sunnuntai 2. joulukuuta 2018

Top 10 sisustus- ja asumisratkaisut espanjalaisittain - ja vinkit miten hankit asunnon Fuengirolasta


Meidän koti täällä Espanjassa. Niin. Se on ehkä hmm... vähän erilainen, kun millaisia meidän omat kodit yleensä on olleet. Muistatte esimerkiksi varmaan tämän puutaloihanuuden, jonka myimme ennen lähtöä. Juuh. Noh, tämä vuokra-asunto täällä Fugessa on tosissaan jotain muuta.


Espanjalaisten tyyli ylipäänsä on vähän erilainen kuin suomalaisten minimalistinen ja linjakas makumieltymys. Tai edes se hieman maalaisromanttinen, joka on ollut sekin sisustustrendinä jo jonkin aikaa.

Aloimme etsimään asuntoa meille vasta elokuussa täältä Fugesta. Lisäksi meillä oli tärkeimpänä kriteerinä sijainti - oli tärkeää että arki on jouhevaa, ja näin ollen esikoisen koulumatkat järkevät. Olemmekin jotakuinkin 10 minuutin kävelymatkan päässä koululta ja reitin voi vetää vaikka rantabulevardia pitkin. Se on aika passeli. Emme halunneet myöskään maksaa ihan älyttömiä, erityisesti nyt, kun toinen vanhemmista on kotona vauvan kanssa. Sijainti, hinta ja koko. Siinäpä ne tärkeimmät.


Näillä kriteereillä valinnanvaraa oli aika vähän. Eteen tuli asuntoja, joissa esimerkiksi kaikki seinät oli maalattu erilaisilla iloisilla väreillä, ja jossa epäilisin tulevani ehkä hulluksi ja ahdistuneeksi jos pitäisi katsoa niitä jatkuvasti monta tuntia päivittäin. Kalusteet Espanjassa on aika jännä sekoitus kasaria, ysäriä ja ehkä 2000-luvun alkua.

Kyllä minäkin tykkäsin pyökistä ensimmäisessä asunnossani silloin joskus 1998.


Asunnon hankkiminen Fuengirolasta ei ole mitenkään läpihuutojuttu. Tai on, jos kriteereitä on vain vähän, ja budjetilla ei niin väliä.

Suurimmista haasteista listaisin seuraavat:


1. Asunnon olemassaolo & luotettava vuokraaja


Koska Fuengirola on aikamoinen turistikohde, on vapailla markkinoilla aika paljon liikkeellä huijareita. Jos et ole paikan päällä ja yrität etsiä asuntoa esimerkiksi Idealistasta (vastaava kuin Oikotie), et voi olla mitenkään varma, että se on ylipäänsä olemassa. Vuokraaja voi pyytää maksamaan varausmaksuja tai vuokria, joita et ehkä koskaan näe enää, kuten et asuntoakaan.

Lisäksi haasteena on espanjalainen kulttuuri: vaikka asunnon vuokraamisesta olisi sovittu, se voi lähteä alta koska tahansa ennen sisäänmuuttoa. Ei voi olla varma että asunto on sinun, vaikka miten olisi sovittu ja luvattu.
Me päätimme varmuuden vuoksi ja säädön minimoimiseksi kysellä asuntoja vain suomalaisilta välitysfirmoilta. Niitä ovat muun muassa Kesäkatu, Rantakylä ja yksityinen välittäjä Petri Heinänen, jonka tavoittaa FB:n Costan vuokra-asunnot -ryhmästä. Lisäksi esimerkiksi AirBnB:n kautta saattaa löytyä hyviä asuntoja, ja usein asunnosta voi sopia pidempiaikaiset vuokraukset ohi palvelun, mutta tätä en voi suositella mitenkään varauksetta.

Suomalaisilla on monasti myös mielikuva, että suomalaiselta voi huoletta suoraan vuokrata, tai suomalaiselle voi vuokrata asunnon ihan yksityisesti ilman välittäjää. Jonkin aikaa eri fb-ryhmiä täällä seuranneena, kaikki ei kuitenkaan näissä ole aina mennyt ihan putkeen. Takuuvuokrat jää saamatta, tai kämppä on tuhottu.


Asunnon hankkiminen meni meillä Rantakylän kautta erittäin jouhevasti. Tuttumme kävi katsomassa asuntoa, verifioi sen kunnon ja sijainnin, ja ilmoitimme Rantakylälle ottavamme asunnon. Yhteydenpito oli sujuvaa ja ystävällistä. Paikan päällä allekirjoitimme varsinaisen sopimuksen ja välittäjä luovutti asunnon meille saapuessa.
2. Asunnon kunto


Toinen haaste Espanjan asunnoissa on niiden kunto. Ei ole esimerkiksi mitenkään tavatonta, että niissä on hometta. Täällä siitä ei niinkään välitetä, vaan homeläntti saatetaan vain maalata päälle, eikä niinkään miettiä mistä ongelma johtuu. Kesä kuivaa sen, minkä talvi kastelee.

Olen kuullut tapauksista, joissa asunnosta on jouduttu muuttamaan lähestulkoon heti pois sinne päästyä, koska oireilu on alkanut heti.

Ilmeisesti espanjalaiset vuokraisännät ovat myös hanakoita syyttämään kaikesta vuokralaisia. Ilman välittäjää voi joutua maksamaan ikivanhojen kalusteiden rikkoutumisesta tai jo olemassa olevista virheistä. Asunto kannattaa kuvata saapumispäivänä ja lähtöpäivänä - ihan varmuuden vuoksi.


Täällä kannatta myös varautua siihen, että useimmissa asunnoissa ei ole astianpesukonetta, eikä välttämättä muitakaan suomistandardien mukaisia normivarusteluita. Monasti puuttuu myös imuri, kahvin- ja vedenkeitin, lämmitys ja ilmalämpöpumput, joskus myös uuni. Näitä kannattaa erityisesti katsoa ilmoituksissa, jos ne ovat tärkeitä.

Ruokahan täällä sikäli on niin edullista, ettei ulkona syöminen välttämättä vie konkurssiin.


3. Mitä vuokrahintaan kuuluu?


Suomessakin on totuttu, että vedestä, sähköstä ja wifistä maksetaan erikseen. Niin monasti myös täällä. Sen sijan sähkön hinta on ilmeisesti noin 3-4 kertaa kalliimpaa kuin Suomessa, ja siksi asunnot, joissa on ilmalämpöpumppu ovat haluttua kamaa. Se on nimittäin huomattavasti halvempi lämmitysvaihtoehto kuin sähköpatterit.

Koska monessa asunnossa lattiat ovat kiveä tai marmoria, ne hohkaavat kylmää, ja asunto tuntuu koleammalta kuin Suomessa. Tämä on ratkaistavissa tietysti matoillakin, mutta lämmitystäkin tarvitsee välillä. Me hankimme asuntoon paraffiinilämmittimen, joka on erittäin tehokas. Silti, nostaahan se asumiskustannuksia joillain kympeillä.

Monasti isommissa yhtiöissä on mahdollista vuokrata myös autopaikka niin halutessaan, ja sitä kannattaakin kysyä. Meillä kävi tuuri, ja saimme lukittavan autotallin yhtiön autohallista, jonne saamme myös muuta tavaraa - kuten esimerkiksi pyörät - talteen. Pyörille ei ole useimmiten minkäänlaisia yhteisiä säilytystiloja nimittäin.
Meille on vasta tulossa ensimmäinen vesi- ja sähkölasku vuokran päälle, joten emme osaa ottaa kantaa kuinka paljon se tulee kustantamaan, mutta raportoimme tänne lisää kun asian laita selviää.

Kannattaa myös huomioida, että joissain tapauksissa välityspalkkio jää vuokralaisen maksettavaksi. Kysele siis jo etukäteen, mitä vuokrahinta sisältää ja tuleeko lisämaksuja.

Fuengirolassa hinta määräytyy todella paljon sen mukaan mikä on asunnon kunto ja sijainti. Esimerkiksi tästä ns. pelipaikoilta Los Bolichesissa, missä asumme, saa kaksi makkaria alkaen 600 euroa, ja tällaisen meidän kokoisen kolmen makkarin kämpän alkaen noin 700 euroa. Tuolloin ne eivät ole kuitenkaan mitään superhienoja. Jos sijainti ei taas ole niin tärkeä, esimerkiksi erittäin kivalta Mijaksen tai Cala de Mijaksen alueelta samaan hintaan saa skandinaavistyylisen ja saman kokoisen, hyvällä mäihällä sisältäen myös sähkön ja veden.

Villan näköalalla saa Mijaksesta n. 1100 € / kk, kun taas täältä lähempää rantaa saa maksaa varmasti yli 1500 € / kk ja siitä ylöspäin. Huomioi, että nämä hinnat pätevät talvikaudella, sillä kesällä näistä maksaa vähintään tuon hinnan per viikko, kun sesonki on päällä.

Eli kuten Suomessakin, sijainti on ehkä yksi tärkeimpiä tekijöitä, joka määrittää hinnan. Kun siis etsii kämppää täältä, pitää itselleen määrittää, mitkä asiat ovat tärkeitä, koska todennäköisesti et saa kaikkea.

4. Asunnon etsimisen ajankohta


Täällä on tapana, että asunnon nykyisillä vuokralaisilla on ns. etuoikeus seuraavan talven asuntovuokraan. Esimerkiksi meillä olisi siis mahdollista ilmoittaa, että otamme tämän myös ensi talveksi niin halutessamme. Asuntojen vuokraus seuraavalle kaudelle alkaa jo heti tammikuussa. Jos siis halajat tänne ensi talveksi ja haluat löytää mahdollisimman kivan ja hyvän asunnon, etsiminen kannattaa aloittaa heti tammikuussa, ja pyrkiä se alkuvuodesta myös löytämään. Silloin menevät parhaat.

Sinulla on siis noin kuukausi aikaa päättää, haluatko tänne ensi talvena. :) Ollos kuitenkin huoleti, löysimmehän mekin tämän elokuussa, joten jonkun asunnon löytää melkeinpä varmasti kyllä aina. Silloin rimaa joutuu todennäköisesti vain hieman laskemaan.

Aina voi tietysti myös varmuudeksi vuokrata jonkun tammikuussa. Pahimmillaan siitä häviää varausmaksun jos ei saakaan asioita järjesteltyä niin, että pääsee lähtemään. Todennäköistä on, että jo vuokrattuun asuntoon löytää tilalleen toisen vuokralaisen, jos asiat ei menekään kuten Strömsössä.
5. Asunnon sijainti


Fuengirola, kuten muukin Espanja, on mäkistä maastoa. Jotkut alueet ovat mäkisempiä kuin toiset. Täällä raahataan kotiin vesipulloja, markkinoilta kasviksia ja hedelmiä ja perheellisenä tietysti vielä työnnetään lastenvaunuja.

Asunnon sijainnissa kannattaa miettiä itselleen sopivinta paikkaa, ja myös sen kannalta, onko autoa käytössä. Nopeasti tule hintaa asunnolle, jos kaupassa pitää käydä taksilla tai Überilla, tai jatkuvasti hieronnassa sen takia, että hartiat on kipeät kaiken raahaamisesta.

Tässä pitää vain tehdä hyvää googletusta ja katsoa ehkä vähän kartan kautta, millainen maasto halutun asunnon ympärillä on.

Toisaalta, voihan sen ajatella niinkin, että kunto siinä vaan kasvaa. Ja jos on auto, silloin sijainti ei ole ehkä ihan yhtä tärkeä.


Mutta sitten nämä sisustus- ja asumisratkaisut! Nämä on silleen kauheen jänniä nämä kämpät, että vähän erilaisia on monet ratkaisut, kuin mitä Suomessa näkee. Meidän kämppä ei ole mikään luksuslukaali, mutta se täyttää nimenomaan ne kriteerit, mitkä meille oli tärkeitä: sijainti, koko ja hinta.

Asunnossamme on kolme makuuhuonetta, kaksi kylppäriä, olohuone, keittiö sekä kodinhoitotila ja epämääräinen varastotila, joka tulee todella tarpeeseen. Lisäksi meillä on todella iso terassi merinäköalalla, jonne ei tosin paista aurinko kuin noin kymmeneen asti aamulla. Kahdesta makuuhuoneesta (mutta jostain selittämättömästä syystä ei kuitenkaan päämakuuhuoneesta) on suora käynti terassille. Siellä on ihana syödä aamiaista ja katsella merta ja palmuja, tai ihailla auringonnousuja ja -laskuja,

Värit on mielettömät.

Ihan täysi helmi tämä ei kuitenkaan ole. Tässäpä top 10 sisustus- ja asumisratkaisut. Paras on tietenkin viimeisenä.


10. Harlekiinitaulut

Oi että tulee mieleen oma nuoruus ja ysäri! Muistatteko harlekiinibuumin? Minulla oli teinityttöhuoneessani iiihania harlekiiniaiheisia kipsiesineitä ja pieniä tauluja. Raikas tuulahdus sieltä teinivuosilta iskee aina, kun katselee eteisen harlekiinitauluja. Ai että, melkein voisi seuraavaksi fiilistellä vähän Libiksellä noita auringonlaskuja, niin paluu teinivuosiin olisi täydellinen!

9. Pitsiverhot

Melkein tulee sellainen mummonmökkifiilis näistä. Ne voisivat olla kyllä ihan kauniit, jos muu sisutus olisi mätsätty tähän sopivaksi, mutta kun ei. Tulee ihan sellainen olo, että nämä olivat ne, mitkä löytyi kaapinpohjilta ja laitettiin nyt ne, kun muutakaan ei ollut.

Näitä on meillä jokaisessa huoneessa.

8. Marmori

Marmoriahan meillä piisaa! Ilmeisesti se on standardi täällä, TAI edullista, koska sitä on vähän kaikkialla. Yleensähän siitä tulee vähän sellainen kiva eksklusiivinen olo, mutta tällaisessa kämpässä se on ehkä enemmän kitsch-henkinen ratkaisu. Kaikki lattiat ovat marmoria, ja samoin useamman kalusteen pöytäpinta.

Ei mitenkään kätevin ratkaisu kämpässä, jossa ei ole keskuslämmitystä.


7. Suihkut ja bideet

Vedenpaine on yllättävää kyllä kohtalainen. Mutta suihkun pidikkeen sijoittelu ei ole mitenkään optimaalinen kenellekään. Seinässä on yksi pidike, ja siitä ei voi säätää suihkun kulmaa tai korkeutta mitenkään. Eri näpsäkkää. Sanomattakin lienee selvää, että jos on suihkussa ja mitä tahansa muuta hanaa käyttää, vedenpaine ja lämpötila muuttuu siksi aikaa.


Ja sitten nämä tuplapöntöt. Voi nyt hyvä luoja, olisiko aika viedä suomalaiskeksintö käsisuihku maailmalle? Harva asia on yhtä epäkätevä kuin se, että housut kintuissa alkaa vaihtamaan istuinta.


6. Veden lämmitys

Meidän asunnossa on tällainen jännä ratkaisu, että vesi lämpiää kaasulla. Tavallaan se ei haittaa, muuten kuin että vettä joutuu juoksuttamaan jonkin aikaa ennen kuin se on lämmintä. Se mikä sen sijan on vähän epäkätevää on, että välillä lämmittimen liekki sammuu tuntemattomasta syystä, ja silloin joutuu hyppäämään vaikka kesken suihkun sytyttämään sen. Se sijaitsee tietysti asunnon kauimmaisessa nurkassa, of course. Positiivisena asiana sähköä ei kulu veden lämmittämiseen, mutta kaasupulloja joudutaan sitten roudaamaan kotiin.


(huom, kuvassa myös Suomesta asti tänne raahattu astianpesukone, koska täällä tosissaan sellaiset on asunnon varustelutasossa vähemmistössä)


5. Imurin puuttuminen

Mitäs sitä imurilla tekisi, koska kuka viitsii siivota lattioita koskaan. Tämä oikeastaan selittyy sillä marmorilattialla ja matottomuudella - kivilattia on helppo vain pestä ja pyyhkiä, mutta sitten me suomalaiset halutaan jotain mattoja. Meillehän niitä imureita vissiin täällä myydäänkin.

4. Eteisen puuttuminen

Ehkä oikeammin, ei täältä eteistä puutu, mutta kenkätelineet ja naulakot. En tiedä kävelevätkö espanjalaiset sisälläkin takki päällä ja kengät jalassa, mutta esimerkiksi meidän eteisessä oli ainoastaan erittäin epäkätevä pikkupöytä, jonka päälle mahtui tasan avaimet. Se on nyt romuvarastossa, ja korvattu Ikean säilytyskalusteella, jonne saadaan mahtumaan kaikkien kengät.

Takit viedään edelleenkin huoneisiin.Koska asunto on muuten niin jännästi sisustettu, edes eteisen sai vähän kivemmaksi tuon yhden säilytyskalusteen avulla, ja siinä on melkein aina pieni kukkakimppukin. Tulee vähän hyvälle tuulelle kun se toivottaa tervetulleeksi astuessa asuntoon sisään.


3. Mahdollisimman epäsopivat astiat ja kalusteet

Keittiöstämme löytyy mm. Beatles -kahvikuppikokoelma (kuvassa vain murto-osa kaikista), espanjalaishenkiset kupit, ysärikukkalautaset ja värikkäät muovikipot. Miksi tosissaan hankkia mitään yhteensopivaa, kun kaikki voi olla täysin eri henkeä!

Yritän kuitenkin ajatella, että tärkeämpää on, mitä niistä tarjoillaan, ja täältä saa niin ihania tuoreita juttuja niin edullisesti, että ehkä tämä astia-asia ei niin haittaa.
Lisäksi on tosi kiva, että asuntoon on tuotu kaikkia eri puun sävyjä: on tummaa kasikytluvun ruokaryhmää, on pyökkiä, on valkoiseksi maalattua puuta, on ihan aitoa puunväriä, ja sitten lastulevykamaakin.

Kiva sekoitus vähän kaikkea.


2. Televisionpalvonta-alttari ja sen kaikki tarpeelliset tavarat

Iiihana pyökkinen kirjahylly, joka on täytetty kaikella koriste-esineellä, ja tuikiturhalla tavaralla. Tämä massiivinen kompleksi sisälsi aivan kamalia koriste-esineitä, jotka latasimme laatikoihin, ja laitoimme keittiön yhteydessä olevaan varastotilaan. Mielenkiintoisena sivuhuomiona myös kaikki asunnon kaapit ja laatikot ovat täynnä sisustusesineitä, joita tänne on vuosien saatossa hankittu. Halutessaan voi siis päivittää sisustuksen toisella tavalla kamalaan.

Harmillisesti vain C-kasetteja soittava ghettoblaster ei mahtunut sinne, mutta toisaalta, onhan se vähän hellyyttäväkin. Nyt pitäisi vielä jostain saada niitä kasettejakin!
Lisäksi voimme pitää kahvi- ja teekutsuja noin 24 hengelle niin halutessamme, koska erilaisia kahvikuppeja löytyy myös täältä.

Noin 95 % tuosta kirjahyllyn tavarasta voisi varmasti heittää pois, ilman että kukaan jäisi kaipaamaan. Jäljelle jäisi telkkari.


1. Kanintappotaulu

Tätä kaunotarta saamme ihailla joka kerta ruokaillessamme kasarihenkisen ruokailuryhmän äärellä. Nuoripari näyttää käyneen tunnelmallisilla metsästystreffeillä, ja saaliiksi on saatu kani ja kyyhkynen. Mies katsoo naista kaipaavasti kivääri kainalossaan, ja nainen katsoo kaukaisuuteen arvoituksellinen ilme kasvoillaan. Oliko treffit onnistuneet, vai laitetaanko Tinder laulamaan?

Kaunista ja herkkää.Pois listalta jäi mm. keittiön ihana laminaattisisustus sekä putkitelkkari ja uskonnollishenkinen taide, sekä ylipäänsä mittava taidekokoelma seinillä, tai päämakuuhuoneen näkymät suoraan varastohuoneeseen. Oh well.

Vinkkinä lisään vielä, että espanjalaisilla on tapana nukkua vilteillä, ei peitoilla. Ällöviltit kannoimme ihan ensimmäisenä tuulettumaan, ja sitten kaapin perukoille. Ikeasta haimme oikeat peitot ja pussilakanat.


Kun tähän suhtautuu niin, ettei asunto ole oma ja vain väliaikainen koti, ei se oikeasti niin kauheaa ole. Olemme myös sikäli onnekkaita, ettei täällä ole mitään merkkejä esimerkiksi homeesta, ja muutkin jännät hajut katosivat, kun otimme kaapeista järkyttävälle lemuavat koipallot pois.

Lisäksi, kun istuu terassilla syömässä tuoretta mangoa ja katsomassa uskomattomia auringonnousuja ja -laskuja, unohtuu, ettei kahvikupit ehkä ole ihan samaa sarjaa ja vastaa omaa sisustusmakua, tai kun kävelee rantabulevardille tai rannalle ja on hiekkaa varpiväleissä parissa minuutissa ja palmut huojuu terapeuttisesti, ei ne sisustusratkaisut niin harmita.

Ja oikeastaan olen yllättynyt siitä, miten nopeasti tämäkin lukaali on alkanut tuntumaan kodilta, eikä sen fiilis lopulta edes enää häritise.


Kun keskittyy asioiden parhaimpiin puoliin, elämä tuntuu yllättäen paljon mukavammalta.

The happiest people don't have the best of everything. They just make the best of everything they have :)


Ja koska teitä kuitenkin kiinnostaa, teen Facebookiin livevideoinnin tiistaina 4.12. klo 18.45 Suomen aikaan meidän kodista, jotta saatte käsityksen siitä, millaisia asunnot, ja asuminen täällä on. Tule siis linjoille, jos tämä kiinnostaa! Meidän Facebooksivun löydät täältä.
Enemmän tarinoita, uusimmat jutut ja hetkiä elämästä muutenkin löydät meidän facebooksivuilta ja instagramista- olethan jo seurannut?

10 kommenttia:

 1. Kaunista! Ja hienoa että Miika on saanut mukaansa stereonsa ja Toto C-kasettikokoelmansa :)

  Nuo kaasuvesilämppärit on hienoja. Aikoinaan Amsterdamissa ensimmäisessä asunnossa vuokranantaja asui onneksi naapurissa niin piti hakea heidät paikalle kun lämmintä vettä ei tullut ja he opettivat tuollaisen laitteen olemassaolosta. Sen verran hidas se oli että suihkussa käynti oli aina aamun viimeinen rutiini.
  Seuraavassa asunnossa oli sen verran pro-malli että kuumaa vettä tuli hyvinkin nopeasti ja se oli nopeasti kiehuvaa. Laite vain oli rappukäytävässä, kerrosta alempana, ja siitäkin tuuli välillä sammutti liekin (en tiedä miten, sehän oli talon keskellä) -- joka oli erityisen mukavaa jos sattui olemaan vaikkapa suihkussa.

  Odotamme mielenkiinnolla kelien lämmetessä minkälainen on paikallinen fauna-tarjonta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Löytyisikö jostain kuvaa, kun hypit siellä Amsterdamin rappukäytävässä pyyhe päällä sytyttelemään kaasulämppäriä? Koska tiedät kyllä, pic or didnät happen. ;)

   Poista
 2. Espanjassa itsekin asuneena on monet jutut tästä postauksesta tuttuja! :D Espanjalaisille koti on todellakin vain paikka nukkumiseen, ja elämä tapahtuu kotiseinien ulkopuolella kaduilla, baareissa ja ravintoloissa. Se varmasti selittää paljon esim. espanjalaista "sisustustyyliä" ja usein kotien vaatimattomuuttakin.

  Espanja on sen verran iso maa, että sinne mahtuu aika monta erilaista kulttuurin piirrettä ja tapaa, ja esimerkiksi en itse voi samastua tuohon vilteillä nukkumiseen. Oma kotini Espanjassa sijaitsi parisataa kilometriä Madridista luoteeseen, jolloin siellä oli ihan suhteellisen kylmä talvi ja jopa lunta satoi muutaman kerran. Siellä päin (ja myös pohjoisrannikolla ja Madridissa) kokemukseni mukaan ihmiset nukkuivat vilttien sijaan nimenomaan äärimmäisen paksujen untuvapeittojen kanssa, jotka siis olivat niin järjettömän paksuja, että niiden kanssa koisatessa tuli hiki. :D Ja koska lämmitys ei ole talvisin öisin päällä, oli nukkumisolosuhteet aika inhottavat: jääkylmä sisäilma (max. 14 c) vs. hien pintaan tursauttava untuvapeitto. Sitä ei ole kyllä Espanjasta ikävä. :)

  Ja espanjalaiset todellakin kävelevät sisällä kengät jalassa, enkä muuten ole tainnut koskaan nähdä paikallisen asunnossa takkinaulakkoa. :D Ihanaa Espanja-elon jatkoa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostapaa hikoiluttavan lämmin peitto IHANALTA! :D Mutta totta, joillain alueilla tosissaan nukutaan ihan oikeilla peitoillakin, mutta todella monessa paikassa tuolla viltillä - en nimittäin ole ainut, joka on sen huomannut. :) Onneksi tämä meidän sisälämpötila ei ole mitenkään erityisen kylmä ainakaan vielä, joten ihan villasukat riittävät lämmittämään ja sekin lähinnä koleaa lattiaa vastaan.

   Oikeastaan olemme vähän aina eläneet tuollaista espanjalaishenkistä elämää, missä kaupungista, puistoista, ravintoloista, baareista ja muista tiloista tulee sellainen olohuoneen jatke. Ei sitä ihminen niin tarvitse kamalasti neliöitä jos asuu pelipaikoilla. Mutta sisustus on kyllä aina ollut sellainen omaa silmää miellyttävä. Mutta makujaha on toisaalta monia. :)

   Kiitokset, Espanja on toistaiseksi aika ihana, ja superkivaa talvea myös sinne, missä tahansa sitä vietätkään!

   Poista
 3. Olet niin oikeilla jäljillä tuon asunnon hakemisen kanssa. Omat kriteerit paikan suhteen ovat ne tärkeimmät, juuri sijainti, kulkuyhteydet, mäet, säilytystilat ja semmoiset. Parittomien kahvikuppien kanssa kyllä elää ilman astianpesukonettakin, kun asennoituu niin, että se on väliaikaista. Me olemme olleet hurjan onnekkaita tähän asti. Löysimme kodinvaihtojärjestö Intervacin kautta jäsenen, joka oli valmis vuokraamaan omaa loma-asuntoaan, vaikka ei halunnutkaan matkustaa kylmään Suomeen vaihtamaan kotia kanssamme. Tämän ranskalaisrouvan kanssa olemme toimineet aivan yksityisesti sopien kaiken suhteen, viestittelemme toisillemme silloin tällöin muitakin kuulumisiamme ja olemme tänne ja pois ajaessamme jo useita kertoja viettäneet illan ja yön heidän kodissaan Ranskassa. Näinkin hauskasti voi käydä. Toki tällaisessa systeemissä on vaikka mitä riskejä, mutta me olemme sattuneet löytämään helmen. Juuri nyt istun parvekkeella aamukahvilla, katselen pihan kahta uima-allasta ja kuuntelen palmuissa metelöiviä papukaijoja. Aurinko alkaa paistaa tähän suoraan parin tunnin päästä. Meri näkyy Battery-puiston yli ja juna vilahtelee parinkymmenen minuutin välein ohi. Kun haluan lähteä jonnekin, kävelen asemallemme kahdeksassa minuutissa. Olemme Torremolinosissa, jossa hintataso on ilmeisesti vähän halvempi kuin Fuengirolassa, jossa käymme eri syistä montakin kertaa viikossa. Emmekä asu ihan rannassa, joten koemme asuvamme aikalailla espanjalaisten paikallisten keskellä. Junayhteys on loistava. Tämä järjestely on meille ihanteellinen. Ranskalaisperhe käyttää tätä asuntoa itse ja me sitten aina kuulemme, milloin tämä olisi heiltä vapaa. Aika sopivasti on osunut tähän mennessä. Tällaista järjestelyä ja sopimista en uskalla kuitenkaan suositella kellekään. Kiinteistönvälittäjät ovat varmempi tapa ja käyttämästäsi Rantakylästä olen kuullut pelkkää hyvää. Kivaa talvea teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin mekin olemme tämän asian järkeilleet - sijainti, sijainti ja sijainti, jotta arki soljuu helposti. Ei ne eriparilautaset tai kanintappotaulut niin lopulta häiritse, kun eivät ole omia. :)

   ONpas teillä käynyt todellinen tuuri asumisasiassa! Voisin hyvin kuvitella asuvani ihan muuallakin kuin Fugessa ellei tätä kouluasiaa pitäisi säätää ja hoitaa, ja se aikatauluttaa arkea aika vahvasti. Torressa ei ollakaan vielä käyty, mutta listalla on. :) Juna kulkee kyllä mukavan nopeasti, joten eri paikkoihin pääsee erittäin helposti. Teidän elo kuulostaa erittäin mukavalta. <3

   Ihanaa talvea teille, ja heittele Torremolinosvinkkejä jos ehdit!

   Poista
  2. Torremolinos on ihan kiva paikka muutamaankin vierailuun, jos teillä on aikaa ja noinkin läheltä tulette. Torremolinosin asemalta lähtiessä keskeiset turistipaikat ovat aivan vieressä ja Calle Miguelin päästä alas portaita tullessa onkin jo rannalla. Muutamat vähän syrjäisemmät paikat ovat myös kivoja. Jos jäätte junasta jo edellisellä pysäkillä, eli Montemar Altossa, vieressä on Bateria-puisto. Viihtyisä ja kiva, papukaijoja riittää, lammella voi jopa soudella, viikonloppuisin pyörii karuselli ja puiston etelälaidassa on näkötorni, josta näkee yli kaupungin merelle tai vuorten suuntaan - erityisesti tykkään auringonlaskusta. Kaupungin pohjoislaidalla on kaupungintalo, jossa on ollut upea seimiasetelma. Sitä en ole ehtinyt tänä vuonna vielä katsastaa. Lähistöllä siinä on myös Krokotiilipuisto ja Vesipuisto, joissa en ole itse käynyt, mutta olen kuullut tykätyn. Ainakin tuosta Krokotiilipuistosta kuulin hyvää ihan äskettäin. Krokotiilipuistoa vastapäätä on mäntyinen viihtyisä retkeilyalue ja pikkuisen siitä eteenpäin Kongressitalon suuntaan Molino de Inca -kasvitieteellinen puutarha, aivan viehättävä. Tänään Palacio de Congresossa on Itsenäisyysjuhla. Alkaa jumalanpalveluksella klo 12 ja jatkuu juhlana klo 14. Illallinen syödään Kymppipaikassa, joka on paikallisten suomalaisten oma paikka. Siellä kannattaa pistäytyä jonain päivänä ihan vain katsomassakin, mitä suomalaispiireissä täällä tapahtuu. On kielikursseja, juhlia, harrastuspiirejä yms. Lähellä sitä on myös Aurinkorannikon seurakunnan Torrentupa, jossa saa pikkurahalla kahvia tai ruokaa ma, ke ja pe 10 - 13. Nämä kaksi viimeisintä paikkaa ovat kivoja orientoitumiseen, on esitteitä ja ihmisiä, jotka voivat kertoa lisää. Niin ja vielä tuota Torrentupaa vastapäätä on Picasso-keskus, jossa on esimerkiksi vaihtuvia näyttelyitä ja kansainvälisiä kielikursseja, konsertteja ja muita tilaisuuksia. Tässä nyt nopeasti jotain, keskeiset turistijutut löydät kyllä muualtakin ja Carihuelan rannalle on avattu uusi parempi turisti-info. Tervetuloa Torremolinosiin!

   Poista
 4. Koipaloille on muuten ihan syynsä tuolla. Nimim. opin kantapäänkautta täällä niiden tärkeyden... Teilläkin ollut lintuja parvekkeella - ne tuo mukanaan myös koita kämppiin (meillä ne yrittää pesiä kaihtimien koteloihin). Paras hyökkäys niitä vastaan on feromoni-pyydys - urokset jää niihin nalkkiin ja naaraat ei pääse näin munia laskemaan. Huom - hajuton!

  Ainakin meillä myydään rautakaupoissa pideeseen asennettavia käsipideitä - suosittelen lämmöllä!

  Juu, muualla maailmassa hyvin usein kotona kuljetaan kengät jalassa, vähintään on sisäkengät käytössä. Sukkasillaan ei yleensä missään hiippailla - paitsi Pohjoismaissa.

  Voi harlekiinitaulu! Itellä oli harlekiinipeili 😂

  ps. Älä nyt ainakaan Hillary Clintonin -kirjaa roskiin roudaa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjat on siis meidän omat, ja tännetuomat, koska haluttiin hyvää lukemista, eikä noita olla ehditty lukea nyt, vaikka hyllyssä ovat seisseet!

   Juu, ihan varmasti ne jostain syystä on, mutta tuota hajua ei kestä erkkikään. Ollaan seurattu tilannetta, ja kaappeihin ei olle laitettu mitään, vaan kaikki vaatteet roikkuu tangoissa huoneissa. Kiitos kuitenkin noista vinkeistä, hajuttomia pyydyksiä voisi hyvin hankkiakin!

   Poista

Mukavaa kun haluat kommentoida! Vastamme sinulle mahdollisimman pian. Kommentti ilahduttaa aina!