tiistai 20. helmikuuta 2018

Naiset, omitaan varpajaiset takaisin - ja tehdään se tyylillä!


Mikä se sellainen tapa oikein on, että isät lähtevät juomaan viskiä kavereiden kesken kun vauva on syntynyt? Ihan kummallinen. Ensin äiti on reilu yhdeksän kuukautta kasvattanut sisällään vauvaa, kärsinyt mahdollisia oireita (tai kuten allekirjoittanut, koko hela raskausajan vähän kaikkea) ja sen jälkeen käynyt vielä synnyttämässä vauvan. 

Ei ole ihan kivutonta puuhaa se, voin kertoa.
Äiti ei ole paljoa raskausaikana juhlinut, ainakaan toivottavasti. Eikö olisi oikeudenmukaista, että äiti olisi se, joka järjestäisi ne varpajaiset? Näin minä sen ainakin järkeilin.

Historiallisesta näkökulmasta en ole ihan väärässä tässä asiassa. Näin nimittäin kertoo Wikipedia aiheesta:

"Etnografi Eljas Raussi kertoo varpajaisten olleen alkujaan naisten perinne. Alkoholin käyttöön juhlissa on ainakin osittain liittynyt alkujaan terveydellinen vaikutus. Viinaa käytettiin synnytyksen yhteydessä lieventämään ja vahvistamaan äidin synnytystä ja sen onnistumista. Kun synnytys oli saatu loppuun, synnytyksessä avustaneet ”asianaiset” ryyppäsivät varpajaisia sekä nauttivat voita, lihaa sekä leipää."

Kyllä ei minulle tarjottu synnytyslaitoksella mitään viinaksia, vaikka muuta kivunlievitystä kylläkin. Synnytyshotelliin asti sai odotella skumppia.

Niinpä päätin omia perinteen takaisin naisille, ja kutsua kymmenen ystävääni juhlimaan varpajaisia.


Suunnistimme sekä pienten, että isojen varpaiden kera Radisson Blu Seasideen, tuonne Helsingin eteläiseen, merelliseen kärkeen. Viime syksynä hotelli vietti avajaisiaan täyden uudistuksen jälkeen. Se on nyt raffimpi, kulmikkaampi, mutta silti hirmuisen kotoisa jotenkin. Hotelli itse kuvailee uudistusta 'tribuutiksi stadilaiselle elämänmenolle'. Avajaisissa tutustuin huikeaan shamppanjasviitttiin, leffankatseluun optimoituun ikkunattomaan huoneeseen (voisin hyvin kuvitella yöpyväni siellä!), ja Double king -huoneeseen, joka yövyttää helposti perheen tai kaveriporukankin.


Itse ihastuin hotellin fiilikseen ja uudistettuun sisustukseen jo tuolloin. Osaisinpa itse yhdistellä yhtä hienosti kuoseja, materiaaleja ja tyylejä, mutta ei, tasan ei käy tässäkään onnenlahjat. Eri huoneet on tehty eri tarkoituksiin, ja palvelevat eri tunnetiloissa, osasivat hotellissa kertoa. Radisson Seaside kutsuu itseään aistiystävälliseksi hotelliksi, jossa kaikki on otettu huomioon ääniä myöten.

Siitä en osaa sanoa muuta, kuin että paitsi fyysisesti, ihan henkisestikin viihdyin vallan mainiosti. Kauniit interiöörit saavat sen yleensä aikaan.


Meidän yhden makuuhuoneen ja oleskeluhuoneen saunallisessa sviitissä mahtui tällaisella porukalla olemaan ihan täydellisesti. Tyylikäs sisustus sopi eittämättä tilaisuuden laatuun, koska pääasiassa juhlimme kuplien voimin, ja tässä iässä jo aika maltillisesti. Ainakin tällä kertaa. Ensin laskettiin yhdessä pienet varpaat. Sitten ne saivat kotiutua muun perheen kanssa, kun me naiset jatkoimme iltaa.Saunan mahduttaessa kerralla neljä ihmistä, pääsin pitkästä, pitkästä aikaa vaihtamaan kuulumisia oikein ajan kanssa niin monen tärkeän ihmisen kanssa. Vihdottiin ja vastottiin, muisteltiin menneitä, pohdittiin tulevaa, ehkä suunniteltiin tulevia, yhteisiä reissujakin illan mittaan.

Pääasia oli, että kaikki tuntuivat viihtyvän.

Ja kaiken sen jälkeen, mitä raskausaikana sain kestää, tämä ilta tuntui todella ansaitulta. Parasta on, kun saa ympäröidä itsensä tärkeillä ihmisillä, jotka ovat rinnalla niin hyvässä kuin huonossakin, ja tehdä se vielä mukavissa puitteissa. Suosittelen lämmöllä myös muita äitejä omimaan varpajaisperinteen takaisin naisille, vaikka kivunlievitykseen kannattaa ehkä käyttää jotain ihan muuta kuin napanderia.


Ja mikä parasta, tällaisesta ystävien kokoontumisesta voi tehdä perinteen ihan muuten vaan. Kyllä ystävyys on sen arvoista, että nähdään edes kerran vuodessa ihan vaan keskenään.Raamit varpajaisille tarjosi Radisson Blu Seasiden väki blogiyhteistyönä. Saunalliseen, yhden makuuhuoneen sviittiin voit tutustua täältä. Jos vaikka omat juhlat tai illanistujaiset siellä innostaisi. Tai miksei ihan yöpyminenkin. Sviittejä on yhtensä viisi, ja neliöitä niissä on 40m2.

PS. Tulepa takaisin vielä tällä viikolla käymään, tulossa on nimittäin erinomainen tarjous yöpymisestä Radisson Blu Seasidessa!----------------------


Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista - olethan jo seurannut?

4 kommenttia:

 1. Siis mitäh, ei viinaksia synnärillä? Meille tarjottiin pienet viskinapsut (tai ehkä se oli konjakkia, näin hyvin mä tunnen nää viinakset) ruuan kanssa sellaisista tyylikkäistä lääkeannostelijoista :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nyt kyllä! Näytettiinköhän me siltä ettei meille tarjoilla enää! :D ;)

   Poista
 2. Sitten voi järjestää tissiäiset kun lopettaa imetyksen :)

  VastaaPoista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!