kattauksen hinta on 22 euroa / henkilö, joka tuntuu ihan kohtuulliselta.


Miinuksen annan kuitenkin siitä että tee pitää valita suoraan listasta kuvauksen perusteella, eikä niitä saa esimerkiksi nuuhkia. Tietysti se teettäisi aika paljon lisätyötä, mutta nyt joutuu hieman ottamaan sian säkissä. Esimerkiksi Berliinin Ritz-Carltonin iltapäiväteessä tykkäsin siitä miten teemestari haistatteli eri teelaatuja, ja hän etsi mieltymyksieni mukaan passelin teen kuppiini.


Kokonaisuudessaan kokemus on kuitenkin hintansa hyvinkin väärti. Kyllä kelpaa Juvan rouvien käydä tukka laitettuna teehuoneella.

Teen jälkeen


Teehuoneen yhteydessä toimii myös hurmaava liike, josta voi ostaa kaikenlaista herkkua, hyvin valittuja kuppeja ja kippoja ja muuta pientä, sekä tietysti lähestulkoon mitä tahansa teetä mukaan.


Kuppien ja kippojen ostaminen on meillä kuulemma kiellettyä, joten mukaan lähtee kulutustavaraa - 5 pussia teetä. Kotona aurinkoisella terassilla kelpaa siitä nauttia. Nämä on niitä parhaita matka- ja lomamuistoja.Näille seuduille ei ehkä eksy vahingossa, joten kannattaa ottaa asiakseen mennä kokemaan tämä. Saimaan seudulla on paljon muutakin nähtävää ja koettavaa. Teehuoneen löytää pienen matkan Juvan ulkopuolelta osoitteesta Pieksämäentie 234, Juva. Tarkemmat tiedot TeaHouse of Wehmaisin kotisivuilta.

Lisäksi bloggaajakollegamme Rami kävi matkumatkalla Saimalla, joista yksi kohde ole tämä samainen teehuone. Lue lisää siitä!


Tänä kesänä visiittimme TeaHouse of Wehmaisiin oli blogiyhteistyö, ja erittäin mukava sellainen.

20 kommenttia:

 1. Olen iso teefani, pakko poiketa! Ihanat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekin teefanina kyllä suosittelen lämmöllä! Käykää etukäteen myymälän puolella nuuhkimassa eri teelaadut ennenkuin siirrytte tilaamaan mitään. :)

   Poista
 2. Tää teehuone on ihana paikka <3 Vuosi sitten suunnilleen äitin kanssa käytiin ja kova hinku olisi uudestaan... täytyypä ottaa heti puheeksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai vitsit, olettekin käyneet siellä, mahtavaa! Varmaan ensi kesänä taas uudestaan kun ollaan kulmilla. Kyllä yksi iltapäivätee aina uppoaa tässä ympäristössä. :)

   Poista
 3. Juva kuuluu paikkakuntiin, joiden ohi aina ajaa, mutta jonka vieressä on Rantasalmi. Rantasalmelle sijoittuivat Pekka Lipposen seikkailut, joita oli satakunta kappaletta ja niitä ilmestyi alunperin radiokuunnelmina 1940-luvulta lähtien. Seikkailuissa mielenkiintoista oli, että ne tapahtuivat ulkomailla ja mikäs sen eksoottisempaa kuin kaukomaat 1950-luvulla. Matkailen ihan väärällä vuosikymmenellä, entisajan matkailu tapahtui tyylillä. Asiaan kuuluu tietysti, että kirjailija Outsider kuoli ulkomailla. Hän oli lähtöisin Pieksämäeltä.
  Minä olen teeihminen ja Juva puuttuu minun kätkökuntakartaltani. Kuten sanottu, Juva on paikkakunta, jonka ohi tulee kuljettua jatkuvasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sittenhän tämä on ihan täydellinen paikka sinulle - matka siis kohti Juvaa ja teehuonetta. :)

   Poista
 4. Mun on jo pitkään pitänyt käydä TeaHousessa. Oli kiva tämän jutun myötä päästä kurkistamaan sinne!
  Juva on muuten näppärästi matkan varrella, kun matkustaa Helsingin/Lahden/Mikkelin ja Kuopion/Kajaanin välillä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänne kyllä kannattaa poiketa! Siis ihan erityisesti jos se on vielä matkan varrella. :)

   Poista
 5. Oli kyllä kerrassaan mielenkiintoinen kokemus ja hienosti toteutettu teehuone. Lisäksi pikkumuksujen suosikki lypsyautomaatti oli kova sana ja ei meinattu päästä tuolta ollenkaan pois :-D Mahtava nähdä, että Suomessa löytyy yrittäjiä, jotka toteuttavat unelmaansa täällä perinteisestä poikkeavilla liikeideoilla ja saavat ne vielä menestymäänkin. Suositeltava paikka kaikille ainutlaatuisuutensa vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se ei jaksanut meitä enää tänä vuonna kiinnostaa, se lypsyautomaatti. Sen sijan makuelämykset kylläkin myös pienintä matkailijaa.

   On todella hienoa nähdä että tällainen paikka voi menestyä maakunnassakin ja ihmiset ovat löytäneet sen!

   Poista
 6. Kuulinkin juuri ystävältäni tästä paikasta muutama viikko sitten - harmi, että oma mökkimatka ei osu lähelle Juvaa! Todella sympaattisen oloinen paikka, kannatan erityisen lämpimästi etenkin intohimoisesti teehen suuntautuvia yrityksiä. :) En muuten löytänyt yrityksen sivuilta tietoa, ovatko teet heidän itsensä maustamia ja maahantuomia, vai kuinka...? Englantilaista high tea -perinnettä tarjoavia kahviloita on tosiaan aivan liian vähän. Olen kerran nauttinut kyseisistä tarjoomuksista Sydneyssä, mutta en Suomessa. Koska en pidä kahvin mausta, ja noin 90% itseään korkealaatuisina kahviloina markkinoivat tarjoavat silti Liptonin kuvottavaa pussiteetä, tällaiset teekulttuuria arvostavat paikat (vieläpä näin sympaattisessa miljöössä) ansaitsevat tulla huomioiduksi! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on jotenkin sellainen yleinen salaisuus - monet tietävät, mutta eivät tajua siitä puhua. Varsinkin tämä teehuone on varsin hurmaava juttu Juvalla.

   Itse ei teehuoneella vielä sekoiteta makuja, sillä siihen eivät koe että kyvyt vielä riittävät, mutta toivovat että joskus tulevaisuudessa onnistuu siellä paikan päälläkin. Suomessa löytyy kyllä iltapäiväteetarjontaa, muttei varsinaisia teehuoneita. Minua ärsyttää jo se että vihreä tee yleensä tarjoillaan hyvissäkin paikoissa tulikuumaan veteen tehtynä, joka kitkeröittää makua.

   Sydneyssä jäi kokeilematta, mutta Ritz-Carltonin high tea oli todella hyvä. Minustakin kahvi kyllä tuoksuu erittäin hyvälle, mutta juon kuitenkin mielummin teetä. :)

   Poista
 7. Oltiinkohan Wehmaalla samanaikaisesti? ;)
  Tässä minun juttuni aiheesta: http://www.rantapallo.fi/himomatkustaja/2017/08/07/fancy-a-cup-of-tea/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa hei että muutkin bloggarit on löytäneet tiensä tänne! :) Ja jos ei osuttu nyt niin aina voidaan ensi kesänä sopia treffit. :)

   Poista
 8. Ihana paikka! Pitää ehdottomasti käydä seuraavan Suomen-reissun yhteydessä, se on nimittäin melko lähellä kotipaikkaani. Näin ulkosuomalaisen näkökulmasta on aivan mahtavaa lukea näistä mielenkiintoisista ja vähemmän tunnetuista kohteista. :)

  Afternoon tea on kyllä mainio konsepti! Olen kokeillut pari kertaa täällä Sydneyssä, ja vaikka olenkin kahviaddikti, teet maistuvat kyllä myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti jos Juva vielä sattuu olemaan jossain lähellä niin kannattaa mennä käymään! Tämä on kyllä ihan turhaan pidetty salaisuutena, sillä se ansaitsisi niin paljon enemmän.

   Harmittaa melkein ettei tajuttu Sydneyssä käydä high tealla, sitä kun on nyt jo kaksi kommentoijaa täällä markkinoinut. Ensi kerralla sitten! :)

   Poista
 9. Taitavat nämä teehuoneetkin nostaa päätään kaiken kahvin keskellä tässäkin maassa.
  Me päädyimme Jyväskylässä testaamaan Teeleidin. Kiva paikka sekin, vaikka satunnainen kävijä olikin vähän hukassa paikan hiukan hankalan "prosessin" kanssa ja kahvinjuojakaverini vähän epäröi, että tyytyisikö sitä nyt teehen vai ei. Jos kohdalle sattuu, näitä teepaikkoja, muitakin, niin taidanpa kyllä poiketa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on hienoa että me teenjuojatkin saadaan ihan omia paikkoja nauttia tästä hurmaavasta nautintoaineesta, yleensä kun missään normikahviloissa ei oikein osata tarjoilla teetä ns. oikein. Esimerkiksi vihreän teen kun tekee liian kuumaan veteen, siitä tulee kamalan kitkerää.

   Pitääkin pistää tuo Teeleidi korvan taakse kun Jyväskylään seuraavan kerran eksyy!

   Poista
 10. Teillä oli näköjään PIP-astiasto itellänne käytössä. Vähänkö ne on hienoja. Mulla on siitä sarjasta vain kulhoja. Sama juttu - astioiden ostelukielto myös täällä. Tosin kyllä mä sitä aina välillä vähän luistan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei niillä voi hyllyjä täyttää kun ei voi pestä koneessa. Mutta special occasioneihin voi ottaa esiin. :)

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!