torstai 7. joulukuuta 2017

Näistä viidestä asiasta huomaat reissatessa olevasi suomalaisempi kuin koskaan


Ja näin on Suomineito 100 vuotta!





Itsenäisyyspäivän lähestyessä huomaa vuosittain, miten kansallisidentiteetti kaivetaan jostain esiin ja ollaan Suomesta erityisen ylpeitä. Onhan siihen paljonkin syytä. Monien isovanhemmat, tai isoisovanhemmat ovat olleet taistelemassa Suomesta itsenäistä sodissa, ja meille kaikille on se taatusti myös kerrottu. Ei ole tullut helpolla se kaikki mikä meillä tänään on. Sadassa vuodessa meistä rakentui yksi maailman parhaiten voiva kansa monella mittarilla.

On Suomessa myös paljon asioita vialla ja huonosti, mutta niistä ei haluta juhlapäivinä niinkään puhua. Niillä mittareilla Suomi taitaa kuulua maailman onnettomimpiin.

Suomalaisuuden, ja siitä tunteman ylpeyden huomaan yleensä erityisen hyvin silloin kun on poissa Suomesta. En ole koskaan ollut suomalaisempi kun ollessani kaukana kotoa.





Hyvät asiat tuntuvat kauakana erityisen hyvältä, mutta niin tuntuu huonotkin. Ilmapiirimuutos näkyy selkeämpänä kun on hieman kauempana. Hyviä asioita osaa arvostaa kun niitä ei olekaan käden ulottuvilla. Sitä huomaa suu vaahdossa saarnaavansa yhteiskunnan tukiverkostoista, sairaanhoidosta ja koulutuksesta ventovieraille. Ja puhtaudesta ja salmiakeista.

Mutta mistä sitä huomaa olevansa erityisen suomalainen ulkomailla?


1. Kaipaat irtokarkkeja ja pullaa

Vaikka kotona taistelet itsesi kaupassa karkkilaarien ohitse joka ikinen kerta, ulkomailla et muuta tekisikään kun napostelisi irtokarkkeja, Ei ole kuulkaa satunnaiset suklaapatukat mitään irtokarkkeihin tai edes karkkipusseihin verrattuna. Salmiakkia ei edes tunneta, miten ne voi elää ilman sitä?




Ja eikö ne ulkomailla tunne rehtiä, kunnollista pullaa? Korvapuusteista saa vain haaveilla kun tarjolla on pelkkää leivosta ja keksiä. Keksit on toki luokiteltu myös kunnolliseksi välipalaksi. Hyi, KYLLÄ EI MEILLÄ SUOMESSA.

Ilahdut suunnattomasti kun löydät kaupan, josta löydät salmiakkia, Fazerin sinistä ja Juhlamokkaa. Aijjjettä, nyt sitä hemmotellaan suomalaista!




2. Jonotat nätisti rivissä


Vaikka miten oltaisiin Saigonin kaaosmaisella yötorilla, sinä seisot kiltisti ja jonotat vuoroasi. Oikealta ja vasemmalta menee ohi vietnamilaisia, ranskalaisia ja kiinalaisia. Sinä seisot ja puhkut punaisensa ja turhaudut ihmisten "huonoon käytökseen", koska sitä se olisi meillä Suomessa. Täällä se on maan tapa, eikä kukaan katso kiilaamista pahalla. Maassa maan tavalla, ja suomalainen suomalaisilla tavoilla kaikkialla.

Kaipaat järjestystä ja selkeitä sääntöjä.






3. Et valita huonosta palvelusta tai huonosta hotellihuoneesta


...sen sijan mutiset tyytymättömänä ja alistut kohtaloosi. Kirjoitat ehkä somepostauksen aiheesta ja saat peukkusymppauksia kavereiltasi. Kamala kostosi on kirjoittaa jälkikäteen Tripadvisoriin tai muuhun palveluun kokemuksestasi , mieluiten anonyyminä, niin ettet koskaan jää kiinni. Anonyymius valittaessa on aina parasta, erityisesti lapulla naapureille.

Jonkun huhun mukaan suomalaisille annetaan kaikista huonoimmat hotellihuoneet aina juuri koska he eivät nosta älämölöä aiheesta.




4. Huomaat ilmaisen koulutuksen hyödyt

Tapaat matkoillasi kaiken maailman ihmisiä. Useimmat heistä eivät edes tiedä missä Suomi on, vaan kun kerrot kotimaastasi huomaat vastapuolella silmissä katseen lapsen eksyneen. Joudut vähän jeesimään että skandinavia ja Ruotsi ja Venäjä ennen kuin lamppu alkaa syttymään. Tietyissä maanosissa huomaat myös, että koulutus olisi avainsana köyhyydestä nousemiseen, erilaisten uskomusten kumoamiseen ja ihan ylipäänsä vain hyvinvointiin.




Mutta pahahan se on lähettää lapsia kouluun jos sellaisia ei ole, ja jos onkin niin ne maksavat enemmän kuin vanhempien vuositulot.

Kun kuulet, että Australiassa ja Jenkeissä lapsen yksi hoitopäivä tarhassa maksaa yli 100 euroa ilman ruokaa tai takeita koulutetusta henkilökunnasta, alat myös pitämäään Suomen 250 euron kuukausittaista päivähoitomaksua kohtuullisena. Paikalliset tuttavasi ja muut turret alkavat harkitsemaan muuttoa Suomeen pelkästään tämän takia, kun puhutte aiheesta.


5. Alat rakastamaan suomalaista infraa

Kotona kiroilet aina muhkuraisia mökkiteitä jossain periferiassa, jossa ajaa noin 20 autoa päivässä. Päästessäsi mökille sytytät kuitenkin lampun sähköllä ja vesikin tulee sisään suoraan hanasta ja sitä voi juoda. Internetti toimii jotta voit laittaa kuvan someen oluttölkistä rantasaunan terassilla. Rakennukset geneerisesti ottaen kestävät kylmää ja sadetta.




Suomessa et oikeastaan jaksa edes miettiä asiaa, koska se on enemmän standardi kun poikkeus. Matkattuasi esimerkiksi Nepalissa 9h huonokuntoisilla vuoristoteillä rämällä bussilla ja päädyttyäsi sen jälkeen hotelliin, jossa lämminvesi toimii vain satunnaisesti, alat arvostamaan Suomen infraa. Myös esimerkiksi sairaaloita ja niiden olosuhteita alkaa katsomaan ihan eri tavoin, kun on käynyt 50-luvun rakennustyömaata muistuttavassa sairaalassa.





Kun jatkuvasti ostat pullovettä kaupasta, tajuat miten kiva on kun hanavettä voi juoda.


Oikeastaan missä tahansa muualla maailmassa jaksat muistella miten kivaa on kun jokaisesta nurkasta ei vedä tai suoranaisesti tuule sisään, lämpöä ja vettä riittää ja oikeastaan se mökkitiekin oli ihan hyväkuntoinen. Tästä asiasta et ehkä suu vaahdossa jaksa ventovieraille paasaamaan.

Kotiin tultua kaikki tuntuu kuitenkin jotenkin ihanan toimivalta. Paitsi kelit. Niistä et ole vaahdonnut kenellekään matkallasi, koska ne eivät varsinaisesti ole mikään valttikortti.





Suomalaisille luonnon läheisyys ja puhtaus on myös itsestäänselvyyksiä. Myös turvallisuus on asia, jota ei aina ymmärrä kotona arvostaa. Suomi ja sen merkitys avautuu matkustaessa ihan eri tavoin.

Siksi onkin aina välillä hyvä käydä muualla, myös pidempiä ajanjaksoja, jotta osaa nähdä edessään olevan kirkkaammin.





Onnea Suomi 100 vuotta!

12 kommenttia:

  1. Tunnistan kyllä niin itseni tuosta jonottamisesta, raivostuttaa välillä niin paljon kun muut "ohittelee" eikä noudata jonotus etikettiä. :'D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eiks olekin ärsyttävää kun eivät suostu pysymään jonossa! :D

      Poista
  2. Tää on niin totta joka sana! Ja allekirjoitan joka sanan �� Mitä pidempään on maailmalla niin noi senkuin korostuu! Aivan mahtava!

    VastaaPoista
  3. Ja sitten ne aikataulut! Kun suomalainen sanoo että klo 16 tänään, niin se on silloin, mieluummin viittä vaille, eikä ylihuomenna :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tän olisi hyvin voinut lisätä tohon vielä!

      Nim. aamulla vartin vaille seiskalta bussiasemalla Filippiineillä odottamassa että seiskan bussi lähtee... sitten noin puoli kymmeneltä kun muutkin oli saapuneet :D

      Poista
  4. Niin hyvä postaus ja totta joka sana!

    VastaaPoista
  5. Aivan ihana postaus, nauratti ja kosketti samaan aikaan <3 voin kyllä samaistua löhestulkoon kaikkeen, etenkin valittamattomuuteen 😅

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onhan se nyt ihan samperin kumma ettei me osata suutamme avata kun tarttis :D

      Poista
  6. Täytyy myöntää että tälle postaukselle tuli tänään hieman hihiteltyä, kun päiviteltiin Ho Chi Minhissä paikallisten huonoja tapoja liikenteessä! :D Filippiineillä taas järkytti se, ettei busseissa ollut aikatauluja. Miten ne pystyy elämään ilman kuria ja järjestystä?!

    VastaaPoista
  7. Kyllä, nyökyttelin ihan jokaiselle kohdalle. Minusta tuntuu, että se huonoin huone annetaan aina ensimmäiseksi ja sitten vaihdetaan, kun valitetaan. Seuraavalla kerralla varmaan vaihdan sen heti sisäänkirjautuessa, niin ei tarvitse matkatavaroiden kanssa palata respaan. :)

    VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!